HDR fotografija

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Marcus
    CBC Senator XXL
    • 19.10.2007
    • 631
    • Novi Beograd - B62

Ova slika u sredini mi se bas dopada, a Nidzine slike sa FLCS skupova nema potrebe da komentarisem...

Skinuo sam ovaj program sto Vukasin koristi i mogu reci da mi je jako zanimljivo da se igram u njemu.... Poprilicno poznajem PS, al nije na odmet koristiti i jednu uproscenu verziju programa kao sto je ovaj DP HDR...

Evo jedan klip vezan bas za taj program, mozda nekome pomogne...

Comment

• chikavili
      CBC Senator XXL
      • 11.02.2008
      • 732

@zverko i marcus: postoji akcija u PS za to i nalazi se u paleti File > Automate > Merge to HDR, a kao sto je Vukasin pomenuo, postoje i stand-alone programi koji to rade.

@Vukasin: nisi me shvatio za drugi korak - lako je napraviti automatski HDR, problem je napraviti dobar HDR sa finim podesavanjima. Za to treba oko i iskustvo. Btw, nisam znao da je Iva clan BMS ekipe.

@neshaoct: eh, gde su bili digitalni fotoaparati dok sam po ceo dan provodio sa avionima

Comment

• stefan148
        CBC Senator
        • 17.09.2007
        • 228
        • beograd-zvezdara-lion

a jel mogu na primer, ako nisam ispucao tri indenticne slike, da uradim u photoshopu tri varijacije na sliku, da ih sacuvam, pa onda sa njima da radim? ili je neophodno da bas slikam tri indenticne fotke?

Comment

• TOGO
          CBC Član
          • 06.11.2007
          • 80
          • Beograd

Mislim da je malo nerealno govoriti o ispucavanju tri identične fotke sa različitom ekspozicijom. Dovoljna je jedna ispravno eksponirana fotka i photoshop
          Trka se poništava!

Comment

• chikavili
            CBC Senator XXL
            • 11.02.2008
            • 732

Originally posted by TOGO
            Mislim da je malo nerealno govoriti o ispucavanju tri identične fotke sa različitom ekspozicijom. Dovoljna je jedna ispravno eksponirana fotka i photoshop
            To onda nije HDR image.
            A zasto mislis da je nerealno? HDR se rade obicno sa stativa i obicno su u pitanju panorame i staticni objekti.

Comment

• bokija
              CBC Senator XXL
              • 25.01.2008
              • 640
              • Beograd

Vili,zar nije prostije uzeti recimo kod mene iz iPhoto-a bilo koju sliku i exportovati sa tri razlicite expozicije?Ne znam koji program kod vas na PC-u cuva slike i albume ali i on sigurnoto moze da radi.Sigurno ima nesto slicno ovome...
              I'm not beautiful,but I'm stupid

Comment

• Vukasin
                CBC Senator XXL
                • 19.10.2006
                • 528
                • BGD, Padina

Za PRAVI HDR ne mozes da radis samo sa jednom slikom koliko sam ja skapirao, a vili, naravno da nije lako, samo sam se nasalio da mozes sa 3 klika da odradis Nisam isprobavao u Photoshopu to do sad, iako ga koristim za gomilu stvari, provalicu i to...
                Nije problem postići sličan efekat različitim eksponiranjem jednog raw fajla. Tako izbegneš pomeranje ljudi. Ali zato dobiješ veći šum, koji možeš ukloniti Noise Ninjom, npr. Najbitnije je da ti u tom raw fajlu najsvetliji delovi ne "pregore", a da senke ne budu "zapušene". Dakle, prilikom snimanja treba birati scene sa malim ukupnim rasponom tonova (malim kontrastom). To znači da ti razlika između najsvetlijih i najtamnijih delova slike ne sme biti prevelika. Izbegavaj nebo u podne tokom leta, sa velikim senkama u kadru. Jesenji dani su idealni za to.

Postoji opcija snimanja tri kadra bracketingom ekspozicije. Postaviš aparat u A (aperture priority, prioritet blende) mod, odrediš breketing ekspozicije -2, 0, +2 i kasnije u nekom programu kombinuješ ta tri fajla. Još dodatno možeš -2 i +2 fajlove da potamniš i dosvetliš prilikom razvijanja, pa da dobiješ pet fajlova.

Ali to nije pravi HDR, već DRI (dinamic range increase). Pravi HDR se dobija od većeg broja različito eksponiranih snimaka (što više to bolje, a zavisi od dinamičkog raspona scene). HDR fajlovi imaju 36 bita po kanalu. To je 4.294.967.296 nijansi osvetljenja. To ti u životu neće trebati

Comment

• Vukasin
                  CBC Senator XXL
                  • 19.10.2006
                  • 528
                  • BGD, Padina

evo odlicne pricice gde je dobro, odnosno NEOPHODNO koristiti HDR...

Koristio sam HDR tehniku dosta u poslednje vreme. O samoj tehnici kako se pravi HDR fotografija rečeno je dosta na linkovima gore. Sviđa mi se kako je to opisao chegevara i lik sa thinsitea. Ja bih ovde na nekoliko primera predočio svoja iskustva, u kojim prilikama sam koristio tu tehniku i na koje sam probleme naišao. Nemojte gledati na fotografije sa kreativnog aspekta, dosta fotografija koje ću pokazati su tu samo da prezentuju HDR tehniku. Unapred se izvinjavam što sam postavio 10 fotografija.

Oprema

O softwareu i postupku je već dosta rečeno. Naprave se fotografije (od 3 do 9 komada) od -2EV do +2EV, pretvore se iz RAW u 16bitni TIFF, pomoću Photomatixa se kombinuju, i kasnije obrađuju u Photoshopu. U zavisnosti od svetlosnih uslova ja nekada i prelazim granice od -2EV i +2EV, a korak između biram u zavisnosti koliko se objekat pomera, a i od važnosti scene koju fotografišem.

Dobar stalak je neophodan, ne samo za HDR. Nabavite ga, nećete požaliti. Prethodni stalak koji sam imao bio je izvor frustracija: duge ekspozicije mutnjikave, svako menjanje parametara je dovodilo do pomeranja aparata. Sve je to nestalo sa dobrim stalkom. Takođe je vrlo korisno imati daljinski okidač, nisam ni znao koliko ću ga često koristiti. Video sam uspešne HDR fotografije koje su urađene bez stalka, ali to su više izuzeci koji zavise od mirne ruke i iskustva fotografa.

Neophodnost HDRa

U nekim situacijama je tehnika poput HDRa neophodna. Imao sam priliku da fotografišem subotičku sinagogu, tražim pristup, dočekaju me, otključaju, a svetlosni uslovi očajni:

Slika 1. Subotička sinagoga, bez HDRa

Nakon 6 fotografija i HDR tehnike sinagoga (koja je u vrlo lošem stanju) poprima stari sjaj, a mislim da sam preneo i atmosferu.

Slika 2. Subotička sinagoga, 6 fotografija

Lenjo prepodne u Perastu, fina scena zabačene crkvice, a jedan deo u potpunoj senci. Imao sam mogućnost da se vratim nakon nekoliko sati, kada se senka povuče, ili da koristim HDR:

Slika 3. Perast, crkvica, 6 fotografija

Dakle, moji glavni razlozi koristenja HDRa su svetlosni uslovi i naglašavanje izgleda scene koju aparat (a često ni čovek) ne vidi, a ta scena zapravo jeste takva, ništa se ne dodaje i oduzima. Interijeri su uobičajeni za primenu ove tehnike:

Slika 4. Subotica, Franjevačka crkva, 9 fotografija

Neprirodnost i ostali problemi

Najveći problem sa HDRom je neprirodnost fotografija. "Jeste, sve ti je to lepo, ali izgleda kao da je renderovano". Preporučujem da se prvo iživite tako što prvo koristite efekat na 80% i na 100%, a kasnije smanjujte na 40% i niže, ako ne želite da vam fotografija izgleda neprirodno. Nažalost, i ja sam često upadam u tu grešku, nekada je prosto teško se slider povučem naniže:

Slika 5. Herceg Novi, luka, 3 fotografije

U prethodnom primeru sam napravio 9 fotografija, ali zbog vetra se brod pomerao pa sam mogao da iskoristim samo jedan bracketing, inače bi brod bio premutan. Pored neprirodnosti, imamo i problem prezasićenosti boja, koje neke scene odvlače prema previše dopadnom i diskutabilnom da li je kič, ili ne:

Slika 6. Vojvodina, krst sa dalekovodima, 9 fotografija

Kao što se vidi, ja nemam problema toplim bojama, eventualni problem je što je scena i previše lepa za nečiji ukus.

Da li ima leka neprirodnosti? Probajte se obuzdati kod jačine efekta, to je dovoljno za početak. No, nekada je dovoljno napraviti sličnu fotografiju iz drugog ugla da neprirodnost bude manja ...

Slika 7. Herceg Novi, luka, 9 fotografija

... a i lepo je rekao chegevara u nekoj od tema: sa HDRom možeš da gradiš svoj svet, da prostorima daješ novi smisao:

Slika 8. Vojvodina, deponija, 9 fotografija

Ova deponija je strašno smrdela, miris se uvukao u opremu i u mene, pacovi su pretrcavali, sve je gorelo, i onda sam primetio da na deponiji ima i ljudi ... Razgovor sa njima je bio odličan, no to je već za neku drugu temu. Na žicama vidite neugodan efekat koji se javlja oko svake žice, ili bilo kog tankog objekta: izgleda kao da je žica usečena u nebo. Takođe na gornjoj fotografiji iz Perasta vidite kako se oko vegetacije javlja neprirodan efekat. Srećom, na thinsiteu je objašnjeno kako se boriti protiv toga (na mojim to fotografijama to očito nije urađeno), pa ću od sada više obratiti pažnju na to.

Živi objekti na HDR fotografijama

Odmah da vam kažem, nemojte stavljati vegetaciju u prvi plan kada hoćete praviti HDR fotografiju. Retke su situacije da vetra uopšte nema, a najmanji povetarac može da vam upropasti fotografiju.

Ponavljam, nemojte.

Lek je da vegetacija bude u pozadini, pa da ne utiče na fotografiju, makar se kreće. Živi objekti su ipak dobrodošli, tako da kombinacijom visokih ISO vrednosti, bracketingom može da dođe do interesantnih fotografija:

Slika 9. Vojvodina, zainteresovani posmatrači, 3 fotografije

Kada fotografišem HDR sa ljudima, osećam se kao oni prvi fotografi, koji su govorili ljudima da se ne kreću nekoliko sekudni. Prosto je neverovatno da su ovi studenti pred ispit potpuno mirni nekoliko sekundi, koliko su trajale tri ekspozicije:

Slika 10. Studenti pred ispit

Prednost je očita, fina je svetlost kroz prozor, lepo se vidi ko šta radi na računaru, ekrani nisu pregoreli.

Zaključak

Nadam se da sam ovim primerima pokazao mogućnosti HDRa, otvoren sam za daljnja pitanja, mogu neke fotografije da preradim sa drugačijim parametrima, pa da vidite razliku. Preporuka je da HDR koristite kao so u jelu: treba imati meru. Preterana upotreba može dovesti do efekata koji možda jesu oku ugodni na prvi pogled, ali imaju ograničenu upotrebnu vrednost.
                  [/b]

Comment

• TOGO
                    CBC Član
                    • 06.11.2007
                    • 80
                    • Beograd

Izvinjavam se, malo sam se loše odrazio

Mislio sam na fotkanje iz ruke, bez stativa, i na instant "HDR"

Naravno, ko ima uslova (čitaj tehnologiju) imaće i HDR...
                    Trka se poništava!

Comment

• chikavili
                      CBC Senator XXL
                      • 11.02.2008
                      • 732

Originally posted by bokija
                      Vili,zar nije prostije uzeti recimo kod mene iz iPhoto-a bilo koju sliku i exportovati sa tri razlicite expozicije?Ne znam koji program kod vas na PC-u cuva slike i albume ali i on sigurnoto moze da radi.Sigurno ima nesto slicno ovome...
                      Moras da shvatis da nije isto kada foto aparat podeksponira ili preeksponira i kada softver vec eksponiranu fotku vestacki podeksponira ili preeksponira. Ne da nije isto, nego je mnogo razlicito .

Comment

• Vukasin
                        CBC Senator XXL
                        • 19.10.2006
                        • 528
                        • BGD, Padina

Tako je, zato se to zove "Simulacija HDR-a"

Comment

• zverko
                          CBC Senator XXL
                          • 19.08.2005
                          • 7085
                          • BGD
                          • Audi A4

primili ste se na "plastiku" opasno. ovaj posto koji je vukasin citirao najbolje opisuje sve. dakle, sve je to lepo ali smao do jednog odredjenog trenutka. eto npr 206 se odma primio oce aera da "plastificira" , nema problema, vezi konja gde ti gazda kaze ali sam ja imao neku drugu ideju. ne volim "mrtvu fotku" ne volim fotku na kojoj nema ljudi, ne volim kad su boje na slici neprirodne. ok, mozda je ovo meni prof. deformacija ili cak hendikep sto sam svoje prve foto korake nacinio u agenciji a ne novini ali evo 10god se trudim kad obradjujem fotku da boje budu prirodne jer se tako trazi od mene. svoje umetnicko umece treba izraziti iza samog aparata a sve posle toga je lako...
                          deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• Vukasin
                            CBC Senator XXL
                            • 19.10.2006
                            • 528
                            • BGD, Padina

U pravu si, i potpuno te razumem. Ovo sto sam ja radio je "zloupotreba" HDRa, ali daje mu odredjeni smek. Ja npr volim da slika ima vise saturacije nego sto treba zato sto mi je inace "mrtva" slika kad nema boja i kontrasta. HDR upravo to pravi, zato mi se toliko i svideo. Ali kazem, ne svidja se svima to... Lepo si poredjenje dao sa "plastikama" =]

Comment

• nidza
                              CBC Senator XXL
                              • 16.04.2008
                              • 496
                              • nbgd

HDR ne radi to, niti pojačava boje, niti kontrast, to čini Tone Mapping.

HDR je princip na osnovu kog povećavaš dinamiku fotografije, i ima poentu samo na prizorima gde su svetli i tamni tonovi toliko blendi daleko jedni od drugih da senzor (ili film) u jednom snimku ne može sve da ih prikaže.

Postoji mnogo tehnika čiji rezultat je HDR-olik, ali da ne bih zbunjivao svet, spomenućemo najjednostavniju.

Napraviš 3 fotografije, centralna je normalno eksponirana, kako je aparat izmerio, sledeća je oko 1 blendu podeksponirana, a treća je 1 blendu preeksponirana. Najtamnija fotografija ne bi trebalo da, kako se to fotografski kaže, "pukne" u svetlim delovima nigde, ili barem da je to što manje moguće. Najsvetlija može da pukne, i obično pola fotografije vrišti u beloj boji.

Ideja je da se iz srednje fotografije iskoriste svi srednji i dobro eksponirani delovi, da se tamni delovi zamene sa preeksponiranom fotografijom, a svetli delovi da se zamene sa podeksponiranom fotografijom. Zbirna fotografija bi trebala da ima drastično ublažen kontrast i da obiluje detaljima.

Nadam se da sada shvatate zašto ne može uvek biti svrhe od HDR.
                              Ne brže od života. Vodite računa sa kim sedate u kola kao suvozač.

Comment

• Vukasin
                                CBC Senator XXL
                                • 19.10.2006
                                • 528
                                • BGD, Padina

jbg, tone maping
                                Sta je radjeno onda na tvom avataru?

Comment

Working...
                                X