pomoc u odabiru fotoaparata

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • deki-ascona
    Bio nam je drug! RIP
    • 10.04.2007
    • 2118
    • NI , Trosharina

pomoc u odabiru fotoaparata

U igri su :

1. olympus fe26
    Model FE-26
    Rezolucija 12.7Mpix
    Dijagonala LCD ekrana 2.7"
    Rezolucija LCD ekana 230k
    Tip senzora CCD
    Zoom 3x optički / 4x digitalni
    Podržane kartice XD/SD
    Osetljivost Auto, ISO100 - 1600
    Rezolucija slike 3968x2976
    Video zapis 640x480
    Interna memorija 19MB
    Baterija 2x AA B-01 4PE (2300mAh)
    Portovi USB, AV
    Ostalo Boja: Plava
    Garancija 12 meseci

2. canon a 480
    Model A480
    Rezolucija 10Mpix
    Dijagonala LCD ekrana 2,5''
    Rezolucija LCD ekana 113k
    Tip senzora CCD
    Zoom 3.3x opticki / 4x digitalni
    Podržane kartice SD/SDHC
    Osetljivost ISO 1600
    Rezolucija slike 3648x2736
    Video zapis 640x480
    Interna memorija 16MB
    Baterija 2x (Ni-MH)
    Portovi USB, AV
    Ostalo
    Garancija 12 meseci

3 .nikon L19 coolpix

Model L19
    Rezolucija 8Mpix
    Dijagonala LCD ekrana 2.7"
    Rezolucija LCD ekana 230k
    Tip senzora CCD
    Zoom 3.6x opticki
    Podržane kartice SD/SDHC
    Osetljivost Auto (auto ISO 64-1600)
    Rezolucija slike 3264x2448
    Video zapis 640x480
    Interna memorija 40MB
    Baterija AA (Alkalne, Ni-MH, Oxyride, Lithium)
    Portovi USB, AV
    Ostalo Boja: Siva + Poklon torbica Lowepro Spectrum 30
    Garancija 24 meseca

Nisam ih ja birao nego klinac, a ako mali nije uzeo u obzir jos nesto (u sl.cenovnom rangu) slobodno kazite.
    Originally posted by Valent Vudriga
    ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
    Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.
  • Franjo
    Banovan
    • 14.08.2009
    • 2831
    • Inđija - Beograd
    • Renault megan II res

Re: pomoc u odabiru fotoaparata

Svi su cool! Nisi rekao koliki je mali? Možda je "ciglica" preteška za njegovu ruku? Imam canon A 450, koji je još teži, ali je super.

Comment

• deki-ascona
      Bio nam je drug! RIP
      • 10.04.2007
      • 2118
      • NI , Trosharina

Nije bas "mali", bicman ima 12 god. i slucajno je odlican na polugodistu, tata kupuje nove skije, a mama fotoaparat

Comment

• Franjo
        Banovan
        • 14.08.2009
        • 2831
        • Inđija - Beograd
        • Renault megan II res

Čestitam svima, posebno Malom! Pitao sam zbog toga, što sam kćerci za 25-ti rođendan kupio samsungovu kameru, koja ima i opciju fotoaparata. Za nekoliko meseci enormno im je pala cena i video sam da je nude na akcijskom sniženju u jednom BG supermarketu (možda Metro) po ceni oko 7.000 dinara. Ja sam kupio u HR za oko 14.000, a u Tehnomaniji u to vreme bila je 32.000 dinara. Bilo koji da kupiš, dobar je izbor. Ja preferiram Olympusov srebreni. Više je muški!

Comment

• deki-ascona
          Bio nam je drug! RIP
          • 10.04.2007
          • 2118
          • NI , Trosharina

Malo sam editovao 1. post, sad je sa vise detalja. Mahom mi je sve jasno, osim :

a) vrste baterija koje koriste
          b) da li se digitalni zoom podrazumeva i kad ne pise
          c) vrste kartica koje podrzava

Osecam da cu morati da pazarim i punjac za baterije i citac kartica...

Comment

• zoranbg
            CBC Senator XXL
            • 23.03.2005
            • 4098
            • Rooster's Hill , Beog
            • Grande Punto 1.2

DEki .. nek ima snimajne videa sa zvukom(svi to vole,deca narocito..mada normalno nemoze se poredi sa kamerom..ali moze neki dozivljaj da se zabelezhi) , megapixeli nisu vazni (svi imaju vise nego dovoljno) ,takodje digitalni zum nema znachaja.. optichki zum sto vetji to bolji.
            nisi napisao cene .. ali ja bi tu uzeo NIKON.

inache ja imam BENQ 8mega pix ,3x opt i neznam kolio digitalni zum. snima video sa zvukom i zavrsava posao amaterski vise nego dobro.. platio sam ga nekih 7000 din pre godinu-ipo.
            Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• deki-ascona
              Bio nam je drug! RIP
              • 10.04.2007
              • 2118
              • NI , Trosharina

Eto vidis to mi uopste nije palo na pamet !
              cena ce mu biti ~ 10.000 (nije fixno )
              Dacu mu zadatak da odabere druge modele , sa audio zapisom.
              hvala na sugestiji !

Comment

• mrki
                CBC Senator XXL
                • 08.11.2006
                • 550
                • nis, serbia

deki,
                ja bih izabrao nikon. ponuda br 3.
                vishe je razloga za to. ne mogu sada da kucam....

pozz

Comment

• deki-ascona
                  Bio nam je drug! RIP
                  • 10.04.2007
                  • 2118
                  • NI , Trosharina

Sve naginje ka Nikonu, ali ...
                  mozda i oni iz 1. posta imaju audio, samo ne mogu da provalim...

evo jos jednog, skoro dzabe , 7000 rsd:

* BenQ digitalni fotoaparat DC C1030
                  * Ukupno piksela: 10 Mega Pixels, 1 / 2.3 inch CCD
                  * Rezolucija slike:
                  * 10M (3648 x 2736)
                  * 3:2 (3648 x 2432)
                  * 16:9 (3648 x 2048)
                  * 8M (3264 x 2448)
                  * 5M (2560 x 1920)
                  * 3M (2048 x 1536)
                  * VGA (640 x 480)
                  * Sočivo:
                  * f = 6.2 ( W ) ~ 18.6 ( T ) mm
                  * F= 3.0 (W) ~ 5.6 (T)
                  * (f = 35~105mm, 35mm equivalent)
                  * Digitalni zum:
                  * Optički zum: 3X
                  * Digitalni: do 5X (Preview) / do 12X (Playback)
                  * Opseg fokusiranja:
                  * Normal: W=80cm ~ Infinity
                  * Macro: W=5cm ~ 100cm
                  * Optički zum: 1/2000 ~ 1 sec. (Fireworks 2 sec.; Manual 15 sec.; Night Scene 8 sec.)
                  * Kontrola ekspozicije: 2.7" LCD
                  * Podešavanje boja: 230,000 pixels
                  * Odgovara ISO standardu: Auto / 50 / 100 / 200 / 400 / 800 / 1600 / 3200 (3M or lower) / 6400 (VGA and HD 16:9 only)
                  * Balans bele boje: Manual (6 modes in manual selection : Daylight / Cloudy / Tungsten / Fluorescent H / Fluorescent L / Manual)
                  * Blic: Auto Flash / Auto Anti Red-eye / Force On / Slow Sync / Forced Off
                  * Automatski programator vremena: 2 sec. / 10 sec. / Double / Burst
                  * Režim film:
                  * 720 x 400 (16:9)
                  * 640 x 480
                  * 320 x 240
                  * Web sharing
                  * 30 fps, neprekidno snimanje sa zvukom
                  * Memorija: ugrađena, oko 21.1MB
                  * 4GB SD compatible / 32GB SDHC card compatible
                  * Format datoteke:
                  * Digital output: USB 2.0 compatible
                  * Audio / Video output (NTSC/PAL)
                  * PictBridge compatible
                  * Baterija: 2 x AA
                  * CIPA Approx 200 base on bundled batteries
                  * Dimenzije (ŠxVxD): 92.0 x 60.5 x 23.8 mm
                  * Težina: 120 g (bez baterije & SD kartice)
                  * Boja: srebrna
                  * Garancija: 2 godine

Ne znam sto ja uopste biram ovo, kad ce mali ionako ili da ga polomi ili da ga potopi na 1. ekskurziji

Comment

• Franjo
                    Banovan
                    • 14.08.2009
                    • 2831
                    • Inđija - Beograd
                    • Renault megan II res

Svi nabrojani imaju audio i video (A/V). I BenQ je u toj klasi, neki kažu Prvi, ako se gleda odnos kvalitet/cena. Svi imaju Picture Bridge, samo to zahteva i takav printer. Card Reader ti olakšava rad, a većinom imaju usb interfejs za prenos direktno na kompjuter. Što se tiče potapanja imaš neki vodootporan. Svi su ekonomični, pa će alkalne baterije potrajat, ako su sveže. Uz one sa NiMh baterijama, obično dolazi i punjač, a ako nema, kod Kineza su jeftini. SD kartice dobijene uz njih su većinom manjeg kapaciteta (do 1 Gb), pa odmah kupi veću, ali vidi koju podržava.

Comment

• zoranbg
                      CBC Senator XXL
                      • 23.03.2005
                      • 4098
                      • Rooster's Hill , Beog
                      • Grande Punto 1.2

vazno je da su baterije AA velichine, a on moze da stavi koje otje : alkalne ili da kupi punjac pa da puni NiMH.
                      ja sam kupio SANYO punjach sa dve punjive Eneloop NiMH baterije,komplet koshta oko 1000 din.
                      http://www.tehnomanija.rs/katalog/sanyo ... -3utg.html
                      to je najbolje reshenje,jer tje u protivnom da se nakupuje alkalnih baterija ..
                      brzo odu dve baterije,malo se slika malo snima .. i onda pregledaju snimci na ekranu aparata ..i odoshe dve kvalitetne baterije za pola dana

ima i jeftiniji ili slichne cena ali sa 4 baterije,onda si "miran" ..ako se jedne pune druge su spremne.
                      http://www.tehnomanija.rs/index.php?mod ... =price_asc

Ako aparat kupujes za @Dekiascona Juniora .. onda je najjeftiniji a kvalitetan verovatno sasvim zadovoljavajutji,naprimer :
                      http://www.tehnomanija.rs/katalog/samsu ... ebrni.html

ako idesh na kvalitet onda uzmi : Nikon,Canon,Olimpus .. tim redom,one gore navedene ( imaju svi oni audio uz video sigurno,samo nije navedeno,i svi podrzavaju SD kartice.)
                      ako ides na cenu uzmi taj Benq ..radi ko i gore navedeni. Mada mislim da Nikon i Canon prave lepshe "koloritnije" slike..
                      ako su malo skuplji Canon i Nikon od Benq .. ipak uzmi neki od ta dva.

Comment

• Chubbs
                        Everybody lies
                        • 29.01.2006
                        • 5807
                        • Novi Sad
                        • Audi A6 1.8T

nikako punjac i baterije sa pijace. kupi nesto firmirano. obrati paznju na kapacitet baterija(2300 i 2500mah) i brzinu punjaca, da ne bi cekao 24h da se napune baterije.
                        krsten punjac i 4 baterija su ti od 2500 do 3500
                        You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                        Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                        Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• zoranbg
                          CBC Senator XXL
                          • 23.03.2005
                          • 4098
                          • Rooster's Hill , Beog
                          • Grande Punto 1.2

nemora bas toliko para ima normalni punjaci sa 4 baterije za dosta manje para:
                          http://www.tehnomanija.rs/katalog/power ... 0-it4.html
                          ili
                          http://www.tehnomanija.rs/katalog/sanyo ... -2700.html

i tako dalje ..

Comment

• overspeed
                            CBC Senator XXL
                            • 24.05.2005
                            • 2779
                            • Kosovska Mitrovica

Originally posted by deki-ascona
                            Malo sam editovao 1. post, sad je sa vise detalja. Mahom mi je sve jasno, osim :

a) vrste baterija koje koriste
                            b) da li se digitalni zoom podrazumeva i kad ne pise
                            c) vrste kartica koje podrzava

Osecam da cu morati da pazarim i punjac za baterije i citac kartica...
                            a) Po meni je velika greska kupiti digitalac sa AA/AAA baterijama. Cak i za ovakvu priliku, dakle za momka od 12 godina. Mozda je to moglo da radi na nekim modelim od pre nekoliko godina, ali danas digitalci imaju jace procesore, displeje od minimum 2,4", jake bliceve... tako da prosto POJEDU te baterije za vrlo kratko vreme. Imao sam jednom i nikad vise. Secam se jedne posete Sajmu automobila pre nekoliko godina, imao sam u rezervi 4 totalno napunjene baterije i dve u aparatu (sve po 1500 mAh). Nisam obisao k'o covek ni Halu 1 a vec su sve baterije bile prazne A radilo se o aparatu sa manjim ekranom i sa neka 3 megapixela. Ok, postoje sad i baterije sa preko 3000 mAh ali ipak ako se izracuna da ih se mora uvek imati minimum 2 a realno 4 (a nisu ni one bas jeftine) plus punjac, onda se ta "niza" cena aparata sa takvim baterijama ispostavi kao prividna i opet se vracamo na pricu o placanju na mostu ili na cupriji... A da ne pricam sto je u medjuvremenu smaranje sa zamenom tih baterija, mogucnosti da se izgube, dakle jednostavno vece komplikacije tokom koriscenja.
                            Naravno razume se da je cena bitan faktor kao i uvek, ali postoje sasvim pristojni digitalci sa "normalnim" litijum-jonskim baterijama koji kostaju za nijansu vise od tog predvidjenog budzeta za kupovinu u ovoj prilici. Ali kao sto rekoh, dodajte na tih 10000 dindzi jos trosak za dodatne dve (minimimum) punjive AA/AAA baterije, a ako bas hocete da budete sigurni za neku malo duzu sesiju i malo intenzivnije koriscenje aparata u odredjenim prilikama (mozda stotinak ili vise slika, intenzivniji rad sa optickim zoom-om, blic i recimo par klipova sa audio zapisem), onda bi trebalo da ih se ima po 4 u rezervi. Ili punjac uvek pri ruci I kad se sve sabere dodje se prakticno na isto. Dakle, po meni ne treba kupiti digitalac sa AA/AAA baterijama. Sincicu verovatno te neke stvari nisu jasne, ali ce mu vrlo brzo dojaditi bilo koji aparat uz koji ce trebati puna saka baterija ili punjac da bi mogao da bude u funkciji. Inace svaki prosecan aparat sa litijum-jonskom baterijom moze da izdrzi bez problema minimum par stotina (200-250+) slika sa blicom uz video zapise pre nego se na displeju pojavi ono famozno "low battery". To je velika razlika i trebalo bi da bude od sustinske vaznosti u izboru svakog modernog digitalnog foto-aparata.

b) Podrazumeva se. Digitalni zoom nije nista do "razvlacenje" slike, pri cemu dolazi do pojave granulizacije cime se naravno drasticno gubi na kvalitetu i ostrini slike. Svaki moderan aparat ima ovu funkciju ali je ona u softverskom podesavanju samog aparata uglavnom iskljucena ili pri koriscenju postoji audio/video signal kojim se daje do znanja da je opticki zum dostigao maksimum i da je aparat presao na digitalni, koji se koristi kao neki "dodatni" zoom ali nazalost od njega je veca steta nego korist. Predlazem da se u opcijama tj. u podesavanjima u samom aparatu opcija digitalnog zuma iskljuci jer samo kvari kvalitet snimka i nista vise.

c) Razlike u memorijskim karticama za siroku, komercijalnu upotrebu su male i neprimetne u praksi. Inace su Compact Flash (CF) kartice brze po pitanju upisa i citanja od recimo Secure Digital (SD) kartica, ali su zato malo i skuplje. Medjutim, kao sto rekoh ovo se u praksi tesko primecuje kod aparata siroke primene da tako kazem, odnosno moze da donese prevagu kod izbora polu- i profesionalnih aparata, narocito kad se od aparata trazi jaka podrska za "burst" ili "sequence" mod, odnosno uzastopno slikanje 16 ili vise slika visoke rezolucije u malom vremenskom rasponu. Sony "gura" svoj format, Memory Stick, koji je uglavnom sada u verziji ProDuo (manje kartice od prvobitnih, sa unapredjenom brzinom transfera). Olypmus i Fuji pa imaju svoje xD memorijske kartice koje su najsporije po pitanju transfera a cenovno negde u sredini sto se konkurencije tice, tako da mislim da je upravo ovaj detalj jedan od vecih minusa za izbor digitalca od ova dva brenda. U svakom slucaju ne obracaj preveliku paznju na tip karice, razlike su kao sto rekoh male i u ovoh kategoriji aparata prakticno neprimetne u praksi sto se performansi tice.

Uzevsi sve u obzir, ja bih ti recimo preporucio Sony-jev model Sony DSC-W180, koji moze da se nadje za manje od 11500 dinara. Razlika izmedju te cene i onih 10000 dinara koje si pomenuo kao budzet je 1500 dinara, ali imaj na umu da bi u prvom slucaju MORAO da kupis dodatni punjac sa recimo 4 baterije koji kosta taman toliko kolika je ova pocetna razlika u ceni. Znaci realne ustede nema, samo sto time komplikujes zivot i sebi i sinu

Inace Sony koji sam pomenuo ima rezoluciju od 10 Megapixela, slike se mogu snimati u razlicitim rezolucijama sa odnosom stranica 3:2 i 16:9 (idealno za pregled na widescreen monitorima ), 3x opticki zum (i 6x digitalni, pomena radi), ISO osetljivost do 3200, displaj velicine 2,7", video zapis 320x240 ali sa 30 fps ("frejmova" u sekundi) i naravno audio zapisom, internu memoriju od 12 Mb, i naravno ima litijum-jonsku bateriju i sa aparatom dolazi i punjac za istu. Jedino sto ce ti trebati dodatno je Memory Stick Pro Duo kartica, koju mozes da uzmes za oko 700-800 dinara sa kapacitetom od 1 Gb, odnosno oko 1000-1100 dinara sa kapacitetom od 2 Gb.

Toliko od mene
                            http://www.bmw.tv

Comment

• Franjo
                              Banovan
                              • 14.08.2009
                              • 2831
                              • Inđija - Beograd
                              • Renault megan II res

Bravo majstore! Pomogao si i meni, jer je pomenuta kćerka u trećem mesecu trudnoće, pa ću joj pokloniti takav aparatić. Jedina primedba na objašnjenje o digitalnom zumu: optičkim se uradi jedna ekspozicija na podešenu daljinu centralnog objekta, dok su udaljeniji predmeti manje jasni. Digitalnim se za isto vreme "odrade" tri ekspozicije na tri daljine u jednom snimku, pa su lica na grupnom snimku jasna kako u prvom, tako u trećem redu i u uglovima fotografije. Ako ne grešim?

Comment

Working...
                              X