pomoc u odabiru fotoaparata

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • mexa
    CBC Veteran
    • 13.04.2009
    • 154
    • lazarevac

Re: pomoc u odabiru fotoaparata

kod aparata je bitna optika sve ostalo je sminka

Comment

• MirkoDamnjanovic
      CBC Senator
      • 26.09.2008
      • 291
      • Srbija
      • Cetvorotockas

Apsolutno, ali apsolutno se ne slazem sa tobom

Comment

• overspeed
        CBC Senator XXL
        • 24.05.2005
        • 2779
        • Kosovska Mitrovica

Originally posted by MirkoDamnjanovic
        @overspeed Nisam razumeo prethodni post u vezi sa Carl Zeiss optikom. Jel ti hoces da kazes da CANON ne koristi Carl Zeiss optiku?
        Propustio si post na koji sam se nadovezao:

Originally posted by zverko
        NIKAD ali nikad sony nece moci da napravi sliku kao bilo koji canon ili nikon pa moze da ima ne znam cije lece.
        Ja znam za kog sve Carl Zeiss radi optiku, i to ne samo u svetu digitalnih fotoaparata nego znam da rade i optiku za medicinsku dijagnostiku i aparaturu, za hemijsku industriju, masinsku industriju, IT industriju i tehnologije... sta dalje reci sem da su ljudi radili optiku za probne sonde i satelite ESA-a (Evropske svemirske agencije). Znači u tom kontekstu sam pisao u odgovoru, nisu to "bilo cije lece", nego najbolje lece tj. sočiva na svetu, i zato ih uostalom koriste i mnogi proizvodjači fotografske opreme, što je meni savršeno jasno. Dakle ti kucaš na pogrešnim vratima...
        http://www.bmw.tv

Comment

• zverko
          CBC Senator XXL
          • 19.08.2005
          • 7085
          • BGD
          • Audi A4

@overspeed: ja nisam ni reko da je canon najbolji aparat ali ima par segmenata gde canon prednjaci nad ostalima a u ovom slucaju, tj malim chipovima, zrno nije isto i tu je caka. ne treba ti 23'' da bi video razliku, histogram govori sve . objasnicu plasticno. nekada, u doba filma znalo se ko pravi najbolju emulziju. za kolor je to bio FUJI a za b&w ILFORD. kod aparata sa malim chipom je on najbitniji pa onda procesor koji ce da napravi tu fotku. i ne znam sto si se uvatio za termine pro i amateur. jedina razlika izmedju ta dva je sto ovaj prvi zivi od toga i nista vise. odkud znas da deckic nije nadareni gledac pa da ce iz svog aparata teziti da izviuce max. moj sin ima 8 godina i fotografija mu je sporedno smetalo u zivotu pa tako mali i nezainteresovan zna da IXUS 870is pravi bolje slike nego Powrshot G3 i ako je G3 generalno bolji aparat sa vise mogusnosti ali 870is ima chip i procesor novije generacije.

no, odosmo daleko sad a i kum je kupio makinu koja ce da zavrsava poso. ako cemo da bistrimo ovu temu, predlazem da se otvori novi topic a mozda i ne bi bilo zgoreg jer vidim da neki pricaju neke stvari napamet pa bi stoga bilo zgodno edukovati ih.
          deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• mexa
            CBC Veteran
            • 13.04.2009
            • 154
            • lazarevac

Originally posted by MirkoDamnjanovic
            Apsolutno, ali apsolutno se ne slazem sa tobom
            zato sigurno profi aparati imaju malu budzu od optike sigurno nije vazna

Comment

• zverko
              CBC Senator XXL
              • 19.08.2005
              • 7085
              • BGD
              • Audi A4

velicina odredjuje nesto drugo a ne kvalitet i ne pricamo o DSLR ili kako ih nazivate profi aparatima vec o idiotima.

Comment

• mexa
                CBC Veteran
                • 13.04.2009
                • 154
                • lazarevac

pa dobro ja racunam ako je oko lose kakva slika tu moze biti

Comment

• Chubbs
                  Everybody lies
                  • 29.01.2006
                  • 5807
                  • Novi Sad
                  • Audi A6 1.8T

imam ixus 80 i slike koje pravim sa njim su, 'nako pozajmim ga drugaru, kad ga je vratio ostalo je par slika na njemu i sve su bile ekstra.
                  dzabe meni optika i softver kad veze nemam.
                  You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                  Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                  Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• MirkoDamnjanovic
                    CBC Senator
                    • 26.09.2008
                    • 291
                    • Srbija
                    • Cetvorotockas

@overspeed izvini. Nisam lepo procitao tvoj post.

Comment

• zverko
                      CBC Senator XXL
                      • 19.08.2005
                      • 7085
                      • BGD
                      • Audi A4

Originally posted by mexa
                      pa dobro ja racunam ako je oko lose kakva slika tu moze biti
                      moze oko da bude i dobro i lose, nebitno jer ono ne pravi sliku. mozak je tu bitan faktor a oko pomocno sredstvo.

@chubb: verujem da bi i tvoje bile lepe kad bi ti neko ko zna dao par saveta. evo jedan od mene ovako ad hok:

-probaj da zamislis fotku u glavi pre nego je napravis. probaj da zamislis sta bi to tvom oku prijalo u tom trenutku da vidis na tom mestu gde se nadjes sa fotoaparatom. ako bas, bas nemas ideju onda ide ono, ko nema u vugli ima na gugli. procackaj malo net. ima fotki fala bogu pa ces naci ideju tj videti kako to drugi rade. recimo
                      Code:
                      http://www.photophilanthropy.org/index.html
                      ili krajnja solucija kao sto moj sin radi. aparat u ruke i posmatraj svet oko sebe kroz zuher (trazilo). 100% ces videti nesto sto ce ti se dopasti i onda KLIK. a evo kao je on poceo

Comment

• mb12
                        CBC Senator XXL
                        • 06.11.2006
                        • 640
                        • Vrbas
                        • Mazda 626 2.0 TD

Mali savet...zaboravi zvucna imena, zaboravi brendove, to izbaci iz glave, nego svaki koji mislis da kupis prvo isprobaj. Ali, uvek postoji ali Nepecaj se na velike brojke MEGAPISKELA. Realno , netrebaju ti vece slike od rezolucije monitora, ali veruj mi 5 Mpixela ili neces nikad koristiti, ili ces koristiti iz pocetka i vidieces da ti to uopste nije potrebno

Obrati paznju na osetljivost optike/senzora na svetlo. Narodski receno, isprobaj kako slika bez blica u osvetljenoj i poluosvetljenoj prostoriji ( za zamracenu ti netrebam jer ces tu vec koristiti blic ), i na otvorenom prostoru tokom zalaska sunca i noci. Ono sto sam ti zeleo reci je da ces ti ili sin imati potrebu da fotografisete npr prirodu ili neki "momenat" hocete da uhvatite a to bude u pocetku zalaska sunca. E tu sad padaju i najzvucnija imena i najnapucanije rezolucije, jer im TREBA blic da bi slikali baz stativa. Ako slikas blicem u toj situaciji, velike sanse je da ce slika ispasti taman ( pogotovo ako slikas predeo, pejzaz ) prakticno i nepregledan, crn. Ako pak se odlucis da slikas bez blica, moras imati stativ jer ce ti ahtevati da bleda bude otvorena barem jedan skund, a sve ucilju da se nazamuti slika mrdanjem u toku "primanja" svetlosti. Ako nemas stativ ( a ko ce ga vuci kad podje u setnju i iskrsne mu sasvim neocekivana prilika da ovekoveci nesto interesantno ) onda moras imati mirnu ruku, pa i pored mirne ruke, slike su najblaze receno, lose.

Evo, ja sad imam bebca, i nezelim da mu skljocam sa blicem, a osvetljeno u sobi standardno, i ako iskljucim blic, on drzi otvorenu blendu najmanje pola sekunde, sto je dovoljno da se razmaze fotografija, tj ispadne kao da si dodao blur efekat na sliku.

Takodje, moja ti je preporuka, ako mozes da nadjes aparat sa belndom koja ima opticki zum, ali koja se nalazi u kucistu i nikad neizlazi iz kucista poput standardnih modela. To sam primetio kod Sony-ja sa Zeiss optikom. Strava stvarcica, jer mozes ladno da ga poneses gde god hoces i prakticno da se necimas stalno posle svake uhvacene slike kada ga vracas npr u dzep , da proveravas da li se uvukla blenda, da je ne bi kojim slucajem ostetio...Ima prednosti zbog jednostavnosti koriscenja a ima i opticki zum.

Eto, par saveta, nadam se da su bili od neke pomoci.

Comment

• zverko
                          CBC Senator XXL
                          • 19.08.2005
                          • 7085
                          • BGD
                          • Audi A4

@mb12: mali savet, ne znam koliki monitor imas , predpostavljam 19'' dakle 1600x1200 ili ti 3.2Mpix. Uradi print te fotke 20x30cm

Comment

• Chubbs
                            Everybody lies
                            • 29.01.2006
                            • 5807
                            • Novi Sad
                            • Audi A6 1.8T

na zahtev korisnika otkljucacemo ovu temu i neka ovde budu misljenja i iskustva o fotoapratima. jeste da je deki kupio aparat ali moze pomoci i drugima.

ako nekoga interesuje fotografija, tehnika i sitnice koje puno znace, mozete slobodno otvoriti novu temu, predlazem druga clana Zverka
                            You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                            Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                            Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• deki-ascona
                              Bio nam je drug! RIP
                              • 10.04.2007
                              • 2118
                              • NI , Trosharina

hvala uredniku !

Sto se mene tice, najbolje je obrisati moje postove, a profesionalcima dati rec.

Matori, nastavi sa kursom
                              Originally posted by Valent Vudriga
                              ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
                              Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• mb12
                                CBC Senator XXL
                                • 06.11.2006
                                • 640
                                • Vrbas
                                • Mazda 626 2.0 TD

Originally posted by zverko
                                @mb12: mali savet, ne znam koliki monitor imas , predpostavljam 19'' dakle 1600x1200 ili ti 3.2Mpix. Uradi print te fotke 20x30cm
                                Ok, to stoji sto hoces reci. Medjutim, ja sam hteo naglasiti to, da od svih ljudi koje znam, jedan, eventualno dvoje njih stampaju fotke u velikom formatu. Cak sta vise malo ih i stampa, a ako ih istampa onda to uvek bude u standardnim dimenzijama slika.

I, da, izvinjavam se sto sam prevideo dekijev post, te sam nastavio sa temom kao da ga nije kupio.

Comment

Working...
                                X