Klima uredjaji - preporuke, saveti, misljenja i sl.

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • alexa05
    CBC Senator XXL
    • 23.07.2006
    • 1769
    • Smederevo
    • Opel Vectra B 2.0DI 16v

Klima uredjaji - preporuke, saveti, misljenja i sl.

Ajde dajte neke savete vezane za klima uredjaje i preporuke za kupovinu. Na sajtu tehnomanije nadjoh ovaj model midea MSV1-12HROB8F ali ga na zvanicnom sajtu midee nema. Ima li neko iskustva sa tim modelom i ostalim mideinim modelima sobzirom da iako je kosooki model ipak je koliko sam saznao jedan od vodecih na svetskom trzistu pored daleko poznatijih japanaca, izraelaca i sl.

Ipak ga nadjoh ali ne bitno, daj da cujemo neka iskustva i predloge za kupovinu.

PS 3,5 godine sam ima o NEO uredjaj koji je bukvalno radio kao sat i nemam nikakve zamerke na njega vec samo reci hvale. U principu hladjenje je bilo extra dok je grejanje bilo za nijansu slabije.
    EX OPEL KADETT E C14NZ TUNED WITH LPG EQUIPMENT BY IVAN T

NOW OPEL VECTRA B 2.0DI 16V (X20DTL)

SVE PROLAZI PA CAK I DOZIVOTNA ROBIJA
  • Laki GSi
    CBC Senator XXL
    • 15.10.2006
    • 2426
    • Beograd-Vozdovac

Ja imam mideu vec nekih 5-6god. i pu,pu dobro radi!

Ako ces nesto extra za to treba dooosta para,a modeli su mitsubishi na I mestu(ubedljivo),sevent....
    Ako ti je i grejanje u igri onda je za tebe klima sa inverterom!
    Vozim lagano....bolje pola sata kasnije nego 40god.ranije!!!

Comment

• sw.brick
      CBC Senator XXL
      • 09.10.2004
      • 8141
      • Beograd, barajevo-zemun
      • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Midea je u saradnji sa Toshiba-Carrier konglomeratom zadužena za program kućnih split sistema.

na Midea robu sam Carrier lepi svoju nalepnicu i prodaje pod svojim imenom.

sasvim su ok, imam jako dobra iskustva sa više komada bez ijednog problemčića.

i za grejanje su jako dobri, deklarisanu do -5C po papirima ali u praksi radi do -10C bez smetnji.

model koji ja ima je sa R22 gasom nešto stariji pa je i manji COP (iskoristivost ) pri grejanju a zimi nema problema sa zamrzavanjem, i nije ti potreban inverter regulisani model za našu klimu.

imam i Panasonic sa R410 gasom i zimi lošije funkcioniše od Midea, lako se zaledi a teško otapa.

ja bih ti preporučio i da potražiš Haier ako ima kod nas.

uglavnom, većina split klima kod nas je proizvod Midea, sa raznim nalepnicama trgovaca a Midea je medju najvećim svetskim proizvodjačima po obimu proizvodnje.

trenutno u Metrou ima Midea model sa R410 gasom za nekih 15,500 dinara bruto cene sa uključenim setom za montažu.

i da, moj ti je savet da preferiraš modele tzv 9ke, odnosno klase 10,000 Btu/h grejnog kapaciteta.

zimi rade daleko efikasnije od 12ica, imaju bolju iskoristivost kod svih proizvodjača pa i onih najskuplje kategorije.

detaljne podatke proverene testiranjem možeš da potražiš na sajtu udruženja klima industrije Evrope, eurovent, nezavisno od proizvodjača.
      volvo
      945 SE turbo lpg
      344 GL lpg

Comment

• alexa05
        CBC Senator XXL
        • 23.07.2006
        • 1769
        • Smederevo

OK hvala vam na iskustvima, koja se izgleda i poklapaju sa mojim zakljuckom da braca kinezi znaju da naprave i nesto vise od plasticnih igrackica za decu i raznoraznih dzidza-bidza koje prodaju u svojim kineskim radnjicama.

Bitno je da je Mr. brick dao zeleno svetlo za kupovinu.

Comment

• Shicky
          CBC Član
          • 06.02.2008
          • 81
          • Ralja-BGD

Ugradih i ja za vikend dva Samsunga,bili na nekoj akciji u metrou 18800,probao grejanje pre neko veče,nisam oduševljen nešto.Što se tiče hlađenja,to radi ok,mada nisu ni visoke temperature napolju.Pitao majstore koji su ih ugrađivali kako su se pokazale,kažu da su extra,ortak mi ima istu već 6 god. i radi super,sad "bem li ga.U suštini to su isti kompresori (mislim matsushita-verovatno sam lupam) na većini modela koji su u stvari i jedina bitna stvar u celom sklopu.Uzmi to i uživaj,odnos cena-kvalitet zadovoljavajuć!
          Dobro vozim,kupio sam dozvolu za devize:-)

Comment

• deki-ascona
            Bio nam je drug! RIP
            • 10.04.2007
            • 2118
            • NI , Trosharina

Imam Mideu 12-icu 4 godine, nikad nije intervenisano na njoj, filter sam oprao 2 puta i zbog nje sam kupio i dishwasher Midea. Da ima TV i to bih kupio. Firma je skroz OK. Poredjenja radi, kod mene u firmi ima 6 LG klima kojima treba 2 puta vise vremena i za hladjenje i za zagrevanje.
            Originally posted by Valent Vudriga
            ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
            Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• alexa05
              CBC Senator XXL
              • 23.07.2006
              • 1769
              • Smederevo

Sve u svemu kao sto rekose Tarabici, zuta rasa osvaja svet - pa makar pocela i sa klima uredjajima.

Comment

• Pro_Touring_Mopar
                CBC Senator XXL
                • 13.11.2007
                • 684
                • Sabac

Ja imam Mideu, ne znam tacno koji je model, ali lepo radi. Sad treba da nabavim klimu za novi stan, ali nije mi problem izbor marke, vec firme koja ih ugradjuje. Iskreno, izbegao bih neke lokalne firmice, jer znam kako se ponasaju ako se ispostavi da je nesto na uredjaju neispravno. Dakle interesuje me da li neko moze da mi preporuci neku proverenu i "jaku" firmu, u kojoj garancija zaista vredi.
                Orthodoxy is not the religion, it is the meaning of life!

Comment

• Durango
                  CBC Senator XXL
                  • 01.02.2006
                  • 590
                  • Zemun, Srbija

Takodje imam Mideu 12-icu oko 5 godina i odlicno radi. Nikada nikakvih problema. Komsija iznad mene ima identican stan kao ja, a klimu marke Daikin. Neverovatno koliko brze ohladi stan od Midee i koliko je jaci intenzitet duvanja, ali je zato i 5 puta skuplja.
                  MERCEDES-BENZ - Geprüfte Qualität

Comment

• zoranbg
                    CBC Senator XXL
                    • 23.03.2005
                    • 4098
                    • Rooster's Hill , Beog
                    • Grande Punto 1.2

evo specijalno izdanje METROA samo za klime 1 MB .. ima svasta :
                    http://rapidshare.com/files/113440863/k ... 8.pdf.html

a evo i u TEMPU : http://www.tempo-cc.co.yu/promo.php?typ ... 08&page=24

interesuju me ove "mobilne" klime koliko su efikasne u radu i koliko su ekonomicne u odnosu na "Zidni" split sistem.
                    nisu vise skupe,a i nemora nista da se montira ,samo jedna rupa za izduvavanje toplote.

btw: imam VORTEX 12 vec tri godine i radi bez problema.a bila je ubedljivo najjeftinija 12 kad sam kupovao .. tako da je MIDEA dobra mnogi je imaju..a imas i SAMSUNGE neke u slicnoj ceni..mada nemora da znaci da su bolji od midee.
                    Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• low rider
                      CBC Senator XXL
                      • 03.04.2006
                      • 613
                      • Beograd

Pored izbora uredjaja, ja bih rekao da podjednaku vaznost ima izbor onoga ko ce ti je montirati.

Ako se taj deo uradi lose dzaba ti i fujitsu od 1500e. Najveci broj problema sa klima uredjajima vuce koren iz koraka ugradnje, nestrucne.

Iz te novcane kategorije rekao bih da je midea u raznim pojavnim oblicima provereno resenje.

Comment

• sw.brick
                        CBC Senator XXL
                        • 09.10.2004
                        • 8141

@zoranbg, ta rupa fi 120mm i jeste problem. kroz nju se gubi/ dobija toliko mnogo toplote da je efikasnost klime takva da je pitanje svrhe.
                        slično kao što su nekada bile prozorske kompakt klime.

sa druge strane, u toj jednoj kutiji je i kompresor a takvu buku 24 sata u sobi ne bih ni neprijatelju poželeo.

moje mišljenje je da pokretna klima ima svrhu samo ako je apsolutno zabranjeno ili nemoguće ugraditi split klimu, ili eto baš mora iz nekog razloga.

Vortex je Midea sa rumunskom nalepnicom.

slažem se sa ostalima da je ključ za kvalitet rada i trajsnost klime pedantna ugradnja kao najvažniji faktor.

setio sam se da bih mogao da preporučim u gornjoj cenovnoj klasi SuperDaisekai seriju klima Toshibe.

u nižoj cenovnoj vidjao sam Vaillant za oko 18,000 dinara u Jeep Comercu, nemam direktnog iskustva ali po onome što piše u uputstvu i s obzirom na brend mislim da je dobra kupovina.
                        volvo
                        945 SE turbo lpg
                        344 GL lpg

Comment

• Wooodoo
                          CBC Senator
                          • 01.10.2005
                          • 214
                          • Beograd

A kakve su Galanz i Weg klime? Meni treba neka jeftinija za stan koji izdajem. Trenutno su u Metrou na akciji.

I zaboravio sam da pitam da li mogu da kupim 9-ku za stan od 36 kvadrata, ili je ipak resenje 12-ica?
                          http://www.youtube.com/watch?v=GsfciiNU ... yUhUyImcwc

Comment

• uglavnom.bezopasni
                            - 42 -
                            • 03.02.2005
                            • 2235
                            • Novi Sad

Originally posted by zoranbg
                            interesuju me ove "mobilne" klime koliko su efikasne u radu i koliko su ekonomicne u odnosu na "Zidni" split sistem.
                            nisu vise skupe,a i nemora nista da se montira ,samo jedna rupa za izduvavanje toplote.
                            Ja sam je imao prošlo leto u iznajmljenom stanu, radi non stop (weg pa je malo bučnija od nekih markiranih ali i 3 puta jeftinija) hladila je stan od 50-ak kvadrata, i uspevala da spusti sa 30 na 25 što je odlično, a nisam smeo manje da probam zbog deteta.

Malo oko temperature, stojala je u trpezariji i duvala u nevnu sobu na gore, ili ćarlijala levo desno, u dnevnoj sobi sasvim ok, u trpezariji i kuhinji koji stepen više, ali sigurno podnošljivije nego bez nje (makar zato što smanjuje vlažnost), za spavaću sobu je bio ili ventilator koji je odvodio jedan deo hladnog vazduha ili samo uzmeš i okreneš je gde treba da duva... Vodu nisam odvodio napolje nego sam 1-2 puta na dan praznio posudu...

U svakom slučaju samo moranje (najviše buka), ali radi posao za sve pare.

Treba li kome?
                            Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
                            11.04. 0:12 #2
                            Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• sw.brick
                              CBC Senator XXL
                              • 09.10.2004
                              • 8141

zaboravio sam da pitam da li mogu da kupim 9-ku za stan od 36 kvadrata, ili je ipak resenje 12-ica?
                              kod hladjenja, pitanje nije broj kvadrata i jačina klime već raspored.

problem je što vazduh kada se ohladi, (izadje iz klime) kao teži pada ka podu i "ne želi" da kruži.

tako da taj stan od 36 kvadrata možeš da hladiš sa 1 klimom, bilo kojom, ako je jedna prostorija u pitanju.

hladan vazduh suprotno pričama trgovaca o jačini klime, NEĆE ići iza ugla, neće se pokretati u neku drugu prostoriju....

računaj na domet hladjenja oko 3 do 4 metra od mesta unutrašnje jedinice, ma kolika jačina klime nominalno bila.

takodje, 36 kvadrata je nedovoljan podatak.
                              potrebno je znati rasporede prostora, osunčanost, veličinu i strukturu prozora, termičku izolaciju zidova, poda i plafona, da li je unutrašnji ili spoljni zid i kolike površine, koja je visina pod-plafon prostorije, koja je strana sveta gde su prozori...itd.

tek na osnovu toga se izvede proračun i odredi tačno adekvatna klima za taj prostor.

ostalo napamet kao nagadjanje, može da "ubode" ali i da promaši pa će rezultat rada klime biti neodgovarajući očekivanjima i uloženom novcu.

još jedna jako bitna stvar kod hladjenja.

osnovni zadatak leti klime nije hladjenje u smislu smanjenja temperature već hladjenje u smislu smanjenja vlažnosti inače mokrog letnjeg vazduha.

klima suši vazduh isključivo kada radi kompresor a to znači da je jako preporučljivo da klima ima što duže intervale rada.

to znači, da je način rada hladjenje 20 minuta- 5 minuta samo izduvavanja pa 20 minuta hladjenja-5 minuta itd. daleko bolji za udobnost boravka nego varijanta 50 minuta hladjenja- 15 minuta izduvavanja, 5-15 minuta itd.

u drugom slučaju klima je prejakog kapaciteta pa previše brzo i previše naglo lokalno ohladi vazdhu ali usled toga ne stigne da izvrši njegovo sušenje.

leti neugodnosti najviše doprinosi vlaga u vazduhu, daleko više nego sama temperatura.

stoga, je za većinu naših soba i naše prosečne uslove 9-ka tzv obično bolji izbor što se komfora tiče.

9-ke su i tiše u radu ostvaruju stabiliniju mikro klimu bez mnogo ljuljanja temperature kao kada je prejaka 12ica upotrebljena.

naravno, tu gde treba 12ica to i treba staviti a ne 18icu, iz istih razloga.

kod klima je pravilo da jača ne znači uvek bolje-ugodnije hladjenje.

većina trgovaca ne razume kako klima kao sistem funckioniše i ubedjivaće vas da trebate što jaču/veću klimu.
                              ne samo zbog više para, oni prosto imaju pogrešne informacije i te svoje zablude prenose dalje sa ubedjenjem.

takodje, odabir mesta montaže unutrašnje a i spoljne jedinice jako utiče na efikasnost ukupnog rada klima sistema.

za sve te proračune postoje namenski softveri, kao i tablice u knjigama...hoću da kažem nije nimalo naivno pravilno odabrati- isprojektovati sistem hladjenja da radi optimalno energetski efikasno a uz to i komforno.
                              volvo
                              945 SE turbo lpg
                              344 GL lpg

Comment

Working...
                              X