Klima uredjaji - preporuke, saveti, misljenja i sl.

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Heinz
    CBC Senator XXL
    • 30.09.2004
    • 1027
    • Beograd, Voždovac
    • Avensis 2.0 D4D

Midea uvek pre Fonka. Fonko ima očajnu unutrašnju jedinicu, skoro je nemoguće precizno namestiti ona krilca, ventilator škripi... Kod Midea klime tih problema nema, svaki od 10-ak položaja je tačno definisan. Plus mi se čini da Fonko jako loše greje u odnosu na Mideu.

Imam jedno pitanje za stručnjake: gde sprovesti odvod od kondenza? Naime, meni cevi od klime prolaze kroz kupatilo, koje bi sad trebalo da se renovira. Kažu majstori za klime, da nikako ne sme u kanalizacione cevi zbog "mirisa" i gasova koji bi se vraćali u klimu, a ne sme ni u kakvu varijantu sifona, jer kondenz slobodnim padom ne može na taj način da prođe dalje.

Znam da može da kaplje tu i tamo, ali da li može nešto sistemski da se predvidi da taj kondenz otiče negde? Neka ideja, konstruktivna?
    Toyota Avensis 2.0 D-4D (2007)

Comment

• low rider
      CBC Senator XXL
      • 03.04.2006
      • 613
      • Beograd

Oluk ?

Evo i par pitanja sa moje strane.
      Gde se mogu kupiti kvalitetniji nosaci za spoljnu jedinicu, postojeci su poceli negde da korodiraju, sitno, ali dovoljno da ostavljaju narandzastu fleku na beloj fasadi.

Da li bi mi mogli preporuciti neki dobar servis ili firmu ili pojedinca koji se bavi ugradnjom klima uredjaja ? Vec imam klimu, ali pored tih nosaca bih proverio i neke druge stvari, jer je neozbiljno ugradjena...

Comment

• Heinz
        CBC Senator XXL
        • 30.09.2004
        • 1027
        • Beograd, Voždovac
        • Avensis 2.0 D4D

Do oluka ima previše metara, a i neću da crevo ide po fasadi ako ne mora baš.
        Toyota Avensis 2.0 D-4D (2007)

Comment

• Wooodoo
          CBC Senator
          • 01.10.2005
          • 214
          • Beograd

Kupio sam danas Simbio u Metrou. Cekajuci da se pojavi Midea u Tehnomarketu naisao sam na ovaj model za koji je Birck napisao da je Midea sa nalepnicom Simbio. Ono sto je prevagnulo da je uzmem je to sto je energetski razred A, dok je Midea znatno veci potrosac sto sam se uverio licno na par mesta gde je prodaju a potvrdio mi je i momak koji radi u tehnomarketu. Cena je 14.500 hiljada za 9-ku.
          Kasnije cu da napravim skicu stana da bi mi pomogli da odaberem mesta koja su najbolja za ugradnju.
          http://www.youtube.com/watch?v=GsfciiNU ... yUhUyImcwc

Comment

• madic
            CBC Senator XXL
            • 07.10.2007
            • 844
            • Beograd

Šta god radio, izbegavaj LG imam jednu kuci i uzasna je.
            To je malo stariji model oko 4-5 godina, možda se u međuvremenu LG malo popravio ali ja ću zauvek izbegavati bilo šta sa tom oznakom.

Comment

• JAPANX
              CBC Senator XXL
              • 10.08.2006
              • 2159
              • Beograd

nesto sam citao da klima kad se montira mora obavezno da se uradi vakumiranje sistema da bi bilo dugotrajno i radilo kako treba... jel zna neko nekog servisera koji je da kazem kvalitetniji i pedantniji sa ugradnjom od ovih priucenih dundjera sa chekicima, busilicama i merdevinama??

moze i pp

Comment

• bojke1
                CBC Početnik
                • 21.05.2008
                • 2
                • zemun

koju klimu kupiti?

Evo prvi put sam na ovom sajtu.Imam malu nedoumicu koju klimu da kupim.U dnevnoj sobi vec imam klimu koju sam montirao pre pet godina.Lg koreanac original model 126abl i nemam nikakvih problema sa njom.Ali posto ne mogu ceo stan da ohladim problem je moja soba koja ima 12 kvadrata pa bih stavio jos jednu 12-cu.
                Ja sam izdvojio 4 modela pa da mi preporucite jedan od njih ili nesto drugo ako je bolje.
                1.http://www.tehnomanija.co.yu/katalog/mi ... rob8f.html
                2.http://www.tehnomanija.co.yu/katalog/ga ... assic.html
                3.http://www.tehnomanija.co.yu/katalog/lg ... 64dao.html
                4.http://www.tehnomanija.co.yu/katalog/lg ... 64dmo.html
                Znam da nisu ista klasa ali sta bi bilo najbolja varijanta za moju sobu od ove cetri klime,odnosno sta se najbolje pokazalo sto se tice hladjenja jer me grejanje ne interesuje posto imam dobro parno grejanje.
                Moze preporuka i za neki drugi model ako se bolje pokazao od ovih modela.
                Pozdrav.

Comment

• alexa05
                  CBC Senator XXL
                  • 23.07.2006
                  • 1769
                  • Smederevo
                  • Opel Vectra B 2.0DI 16v

Mideu koju si naveo nemaju tako da sam i ja odustao od nje i narucio MSE-12HRN2N sa kojom je par ljudi koje znam jako zadovoljno. Za tu kvadraturu je po meni dovoljna i varijanta 9-ke koju si naveo ali je jaka sa cenom u odnosu na ostale mideine 9-ke. Osim ako nije u pitanju estetika koja je sigurno na strani navedenog modela.

LG je sigurno brand i za mideu i za galanz ali je pitanje da li je to izvorni LG ili ne, a najverovatnije nije.
                  EX OPEL KADETT E C14NZ TUNED WITH LPG EQUIPMENT BY IVAN T

NOW OPEL VECTRA B 2.0DI 16V (X20DTL)

SVE PROLAZI PA CAK I DOZIVOTNA ROBIJA

Comment

• barda
                    CBC Veteran
                    • 28.11.2005
                    • 154
                    • Novi Sad

sw.brick wrote

sa R22 granica podnošljive efikasnosti rada je oko -5C, sa R407C oko -10C a sa R410A oko -15C.

svi ti rashladni mediji su manje više razne mešavine radi dobijanja kompromisa optimalnog i za hladjenje i za grejanje.

medjutim, ta 2 režima su suprotnih osobina pa kompromis ko kompromis uvek stvara neoptimalno rešenje.

za hladjenje je leti problem da klime imaju problem sa kondenzacijom "gasa" već na +43C spoljne temeprature.
                    Mene interesuje nešto u vezi tih gasova:

da li je opravdano dati 5000-6000 din više za klimu sa gasom R410a za koju se kaže da je energetski efikasnija, ekološka... ili je dobra i ona sa R407c gasom (taman je toliko i cena ugradnje)?

Kolika je stvarno razlika u paraksi, a klimu bih koristio isključivo za hlađenje.

Naime našao sam Mideu MSE-12HR sa R407c gasom za 19000din
                    a LG sa gasom R410 je 25500din
                    ili metro ponuda Panasonic CS/CU-YW 12GKE sa R410c gasom za 24000din?

Comment

• uglavnom.bezopasni
                      - 42 -
                      • 03.02.2005
                      • 2235
                      • Novi Sad

Imam neku Mideu od pre par godina i nemam pojma koji je gas u njoj, mogu pogledati, ali me interesuje da li je moguće reći majstorima da sipaju taj noviji gas umesto nekog starijeg ili je ceo mehanizam drugačiji?
                      Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
                      11.04. 0:12 #2
                      Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• barda
                        CBC Veteran
                        • 28.11.2005
                        • 154
                        • Novi Sad

Koliko sam ja pronašao nije moguće. Različiti su pritisci, vrsta ulja....

A evo i mali rečnik pojmova

gde su objašnjeni i gasovi

SREDSTVA ZA HLAĐENJE – R407C radi se o smjesi tri sredstva za hlađenje R32, R125, i R134a. R32 je najbolje sredstvo ali je zapaljivo, R125 se dodaje zbog smanjenja zapaljivosti, R134a se dodaje radi sniženja pritiska. Pogodnosti: R407C nije toksičan, nije zapaljiv, ne uništava ozonski sloj. R410A – ne šteti životnoj sredini nije otrovan i ne gori, ima viši faktor hlađenja nego R22 ili R407C ali zahteva rješenja za pritisak od 40 bara.

kao i za inverter

ECO INVERTER – snaga uređaja se automatski menja u zavisnostii odspoljne temperature i tražene unutrašnje temperature. U poređenju sa klasičnom klimatizacijom ovaj uređaj može snižavati snagu kompresora, ima mnogostruko nižu struju za pokretanje a time uštedi čak 44% energije. Frekventni izmjenjivač uspoljnoj jedinici se ističe visokim energetskim delovanjem i izrazito niskom bukom. Upoređenju sa standardnim sistemom sa toplotnom pumpom, moguće je potrebnu toplotu dobiti brže, a toplota je održavana na stabilnijem nivou.

Comment

• bojke1
                          CBC Početnik
                          • 21.05.2008
                          • 2
                          • zemun

Originally posted by alexa05
                          Mideu koju si naveo nemaju tako da sam i ja odustao od nje i narucio MSE-12HRN2N sa kojom je par ljudi koje znam jako zadovoljno. Za tu kvadraturu je po meni dovoljna i varijanta 9-ke koju si naveo ali je jaka sa cenom u odnosu na ostale mideine 9-ke. Osim ako nije u pitanju estetika koja je sigurno na strani navedenog modela.

LG je sigurno brand i za mideu i za galanz ali je pitanje da li je to izvorni LG ili ne, a najverovatnije nije.
                          Ok hvala na odgovoru.I dalje se dvoumim sta da kupim.Da li kupiti neku osnovnu verziju galanza ili mideu,ili dati 100 eura vise i kupiti neki lg?
                          Nisam pametan sta da radim.

Comment

• TETAK
                            CBC Senator XXL
                            • 30.09.2004
                            • 3034
                            • Čačak, Srbija

Kupi LG druže! Za kućnu upotrebu koristim Samsung 12-ticu i sa njom sam veoma zadovoljan, ali LG imam u kancelariji i promećujem da je za istu efikasnost nešto tiša!Znači šta god da od ovoga odabereš nećeš pogrešiti!
                            Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

• Flavio
                              CBC Senator XXL
                              • 13.06.2006
                              • 1926
                              • 012 Centar
                              • KaraWagon 1.4T.Spark

Proslu sezonu,sobzirom na cenu od 15k din.,prilicno korektno odradila jedna Simbio 12 (sa R22 gasom) u prostoriji 4mx4mx3m.Prekljuce krenula i u ovu sezonu pa cemo videti.Jedino mi se nesvidja shto je energetska klasa D ... ali,Boze moj,<200€ ovde u lokalu ...

Edit
                              Nadjoh ovo na hdd-u:

Comment

• sw.brick
                                CBC Senator XXL
                                • 09.10.2004
                                • 8141
                                • Beograd, barajevo-zemun
                                • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Mene interesuje nešto u vezi tih gasova:

da li je opravdano dati 5000-6000 din više za klimu sa gasom R410a za koju se kaže da je energetski efikasnija, ekološka
                                to pitanje je vezano za način i količinu upotrebe.

imaš početnu investiciju i varijabilu za energent (struju) u toku životnog veka klme.

6000 dinara je oko 1,000kWh (neke prosečne cene iz onih 6 mogućih cena kod dvotarifnih brojila).

1MWh te potrošnje je oko 800-900 sati rada.

nekome je to 80 dana po 10 sati efektivno dnevno, tj jedna sezona.

nekome kome je klima tek pomoćna za veoma visoke temperature (recimo objekat je termički izolovan pa se klima aktivira tek na 35C i više a takvih dana ipak nema toliko kod nas) pa će raditi možda 10 dana po 5 sati odnosno 50 radnih sati- 60 kWh.

shodno tome, svako treba da proračuna da li se isplati da više plati u startu a potom manje svakoga dana, ili obrnuto.

posle nekog vremena troškovi se izjednačuju pa počinu da rastu konstantno na jednu stranu.

zna se da će struja poskupljivati, možda već ove jeseni a sasvim sigurno sledeće godine.

ja bih za 6,000 dinara razlike odabrao energetski efikasniju (nešto skuplju) klimu jer se sigurno za najkasnije 3 godine vraća ta dodatna investicija i počinje da se štedi.
                                a vrlo verovatno i mnogo pre.

opet, nisu sve klime sa R410a same po sebi efikasnije i nisu sve iste.

moj savet, je uputstvo tj pročitati deklaraciju i eventualno proveriti na zvaničnom sajtu euro klima udruženja gde podaci imaju snagu zakonske obaveze (nisu lažirani tj marketinški prezentirani).

sa druge strane, energetska efikasnost NIJE jedna fiksna vrednost tj brojka već se znatno menja shodno spoljnoj temperaturi vazduha.

to dodatno komplikuje proračun buduće potrošnje, i odluku da li izdvojiti 6,000 din više u startu ili ne.

samo jedna stvar je do te mere sigurna i pouzdana, verujem, energija neće pojeftiniti i biće struja sve skuplja kako odmiče vreme.
                                samo je pitanje ritma poskupljenja.

a ima i drugih načina za hladjenje osim klima, koja su još energetski efikasnija ali nisu za svaki prostor moguće naknadne ugradnje.
                                volvo
                                945 SE turbo lpg
                                344 GL lpg

Comment

Working...
                                X