Podno grejanje

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Stratos
    CBC Senator XXL
    • 10.09.2008
    • 2594
    • Novi Sad

Re: Podno grejanje

Nisam stručnjak za ovu oblast,ali su moji favoriti "podno i zidno grejanje".
    Topao vazduh,prirodno,ide prema gore zbog gustine,i ja tu nebih ništa menjao (čak i kada bih mogao ).

Comment

• BOOST
      Founder - Admin od Začetka
      • 29.09.2004
      • 8726
      • Gislaved//Sweden
      • SAAB 9000 AERO R; SA

Sorry, ali ovde to nepije vodu, vazduh je izolator a ovo su infra grejaci koji zrace na dole, tela koja mogu da akumuliraju energiju su ispod sto je ispravno!!

Dakako , samo treba malo promuckati i shvatiti da se puno toga iz navike radi "po obicaju".

Ovo radi i to bas kao sto je na sajtu opisano. Steta sto je preskupo za Srbiju
      Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
      move your mind

Comment

• Stratos
        CBC Senator XXL
        • 10.09.2008
        • 2594
        • Novi Sad

Sorry i od mene. Prevideo sam da se radi o infra zracima.

Pre skoro 15 godina sam imao prilike da vidim veliku radionicu za popravku autobusa koja je bila grejana plafonskim grejačima na zemni gas.
        Usmereno su zračili toplotu,a plamena nije bilo nigde... Znam da je cena grejanja posle instalacije tog sistema bila znatno manja,tj sistem grejanja je bio vrlo ekonomičan. Najveća prednost je bilo ravnomerno zagrevanje ogromne hale (ne sećam se dimenzija,ali je visina bila preko 6m.).

Comment

• BOOST
          Founder - Admin od Začetka
          • 29.09.2004
          • 8726
          • Gislaved//Sweden
          • SAAB 9000 AERO R; SA

Taj rad, tako se nekad radilo, sad su uz pomoc nanotehnologije usavrsili tehniku da se koristi klasicna struja. Nema nikakvih strujanja vazduha te ni prasina neradi, 10 godina garancija a ocekivani vek trajanja preko 20.

Uz sve to sto je IR energija usmerena na dole na veliku povrsinu ima i antibakterijalni i antivirusni efekat (90%) unistenja.

Vrlo interesantan projekat iz mnogo aspekata, certifikati iz raznih domena na sajtu otkrivaju puno vise nego li se da uzeti kao zdravo za gotovo.

Kako god, 30-50% ustede elektricne energije, genijalan dodatak sistemu toplotne pumpe vazduh/vazduh (invertor) iz razloga sto COP kod pumpe zna da padne na 1:1 na vrlo niskim temperaturama a priliv energije bude ogranicen na snagu kompresora. Ovde ipak bez obzira na spoljne uslove "izkonvertuje" termalnu efektivnost na protiv-vrednost COPa blize 2:1.
          Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
          move your mind

Comment

• draganzr
            CBC Član
            • 15.11.2010
            • 18

Znaci da li da uradim demit sa 3,5,ili 8cm...ustvari cek da se predstavim....Zdravo svima!!!
            U fazi sam izrade kuce, i sledeci korak mi je podno grejanje...posto sam svasta nesto na kuci uradio sam,i podove cu sa jednim prijateljem..
            Jedino sto pokusavam da saznam je koliko kw mi treba za moju kucu...napisacu karakteristike kuce, pa ako ima raspolozenih da me upute na neki racun bio bi veoma zahvalan

kuca od 80m2...dole 40,gore 40m2...u osnovi 10,5x5m...
            zidano ytongom od 30cm..planiram i demit(3,5,8cm???) racunati sa 5cm
            podkrovlje tj.krov ...crep,hidro izolacija,daska colovna, 20cm vune pa gips..
            prozori pvc 6 komora i nisko energetski prozori..argon i neka folija,,kazu meki film?
            na jugu mi je zid od 5m i dve trecine je staklo..

valjda sam sve napisao...

Ajde strucnjaci da vas vidim sad kad ima puuuno podataka...

htedoh t.pumpu ali mi bilo skupo,pa reko da pocnem sa plinskim kotlom... prihvatam sve sugestije i od ne strucnjaka
            ali ton nema veze sa temom..i vas mirodjije niko nije nista pitao...al dobro odoh sam

Comment

• DAEWU
              CBC Veteran
              • 16.03.2009
              • 194
              • lazarevac

Pozdrav,, ako na sve ovo dodas i shemu prostorija i gde bi ti se nalazio tj. montirao gasni kotao ja mogu da ti uradim kompletnu specifikaciju materijala,inace potreban ti je kotao od 12kw.POZDRAV..

Comment

• draganzr
                CBC Član
                • 15.11.2010
                • 18

e svaka cast!!!! samo da provalim kako se kace slike
                ali ton nema veze sa temom..i vas mirodjije niko nije nista pitao...al dobro odoh sam

Comment

• djukic
                  CBC Senator XXL
                  • 27.03.2005
                  • 2526
                  • Beograd

A gde ce da kupi 12Kw gasni kotao? Tako nesto malo bi i meni trebalo da greje garazu...
                  https://t.me/pump_upp

Comment

• draganzr
                    CBC Član
                    • 15.11.2010
                    • 18

evo rukom na brzinu nacrtano..ali vide se sve dimenzije i raspored ..ako treba tehnicki crtez reci pa cu se potruditi...

Comment

• draganzr
                      CBC Član
                      • 15.11.2010
                      • 18

hoces da kazes da imas veliku garazu ili mislis da je to malo za moju kucu? ili stvarno ne znas gde ima da se kupi? a djukicu?

Originally posted by DAEWU
                      Pozdrav,, ako na sve ovo dodas i shemu prostorija i gde bi ti se nalazio tj. montirao gasni kotao ja mogu da ti uradim kompletnu specifikaciju materijala,inace potreban ti je kotao od 12kw.POZDRAV..
                      u sustini ja sam proucavao malo,i ono sto sam saznao i planirao je da idem
                      hidro-najlon-stiropor(tvrdji ili stirodur?)-mreza-cevi( 10m na 1m2)-kosuljica(oko6cm)-plocice
                      jedino jos ne znam kakve mi cevi trebaju i koji fi...i koliko krugova i gde, i u vezi tih senzora???

Comment

• sw.brick
                        CBC Senator XXL
                        • 09.10.2004
                        • 8141
                        • Beograd, barajevo-zemun
                        • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Kako je u pitanju nova kuca loginco je da postoji njena dokumentacija, tj projekat masinskih instalacija.
                        Ako nema proracuna, izneti vrlo sturi podaci mogu da dovedu do vrlo pogresnih zakljucaka i time nepotrebno velikih troskova i/ili bitno losijeg komfora kasnije tokom koriscenja.

Prema datim merama 10,5 x5 m kuca je (podne) povrsine 105m2 a ne 80m2, sto nije bas isto za proracun.
                        Za toplotne gubitke kuce nije bitna povrsina samo temeljne ploce vec povrsina sivh zidova i kompletnog krova.
                        To znaci i podatak o debljini sloja termoizolacije u zemlji ispod temelja/ podne ploce.
                        Drugo, nigde nema niti naznake o povrsini ostakljenih delova, niti podatka Uw za izabra ne prozore.
                        Trece, koliko iznosi toplotni gubitak ventilacije, nije pomenuto.

Osim gubitaka za proracun je jako bitno i koliki su pasivni i aktivni dobici usled koriscenja kuce.
                        Ni taj podatak nije naznacen.
                        Niti mikroklimatski uslovi nisu poznati, jer ni prilbizno nije isto jedna te ista kuca na vetrovitoj padini u senci ili kuca u zavetrini sa osuncanom pozicijom u vecem delu godine.
                        To je sto se tice proracuna, nedostaje bar jedno 30tak brojeva tj podataka da bi se odredilo maksimalni toplotni gubitka u najhladnijem danu a to je ono sto odredjuje snagu grejnog uredjaja (ma koji da je).

Za 100m2 u praksi toplotni gubici se krecu od 2kW do 25kW, ili u rasponu 1:12 zavisno od kvaliteta konstrukcije i narocito kvaliteta gradnje (pedantnosti vetrozaptivanja, regulacije hladnih mostova itd).

No to je sporedno, naglasio bih kao kriticno pri daljem razmatranju pitanje povezivanja Ytong bloka sa stiroporom sa spoljne (hladnije)strane zida u sistem kontaktne fasade.

Ytong je izrazito porozan i paropropustan materijal. Stiropor je za red velicine (10 puta) manje paropropustan.

Pri ovoj kombinaciji materijala, pogotovu tankog sloja stiropora, po pravilu je nuzan sistem prinudne (mehanicke) venitlacije sa kontrolisanom izmenom vazduha a u cilju odrzavanja vlaznosti vazduha ispod kriticne granice za kondenz unutar Ytonga (a prema Molijerovom dijagramu pritiska vodene pare za datu temperaturu).

Uz navedenih 30cm Ytonga + 5cm stiropora gotovo sigurno (sa 95+% verovatnoce) nastace veliki problem kondenza i citav niz pratecih stetnih posledica a sam objekat nece zadovoljiti vazece gradjevinske standarde sto se vlage tice.

Uz Ytong kao materijal oblaganja se (vrlo) preporucuje neki od paropropusnih materijala poput neke mineralne vune, porocementnih izolacionih ploca, i slicno).
                        Vazno je naglasiti da tacka kondenza pare mora da se izmesti u sloj izolacije, tj u ovom konkretnom primeru stiropora.

Takodje, preporuka je da se koristi poseban tzv "open" tip stiropora koji ima posebno izbusene mikro rupice koje omogucavaju povecanu paropropusnost. (npr Baumit open klima system) kao i pravilan odabir ukrasnog (zavrsnog) sloja maltera koji je takodje visokoparopropustan (pogledati firme Sto resenja za Ytong sistem gradnje).

Dalje, ne vidim potrebu da se koristi Demit materijal kada ima toliko izbora na trzistu.
                        Po mom misljenju Demit (tj Fragmat kako se danas zove taj brend) je jedan od losijih izbora, pogotovu po kvalitetu stiropora.
                        Moj predlog bi bio Fima ili Austrotherm ili Car kao b olji izbor u odnosu na Demit/ Fragmat ponudu.

Na kraju, veoma bi bilo preporucljivo da se uradi termicki projekat upravo da se ne bi napravile katastrofalne greske u odabiru pravilne debljine i vrste materijala sa kasnijim veoma skupim troskovima sanacije za nekoliko godina.

S obzirom na sam sistem Ytong gradnje, serklaze sa protivpotresnim blokom, ili neki alternativni metod sa livenim betonom koji podrazumeva nastanak hladnog mosta za nasu klimu Balkana minimum debljine stiropora na tim mestima je 12cm (120mm).

Uobicajena praksa prilikom izgradnje Ytong kuca sirom Balkana je postavljanje 10cm izolacije na Ytong, u Austriji je to oko 15cm prosecno.

5cm stiropora na Ytong je premalo i nastace sigurno problemi kasnije u praksi.
                        5cm tvrde kamene vune se moze uporebiti bez smetnje preko Ytonga 30cm ali je to premalo za uglove zgrade.

Za danasnju tipicnu kucu tipa novogradnje po danasnjim gradjevinskim propisima za 100m2 podne povrsine ocekivani gubitak toplote je oko 3-5kW a pri tome se odabira toplotna pumpa nominalne snage 6-8kW (tj pri nomiinalnih +7C) kao optimalni izbro vazduh/voda toplotne pumpe.

Inace danasnje toplotne pumpe na vazduh rade bez vidljivih gubitaka kapaciteta do -15C, garantuje se rad do -25C a u praksi se potvrdjuje rad do -32C. (npr Mitsubishi sa injektiranjem).

U nasim uslovima na efikasnost rada toplotnih pumpi izrazito utice mikrolokacija zgrade, pre svega vlaznost vazduha koja preovladava tokom zime. Realni ocekivani COP u najgorim uslovima je oko 2,5 prosecan oko 4,0 a u optimalnim radnim uslovima oko 6,5 do 7,0 sa danas kod nas u Srbiji raspolozivom ponudom toplotnih pumpi.

Inace, teoretski maskimalni COP je 15:1 tako da narednih godina treba ocekivati skokoviti napredak tehnologije toplotnih pumpi sa ovako ubrzanim razvojem ove industrije.

Ako se opredelis za gasni kotao obavezno i jedino u obzir dolazi kondenzacioni niskotemperaturni tip s obzirom na podno grejanje. Klasicna gasni kotao iako u startu jeftiniji ima daleko vece radne gubitke i daleko vecu potrosnju energenta, mnogo je veca prakticna razlika nego sto pise u reklamnim prospektima.
                        volvo
                        945 SE turbo lpg
                        344 GL lpg

Comment

• draganzr
                          CBC Član
                          • 15.11.2010
                          • 18

ajoj...
                          komplikovano ali aj da probamo da nadjemo resenje...

dokumentacija postoji ,tj projrkat,ali nema masinskih instalacija, a i nije zidano 100%po projektu....

kuca je u osnovi( 105m2+kotlarnica oko4m2)-zidovi= oko85m2..ZAR SE NE GLEDA SAMO NJENA ZAPREMINA,BEZ ZIDOVA?
                          krov kao sto rekoh gips,m.vuna 20cm,daske,letve,crep...
                          ispod temelja je sljunak ,zemlja, a visina temelja je 35cm iznad zemlje,ako i to ima veze...
                          stakla i vrata zauzimaju 19m2 cele kuce, i stakla su vakum sa argonom i mekim filmom,predlazem racunanje za najmanje kvalitetne n.e.prozore...
                          gubitak ventilacije je minimalan,jer trenutno jedina ventilacija u donjem wc-u fi160 sa ventilatorom i prozori koji bi se otvarali po potrebi....

kuca se jos ne koristi....
                          mikro klima..na zapadnoj strani je zalepljena za drugu kucu prizemnu,znaci da je sprat osuncan,ali sa te strane je jedan prozor 120x60cm
                          jug je sa velikim staklenim vratima i prozorom...istok zaklonjen visokom kucom, sever najvetrovitiji ali zaklonjen delimicno kotlarnicom

vetrozaptivanje..ima nekih rupa od salovanja fi12 i to ce biti zapuseno,zidano je tankoslojnim lepkom, hladni mostovi trenutno imaju 5cm stiropora...

E SAD OVO MI NIJE JASNO...STO JE PROBLEM STIROPOR NA YTONGU, A NIJE PROBLEM NA CIGLI??????

I ja sam spreman da uradim i adekvatnu ventilaciju, ako bude potrebe..samo me interesuje STA MI SE VISE ISPLATI TIROPOR I VENTILACIJA..ILI DRUGACIJA FASADA BEZ VENTILACIJE....

KOLIKO kosta termicki projekat, i kako odabrati dobrog projektanta???

Da li postoji neki link gde bi mogao da pogledam cene t.pumpi???

Comment

• draganzr
                            CBC Član
                            • 15.11.2010
                            • 18

da se ne bi odmah uvatio za betonske serklaze, njih cu adekvatno izolovati.... aj sad da vidim koji ti jos podatak fali ili se samo pravis pametan,tj prepisujes iz knjiga a iskustvo nula...ispravi me ako gresim...
                            i da reka je na 100m od kuce zapadno...

Comment

• draganzr
                              CBC Član
                              • 15.11.2010
                              • 18

zapadna strana

Comment

• draganzr
                                CBC Član
                                • 15.11.2010
                                • 18

zapadna je gotova i sastoji se od 25cm blok +5cm stiropor17g

Comment

Working...
                                X