Podno grejanje

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • sw.brick
    CBC Senator XXL
    • 09.10.2004
    • 8141
    • Beograd, barajevo-zemun
    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Re: Podno grejanje

Uvek je efikasnije pre postavljanja pitanja poznavati osnovne pojmove, zar ne?
    Originally posted by draganzr
    .ZAR SE NE GLEDA SAMO NJENA ZAPREMINA,BEZ ZIDOVA?
    Ne, zapremina se gleda za venitlacione gubitke.
    Povrsina ovojnice kuce i njen toplotni fluks odredjuje potrebnu energiju koju treba nadoknaditi.

krov kao sto rekoh gips,m.vuna 20cm,daske,letve,crep...
    redom:
    U priblizno 0,22 x 70 x35 gubici priblizno 0,6kW

Naravno da ima veze, znaci bez ikakve izolacije.U priblizno 3-4 zavisno od osobina zemlje. Gubitak kroz pod priblizno 2,70kW
    Neprihvatljivo za podno grejanje.

vakuum stakla ne postoje, opisani staklo paket prosecno U= 1,30x 19x 35 priblizno 0.9kW

Opisano je ventilacija sa najvecim mogucim gubitkom, otvaranje prozora je najneefikasniji moguci sistem, gubici se mogu proceniti na 300 x 0,33 x35 x 1.5, priblizno 5,2kW za spoljnih -15C i unutrasnjih +20C

Minimalni gubitak savremenog ventilacionog sistema sa rekuperacijom toplote je za istu zapreminu kuce od 300m3 uz kvalitetnu vetrozaptivnu membranu reda 300x 0,33 x 6 x 0,7 tj priblizno 0,42kW. Cisto za poredjenje sta se podrazumeva pod malim gubicima ventilacije zgrade.
    9,8kW gubici, interni dobici ocekivani 0,7kW.
    Neto potrebno nadoknaditi priblizno 9kW pri spoljnih -15C. Vrli vrlo grub proracun, jer nedostaje jos barem 20tak potrebnih podataka koji ulaze u validan proracun koji ce odgovarati realno stanju obejkta.

Vetrozaptivanje se obezbedjuje odgovarajucim folijama sa spoljne strane fasadnog zida, preklopi se lepe, elektro dozne se zaptivaju, prekidaci svetla, vodovodne i kanalizoacione cevi itd i na kraju testira pri delta p od 50 Paskala.

zidano je tankoslojnim lepkom, hladni mostovi trenutno imaju 5cm stiropora...
    +ceo pod je hladni most

Zavrsenom poslu mane nema.

TIROPOR I VENTILACIJA..ILI DRUGACIJA FASADA BEZ VENTILACIJE....
    Stiropor je vec uradjen koliko se vidi na slikama tako da se izbor sam namece. Za novo sagradjenu kucu se kontrolisani sistem ventilacije skoro pa podrazumeva, pogotovu kada je vec odabran materijal pogodan za N.E. tip gradnje.

Projekat je u svakom slucaju jeftiniji od steta koje nastaju pogresnom konstrukcijom elemenata zgrade.

Prakticno iskustvo se placa, a s obzirom na ton komunikacije i doplatak bi bio opravdan. Tako se uvek lakse verifikuje znanje
    volvo
    945 SE turbo lpg
    344 GL lpg

Comment

• draganzr
      CBC Član
      • 15.11.2010
      • 18

Jeste efikasnije poznavati pojmove ,ali ja sam i pitao da bi skrati put do pojmova....

ceo pod je hladan most, da ali bice manje hladan kad se postavi 5cm izolacije,ili hoces da kazes da se to nista ne racuna?

a stiropor je samo na betonskim stubovima 5cm,uvelicaj sliku,sto lako moze i da se skine ako treba.....

Doplatak? koliko? to sam vec pitao? i u srbiji je ton uvek problem...i niko se naucen nije rodio..i ko pita ne skita.....

Ali HVALA i za ovoliko ako ti je to max strpljenja i besplatnog znanja...
      ali ton nema veze sa temom..i vas mirodjije niko nije nista pitao...al dobro odoh sam

Comment

• Stratos
        CBC Senator XXL
        • 10.09.2008
        • 2594
        • Novi Sad

Kakav si ti provokator

Comment

• draganzr
          CBC Član
          • 15.11.2010
          • 18

eto ti sad....stvarno sam ozbiljam ..naravno voleo bi jos podataka ali ako ne moze ,necu se ljutiti ...a i mozda bi platio ako se ne snadjem sam ali o tom po tom...
          ali ton nema veze sa temom..i vas mirodjije niko nije nista pitao...al dobro odoh sam

Comment

• draganzr
            CBC Član
            • 15.11.2010
            • 18

evo forum na kom ima jako puno podataka na temu stedljivih kuca mozda nekog interesuje ...

Comment

• sw.brick
              CBC Senator XXL
              • 09.10.2004
              • 8141

ceo pod je hladan most, da ali bice manje hladan kad se postavi 5cm izolacije,ili hoces da kazes da se to nista ne racuna?

a stiropor je samo na betonskim stubovima 5cm,uvelicaj sliku,sto lako moze i da se skine ako treba.....
              Naravno da svaka promena zahteva novi proracun.
              Zato se i obicno radi tako sto se prvo definise cilj pa onda proracuna sta treba da se uradi konstrukciono i shodno tome odabere optimalni metod realizacije.

Ovako, mozemo do sutra da pogadjamo sta bi moglo sve da padne na pamet da se menja, prosto zato sam i naveo da ima premalo podataka za jasan odgovor na pocetno pitanje koliko Watti snage grejnog sistema je potrebno za konkretni objekat.

A taj podatak o Wattima direktno odredjuje jednokratnu cenu za opremu i kasnije narednih 50tak godina troskove za energente.

Zgrada trosi watte a ne m2 ili m3 prostora itd.

Svaki pogresan korak u gradnji na osnovu pogresne pretpostavke i/ili netacnog podatka u zbiru znaci jako mnogo izgubljenog novca, bespotrebno.

Jedna stvar je davanje opstih misljenja ili saveta i to moze da bude besplatno i neobavezno na forumu a sasvim drugo je precizna kalkulacija sa prakticnim iskustvom da se pokaze kako se nesto radi tj vrsi obuka.
              A obuka kroz praksu kosta po pravilu.

Zgrada je jedan kompleksan sistem pravila i tu nema mnogo mesta za mastu ili pogadjanja, jednostavno sve se da prilicno precizno izracunati, odrediti, predvideti ponasanje, troskove, prednosti i mane odabira nekog resenja.

Kroz praksu izgradnje/ rekonstrukcije kuce na nivo standarda pasivne kuce stekao sam mnoga iskustva i vestine koje se ne mogu jednostavno preslikati kao opste vazece za svaku kucu a opet to je toliko zahtevna oblast da zahteva izuzetno velike napore i angazovanje cim se zagrebe malo ispod povrsine obicne/ prosecne kuce ili zgrade.

Ima toliko toga novoga a pri tome se i tehnologije gradnje brzo menjaju i usavrsavaju da to prosto mora da kosta i ne moze da bude besplatno ni ovde na isti nacin kao sto nije besplatno ni u okruzenju.
              Ovo moram da naglasim jer zaista moderna stedljiva kuca ni priblizno nije jednostavan projekat kako mozda izgleda posmatrajuci sa strane. A ozbiljan projekat zahteva i ozbiljne papire pre stvarne potrosnje materijala i radova ili lutanje u mraku pa koliko kosta da kosta.
              volvo
              945 SE turbo lpg
              344 GL lpg

Comment

• draganzr
                CBC Član
                • 15.11.2010
                • 18

Dobro, verovatno sam bio nejasan u pocetku,..pa da pojasnim... moj cilj nije pasivna kuca niskoenergetska mozda...

Moj cilj je kuca iznad proseka ostalih kuca koje se rade u srbiji giter blokom i demit fasadom,znaci blizu niskoenergetske...
                i kucu sam poceo bez trunke znanja i para i u hodu,sto je pogresno sad znam ,ucio i resavao probleme,jer malo ljudi ima znanje i strpljenje da me uputi na pravi put ,a posto sam bio ogranicen novcem ucio sam sa interneta i zidao i svasta nesto radio sam ili sam verovao takozvanim majstorima....

sad se spremam da radim podove ,podno grejanje tj. na prolece i moj cilj je da do tad skontam sve sto treba i ako je moguce ispravim neke greske...

E sad malo mi je bezveze tvoja teorija da sad ako se izracuna 11,733kw da ja onda moram da nadjem kotao od 11,733kw sto ne postoji...a za okvirnu cifru sam dao i previse podataka,prelistaj postove pa ces videti..tako da ako neces da racunas ni da me uputis na pravi put, gde da nadjem vrednosti merodavne za proracun,a ima ih na netu..sto si uopste ista odgovarao,trebao si mi privatno poslati ponudu i ja bi je prihvatio ili ne bi...znaci moja pretpostavka je da znas dosta ali se pravis jos pametniji, a i sam si prosao kroz muke dok nisi postao tako pametan....

Nego kao sto sam vec rekao ,dao si mi ipak dosta smernica za istrazivanje pa cu valjda skontati neko resenje....

Comment

• Chubbs
                  Everybody lies
                  • 29.01.2006
                  • 5807
                  • Novi Sad
                  • Audi A6 1.8T

pazi ovako, ova tema, ovaj forum, sve ovo sto vidis je namenjeno za razmenu znanja, iskustava... sva ta razmena je na dobrovoljnoj bazi. ne mozes naterati nekoga da ti pomogne. promeni ton ili brisem svaku sledecu poruku bez upozorenja ili obrazlozenja. dosta korisnih stvari se ovde moze procitati i necu dozvoliti da neko kratkih zivaca i bez trunke takticnosti odvrati ostale clanove od pisanja.
                  You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                  Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                  Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• Dora
                    Nadzornik!!!
                    • 24.10.2004
                    • 17451
                    • Novi Sad
                    • FIAT

Saug, lakše je obrisati korisnika, manje vremena treba....
                    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• draganzr
                      CBC Član
                      • 15.11.2010
                      • 18

ali ton nema veze sa temom...i sta se vi mirodjije mesate vas niko nije ni spomenuo.....al dobro odoh sam

Comment

• Dora
                        Nadzornik!!!
                        • 24.10.2004
                        • 17451
                        • Novi Sad
                        • FIAT

Nemože tako olako da se ode, mi moramo da odete, zato imate mesec dana odanja pa onda kako bude...
                        Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• BOOST
                          Founder - Admin od Začetka
                          • 29.09.2004
                          • 8726
                          • Gislaved//Sweden
                          • SAAB 9000 AERO R; SA

valjda skontati
                          Nazalost, ovo je problem. Prvo je varijabel a drugo jos veci.
                          Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
                          move your mind

Comment

• sw.brick
                            CBC Senator XXL
                            • 09.10.2004
                            • 8141

Originally posted by djukic
                            A gde ce da kupi 12Kw gasni kotao? Tako nesto malo bi i meni trebalo da greje garazu...
                            U radnjama koje nude opremu za grejanje, skoro svakoj kod nas barem u Beogradu. da ne izdvajam ili reklamiram neku posebno.

Vecina kotlova na trzistu je programabilna po snazi i obicno se krece od oko 8kW do 30kW zavisno od proizvodjaca kotla i ugradjenog softvera.

Ima i manjih kotlova, od oko 4kW do 10kW klasa snage samo to nije bas na policama u redovnoj ponudi.
                            Sam kotao se programira, tacnije nivo modulacije plamenika tako da se odrzava zadata snaga.
                            Uglavnom, to je posao instalatera i ne bi trebalo da nista kosta dodatno vec da ulazi u cenu prvog pustanja u rad.

Taj posao obuhvata i regulator pritiska u samom kotlu i softversko podesavanje, kod nekih kotlova putem trimer potenciometara na stampanoj ploci a kod nekih kroz strukturu menija.

Imam dokumentaciju i punu tehnicku podrsku za domaci gasni kotao kako se to radi, a za tvoj kotao treba kontaktirati proizvodjaca (za dokumentaciju) ili servisera koji bi to morao da zna da bez problema odradi.

Svaki radi kotla van optimalnog podrucja za datu kucu znaci po pravilu manje efikasan rad i time bacanje novca.
                            Fabricko opste podesavanje kotla obicno nije odgovarajuce pa to treba koristiti kao nuzno zlo, tj neko privremeno resenje dok se kotao ne podesi prema kuci (to ukljucuje i odabir odnosno proracun nagiba krive grejanja kada se koristi senzor spoljne temperature sa integralnom regulacijom temperature polaznog voda).

Iako deluje komplikovano u sustini je sve vrlo jednostavno kada se odradi po uputstvu za ugradnju korak po korak.

Korisnicko uputstvo koje stize uz kotao nema opisane te procedure i potrebno je imati servisersko uputstvo ili na osnovu iskustva sa slicnim modelom metodom probe i pokusaja.
                            volvo
                            945 SE turbo lpg
                            344 GL lpg

Comment

• sw.brick
                              CBC Senator XXL
                              • 09.10.2004
                              • 8141

Koga zanima ova tematika od 01-03. decembra u Sava Centru ce se odrzati tradicionalni KGH kongres sa izlozbom opreme a to ukljucuje i vecinu ponude gasnih kotlova, toplotnih pumpi, solarnih sistema i uopste opreme za ventilacija, hladjenje i grejanje kako za industrijsku primenu tako i za male kucne sisteme.
                              Uz to je sirok izbor ponude sistema automatike vodecih svetskih proizvodjaca.

Ulaz je slobodan za izlozbu/ prezentaciju ponude opreme a prateci program su seminarski radovi po pozivu po odredjenim temama (potrebna prijava za ucesce)u salama.

vise o ovom skupu na http://www.kgh-kongres.org/
                              volvo
                              945 SE turbo lpg
                              344 GL lpg

Comment

• ARI MC
                                CBC Početnik
                                • 26.11.2010
                                • 1
                                • beograd

Ljudi bavim se projektovanjem i izvodjenjem podnog i zidnog grejanja. Slike mozete pogledati na facebooku Ari Mc Grejanje. Ako je nekome potreban savet za montazu neka posalje konkretno pitanje pomoci cu svima. Zakljucak svih korisnika je da je podno grejanje naj ugodnije i ima prijatan raspored toplote po visni prostorije. Pozdrav.

Comment

Working...
                                X