Tu si potpuno u pravu, problem je samo u izvršnom postupku, inače bi se sve brže rešavalo. Za još neke usluge nisi potpisao ugovor, ali moraš da platiš. Očekuje se promena samog zakonodavstva vezanog za izvršni postupak, te če onda mnooogo advokata krenuti da rade za RTS. Da li će biti pre ili posle izbora, zavisi samo od političke klime.
Ne želim da se ubeđujem ili prepucavam, jednostavno slušam par drugara advokata. Ja lično uredno sve plaćam, ali od njih dobijam info za ostale!
Slažem se da ima usluga za koje nisi potpisao nikakav ugovor pa si dužan da ih plaćaš, ali u zakonu o radiodifuziji piše:
Radio-televizijska pretplata
Clan 81. Vlasnici radio i TV prijemnika imaju obavezu placanja radio-televizijske pretplate javnim radiodifuznim servisima, u skladu sa ovim zakonom. ............................ itd
Kada i ko je utvrdio da građani koji imaju električno brojilo imaju i tv prijemnik ? Ili se polazi od pretpostavke da ko ima struju ima i tv prijemnik, mislim da ipak tako nemože ili možda može ?
Licno sam zastupao nekoliko gradjana koje je tuzio RTS zbog neploacanja pretplate i sanse da ih dobijete su 0%. Licno mi je sudija na rocistu pred pravnikom gorepomenutog `Nacionalnog servisa`priznao da ni sam ne placa pretplatu ali da ce morati kad tad da im plati.Na pocetku je bilo doneto nekoliko presuda u korist gradjana ali je drugostepeni organ sve presude ukinuo, tako da je na kraju svaki postupak okoncan u korist RTS-a. Jedino sto ste zbog zastarelosti potrazivanja starijih od godinu dana duzni da pored sudskih troskova platite samo pretplatu za zadnjih 12 meseci.
Iako je Vrhovni sud zauzeo stav da je nedozvoljeno preispitivanje zakona o radiodifuzuji, RTS zakonski gledano nikada ni u jednoj pravnoj drzavi ne bi dobio pomenute sudske sporove jer ni sam ne postuje taj zakon, ali stanje u zemlji je takvo da se cini kao da je nase sudstvo nezavisno samo na papiru.
Sta bih ja uradio, pa kada bih mogao da da znam kada ce me tuziti, odnosno kada ce mi postar doneti predlog za izvrsenje pa da dan pre toga uplatim pretplatu za zadnju godinu i na uplatnici naznacim tacan datum za koji preiod se ona odnosi, a onda se u prigovoru na predlog za izvrsenje pozovem na zastarelost potrazivanja, onda bi realno postojala ogromna sansa da taj predlog bude odbacen a da svi sudski troskovi padnu na teret omiljenog nam `nacionalnog servisa`
bas lepo
a sta ja da kazem,kad placam telefonsku pretplstu 450 din mesecno,samo da bih imao adsl+plus adsl uslugu.a da vec godinama uopste ne koristim fixni telefon?
Imas mogucnost da stavis telefonski prikljucak u status mirovanja, i ne placas pretplatu za fixni, a da imas adsl. Pozovi korisnicki servis za vise detalja. Moj ortak ima ADSL, a telefonsku liniju je stavio pod "suspenziju" Naravno ovo vazi ako imas ADSL preko Telekoma.
Malo sam čačkao po zakonima pa sve ono najbitnije napisao pa lepo pročitajte
Nikada ali nikada mi neće biti jasno zašto je teško nešto pročitati što se tiče zakona i to bilo kojeg a sve je lepo napisano
Naš zakon kakav takav je ali ima dosta toga da se pročita i da se edukuje
Nisam ja neki štreber niti ima vremena da se zamajavam sa takvim stvarima ali ponekad sednem pa ponešto i pročitam
Molim vas da čitate polako i pažljivo šta piše .Ništa nije dvosmosleno
Po Zakonu o radiodifuziji, pretplatu za RTS plaća onaj ko je prijavio prijemnik (nebitno da li gledaš RTS ili ne i nebitno za šta koristiš prijemnik - možda za gledanje filmova preko DVD-a dok je povezan sa računarom?).
Po istom Zakonu o radiodifuziji, RTS izričito nema ustavna prava i samim Zakonom o radiodifuziji nema zakonska prava da ti ulazi u stan i proverava da li imaš prijemnik ili ne.
Prema Zakonu o informisanju, javni sevis (RTS) je dužan da prezentuje tačne i istinite informacije. RTS je slagao da svako mora da plaća pretplatu čime je počinio prekršaj protiv ovog zakona, a prema Zakonu o krivičnom postupku zaposleni u RTS-u su počinili krivično delo obmane. Pretplatu mora da plaća samo onaj ko je prijavio prijemnik.
Prema Zakonu o obligacionim odnosima, ne može se potraživati bilo kakva naplata sem ako su obe ugovorne strane saglasne. Dakle ne može se potraživati naplata od onog ko nije pristao na ugovor.
Krivično je delo zaposlenih u RTS-u potraživati novac od onog ko nije pristao na ugovor ili od onog ko nije prijavio prijemnik.
Prema Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, niko nema prava da deli vaše lične podatke drugima sem u slučaju vaše lične saglasnosti. Zajedničkom uplatnicom EPS-a i RTS-a, EPS je prekršio ovaj zakon, a radnici EPS-a su počinili krivično delo prikazivanjem vaših licnih podataka RTS-u, kao npr vaša adresa stanovanja gde vam je i upućen račun.
Prema Zakonu o krivičnom postupku, onaj ko pristaje na krivično delo smatra se saučesnikom u krivičnoj radnji. Plaćajući račun za struju i "pretplatu" finansiraš onoga ko vrši krivično delo nad trećim licima
(u ovom slučaju svi ostali koji plaćaju račun za struju i RTS "pretplatu", a bez ugovora ili prijemnika).
Pošto su zaposleni u EPS-u počinili krivično delo odavanja ličnih podataka i zaposleni u RTS-u počinili krivično delo prinudne naplate, zastrašivanja i laganja nad trećim licima jer 720 hiljada ljudi je prinudno platilo i plaća "pretplatu" i to bez prijavljivanja prijemnika i bez potpisivanja ugovora, ti lično koji si finansirao EPS i RTS svojim "računom za struju" si saučesnik u zločinu prinudne naplate i odavanja ličih podataka o drugima, sem ako si žrtva istog računa za struju u kojem slučaju treba da tužiš EPS i RTS sudskim organima Republike Srbije.
blago onom ko rano poludi pa mu zivot prodje u radosti i veselju
Audi ima crveno T
Krsi RTS zakon na mnogo nacina, pa i ustav time sto NE naplacuje tv pretplatu i na Kosovu iako je ono po ustavu sastvani deo Srbije pa na taj nacion dovodi u u neravnopravan polozaj nas koji na Kosovu ne zivimo. Osnovni problem je u tome sto ni sam RTS nije ispostovao zakon koji je donesen u njegovu korist, to se najbolje vidi iz ovog clana zakona:
JP "Radio-televizija Srbije" je dužna da do 1. decembra 2002. godine ustanovi evidenciju
pretplatnika na području Republike Srbije koji su kao vlasnici radio i televizijskih prijemnika
obavezni da, u skladu sa ovim zakonom, plaćaju radio-televizijsku pretplatu.
JP "Radio-televizija Srbije" je dužna da, u roku od 15 dana od dana ustanovljavanja
evidencije, svakom pretplatniku u pisanoj formi dostavi obaveštenje o budućoj obavezi
plaćanja radio-televizijske pretplate.
Obaveza plaćanja radio-televizijske pretplate nastaje narednog meseca od meseca u kome
je dostavljeno obaveštenje iz stava 2. ovog člana.
Sto se Strazbura tice, skupo je to i previse neiozvesno da bi se se neko petljao sa tim jer sama aplikacija za medjunarodni sud u Strazburu kosta vise nego dug prema RTS-u, u prevodu cuti i trpi, samo do kada...............................
Meni stigla tuzba juce, traze da do zakljucno do 2009te, ne znam koji tacno datum, platim 8000+ dinara.
U tom stanu zivim 3 godine, na uplatnicam i tuzbama jos uvek pise stari vlasnik (inace covek preminuo pre oko 5 godina, stan kupljen od njegovih naslednika).
Nisam prijavljen na toj adresi, na njoj su jos uvek naslednici tj. rodbina ovoga sto ej na uplatnici/tuzbi.
Uredno pratim da im ne uplatim dinar nikada, tako sto uvek dugujem za struju. No, da li im se nekom greskom nesto nekada prelilo, ne znam. Nije sigurno u posldnjih godinu dana jer je trenutni dug okrugla cifra.
To je zanimljivo, pre nekog vremena, kasnije cu proveriti kada tacno kao da su resetovali potrazivanja i krenuli od nule. Tada je prvi dug bio 500 din pa 1000.. sada je na vise hiljada.
Malo otpišu,malo se dopisujem sa njima,malo oni prete tužbom,malo ja odgovorim istom merom,malo me ostave na miru...
Izgleda da je sve to APP (ako prođe,prođe).
Dugujem za zadnjih 5 godina, 20 i nešto hiljada. Nemam nameru da platim jer ne plaćam bestijalnost, polupismenost, primitivizam i nacionalno propagiranje bahatosti, beskonačne reklame prastarih serija i porodične manufakture. Ne želim da plaćam beogradsku hroniku jer ne živim u Beogradu i ne zanima me gde je pukla vodovodna cev i kada koji autobus polazi, a koliko znam većina građana ove zemlje još uvek ne živi u Beogradu.
Nacionalni servis Beograda neka plaćaju Beograđani (mada, koliko znam, oni to već imaju, pa ne vidim razlog zbog čega bi i oni plaćali).
Kada zakon u ovoj nesrećnoj državi bude jednak za sve, ja ću prvi poštovati i ovaj nakaradan zakon (prodaju mi nešto što ne želim). Ovako, na čelu te televizije je srednjoškolac, bazu podataka su ukrali od EPS-a ( a po zakonu su dužni da je sami uspostave), reklame traju koliko oni žele, javnosti se ne dozvoljava uvid u finansijsko poslovanje...
Kod mene se ne radi o parama, već o građanskoj neposlušnosti, zakon važi za sve ili ni za koga.
I za to sam spreman da idem u zatvor, osim ako mi nasilnim putem ne naplate.
Ceo život treba da se povlačim i popuštam. E pa, pred bahatim i bezobraznim Tijenićem neću. To je zadnja odbrana mog ličnog dostojanstva.
Comment