Legalni softver vs Open Source

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Cougar
    CBC Senator XXL
    • 13.06.2009
    • 352
    • NBG // Vrbas
    • Cougar XR 2.5 V6 24v

Re: Legalni softver vs Open Source

Naplata licenci je info od kolege iz it firme u Dubai-u, doduše nisam dobio detaljno objašnjenje šta i kako pa sam ga zato i nazvao "novi momenat" ali poteraću ga ovih dana da prosledi sve što ima na temu pa kačim

a OEM definitivno nije biblija, ali se na njemu definitivno najviše zarađuje
    Boost is automotive equivalent of cocaine

Comment

• djukic
      CBC Senator XXL
      • 27.03.2005
      • 2526
      • Beograd

Najmanji rabat za windows i derivate je 17%... A to je mnogo vise nego 99% rabata na komponente...

E sad Windows 7 starter u paketu i cemu linux? Usteda? ma daj pa to ti je 30 eurica?
      https://t.me/pump_upp

Comment

• 230
        CBC Senator XXL
        • 02.04.2007
        • 775
        • Semberija

Problem je u tome što je Win7 Starter osakaćen do granica poluproizvoda, a Linux nudi "punu" funkcionalnost, izuzev WinOnly aplikacija.
        U svakom slučaju, uglavnom_bezopasni je pogodio bull's eye
        155+75=230
        VIVA LA VITA!!!

Comment

• djukic
          CBC Senator XXL
          • 27.03.2005
          • 2526
          • Beograd

E bas me zanima sta to fali Starteru u office varijanti?

Statistika je neumoljiva, linux je bio i ostace na marginama... Tek ako se nekim slucajem dese oblaci i oblacici, sve se svede na dobar pristup internetu, onda vise i nece biti vazno na kom OS-u si sve dok imas dobar eksplorer ili mozilu ili chrome...

Samo je pitanje trenutka....

Comment

• uglavnom.bezopasni
            - 42 -
            • 03.02.2005
            • 2235
            • Novi Sad

linux je bio i ostace na marginama...
            Zavisi u kojoj oblasti, koristim windows silom prilika ali kad budem mogao da uradim update četiri verzije i gomile "programa" i sistemskih servisa, bez restarta, onda ću windows smatrati za operatvni sistem.

Ono što sam video uživo je novel server koji sam ja lično ugasio posle 520 i koji dan da ga servisiram, i ovaj naš jadni server koji broji 200 i neki dan od poslednjeg restarta (i tad je bio u pitanju hardverski problem).
            Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
            11.04. 0:12 #2
            Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• zvrle
              CBC Senator XXL
              • 01.11.2005
              • 961
              • Beograd, Batajnica
              • Golf 4

Jedna od problema prelaska firme na linux jeste i e-banking, većina banaka je IE only
              “Scientists dream about doing great things. Engineers do them.”

Comment

• aivan
                CBC Senator
                • 28.02.2006
                • 247
                • Bograd, Mirijevo

Originally posted by zvrle
                Jedna od problema prelaska firme na linux jeste i e-banking, većina banaka je IE only
                To nije bas tacno. IE only su samo banke koje koriste Peksimov softwer (rajfajzen, intesa, itd.), ostale podrzavaju sve OS-ove (societe, komercijalna, etc.)
                Astra Classic II 1.4 Twinport (ex: Kadett E 1.3i )

Comment

• djukic
                  CBC Senator XXL
                  • 27.03.2005
                  • 2526
                  • Beograd

Re: Legalni softver vsOpen Source

Primarily based on web server statistics, various companies estimated that the desktop market share of Linux range from less than 1% to 4.8%

Zato nema virusa... linux nije interesantan dokle god je ucesce na trzistu u tako malom procentu.

Ja intaliram open office win verziju, ali tu imam problema sa korisnicima. Kada salju mailove, gotovo uvek zaborave da snime fajlove u doc ili xls formatu. Naravno Microsoft nece nikada napraviti filter za open office...

Bolje iskustvo mi je naprimer kada instaliram server pod linuksom. Dokle god korisnici nevide linuks a rade sa njim nema nikakavih problema. Cim ugledaju nesto drugacije odma narasju problemi...

Comment

• Dzoni_mkv
                    CBC Senator XXL
                    • 29.04.2007
                    • 875
                    • Kraljevo, Pinsk-Belorusija

@Bezopasni, 520 dana i nije neka "magicna granica". U kompaniji postoje serveri koji se ne gase mnogo vise nego 520 dana. Nemoj to da pripisujes linuxu. Nema to veze sa njim. Imam HA server kojem OS nije restartovan nikad a zamenjena je kompletna maticna ploca i diskovi na jednoj jedinici, server je bio dostupan prozivodnja se normalno odvijala a sve to na Windows 2003 serveru koji je bez problema opsluzivao klijente. Ja imam i Win i Linux i Unix servere, i opet kada sve saberem i oduzmem Linux se koristi iskljucivo u embended varijanti (Cisco Unity serveri, VMware ESX host koji jeste linux al' za malo). Tako da ta prica Linux-a ima vise u serverskom okruzenju nije bas ispravna. Linux se gura za Web servise, proxy itd. A iza toga kompletni datacentri na Windowsu, AD sereveri, Excange, MS Dynamics i ostale stvari. Za ozbiljnije stvari, tu su razni UNIX-i (za guranje SAP npr). Tako da tvrdnja je linux na marginama u korporativnom okruzenju je apsolutno na mestu.
                    Telefoni, televizori, ruteri, PAD-ovi itd su prica koja nema veze sa "firmama". Bar ne toliko da budu odlucujuci faktor.
                    You tried your best and failed miserably. The lesson is: never try.

Comment

• JaMaL
                      CBC Senator XXL
                      • 14.04.2007
                      • 448
                      • JaMaL

Primarily based on web server statistics, various companies estimated that the desktop market share of Linux range from less than 1% to 4.8%
                      Realno samo je puko neobrazovanje razlog za to... a i da se ne lazemo ne mozete ocekivati od prosecnog korisnika koji je jedva cuo da postoji neki "operativni sistem" bez znanja uopste sta je to i sta to podrazumeva da jos zna ili zeli da ga promeni...

udeo deskop varijanti kod privatnih korisnika nije bitan... kao ni udeo windowsa u americkim kompanijama... jer oni imaju posebne ustupke kod microsofta i ta veza je mnogo dublja nego u ostatku sveta...

poenta je udeo linuxa tamo gde je zaista bitno... to su serveri, firewall-ovi, i ostala "ozbiljna resenja" koja zahtevaju ono sto windows jednostavno ne moze postici nikada...

Sto se tice WINE-a, on i ne treba da pusti CS5... realno ako koristis CS5 za posao... mora da je veoma ozbiljan i dobro placen posao... pogotovu ako imas dovoljno za hardware na kome to treba da radi kako treba... onda treba i da kupis win 7 i cs5 i da ne razmisljas... ako se ozbiljno bavis time znas i da ni na jedan ozbiljan konkurs ne mozes prijaviti rad ako nemas originalni software i dokaz o tome pri predaji rada

a i ako bas bas to zelis... uvek moze... http://www.makeuseof.com/tag/idiots-...5-ubuntu-1004/

poenta WINE-a je da pusti neke programe u malim firmama koji su napisani kod nas za nase trziste i ne zelite kupiti win jos uz sve to... a takve stvari kao magacini, kase, inventar baze, backendovi... mogu raditi na wine-u bez problema i uz open office i slicne pakete... firme i manja preduzeca nemaju nikakav problem sa legalizacijom... jer nema sta da se legalizuje domaci program je kupljen legalno... ostalo je free... hvala dovidjenja...

a ako dovoljno firmi to uradi i izvrsi pritisak na pexim i oni ce srediti svoju podrsku za druge browsere... sve je to deo supply i demand lanca...

informisite se dovoljno ali vecina ozbiljnih institucija u inostranstvu funkcionise na linuxu... cak i par gradskih uprava u evropi su potpuno na open source resenjima, mislim da je najpoznatiji berlin, posle njega i minhen, zavisnosti od licenci i microsofta se oslobadjaju svi sa malo pameti i znanja da se ta pamet iskoristi na pravi nacin...

upotreba linuxa kao kucnog desktop resenja nikada nece prevaziti win... jer realno normalne korisnike to i ne zanima niti znaju sta je... svi rade sa onim sto dolazi vec instalirano... da se ta navika promeni... trebalo bi nesto bas radikalno da se desi... a u ovom svetu... sem kolapsa majkrosofta i njihovog povlacenja sa trzista, sto je naravno skoro nemoguce da se ikada desi...

linux ostaje i dalje pravi izbor za firme i profesionalna resenja koja zahtevaju ono sto windows ne moze i nikada nece moci da pruzi zbog svoje arhitekture... tako ce i ostati, sve dok mikrosoft ne bude sebi pucao u nogu napisao windows iz pocetka, ubio svu kompatibilnost sa prethodnim verzijama i u sustini postao linux... cime bi ultimativno i priznao poraz...

inace odavno se zna da i microsoft sve svoje backbone servere drzi na linuxu toliko o poverenju u svoj sopstveni proizvod...

Comment

• Dzoni_mkv
                        CBC Senator XXL
                        • 29.04.2007
                        • 875

linux ostaje i dalje pravi izbor za firme i profesionalna resenja koja zahtevaju ono sto windows ne moze i nikada nece moci da pruzi zbog svoje arhitekture...
                        Koje firme? Sta ne moze to da pounudi zbog arhitekture? O cemu pricas covece kada svaka veca kompanija koristi AD, Excange kao osnov + servise po potrebi?! Kakav bre Linux u "ozbilljnoj upotrebi" za rutere i firewall? Za "ozbiljne" stvari u mrezama se koriste samo proizvodi jedne kompanije: Cisco (opet ona prica o udelu)
                        Linux samo zvuci cool kada neko ko zna samo mali delic prica o tome nekome ko ga nikada nije niti video niti koristio. Sve to "moze da se nabudzi" ali kod ozbiljnih kompanija nema "budzenja" vec firme rade samo sa necim sto ima PODRSKU. A ta podrska se placa i u Linux i Win okruzenju. Ko je jednom ozbiljno zagazio u korporativne vode IT-a shvatio je da ima vise posla sa papirologijom i standardima a najmanje sa cistom tehnickom stranom. To sto postoji nesto u velikim firmama sto "ima crni ekran i komandnu liniju" pre moze biti neki UNIX.
                        A za opstinske uprave po Nemackoj na linuxu........pa bajate su ti malo informacije. Mnoge su visestruko probile budzete za migraciju na Linux resenja i to sto je vec uradjeno ne radi kako treba. Tako da nasatavak tog procesa nece biti skorije. Svajcarska je npr poptuno otkazala projekat posto su spucali pola budzeta za projekat a nisu bili ni blizu go live.

Comment

• Dora
                          Nadzornik!!!
                          • 24.10.2004
                          • 17451
                          • Novi Sad
                          • FIAT

Šta je razlika izmedju Linuxa i Unixa sem u ceni?
                          Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• skijash
                            CBC Senator XXL
                            • 07.09.2007
                            • 1354
                            • Beograd
                            • wrx

Nije poenta u ceni, ima i unix sistema za dž. Razlike za korisnika i nisu velike, uglavnom se razlikuju neke procedure (instalacije, hardverska podrška, set osnovnih komandi...).

Comment

• uglavnom.bezopasni
                              - 42 -
                              • 03.02.2005
                              • 2235
                              • Novi Sad

Originally posted by Dzoni_mkv
                              @Bezopasni, 520 dana i nije neka "magicna granica". U kompaniji postoje serveri koji se ne gase mnogo vise nego 520 dana. Nemoj to da pripisujes linuxu. Nema to veze sa njim. Imam HA server kojem OS nije restartovan nikad a zamenjena je kompletna maticna ploca i diskovi na jednoj jedinici, server je bio dostupan prozivodnja se normalno odvijala a sve to na Windows 2003 serveru koji je bez problema opsluzivao klijente. Ja imam i Win i Linux i Unix servere, ...
                              Nisam pripisao linuxu nego novell-u ali onom starom Novell Netware koji i danas drži rekord u online vremenu, a u vreme restikcija po 8-10 sati, to je bila vrlo magična cifra, a i danas je, ako nije tajna koliki je uptime kod vas.

Ajde na nekom windows-u instaliraj service pack (kao i veći deo update-a) i izvedi to bez restarta (voleo bih da znam kako).

Imaš hot swap matičnu ploču ili imaš dve mašine koje glume jednu pa jedna preuzima ulogu druge (ovo drugo se ne računa u ne restarovanje sistema)

Kad već imate tako lepu opremu, da li imate i DR lokaciju (disaster recovery) u nekom drugom gradu (državi) ili se toga niko nije setio.
                              Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
                              11.04. 0:12 #2
                              Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• Dzoni_mkv
                                CBC Senator XXL
                                • 29.04.2007
                                • 875

Isto koliko izmedju benzinskog i diesel motora Oba imaju klipove, radilicu, ventile i sve je isto a opet razlicito. Ukratko, osnovni pojmovi se brkaju. LINUX je core tj. jezgro operativnog sistema. Linux based OS ili ti distribucija ukljucuje Linux jezgro + software koji cine jedan funkcionalni sistem. Dakle kada kazes Linux rekao si samo jezgro a za funkcionalni OS ti treba jod dosta toga (gcc kompajler ako instaliras iz source, installer za binarne pakete, biblioteke, X server, GUI itd). UNIX je drugo jezgro drugacije pisano (starije) i nije pod GPL licencom. Mnogo stabilnije, robusnije, ali sa druge strane ne podrzava sve i svasta vec ima jedan odredjen broj arhitektura koji podrzava. Ono sto cine kompletan OS je prilicno slicno, oba mogu da koriste isti X server, GUI (graficko okruzenje KDE, GNOME, Blackbox itd). Nesto najbolje iz oba sveta je BSD (Berkeley Software Distribution). On je free ali je iz grane UNIX kernela (jezgra), orginalno razvijen na Berkeley univerzitetu. To su sve Unix-like sistemi.
                                Dakle UNIX sistemi su bazirani na SYS 7 veriziji UNIX standardizacije, obicno su komerijalni (AIX, HP-UX, Solaris i sl)
                                Linux je free (GPL) pisan je orginalno za x86 arhitekturu, ali sada podrzava veliki broj arthitektura, jezgro je potpuno drugacije uradjeno od orginalng UNIX-a
                                BSD je derivat orginalnog UNIX-a koji su radili ljudi sa Berkeley-a kasnije je pusten u javnost i free je.
                                Vi profiji iz zadnjih redova tisina, ovo je plasticno obajsnjenje

@bezopasni kod mene u nasem data centru kada je i ukljucen tj. od Septembra 2009. U HQ ima onih koji rade dosta duze.
                                Za SP OK to je i normalno, ali downtime imas planiran i neplaniran. Planiran je OK to je i normalno, ali to radis kada nikome taj servis ne treba. Linux isto nije postedjen toga. Ako zelim da uradim ugrade kernela ne moram da restartujem OS? Tesko.
                                Da imam nesto ovako http://www.stratus.com/en/Products/ftServerSystems.aspx nije klaster kakav je podrazumevan vec ceo server radi u duplex modu, dakle svaki tred u procesoru i memoriska lokacija u RAM-u je kopirana, tako da ako nesto zvizne na jednom, iscupas jedinicu i menjas radis sta hoces a ali server nastavlja da radi.
                                Imam i pravi klaster od 4 servera za vmWare virtuelizaciju ali kao sto si rekao to se ne racuna
                                Za DRS Naravno druga drzava. Sve je duplo, nezavisni smo i od internet provajdera ( a kada ti to kazem u Srbiji gde SVE ide preko telekoma onda znas sta je backup link)

Comment

Working...
                                X