Legalni softver vs Open Source

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • vujke
    Admin
    • 29.09.2004
    • 1673
    • Mladenovac
    • Daewoo Lanos 1.5SX

Re: Legalni softver vs Open Source

...A poceli smo temu pitanjem sta da rade male firme kojima su word, excell i dos bazirani program za knjigovodstvo vrhunac koriscenja racunara.
    while(!asleep()) {sheep++;}

Comment

• Dzoni_mkv
      CBC Senator XXL
      • 29.04.2007
      • 875
      • Kraljevo, Pinsk-Belorusija

Djukic objasnio. Windows 7 starter + Office home and student ako ne moze da se naviknu na open office.
      Sve ostalo ima free (antivirus, pdf reader i creator) i vise im NE TREBA. Kraj.

Ako je pitanje kako da ih "pre*ebes" onda ili truecript ili linux sa Virtual Box-om pa unutra win i piraterija Zavisi od nivoa obucenosti operatera
      You tried your best and failed miserably. The lesson is: never try.

Comment

• uglavnom.bezopasni
        - 42 -
        • 03.02.2005
        • 2235
        • Novi Sad

Originally posted by Dzoni_mkv
        Ako zelim da uradim ugrade kernela ne moram da restartujem OS? Tesko.
        Upravo smo došli do poente, nisi dobro informisan http://www.ksplice.com/ vrlo lako i vrlo radi.

Sledeći stepen koji planiram (ako finansije dozvole) je prelazak na cloud, od tog trenutka nismo više zavisni od kvara hardvera, čak i slučaju kvara celog data centra (pala bomba), mi nastavljamo da radimo iz nekog drugog data centra na drugom kraju sveta.
        Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
        11.04. 0:12 #2
        Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• Dzoni_mkv
          CBC Senator XXL
          • 29.04.2007
          • 875

Malo duze sam u Linux vodama. Nekih 12 godina. Rekao sam tesko. Nisam rekao da ne moze. Kod Windowsa to ne moze (samo non kernel patchevi mogu bez reboot-a). To opet ne znaci ama bas nista. Ako ti je cilj da nemas downtime ni jednog sekunda to je najmanji problem, failover clustering zeljenog servera, odradis sta hoces, opet zakacis na cluster sihronizuje se i vola! Teraj dalje. To je najmanji problem. Sve to jako dobro radi i na jednoj i na drugoj platformi. Problem je STA TI TREBA i sta hoces sve da integrises.
          Za firme to je Windows okruzenje. Tacka. Postoje firme (pogotovu IT) koje planski sve urade za Linux ali problem je sto postoje i mnogo vise drugih firmi koje nisu IT i kojima IT nije sfera poslovanja a treba im IT, oni nece eksperimentisati. E saberi sve ostale grane industrije i videces ko je vecina. Ja bih prvi voleo da MS proizvodima i politici vidim ledja ali stanje ne terenu je tako. Web servisi u kojima se Linux koristi primarno su samo 1/10 necega sto je jednoj kompaniji potrebno i upste u enterprise prici . NImalo tezak i komplikovan servis, ima mnogo toga vise sto je potrebno firmi.

Cloud..............pa ne znam.............pomodarstvo. Nekada su postojali terminali........... pa smo imali personalne racunare pa opet idemo opet na terminale samo sto se to zove CLOUD YEAAA cool. Po meni ok za neki storage i jos neku glupost za privatnu upotrebu (obrada fotografija, tekst procesor itd). Da vidim tu firmu koja ce da dozvoli da joj podaci budu van njene kontrole pogotovu da poslovne aplikacije da se izvrsavaju online negde na internetu kod ko zna koga...... A to firme ako za sebe razviju ne zove se cloud, kao npr IBM koji gura tu pricu o CLOD-u a oni razvili datacentar za sebe i svoje aplikacije i izvrsavaju ih na svojim serverima. Malo suplja i glupa prica sa nejasnim granicama....evo ovaj forum to je cloud jel se izvrsava nek software on line na netu? Da! Coool prvi CLOUD auto-moto forum u Srbiji........

Comment

• uglavnom.bezopasni
            - 42 -
            • 03.02.2005
            • 2235
            • Novi Sad

Doro koje godine je Pannon BBS (koji je prestao sa radom 1999) imao, između ostalog, i Red Hat server i to plaćen (ja sam kupio Linux kad drugi nisu ni čuli da postoji), zato nemoj da se kačiš sa mnom.

Ne razumeš koncepciju oblaka, hardver i softver koji stoji iza ovoga na čemu se sad dopisujemo nije ni blizu te koncepcije.

Firme, gledaju da uštede, na primer, jeftinije je plaćati nekog da radi obračun plata za postojeće radnike, nego plaćati platu i doprinose za administrativce, programere, računare, server, održavanje... ušteda je ogromna, tako će vremenom i sve ostalo prebaciti na neki cloud u neki data centar samo da smanje račun za struju i vodu kad već spominješ IBM
            Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
            11.04. 0:12 #2
            Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• Cougar
              CBC Senator XXL
              • 13.06.2009
              • 352
              • NBG // Vrbas
              • Cougar XR 2.5 V6 24v

Jeste pomodarstvo i stoji da jedan segment firmi neće ni u ludilu koristiti cloud usled osetljivih podataka, ali isto tako stoji da je baš cloud pravo rešenje za male i srednje firme iz prostog razloga što im platforma postaje nebitna a mogu imati baš sve što im treba za normalno poslovanje. Mogu dobiti i više od toga obzirom da takav projekat ne može opstati bez relativno velikog broja korisnika što omogućava kontinuitet u razvoju i usavršavanju ponuđenih rešenja, što za posledicu opet ide na ruku firmama.
              Boost is automotive equivalent of cocaine

Comment

• Chubbs
                Everybody lies
                • 29.01.2006
                • 5807
                • Novi Sad
                • Audi A6 1.8T

e kompjuterasi, sta mislite koliko vas clanova foruma razume sta pisete?
                You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• Dzoni_mkv
                  CBC Senator XXL
                  • 29.04.2007
                  • 875

Opet nije bitno, razumemo se sta moze a sta ne. Zakljucak je isti

Cloud jako dobro razumem sta je. Ovo za forum vidis smajli na kraju. U teoriji zna se sta je CLOUD. Iako jeste dobra ideja, opet dobra je za neke beznacajne stvari. Pre svega za kucne korisnike koji ce biti consumeri, koji zele blackbox uredjaj, prikacis na net i on radi. Super. Npr google Chrome OS koji ce biti (ako ispune obecanje) taj prvi OS cloud. Za firme NE MOZE. Tacno je, izgleda fleksibilno, skalabilno, HA mogucnosti neogranicene, prosto nece niko zrtvovati privatnost. Par IT analitickih kuca je istrazivanjem samo potvrdilo i ukopalo cloud svojim analizama: skuplje je nego drzanje resursa u firmi. Naravno zavisi za sta. Opet za neku zezanciju-OK. A samo neka pokusaju sa onim podacima o privatnim licima, ima da popiju tuzbe samo tako. Nema leba od tog CLOUD-a. Postojeca virtuelizacija je SASVIM dovoljna i dosta je napredovala a upravo je to bila prica CLOUD prodavaca kako za velike firme treba CLOUD da se smanje troskovi, sada kada je sve bolje iskorisceno oni pricaju kako je to ipak za srednja preduzeca, posle ce da bude za mala i na kraju cemo doci do kucnih korisnika. CLOUD je mozda?! dobar za firme koje tek pocinju da zive pa im trebaju resursi sada pa ako prodju u svom poslu onda da razviju svoju infrastrukturu. Zivi bili pa videli. Kucni korisnici manje firmice da, ozbiljne stvari JOK.

Comment

• Chubbs
                    Everybody lies
                    • 29.01.2006
                    • 5807
                    • Novi Sad
                    • Audi A6 1.8T

Raspravljaju se slikar, doktor i programer šta je bolje imati - ženu ili ljubavnicu. Kaže slikar:
                    • Pa bolje je imati ljubavnicu, to je veće uzbuđenje i veća inspiracija.
                    Kaže doktor:
                    • Ma bolje je imati ženu, to ti je sigurna veza i uopšte osećaj sigurnosti.
                    Programer će na to:
                    • Znate šta, momci? Najbolje je imati i ženu i ljubavnicu. Žena misli da si kod ljubavnice, ljubavnica misli da si kod žene, a ti sediš za računarom i programiraš.
                    Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.

Comment

• Dora
                      Nadzornik!!!
                      • 24.10.2004
                      • 17451
                      • Novi Sad
                      • FIAT

Ma nema veze, i mi njima
                      Inače, osoba A predstavite se, ja sam kupio prvi Linux u ovoj državi Mnogo davno, kad mi je okoreli Unixovac rekao da to neće nikad zaživeti

Uglavnom, kad malo bolje razmislim, ne treba mi uopšte računar u firmi, to delova što imam lako se upiše i peške u kasu, ostalo svakako radi knjigovodja... Kad još bolje razmislim, ne treba mi ni firma pa nek tati trkeljišu po računaru
                      Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Chubbs
                        Everybody lies
                        • 29.01.2006
                        • 5807
                        • Novi Sad
                        • Audi A6 1.8T

e a ja sam ga prvi doneo u drzavu.

setih se jos jednog

Koliko programera je potrebno da se zameni sijalica?
                        Nemoguće, hardverska greška.

Comment

• dacha
                          CBC Senator XXL
                          • 23.06.2007
                          • 356
                          • Beograd, NBG
                          • Xsara II 2.0i

meni je diskusija otisla u skroz zanimljivom smeru pa eto da kazem i ja nesto ali probacu da ne bude "nerazumljivo geek-ovski" da se Chubss ne naljuti

i ja sam i dalje u dilemi kako da gledam na cloud computing, da li je to povratak u proslost (neko je pomenuo terminale), buducnost ili nekakva alternativa ili propast.

Secate se prvih racunara kada su cele prostorije bile pune ormara sa trakama i bili teski po nekoliko tona tj. "mainframe" sistemi i sve je bilo centralizovano. Onda smo preko terminala i personalnih racunara (pc-eva) isli filozofijom decentralizacije tako da se cloud computing se u tom kontekstu cini kao vracanje na pocetak. Sigurnost i tajnost podataka definitivno ne idu uz takav koncept gde se sve desava i izvrsava daleko od racunara korisnika. Sa druge strane je to rentabilno i platis koliko si resursa i koristio. Cinjenica je da su Google i jos par velikih igraca ulozili i guraju toliko da je i Microsoft krenuo sa Office online-om, excange online i slicno, i da to moze biti korisno ne znam ni ja univerzitetima i nekim firmama i ustanovama ali sumnjam da ce ozbiljne kompanije i svi koji imaju poverljive podatke ikad biti spremni da se odreknu integriteta svojih podataka i informacija i da sve prepuste "provajderu" usluge. Na trenutke cloud computing deluje kao nesto novo ali kad se malo sire posmatra moze biti i marketinski trik bar u smislu te "revolucionarne" buducnosti. I taj put ka centralizaciji (mozda cu sad zvucati kao Orvel i 1984) povlaci za sobom i pitanja privatnosti podataka koja ce biti daleko laksa za cenzurisanje, manipulisanje, kontrolisanje i zloupotrebu od strane drzave, hakera, bezbednosnih agancija, terorista itd...

Na poslu sam pre 6 meseci spakovao u ormar 2 Proliant-a g7 g5560 i 2 DAS-a , ispod haube CentOS, Citrix Xenserver Advanced mi je hypervisor, viruelni serveri (bazni i aplikativni) se nalaze na storage-ima i sve je automatik failover i nemam single point disaster, tu je i autonomija tj. par upseva i parkins-u od 30kw sa at panelom... U principu zahvaljujuci virtuelizaciji i clusteru adminima je zivot opusteniji jer nudi sigurnost kao i provajder tj. cloud computing, dok sa druge strane znate da samo vi imate pristup i kontrolu tj. apsolutni integritet nad podatcima, poslovanju, bazama, poslovnim tajnama, poverljivim informacijama tj. podatcima i cemu god.

Sa strane korisnika prelazak na cloud bi znacio da kuci imate monitor/plazmu/led, tastaturu i mish i neki mali box gde je sve to povezano kablom wirelessom ili cime god, da nikad nemate problem sa hardware-om i da se logujete na svoj komp odakle hocete... Propale bi cele grane industrije IT-a u takvom konceptu jer kome onda treba graficka, kuciste, hdd ili ploca i memorija, uvek bi vam radile najnovije igre i mogli bi da zakupite snagu da renderujete nest i sta god pozelite ukoliko vam treba i imate karticu...

Sve ima svoje prednosti i mane, na kraju vreme ce pokazati u kom pravcu ce sve to otici i kako ce izgledati....
                          The best car safety device is a rear-view mirror with a cop in it.

Comment

• Chubbs
                            Everybody lies
                            • 29.01.2006
                            • 5807
                            • Novi Sad
                            • Audi A6 1.8T

ma nemam ja sta da se ljutim. od jednostavnog pitanja predjosmo na pisanje u jedinicama i nulama, odgovor na pitanje je windows starter i par programcica. pa i jeftini telefoni nude vise. Ono sto se placa, placa se jer nema kvalitnu alternativu a ono sto je dzabe nije prikladno za siroke narodne mase. Da, moguce je zameniti word i ekser i operativni sistem na kom je to sve instalirano, sve ostalo je, 'nako.

Comment

• Uzelac
                              CBC Senator XXL
                              • 03.12.2006
                              • 1717
                              • munZe

Originally posted by Dzoni_mkv
                              Djukic objasnio. Windows 7 starter + Office home and student ako ne moze da se naviknu na open office.
                              Sve ostalo ima free (antivirus, pdf reader i creator) i vise im NE TREBA. Kraj.
                              Mislis Office 2010 Starter, svi ostali Officei se placaju, solidno.
                              work in progress

Comment

• djukic
                                CBC Senator XXL
                                • 27.03.2005
                                • 2526
                                • Beograd

Naravno Starter Office za 99% korisnika obavlja sve sto im je potrebno u poslovnoj upotrebi. Tu je i antivirus i PDF reader... Sve to besplatno tj. placa se u okviru licence OS-a a to je nekih 35-40 jurica.
                                Microsoft je tu uvideo nacin da zadrzi masovnost upotrebe windows-a cak i u zemljama koje su sisromasne kao nasa a opet da izvuce neku lepu paricu od korisnika...
                                I tu se prica otprilike zavrsava...
                                https://t.me/pump_upp

Comment

Working...
                                X