Grejanje za kuću - koje je najekonomičnije

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • NemaN
    CBC Senator XXL
    • 29.11.2004
    • 1560
    • munze

Odg: Grejanje za kuću - koje je najekonomičnije

Evo ja da postavim slicno pitanje, mada sam se vec odlucio za klimu sa inverotorom.
    35m2, pvc, stara gradnja(2 reda stare cigle), uradjena izloacija spolja stiroporom, sve unutra kompletno renovirano.
    Zanima me najvise oko klime, ima raznih od beko za smesne pare pa recimo da bi zlatna sredina bila neka midea, dok za malo vise moze da se uzme neki lg. Razmisljao sam o 12 za svaki slucaj. Pa nisam nacisto koju da uzmem...

Tattin drugar inace koji radi sa grejanjem i ima radnju i predlaze mi LG za nekih 55k din ili kao skuplju opciju Panasonik za nekih 70k...i ako moram onda neku mideu. Covek greje kucu od 200m2 sa 4 klime inverter i kaze da mu je potrosnja mesecno preko zime 7000din.
    I'm not caucasian, I'm championship white

Comment

• comi 1342
      Moderator
      • 28.09.2005
      • 1126
      • NS
      • Giulietta ,PUG 106,

Originally posted by NemaN View Post
      Covek greje kucu od 200m2 sa 4 klime inverter i kaze da mu je potrosnja mesecno preko zime 7000din.
      Pa, više se sazna kad se napiše koliko je izolovana kuća, i na koliko se stepeni greje, ovako može da zvuči k'o lovačka priča.
      Klimu biraš spram tvojih želja i mogućnosti, a kliminih karakteristika. Znači, model 2011, inverter, što veći faktor iskorišćenja, (C.O.P.),i, po meni, što manja buka unutrašnje jedinice, maximalne mogućnosti za usmeravanje strujanja vaduha, onda oni razni filteri u njima,naročito ako se kuva u prostoriji. Lepo zvuči tvoja priča o tome kao je dobro izolovana kuća, ne bi ti trebalo više od 9-ke, ali to bi samo stručnjak mogao na licu mesta da ti kaže da li će ti biti dovoljna, ako zahtevaš 21 C, verovatno hoće.
      Javi šta si kupio, i kako prolazi zima i troškovi.
      "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
      "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Za 35 kvadrata 12000BTU čak i sa za nijansu boljom izolacijom (recimo cca. "E" klase) nije dovoljno.
        Bez 18000BTU lično se ne bih usudio da zasnivam grejanje.
        Naravno tek na licu mesta bi stručno lice moglo da tačno proračuna potrebe, ali ovo je neki minimum (90% da je tako).
        Uz 18-ticu bi bilo IZUZETNO poželjno da se ima "back-up" sistem za pikove u minusu (od oko nula Farenhajta).
        Ako smo kod struje, najbolje bi bilo da se ima (naj)manja TA peć od 2,5kW koja bi se uključivala samo kad efikasnost klime padne (ispod -5 ili -10).
        Koji model, teško je reći. Toshiba (ima li je kod nas?) je zaista jedan od vodećih brendova i preporučio bih da se makar razmotri. E sad, toshiba ili "to-šiba", iz Malezije ili Kine, pa preko Turske ... serviser koga dobro znate bi mogao da bude najbolji izvor informacija. Birajte A klasu efikasnosti ili maksimalno do C. Iskustva drugih mogu biti korisna, itd.
        2x9000BTU je energetski nepovoljnije (i veća je investicija ali ne za mnogo) ali, zavisno od rasporeda prostorija, može bolje distribuirati toplotu. Slično i za (jedva malo jeftiniji) sistem sa jednim kompresorom, umesto dva zasebna uređaja, tzv. 9+9 ili 12+9. Za 35m2 bi još uvek jedan uređaj u većini slučajeva bilo bolje rešenje.
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Odg: Re: Grejanje za kuću - koje je najekonomičnije

Originally posted by Chubbs View Post
          ukratko, toplotna pumpa je efikasna - isplativa ukoliko je voda u cevima 30-35 stepeni. Ako kuca nije dobro izolovana i ima klasicne radijatore koji rade u tim uslovima na oko 60 stepeni, od toplotnoj pumpi ne treba razmisljati. Da bi to bila neka normalna prica, najpre dobra izolacija pa zatim podno/zidno grejanje ili ako nema uslova, radijatori od 250-300 eura po komadu.

da se ljudi ne zaludjuju bezveze.
          Zvuči grubo ali je realnost.
          Otprilike kako je napisano, manje-više (energije manje, investicija više , ma zezam se samo).
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• NemaN
            CBC Senator XXL
            • 29.11.2004
            • 1560
            • munze

hvala svima.

Predpostavljam da je ta kuca od 200m2 kompletno renovirana, znaci pvc + izolacija. Mi smo od njega kupili prvu klimu pre 10god tako da je covek vec dugo u tim stvarima i verujem da zna sta radi. Cekam njega da mi ponudi cene/modele pa cu razmisliti. Ja svakako to pitanje moram da resim za 2 nedelje max. Javljam sta uradim.

edit:

evo nekako sam izdvojio ova 4kom.

Cekam jos potvrdu za modele, posto mislim da mi je taj covek preporucio taj lg koji je na spisku za 50k.
            Last edited by NemaN; 09.10.2011, 10:46.
            I'm not caucasian, I'm championship white

Comment

• expendable
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2009
              • 3662
              • Bor

LG je verovatno (uz Samsung) najkvalitetnije rešenje. Nema spora što se tiče iste (BTU) klase.
              Međutim, cena je ... (vrisak!). Dobro ima i malo normalnijih modela.
              Sviđa mi se što daju kapacitet grejanja na -7 cel. što je bitan podatak.
              Ne zaboravite da ste izdvojili LG CS 09 AFšto je tek 9000BTU te to nema šanse da bude dovoljno!
              Razmotrite LG E 18 SQ i 12SQ. Naročito 18-ticu. Cene su koliko-toliko normalne, garancija 3 godine a SQ serija (koliko vidim) se pravi u Koreji (piše Južnoj, pa nije valjda u Severnoj, možda u XXII veku).
              Obratite pažnju na podatak o kapacitetu grejanja na -7, jer 12-tica ima tek 3,6kW što nije loše ali može biti i nedovoljno.
              Sveukupno Midea nije lošiji izbor. Produžiti garanciju (makar uz naplaćivanje redovnih servisa, što u slučaju grejanja skoro da je i obavezno) na 5 godina zaista nije loša stvar. 18-tica zaista ima O.K. cenu.
              Čak bih razmotrio i Midea MS9A 24HRDN1, jer za 70k dindži dobijate 24-rku.
              Čak iako nije neophodan toliki kapacitet, investirate u "infrastrukturu". Ovo vam je kao motor od 2,4 litara u odnosu na 1,8 ili 1,2. Ne morate da ga koristite do krajnjih granica ali ponekad rezerva može da se isplati.
              Naravno da Lg ima nešto viši kvalitet ali to zaista i košta.
              Nadam se da sam pomogao.
              Jeste lični stav ali nije daleko od istine. Veća instalirana snaga je bolja stvar. U krajnjem slučaju aparat će raditi duplo kraće (pa je logično i da duže traje i manje troši energije).
              Naravno, postoje različita gledišta te dopuštam da sam u krivu.

Comment

• comi 1342
                Moderator
                • 28.09.2005
                • 1126
                • NS
                • Giulietta ,PUG 106,

Originally posted by expendable View Post
                Čak iako nije neophodan toliki kapacitet, investirate u "infrastrukturu". Ovo vam je kao motor od 2,4 litara u odnosu na 1,8 ili 1,2. Ne morate da ga koristite do krajnjih granica ali ponekad rezerva može da se isplati.

Naravno, postoje različita gledišta te dopuštam da sam u krivu.
                Inverteri ne gase kompresor nikad, samo ga spuste na minimum, a onda je bitna razlika u potrošnji, koliko na leru troši kompresor od 1,8 ili od 1 KW, a bar pola meseca, (a i zime), radi u tom režimu.
                Nije razmatran raspored i broj prostorija u objektu, vrata bi svugde trebala biti do plafona, inače će biti grozne razlike u temperaturama prostorija, džaba i 24 -orka.
                "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
                "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

Originally posted by comi 1342 View Post
                  Inverteri ne gase kompresor nikad, samo ga spuste na minimum, a onda je bitna razlika u potrošnji, koliko na leru troši kompresor od 1,8 ili od 1 KW, a bar pola meseca, (a i zime), radi u tom režimu.
                  Nije razmatran raspored i broj prostorija u objektu, vrata bi svugde trebala biti do plafona, inače će biti grozne razlike u temperaturama prostorija, džaba i 24 -orka.
                  O.K.
                  Naravno ostajem pri tome da ukupan kapacitet mora ostati na (bar) 18000BTU. Već sam pominjao da bi se trebalo razmotriti da li dva odvojena uređaja ili kombinovan (jedna centralna jedinica) pa 12+9 ili 9+9.
                  Onda LG 9-k dobija na značaju, mada je ukupna investicija prilično visoka. Naravno da je bolje 12+9 nego 24+0 ali je svakako skuplje.
                  Naravno sve je džabe ako nije dovoljno. Slažem se da je (verovatno) džaba 24-ka ali je jedna 12-tica i 9-ka još "džabije" osim što je lakše se izvući iz toga (kad se vidi da nije dovoljno kupiti još jednu manju).
                  Ali o tome mora da se odluči na osnovu rasporeda prostorija ali to je više za "izlazak na teren".
                  U najvećem broju slučaja bi 9+9 ili 12 + TA (2,5-3kW) bilo dobro rešenje (zadovoljavajuće uz umerenu investiciju).
                  Last edited by expendable; 10.10.2011, 13:03.

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Neću više da davim.
                    Naravno da je "ekonomičnije" grejanje na čvrsta goriva ali uz sve što uz to ide.
                    TP teško da je ekonomično ali bi bilo dobro da zaista neko da konkretne podatke.
                    Ako ništa drugo na osnovu "proračuna" onih koji prodaju takve sisteme (pomnožiš investiciju sa 1,5-2 a troškove grejanja računaš 20-30% veće, pa smo tu negde).
                    Čak i da je "ekonomično" uglavnom je nedostupno čak i prosečnom građanu Zapadne EU.
                    Kad se gradi nova kuća (objekat) i koje-kako (ili totalno renoviranje za koje je objekat spreman), ako samo zbog toga preuređujete objekat, nema šanse da se to isplati.
                    No prihvatam svaku zasnovanu računicu ili iskustvo.
                    Još da ga čujemo.

Dakle, pošto nemam cene a ni vremena za računicu, čekam kao i ostali na konkretne podatke (i ne smaram dalje).

Comment

• Dora
                      Nadzornik!!!
                      • 24.10.2004
                      • 17451
                      • Novi Sad
                      • FIAT

Čekali tako i oni Godoa ali nikad da dojde

Moja kuća je katastrofa što se tiče izolacije, ustvari zidovi su ok ali prozori i vrata je ono baš en valja... O radionici da ne trošim reči, kakva god da je moraš otvoriti vrata a udje izadje auto i mi nekoliko puta na sat vremena i nema ekonomije. Uglavnom, neka gruba procena je 150 evrova mesečno ali radionica je bar pola. Koliko bi trebalo da radionica bude eološki izolovana ne smem ni da razmatram jer bi trebalo da je pravim odpočetka i ako bih hteo svetlosti onda prozori kao bubrezi...

Kuća je već mnogo bolji slučaj, jedna investicija od 3000 evra maksimum bi dovela do normalnog stanja, mislim da bi bilo i više nego dobro, nemam balkone

Sad ako je kuća 100 evra mesečno, neka ta pumpica ili klime ili šta god zahtevaju para. TP ide na celu kuću a klime nema grejanja u klonji recimo ili držiš otvorena vrata sve vreme
                      Znači onako odoka treba mrat mratu makar 6000 evra a cifra je znatno veća. Zima traje 5 meseci, recimo ušteda od 60% što znači 300 evra godišnje ušteda. cifru od 6000 evra ima da dostignem ili dočekam samo ako me balsamuju... Za veće cifre opet nemam para za tako dobru balzamizaciju

Ova priča je gora od onog HHO-a

Čak i da se sve to stavlja novo, mislim na kuću u izgradnji, opet nemam podatak koliko to košta po kvadratu jer će me pitati a gde živim, zbog klime jelte.
                      Pa živim u NS makro a mikro na podbari ako to znači. Valjda se zna koliko košta prosečna izolacija koja se standardno stavlja sa centralnim grejanjem na neki energent svima poznat, mazut, struja, CNG.. Vidi ovaj CNG ide i u kuće
                      I naravno koliko košta više da bi ovakvo grejanje imalo efekta. Mislim ako neko prne nema luftiranja, ode toplota kroz prozor...
                      Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Chubbs
                        Everybody lies
                        • 29.01.2006
                        • 5807
                        • Novi Sad
                        • Audi A6 1.8T

Re: Grejanje za kuću - koje je najekonomičnije

ja to pricam od prvog vagona a brik navalio beorol pa beorol...
                        You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                        Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                        Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• Paranoid
                          CBC Senator XXL
                          • 13.01.2009
                          • 622
                          • Beograd
                          • Fiat 131 1300

Mogu da se kladim da brick i dora sede negde i cirkaju pocepo sam se od smeha ... zafrkavaju narod
                          A covek je u pravu al sta da radis kad smo bedni bednici valjam se od smeha...hhhh
                          Heavy horses ! Move the land under me ...

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

Sve u svemu nije baš ni no. 1 uvek u pravu ali za ovo dobija "telegram podrške".
                            Mislim da je Dora sve već rekao, ali možda kroz 100 godina otkriju da nije bio u pravu (kao ovi iz Cern-a što zajeb*** čiča Alberta) ili se nađe neko još duhovitiji u narednih 100 dana.

Comment

• Dora
                              Nadzornik!!!
                              • 24.10.2004
                              • 17451
                              • Novi Sad
                              • FIAT

Bolje da se šalim nego da plačem, gledao sam to stvarno odavno još kad sam bio mali (znači odavno) i nakupio dosta kljuga, onda nije bilo interneta... Išli ljudi lepo u biblioteku i čitaonicu..

Ima tu svakavih tehnika i bilo je svega i pre ali kako god okreneš, kreneš na solarno, skupi paneli, krneš na vetrove mala iskoristivost i opet skupo, kreneš na kopanje bunara ili postavljanej cevi na dubinu, opet skupo a onda dodje šlag na tortu sredi kući... I tako od svega toga ostadoše knjige i želje slušalaca...

Ko ima para taj to radi iz perverzije jer mu je svejedno da li slupa pare odjednom na to grejanje pa posle lagacko plaća ali je sad IN. A sirovine ni neznaju koliko plaćaju grejanje pa džaba krečimo.
                              Sirotinja gleda kroz izlog kako deca jedu kolače

Istina je negde u sredini kao i uvek, poraditi na izolaciji jer tu je gosn Brick u pravu, nema skupog grejanja ako troši malo ...
                              Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• comi 1342
                                Moderator
                                • 28.09.2005
                                • 1126
                                • NS
                                • Giulietta ,PUG 106,

Expandabile, (jeste li Vi Steva,drago mi je, ja sam Ćomi, glupo mi je zvati nekog ko '42, ko ilegalci), nisi u fazonu sve prognoziraš unapred par godina, a nisi stavio primedbu na Dorinu računicu. Kako će se kretati cene energenata u narednim godinama, osim ako onaj lik iz Boostovog posta ne razradi hladnu fuziju ? Još jedan detalj za računicu, uz istorijsku distancu za državama u okolini, vreme je da i u našoj krene kampanja za subvencionisanje štednje u potrošnji energenata, mislio sam da će već ove krenuti. Dobra fora da se drpi malo para od IPA fondova, pretekne nešto i sirotinji raji, sada će morati krediti i subvencije kada uvode pasoše o energetskoj efikasnosti zgrada. Taman će Dora sakupiti lovu za PVC stolariju i stiropor, TP će deliti džabe.
                                Zašto bi neko ulagao silne pare u podno grejanje, skup razvod i TP, ako već ima centralno na komforan energent (koji ne ložiš svaka 2 sata ), uradiš dobru izolaciju, i svako grejanje je jeftino. A za ekonomično grejanje servisa-garaže, tu već... moraš pitati Bricka, ,

Comment

Working...
                                X