a u medjuvremenu, negde u Srbiji...

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • stevak
    CBC Senator XXL
    • 31.05.2009
    • 1215
    • Zemun
    • Saab 9000 cs 2.0T

Sad sam poBlersavio skoro načisto. Ovo "skoro" jer sam ostavio rezervu za nešto što će tek doći.
    ex SAABotražitelj

Comment

• chobo13
      CBC Senator XXL
      • 01.05.2009
      • 1274
      • pozega,srbija
      • AUDI,VW

udarili smo mi kur...g.anjom o ledinu kad nam ovaj siptarsko engleski placenik savetuje....

Comment

• zoranc
        CBC Senator XXL
        • 31.03.2005
        • 1313
        • Beograd
        • AR 147

Moj najlošiji dan na pecanju je bolji od najuspešnijeg dana na poslu

Comment

• Chubbs
          Everybody lies
          • 29.01.2006
          • 5807
          • Novi Sad
          • Audi A6 1.8T

telekom, industrija.
          zanimljivo.
          mada, "srpski ekonomista" dosta toga objasnjava.

rekoh a i ponovicu, ne znam da li mi se vise sere od ovih sto su za ili od ovih sto su protiv. mulj i talog sa dna kace.
          You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
          Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
          Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• stevak
            CBC Senator XXL
            • 31.05.2009
            • 1215
            • Zemun
            • Saab 9000 cs 2.0T

Originally posted by Chubbs View Post
            telekom, industrija.
            zanimljivo.
            Što da ne kad banke već nekoliko godina nude "nove proizvode" Kad su počeli sa tim nuđenjem "proizvoda", ja ih pitao da li znaju šta podrazumeva reč "proizvod". Nisu znali.
            ex SAABotražitelj

Comment

• Eon
              Moderator
              • 10.03.2005
              • 4225
              • Beograd-NBG-44
              • Superb 2.0 4x4 DSG

I za pojam industriju i za pojam proizvod su u pravu. Nažalost, srpska ekonomska teorija ne ide u skladu sa ekonomskom teorijom najrazvijenih zemalja. Tamo je već više od 25 godina postojeći pojam finansijska industrija, a kod nas nema objašnjenja za to (ne uči se još uvek ni na srpskim fakultetima).

Ali je Zec objasnio naprednu primenjenu ekonomsku politiku koja vodi u prošlost.
              Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
              Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• stevak
                CBC Senator XXL
                • 31.05.2009
                • 1215
                • Zemun
                • Saab 9000 cs 2.0T

Ma, to su bankari hteli sebi da daju na važnosti. Kao, i oni nešto proizvode.
                A teorija, ko teorija...ne znači da je uvek tačna. I Zemlja je nekad bila ravna ploča
                ex SAABotražitelj

Comment

• Chubbs
                  Everybody lies
                  • 29.01.2006
                  • 5807
                  • Novi Sad
                  • Audi A6 1.8T

mozda sam ja glup pa ne razumem tu duboku misao srpkog ekonomiste ali topljenje metala nije isto sto i raboj za tkanje pa da kazemo kako je zastarela tehnologija. Da istopis nesto treba ti pec, to nesto, mozes udarati laptopom i mobilnim telefonom do sutra, dok se neko ne dohvati lopate, vatra se nece upaliti, metal se nece istopiti.
                  Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.

Comment

• Dora
                    Nadzornik!!!
                    • 24.10.2004
                    • 17451
                    • Novi Sad
                    • FIAT

Nisam stučnjak ali da probam Nisam ni ginekolog pa gledam
                    Kvalitet dobijenog čelika je loš, kao što je slučaj i sa naftom ali malo bolje. Da bi bili konkurentni a to je teško, moralo bi se doraditi što šta a pošto s tamo ključ 19 meri na tonu dve onda toliko košta ili traje dorada. Plus toga nema više Kragujevca a ni ostalih bratskih republika da kupuju proizvod.
                    Sad ono ide na inat, ja bih to doradio tako da to pravi koliko nama treba i polako napredovao koliko može, kao u monopol igri

To bi verovatno zahtevalo otpuštanje radnika ili smanjenej plata a to verovatno neće nijedan političar da uradi pa tako sad imamo da smo taoci umesto Kragujevca, Smedereva.

Madjari su u tranziciji imali jednu fabriku bele tehnike a onda je došao Šlaba i kupio to sve da unapredi i povede u svetlu budućnost i... I onda je on to lepo zatvorio i obeščastio, pardon obeštetio, radnike i dobio fraj tržište...

To ne neminovnost dokle god ne dobijemo nekog grka da se buni kao grk u apsu i dok mnogi ne shvate da nije baš da mora da se menja auto svake tri godine...
                    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

Hteo je da kaže da je železara bila u XIX veku (promašio dva) ono što je telekomunikaciona tehnologija danas (početkom XXI iako je to zapravo teh. XX veka, sa sve internetom (poreklom sa kraja 60-tih). Pre svega po aktuelnosti i značaju (kao tada je to porkretalo železnicu i brodogradnju što spaja ljude kao što sad to čini tel. kom. tehnologija). Metalurška industrija se baš nije toliko menjala pa iako Ž. u Smederevu nije zadnja reč tehnike ona je tehnološki "posleratna" što u ovoj industriji nije tolika katastrofa. Veći je problem što mora da radi kontinualno za razliku od elektrolučnih koje su pogodnije za stani-kreni varijante i prilagodljivije stanju na tržištu čelika u XXI veku (sa velikim oscilacijama u ceni i tražnji).
                      Inače problem je u suštini ISTI. Kao što za železaru nemamo sirovine (rudu i koks) ISTO TO nemamo ni za telekomunikacionu tehnologiju (ne pravimo skoro ništa od toga, uključujući i softever (bar da je toga i bar nešto)).
                      Tako da je Telekom profitabilan ne zato što je tehnološki napredaniji u odnosu na konkurenciju (kasni isto generaciju kao i železara, samo što je to ovde 5 ili 10 a ne 30 ili 50 god.; 4G tek počinje ove godine a u Evropi je već nekoliko) nego što konkurencije nema (koliko železara) i zato što je sama industrija takva da to omogućava (grubo rečeno, tražnja usluga je velika, a kod železara postoji višak kapaciteta na svetskom (i evropskom) nivou).
                      Tako da ima nešto u onom što je rekao ali nije bio do kraja u pravu.
                      Ipak, suština JESTE u tome da li po svaku cenu braniti bilo šta (pa i Telekom, šta treba čekati da ne bude profitaliban za 5, 10 ili 15 god.), ne toliko što bi to trebalo uraditi koliko treba ozbiljno sagledati. Nije baš ulagnje u železaru "med i mleko" ali to nije ni finansiranje malih i srednjih preduzeća bez ozbiljnog plana (koja mala i srednja preduzeća, odnosno koje delatnosti), jer može biti i veće bacanje para nego u železaru (subvencije, prave ili prikrivene, kao i start-up krediti što kod banaka znači katanac 120% samo je pitanje kad).
                      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Chubbs
                        Everybody lies
                        • 29.01.2006
                        • 5807
                        • Novi Sad
                        • Audi A6 1.8T

@ dora, sad mi je lakse, sjebali smo us steel, otisli su sa losim celikom.

Comment

• Dora
                          Nadzornik!!!
                          • 24.10.2004
                          • 17451
                          • Novi Sad
                          • FIAT

Ne sekiraj se, vratiće ga kroz sikirice...

https.autogas.rs

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

A što bi se sekirali ... kad će biti gore. Znači da nam je sadašnjica (zapravo) uvek DOBRA.
                            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Dora
                              Nadzornik!!!
                              • 24.10.2004
                              • 17451
                              • Novi Sad
                              • FIAT

Sikira, sikirica, tomahavk

https.autogas.rs

Comment

• b_samardzic
                                CBC Senator XXL
                                • 02.04.2005
                                • 1557
                                • Smederevo

Ajde mali pogled iz pticje perspektive sto bi se reklo. Zastava jeste bila gubitas ako uzmes sve zdravo za gotovo.

Al neko je ipak kupovao te automobile za koje nismo dali ni dinar van srbije. Uzmemo 5000 auta kao primer i

pogledajmo racunicu. Umesto 5000 jugica uvezeno je 5000 puntica placenih prosecno 1000 evra.

To je cifra od 5 000 000 evra koje su otisle iz zemlje pa MMF moze da nam daje i sakom i kapom kredite.

Kad racunaju zelezaru kao primer gubitasa racunaju struju koju je potrosila, pa sta ako je potrosila struju

koja je napravljena od naseg uglja? Oce li nam biti bolje kad zatvorimo zelezaru i pocnemo da uvozimo

i obican crni lim? Jel neko pravio takvu racunicu? US STEEL je iznajmio zelezaru za 20 miliona bez duga

a onda smo je kupili za 1 dolar ali sa 400 miliona evra duga, samo se cuti o tome.

Svaka zemlja ima ogranicenja u zagadjivanju crnom industrijom a mi te kapacitete ne koristimo ni 10%

Zasto uvozimo gas i grejemo se na njega? Gde su drva sa juga srbije? Prodaju ih nasi politicari van zemlje.

Zasto se ne grejemo na nas ugalj? Cuvamo za nasu decu, za koju decu? Omladina odlazi.

Amerikanci i Rusi imaju isti cilj i nisu zaracene strane nego dobri saveznici samo sto to mi ne vidimo

zato sto smo zaslepljeni televizijom koja je svima isprala mozak. Ljudi vise nemaju svoj stav i razmisljanje.

Sta ce da nam donase IKEA? 300 radnih mesta? Koliko ce malih firmi za sklapanje iverice biti unisteno?

Koliko ce ljudi da ostane bez posla? Ima li ljudi koji razmisljaju o tome!

Comment

Working...
                                X