dvojno drzavljanstvo i voznja kola na strane table

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • sw.brick
    CBC Senator XXL
    • 09.10.2004
    • 8141
    • Beograd, barajevo-zemun
    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Bilo bi lepo da navedes na osnovu cega su oduzeti automobili.
    Razlog moze biti sverc,falsifikovanje...
    Sigurno nije zato sto je "Pera Peric" imao CRO i SRB drzavljanstvo, pravu saobracajnu,tablice i osuguranje
    ako se krene sa nagadjanjem razloga moze da bude i sto je Marsovac...

razlog, vec vise puta diorektno navedeno, je posedovanje/voznja gradjanina Srbije vozila sa stranom registarskom tablicom na teritoriji Srbije sto je carinski prekrsaj po vazecem zakonu (o carini) i podzakonskim aktima.

prave (ma sta ti pod time podrazumevao) strane saobracajne tablice na autu koji vozi gradjanin Srbije su pravno nistavne na teritoriji Srbije, isto kao i strano drzavljanstvo.

auto u posedu gradjanina Srbije mora da prodje uvoznu carinsku proceduru na legalan nacin, to znaci da poseduje legalan ulazak u zemlju sto se verifikuje UCD dokumentom.

to se isto odnosi i na stranca (sa stranim pasosem) koji privremeno postaje gradjanin Srbije. i strancima koji ne uvezu i registruju vozila u Srbiji se vozila oduzimaju po istom osnovu- carinski prekrsaj.

molim da pogledas sta je Sri napisao iz svog iskustva, a na samom izvoru je.

postoji (svuda u svetu vazece pa i ovde) jednostavno pravilo, koje drzave si gradjanin koristis i prava ali i obaveze koje je ta drzava propisala.

koliko imas drzavljanstava i cijih je potpuno nebitno, uvek si gradjanin samo jedne drzave a u drugima si gost po nekom osnovu.

nije moguca (pravno) situacija da si gradjanin 2 ili vise drzava istovremeno ma koliko pasosa imao.

osim u specijalnim izuzecima, bilateralno dogovorenim kao sto je pomenuti ugovor Srbija- BiH. (koji naravno ne vazi za odnose sa Hrvatskom i Hr pasos/drzavljanstvo koje je konkretno u pitanju).

tako kazu propisi, zakoni, pravni sistem.
    gde pise, naveo sam institucije koje su javno objavile relevantne clanove zakona sa zvanicnim tumacenjem.
    naveo sam i da licno poznajem vise ljudi koji su prosli kroz proceduru oduzimanja auta jer nisu legalno uvezeni/imali UCD kao dokaz legalne carinske procedure.
    i da imali dvojno, trojno drzavljanstvo ali su svi gradjani Srbije.
    volvo
    945 SE turbo lpg
    344 GL lpg

Comment

• sw.brick
      CBC Senator XXL
      • 09.10.2004
      • 8141

Mozda nisam detaljno ispratio temu al mi je prica poznata
      bio sam u licnom kontaktu u pokusaju da pomognem pa znam i detalje.

Uvoz tog auta niko nije ni zapoceo pa tako tvoja tvrdnja o nepostovanju procedure o uvozu nema osnova, ovo je cista prevara
      cim stignes na granicu Srbije sa stranim autom zapocinjes proceduru prelaska granice sa autom/uvozom i tu imas 2 izbora-
      1) ilegalan uvoz zaobilazenjem procedure sto se zavrsava oduzimanjem vozila pre ili kasnije

i o cemu pricamo celo vreme da je zabranjeno voziti takav auto na teritoriji Srbije

2) legalan uvoz prijavljivanjem carini na granici, carinski nadzor, propratnica, carinjenje, UCD itd.

takav auto je pravno legalan za voznju u Srbiji.

u konkretnom slucaju auto je imao legalne papire, izdate od MUPa Republike Srbije u trenutku plenidbe.
      oduzete je zbog opisanoga pod brojem 1, nemanja UCD papira, nemanja dokaza da legalno usao u zemlju.

neko je zapoceo proceduru uvoza, cim je dosao sa autom na granicu teritorije Srbije i odabrao varijantu 1, ciji je epilog takav kakav je.

i to se desava i posle 3 meseca ili 2 godine ili 5 godina voznje sa BG (domacim nekim) tablicama kada neko negde pri nekoj kontroli izvrsi proveru i ustanovi da za taj konkretan auto nema UCD a vodi se na gradjanina Srbije ili stranca sa boravkom u Srbiji.

voznja auta sa stranim tablicama u Srbiji od strane gradjanina Srbije potpada pod varijantu 1, ilegalni "uvoz" sto sa sobom nosi rizik oduzimanja vozila pri proveri.

da li ce ikada neko proveravati bas taj neki auto, da li ce ikada potraziti UCD od njega, da li ce auto biti oduzet ikada, postaje pitanje rizika u koji se upustio onaj ko poseduje i vozi takav auto.

a mozda i nikada nece biti proveravan (sto je takode realna situacija u praksi) pa ce voziti godinama ilegalan auto.

naveo sam paralelu da bude jasnije-
      situacija je ista kao voznja neregistrovanog auta. na autu su nevazece tablice a da li ce neko kontrolisati ikada je rizik.
      za neregistravan auto kazna je prekrsaj ZOBS, na ilegalan "uvoz" kazna je oduzimanje auta po zakonu o Carini.

sasvim deseti prekrsaj je falsifikovanje dokumenata i to je posebna procedura koja nema veze sa oduzimanjem auta i odnosi se na sva vozila i njihova dokumenta sto ukljucuje i domace tablice.

da skratim- posedovanje UCD i auto je legalan i vraca se vlasniku bez obzira na falsifikovane tablice, saobracajne, LK ili bilo sta doduse uz komplikovanu proceduru (dokaza savesnog kupca).

nemanje UCD i auto je ilegalan bez obzira na ispravne strane tablice, saobracajne, pasose, LK, bilo sta.

druga je stvar sto malo ko od nas insistira pri kupovini auta strane proizvodnje da od vlasnika dobije na uvid i original UCD (ili makar kopiju koja se moze onda i proveriti na adekvatnom mestu).

UCD je po nasem zakonu osnov posedovanja stranog pa uvezenog vozila na teritoriji Srbije.

to se odnosi kako na polovna tako i nova vozila.

takvo tumacenje/info imam sa vise razlicitih strana a koliko vidim i sri ima saglasno tumacenje i prakticno iskustvo vise primera primene procedure i odnosi se na sve koji jesu ili postanu gradjani Srbije/ znaci i na strance sa regulisanim boravkom ovde/.
      volvo
      945 SE turbo lpg
      344 GL lpg

Comment

• sw.brick
        CBC Senator XXL
        • 09.10.2004
        • 8141

Ja mogu da vozim stranca ali nesmem da ga prodam ili da kupim stranca na teritoriji Srbije
        ne znam za tebe licno, gradjanin Srbije (obican) bez obzira na broj pasosa i/ili drzavljanstava ne moze po zakonu da vozi auto sa stranim tablicama.

gradjanin Srbije moze da uveze auto sa stranim tablicama po zakonu, vazeci uslov je Euro 3 tehnicka norma bez drugih ogranicenja.

tako kaze zakon o Carini sa pratecim podzakonskim aktima/ uredbama koje su trenutno na snazi.

jedine strane tablice koje imaju isti tretman kao domace su BiH tablice po posebnom ugovoru/ pravnom osnovu i na koje se ne primenjuje zakon o Carini.

by the book, da citiram sri-ja
        volvo
        945 SE turbo lpg
        344 GL lpg

Comment

• sw.brick
          CBC Senator XXL
          • 09.10.2004
          • 8141

Pre ce biti da ti tumacis zakone i propise kako se tebi cefne
          da se ne davimo ko zmija zabu-
          nadlezno drzavno telo za pitanja carine je javno objavilo zvanicno tumacenje zakona i propisa.

ja sam ti ovde preneo, kao i naveo izvor gde mozes licno da procitas sve do u najsitnije detalje ili da se raspitas ako imas nedoumice.

ja nista ne tumacim, samo navodim sta su zakonske odredbe po pitanju upotreba auta i prava+ obaveza gradanja Srbije sa visestrukim drzavljanstvima.

kao sto sam naveo, a to istrgnuo iz konteksta ili nisi ni procitao do kraja, domaci gradjanin sme da vozi strani auto samo do granice- na granici ima 2 izbora uvoz auta na svoje ili tudje ime kroz predvijdenu proceduru stavljanja auta pod carinski nadzor, ili

ilegalno zmurenje na oci pa sta bude.

za gradjanina Srbije je potpuno nebitno da li ima, koliko ih ima stranih pasosa, drzavljanstava ili bilo kojih stranih dokumenata (koji ne vaze na teritoriji Srbije sve dok je gradjanin Srbije).

po istom osnovu kada gradjanin Srbije postane gradjanin neke druge zemlje ( sa srpskim drzavljanstvom kao jedinim) stice pravo na voznju stranog auta kao i svaki drugi stranac.

drzavljanstvo ili pasos nije element koji ucestvuje u imanju ili nemanju prava na voznju stranog auta vec fakt ciji si gradjanin (regulisan boravak).

dakle, srpski pasos u kome pise da si gradjanin Zanzibara ti daje pravo da vozis stranca.

pasos Zanzibara u kome pise da si gradjanin Srbije ti ne daje pravo (tj zabranjuje) da vozis stranca.

as simple

PS. bitno je sta pise u papirima o boravku a ne fakticko stanje.
          volvo
          945 SE turbo lpg
          344 GL lpg

Comment

• sw.brick
            CBC Senator XXL
            • 09.10.2004
            • 8141

Kako nije dozvoljena voznja auta sa stranim tablama Srbima u Srbiji? Sta ako neko ima strane papire
            prosto, taj neko vise nije Srbin (Srbijanac).
            na njega se odnose odredbe zakona koje tretiraju prava i obaveze stranaca.
            volvo
            945 SE turbo lpg
            344 GL lpg

Comment

• sw.brick
              CBC Senator XXL
              • 09.10.2004
              • 8141

npr. u USA glavni dokument vozacka dozvola a ne LK ili bilo sta drugo
              sa tim kako kazes glavnim dokumentom ne mozes nigde da putujes, sa izuzetkom Kanade.
              za putovanje van teritorije SAD nuzan preduslov je pasos drzave SAD, sa odgovarajucim vizama vec prema zeljenoj destinaciji.

potpuno isto kao i za Srbiju, EU, ili bilo koju drugu zemlju na svetu.

ta SAD americka vozacka dozvola je bezvredan dokument van SAD (i Kanade, specijalni bilateralni ugovor) i nigde je ne zarezuju 2%

sto se tice tvoje potrebe da imas i srpski pasos ili nemas ne znam sta da ti kazem, na tebi je da procenis odnos cene kostanja prema potrebama/ dobitku.

svakako da je pasos Srbije danas manje tezine nego pasos EU, ali i to ima izuzetaka.

postoje zemlje u kojima je dan danas pasos Srbije daleko vise vrednovan (i ne trebaju vize) od pasosa EU. takvih nije mnogo ali postoje.

u medjunarodnim odnosima nista nije vecito, interesi i ljubav ne idu zajedno pa ni pitanje vrednovanja nekog pasosa nije trajno.

decenijama je SFRJ pasos bio daleko vredniji od bilo kog pasosa EU ili SAD, bio medju 5 najskupljih na crnoj berzi, to se promenilo.

nista nije vecito, pa ni vrednost EU pasosa nije trajno zacementirana.

opet, kome treba pasos zemlje clanice EU procenice da mu se isplati ulaganje za dobijanje istog.

kao sto ti kazes da ti je glupo da dajes priblizno 100 evra za nesto sto ti ne treba i neces koristiti jer nemas kontakata sa zemljama gde je pasos Srbije na ceni.
              ja te razumem, svako ima pravo da odabere ciji mu pasos treba, gde ce da zivi, da radi, ciji gradjanin sa pravima i obavezama te zemlje mu najvise odgovara.

poenta nasih diskusija je da si u jednom trenutku gradjanin samo jedne zemlje ma koliko pasosa posedovao, da u toj zemlji gde si gradjanin ostvarujes izvorna gradjanska prava i slobode i prema toj cinjenici u drugim zemljama imas neka definisana prava i obaveze kao stranac.

gradjanin EU je u Srbiji stranac ma kako se zvao i ma kakvo mu je etnicko poreklo. moze i 5 puta biti etnicki Srbin on je legalno (po papirima prema opste vazecim medjunarodnim konzularnim konvencijama) irac, Grk, Belgijanac, Hrvat, itd.

etnicko poreklo i gradjanska pripadnost su razdvojene kategorije, u pravnom smislu.

mislim da nas to najvise buni pri upotrebi pojmova Srbin (Srbijanac) koji ima 2 znacenja- etnicku pripadnost i pripadnost drzavi.

svi koji su gradjani Srbije su (prema medjunarodnim pravilima) Srbi (Srbijanci) i to vazi kako za etnicke Makedonce, Slovake, Rusine, Srbe, Hrvate, Albance, itd. koji imaju pasos Srbije i u njemu upisan boravak u Srbiji kao obelezje gradjanske pripadnost. (citizenship pojam).

kod nas je dugo vremena pogresno upotrebljavan termin Nationality kao nacionalnost/ narodnost u smilu etnicke pripadnosti.
              ono narodi i narodnosti SFRJ...

taj termin oznacava gradjansku pripadnost drzavi i nema nikakve veze sa etnickim odrednicama ili poreklom.

u pasosima se ne oznacava etnicitet vec gradjanska pripadnost, i to je tako prihvaceno (ugovoreno) za sve zemlje clanice UN.

tako u Srbiji nikada nisu postojali (pravno) Albanci vec Srbi(janci) albanskog etnickog porekla.

jedini Albanci postoje u drzavi Albaniji a to su i Albanci Srpskog, Makedonskog, Grckog porekla takodje.

isto kao i u SAD gde su svi Amerikanci bez obzira na etnicko poreklo (srpsko, irsko, poljsko, kinesko, meksicko, itd), u Belgiji gde su svi Belgijanci bez obzira na etnicitet , itd.

takav je vazeci medjunorodni sistem, takvi su ugovori medju drzavama, posebno oni koji se odnose na ilegalne migracije poput procesa readmisije.

jedini opste vazeci medjunarodno priznati dokument licne identifikacije je pasos, sve ostalo moze ali i ne mora da bude lokalno dogovoreno izmedju zainteresovanih drzava.

recimo svez primer- Srbija i Crna Gora su danas 2 zasebne drzave svaka sa svojim clanstvom u UN.

internim ugovorom iz Srbije u CG i obrnuto se prelazi bez pasosa vec samo sa LK.

takav ugovor je i Srbija -BiH.
              ugovor Slovenija-Hrvatska.

tako Hrvati mogu sa LK u Sloveniju koja je unutar EU ali im za neke drgue zemlje EU treba i pasos i viza.

opste vazeci dokument je pasos, ostalo moze ali i ne mora da bude interno dogovoreno.

validan pasos niko nigde u svetu ne sme da zanemari kao dokument za identifikaciju, ma koje zemlje.

za razliku, LK , vozacku, zdravstvenu, poresku i svaku drugu legitimiaciju niko nije obavezan da prihvati ma koja zemlja da ih je izdala.

za nasu pricu je bitan podatak o gradjanskoj pripadnosti, ne etnickoj.
              i kao sto je Sri precizno naveo, ne moze se biti gradjanin u 2 zemlje istovremeno.
              volvo
              945 SE turbo lpg
              344 GL lpg

Comment

• sw.brick
                CBC Senator XXL
                • 09.10.2004
                • 8141

Sta vi mislite zasto je EU ukinula pasose interno? Zbog manjka diplomatije sigurno? Ljudi ovde idu na posao preko granice svaki dan godinama. Jel to nesto cudno?
                meni nije cudno, cak stavise godinama sam ziveo u takvoj zemlji.

EU je kopija resenja u SFRJ.
                sve to sto opisujes je davno ustanovljeno i sa uspehom primenjivano u SFRJ decenijama (jos i pre formiranja Beneluxa, EEZ, EU).

primer takodje decenijama primenjivanog takvog sistema je SAD, gde takodje su odavno ukinuti pasosi interno pa i LK vec je dovoljna samo vozacka za prelazak granica.

pravo pitanje je zasto je ugasena SFRJ, ti i takvi principi koji tebe sada odusevljavaju.
                kome je bilo u interesu da zakomplikuje odnose ??

kako god, realnost danas je takva kakva je sa svojim zakonima, pravilima, odredbama i kao takva danas su vazeca drugacija pravila na Balkanu.

da je glupo, jeste. da moze bolje i drugacije, moze.
                da EU moze odmah za 24 sata da promeni stanje na bolje ukidanjem viza u svakom obliku, moze.

stvar je politicke volje, procene, interesa,.... a EU kao takva nema jasan interes za Balkan jos uvek (osim tamo gde ih zulja, Dunav i drugi transportni koridori).

kao i uvek politika diktira stvari a ne potrebe i zelje gradjana za sto laksim medjusobnim komunikacijama, slobodnom razmenom kapitala, robe, rada, ljudi.

i danas unutar EU je zabranjeno slobodno zaposljavanje preko granice, punopravnim (na papiru) clanicama poput Poljske, Slovenije ili Madarjske u svim zemljama clanicama.

na papiru EU je jedna drzava, u praksi EU jos nije dostigla stepen integracije koji je postojao u SFRJ pre 30tak godina.

jednoga dana stici se EU i na taj nivo za svih 25 (27) zemalja clanica.

nije sve tako crno na Balkanu oduvek

suvisno pa sad nema a vi pravite grandiozni granicni prelaz. Pitam se cemu ce da sluzi kad Srbija udje u EU
                cisto da obavestim da nismo mi pravili taj grandiozni granicni prelaz vec vi (ako vec tako postavljamo pozicije).
                to je izgradila EU- Horgos.

i ja se pitam cemu sluzi ali za odgovor ne znam koga da pitam a ne vidim ni racionalne razloge.

jos jedan primer ambivalentne politike EU, zeli integraciju (i ) sa Srbijom ili ne zeli.
                pitanje je sad ?

ko sazna odgovor moze da ulozi kviska u buducu politiku

sala mala
                volvo
                945 SE turbo lpg
                344 GL lpg

Comment

• zoranbg
                  CBC Senator XXL
                  • 23.03.2005
                  • 4098
                  • Rooster's Hill , Beog
                  • Grande Punto 1.2

au bree...knjizevno delo
                  Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• sw.brick
                    CBC Senator XXL
                    • 09.10.2004
                    • 8141

Jer po tebi on sad nevazeci drzavljanin Hrvatske jer zivi u Beogradu?
                    najprostiji primer, da bi se lakse razumelo.

sa adresom (i zivotom ) u Beogradu neka proba da se kandiduje na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj. ili neka proba da glasa.

osnovno gradjansko pravo.

vazeci ili nevazeci po zakonu bice nedvosmisleno pojasnjeno.

ja kazem, glasa/ kandiduje se u Srbiji (Beogradu) gde i zivi i to ne moze da uradi u Hrvatskoj (Zagrebu) bez obzira na dvojno drzavljanstvo, 2 pasosa.

ako nije tako, navedi mi sta je pravna situacija po tebi.
                    volvo
                    945 SE turbo lpg
                    344 GL lpg

Comment

• dintel011
                      CBC Senator XXL
                      • 12.03.2005
                      • 348
                      • Beograd, Vidikovac

Nemam vremena a ni zivaca da citam "knjizevno delo" i tvoje licno ubedjenje.
                      Tema je voznja a ne je8eni uvoz automobila.
                      Niko da napise taj i taj zakon/propis zabranjuje dvojnim drzavljanima da voze auto sa stranim tablicama a svi se kunu da nesme i ja po tome ispadam najsrecniji covek na svetu (uplaticu loto,nikad se nezna) jer xy puta prelazim granice i vozim taj isti auto po srbiji.

Najjaci ti je biser da strane tablice i dokumenta nevaze ako si i drzavljanin Srbije, a jel to znaci da ni strani novac nevazi?

Pozdrav svima!

Comment

• dranix
                        CBC Senator XXL
                        • 04.10.2004
                        • 3079
                        • Antwerpen/Belgium
                        • Saab 9-3

Brick,
                        Sad bi ti rekao kome je bilo u interesu i zasto da pogorsa odnose nego nema potrebe jer to i vrapci znaju a i nije politicka debata
                        Nije mi samo jasno kako ne shvatate da kad je u pitanju FAKTICKA voznja auta sa stranim tablama to moze svako sa stranim papirima i SVOJ auto samo mora da se seta tj. da izlazi iz zemlje povremeno i da to jasno stoji (svaki put pecat) u pasosu (srpskom recimo). Zasto bi uopste bilo potrebno da neko bude stranac kad je to isto? To je ono sto jedan srpski gradjanin ne moze ako nema papire (boravak) u stranoj zemlji cije tablice nosi njegov auto. Nigde ne pise da je to 3 meseca godisnje nego TRI MESECA od ulaska. Zar je to malo? Sta tu ima da nije jasno? Nema nikakve potrebe da se sebi komplikuje zivot i uvozi auto ako se provodi i izvesno duze vreme u Srbiji a normalno zivi u inostranstvu. Na osnovu cega ce neko nesto da utvrdi kad stoje uredni pecati u pasosu? Po tom istom osnovu mnogo je lakse za uvoz vozila jer se ne mora uzimati formular jos na granici nego moze bilo kada kasnije u unutrasnjosti zemlje ako padne odluka da se normalno registrovan auto na strane table na svoje ime carini i proda. Zasto bi auto morao da ima uvozne tablice? Moze valjda i redovne? Naravno da to mnogo vise kosta (godisnja davanja se ne vracaju sve prilikom odjave auta u inostranstvu a i ceka se dosta dugo). Na kraju krajeva auto moze da se proda bilo gde i bilo kome a sta ce taj neko dalje da radi sa njim njegova stvar. Zar mora da ga carini? Moze da ga koristi i za delove koji ne nose broj (sasija, blok motora, ). Ih bre, odakle ste vi? Ja znam da su senici puni stranih automobila koji eto tako stoje. Niti ih ko vozi, niti carini, niti prodaje. Nisu ukradeni ali je nekoga mozda mrzelo da se vrati autom i jednostavno je skinuo tablice i ostavio auto. Ne kazem da je to legalno ali takvih automobila ima koliko hocete u kraju gde sam se ja rodio (bar sam ih vidjao pre). Naravno da je svaki predmet koji predje granicu roba a u ovom slucaju za ovakvu specificnu robu nije placena carina pri ulasku kao za tv, ili video rekorder. Drugim recima prakticno su uvezeni bez carine rezervni delovi jer kao takav moze komotno da se koristi.
                        Jos jedna prednost imanja papira ili stranog drzavljanstva je ta da takvo lice moze natenane da vozi auto sa uvoznim tablicama dok traju one i osiguranje ako je placeno na malo duze i da prijavi bez zurbe auto na carinu negde gde mu to odgovara a ne odmah na granici. Nije neka razlika (par dana u pitanju) ali je malo lakse a ne onako polu mrtav da cekas na granici za papire. Ovako kako pisete ispada da svi mi trebamo da ostavimo automobile u Madjarskoj i da se vozimo autobusom da bi bili isti kao vi bez papira. Zao mi je. I srpski drzavljanin se komotno vozi po Evropi ili bilo gde u svom autu dok mu traje viza. Voznja auta je vezana uglavnom za boravak a posto je Srbin u Srbiji kod kuce a vozi sa stranim tablama onda "samo" tri meseca od ulaska posle cega auto ili mora da izadje iz zemlje ili mora da se carini. A moze i da se vrati....

Comment

• dintel011
                          CBC Senator XXL
                          • 12.03.2005
                          • 348
                          • Beograd, Vidikovac

dranix nemoze to tako, strani papiri nevaze na teritoriji srbije

Comment

• sri98
                            Admin od Trpeze
                            • 24.10.2004
                            • 7262
                            • Republic of Konjarnik
                            • Toyota Corolla E 210

Originally posted by dintel011
                            , a jel to znaci da ni strani novac nevazi?
                            Ne vazi, nego odes prvo u menjacnicu, pa kupujes za dinare.

Originally posted by dintel011
                            dranix nemoze to tako, strani papiri nevaze na teritoriji srbije
                            Nije ni da vaze, poenta cele price je, da ako neko ima drzavljanstvo Srbije, za njega na teritoriji Srbije vaze propisi Srbije.

I sam vrlo dobro znas kako se vozis na strane table, zahvaljujuci kojim "papirima" i kojim "rupama" u nasim propisima.

Pozdrav svima!!!!!

Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• prolupator
                              CBC Senator XXL
                              • 02.09.2005
                              • 3968
                              • Zemun

Originally posted by brick
                              Jer po tebi on sad nevazeci drzavljanin Hrvatske jer zivi u Beogradu?
                              najprostiji primer, da bi se lakse razumelo.

sa adresom (i zivotom ) u Beogradu neka proba da se kandiduje na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj. ili neka proba da glasa.

osnovno gradjansko pravo.

vazeci ili nevazeci po zakonu bice nedvosmisleno pojasnjeno.

ja kazem, glasa/ kandiduje se u Srbiji (Beogradu) gde i zivi i to ne moze da uradi u Hrvatskoj (Zagrebu) bez obzira na dvojno drzavljanstvo, 2 pasosa.

ako nije tako, navedi mi sta je pravna situacija po tebi.
                              Da glasa moze (ako ga je bgriga uopste ), ali da se kandiduje tesko

U svakom slucaju respect za post(ove).
                              OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• sw.brick
                                CBC Senator XXL
                                • 09.10.2004
                                • 8141

Nemam vremena a ni zivaca da citam "knjizevno delo" i tvoje licno ubedjenje.
                                Tema je voznja a ne je8eni uvoz automobila.
                                Niko da napise taj i taj zakon/propis zabranjuje
                                imas sajt carine, pise.
                                mozda nemas vremena da procitas, valjda licno ubedjenje da se ne pokvari..

a jel to znaci da ni strani novac nevazi?
                                naravno da ne vazi, to i vrapci na grani znaju.
                                probaj da u svakodnevnoj kupovini u radnji, na pumpi, placanje komunalija ili bilo sta probaj da platis stranim novcem.
                                bices iznenadjen mozda da ne moze
                                volvo
                                945 SE turbo lpg
                                344 GL lpg

Comment

Working...
                                X