dvojno drzavljanstvo i voznja kola na strane table

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • dintel011
    CBC Senator XXL
    • 12.03.2005
    • 348
    • Beograd, Vidikovac

Originally posted by sizif
    Hmmmm.... a imam li ja pravo da sa jugoslovenskim pasošem i kanadskom (permanentnom) imigracionom vizom i kanadskom vozačkom dozvolom u Beogradu vozim auto sa kanadskim tablicama koji nije na moje ime?
    :
    Imas pravo.
    Treba ti pored dokumenata koje si naveo i papir koji te povezuje sa vozilom koje vozis (kupoprodajni ugovor ili ovlascenje, izdato u zemlji cije registarske oznake nosi auto).
    Takodje je neophodno da auto ima osiguranje - zeleni karton.
    E onda si bez brige.

Takođe, mogu li da vozim ćaletov auto koji je na švajcarske table?
    Mozes bez problema.

Ne verujem da i policajci znaju odgovor na ova pitanja.
    Verovao ili ne, ima ih koji ne znaju, uglavnom "coskari", uvek ce se naci neko da ti pametuje i postavlja glupa pitanja...
    Saobracajci su malo vise obrazovaniji i neces imati problema sa njima.
    Sto se tice saobracajnih prekrsaja, ako napravis neki, ako imas domacu lk, ide ti redovna prijava, a ako nemas, zakazuju ti sutra ujutru kod sudije.

Comment

• dintel011
      CBC Senator XXL
      • 12.03.2005
      • 348
      • Beograd, Vidikovac

Originally posted by brick
      mozes da vozis bilo koji auto sa stranim tablicama sve dok je u pasosu (SCG) upisana boravisna adresa u inostranstvu.

vozacka dozvola je nebitna.
      U pasosu moras imati stranu vizu(boravisnu,radnu,studentsku...).
      Drugi osnov je da imas dvojno drzavljanstvo, tj strani pasos.

Comment

• Saabo
        Moderator
        • 29.09.2004
        • 1724
        • Vrbas
        • SAAB 9000 2.3T STANDARD :D

Ja sam vozio stranca bez dozvole i pandur mi nista nije rekao
        SAAB 9000 CSE B234R MAPTUN AERO STEG 3+ powered by BOOST & Goran ... Body Fat 98 Machine Fat 305 KS ... Lamela fact 490 Nm ...

Comment

• dintel011
          CBC Senator XXL
          • 12.03.2005
          • 348
          • Beograd, Vidikovac

Originally posted by Saabo
          Ja sam vozio stranca bez dozvole i pandur mi nista nije rekao
          Sta da ti kaze kad pojedinci ne znaju ni srpski da citaju, a kamoli nemacki, sta on zna sta je licna karta a sta vozacka dozvola (mislim na nemacka ili svedska dokumenta koja li si vec pokazao).

Comment

• Saabo
            Moderator
            • 29.09.2004
            • 1724
            • Vrbas
            • SAAB 9000 2.3T STANDARD :D

Pa ima i toga, da vecina ne zna ni da okrene list kako treba, a ne nesto drugo No, meni nije ni trazio, video vozim ko manit, pa se uplasio inace sam vozio Boostov killer pa malo isprovocirao cuvara reda, te me stoga zaustavio
            SAAB 9000 CSE B234R MAPTUN AERO STEG 3+ powered by BOOST & Goran ... Body Fat 98 Machine Fat 305 KS ... Lamela fact 490 Nm ...

Comment

• sw.brick
              CBC Senator XXL
              • 09.10.2004
              • 8141
              • Beograd, barajevo-zemun
              • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

ako takvu vizu zahteva zemlja domacin, a ne mora- ima zemalja za koje nije potrebna viza.

ali , opet u tom pasosu i u toj vizi (ako je predvidjeno) mora da bude adresa boravka van Srbije.

ako je u tom stranom pasosu adresa van Srbije.

ako je adresa iz Srbije u stranom pasosu, ne smes da vozis strani auto jer cinis carinski prekrsaj i mogu da ti zaplene vozilo.

(imam dvojno pa sam proveravao).
              volvo
              945 SE turbo lpg
              344 GL lpg

Comment

• dintel011
                CBC Senator XXL
                • 12.03.2005
                • 348
                • Beograd, Vidikovac

ako takvu vizu zahteva zemlja domacin, a ne mora- ima zemalja za koje nije potrebna viza.

ali , opet u tom pasosu i u toj vizi (ako je predvidjeno) mora da bude adresa boravka van Srbije.
                Ne pricam ja o turistickim vizama.
                Adresa ne mora da pise u pasosu, osim ako je predvidjeno na vizi, pasos je nebitno gde je izdad, pricam o SCG pasosima.
                Ti ocigledno mesas PRIVREMENI BORAVAK i STALNI BORAVAK u inostranstvu.
                Uzecu primer Tursku.
                Ko je tamo letovao, zna da se na granici dobija turisticka viza koja odobrava turisticki boravak maximalno na 30 dana.
                Sa TURISTICKOM vizom, bilo koje zemlje, ma koliko puta da ste bili u doticnoj, nemate pravo da vozite vozila sa stranom registracijom.
                Ako npr privremeno boravim u nekoj stranoj zemlji, studiram,radim,ozenio sam se sa drzavljankom te zemlje, ne bitno dali za turisticko putovanje u tu zemlju za pasose SCG treba viza, po tom osnovu dobijam odgovarajucu vizu, npr STUDENTSKU, RADNU, PORODICNU... E sa takvom vizom mogu da se voze vozila sa stranom registracijom.
                Nisu sve vize iste, neke su samo otisak pecata + taksena marka, a neke su u vidu nalepnice i sadrze i sliku vlasnika pasosa.
                Tako da na nekima pise adresa PRIVREMENOG boravka vlasnika pasosa a na nekima ne pise, ali to je stvarno ne bitno, ko ima vizu taj moze da vozi.
                Ko ima stalni boravak u inostranstvu, sigurno nece da dolazi u SCG da bi vadio dokumenta, nego posao zavrsava u nasoj ambasadi , pa mu u adresi u pasosu zato stoji strana adresa jer tu ima strani boravak.
                Ko ima stalni boravak u nekoj zemlji, taj pored vize ima i licnu katru ili neki drugi dokumenat koji zemlja domacin predvidja za strance, bilo sa privremenim ili stalnim.

ako je u tom stranom pasosu adresa van Srbije.

ako je adresa iz Srbije u stranom pasosu, ne smes da vozis strani auto jer cinis carinski prekrsaj i mogu da ti zaplene vozilo.

(imam dvojno pa sam proveravao).
                Iz licnog primera ti garantujem da ovo nije tacno.
                U mom stranom pasosu XXX zemlje nije ni predvidjeno da stoji adresa.
                I da jeste , stajala bi adresa iz SCG jer tu imam stalni boravak.
                Posto imam i xxx licnu kartu, tamo mi stoji adresa iz SCG.
                To sve zavisi od zemlje do zemlje.
                Po zakonu, bilo koje zemlje, Jedna osoba ne moze legalno imati STALNI borvak na dva mesta.

Ne znam gde si se i kod koga raspitivao, ali nisi dobio pravu informaciju oko dvojnog drzavljanstva.
                Ja vozim vec duze vreme na strane table i o carinskom prekrsaju nema ni govora.

A i ako meni ne verujes, valjda verujes Tetku, on bi trbao da zna bolje od obojice!
                Originally posted by TETAK
                Ako posedujete pasoš bilo kog inostranstva možete da vozite vozilo(regularno) sa bilo čijim tablicama, normalno uz uslov da imate važeće osiguranje.Ne pokušavajte ni slučajno da postavljate tablice sa nekog drugog auta na svoj jer ste na taj način već u krivičnom delu, ma kako to bezazleno izgledalo.Naravno, možete se odjaviti sa prebivalištem za CG i tamo uvesti i registrovati auto koji zatim možete voziti po celoj SCG.Takodje momentalno možete kupiti i vozilo sa CG tablama i voziti ga sa ovlašćenjem vlasnika, samo ne znam do kada će to moći tako.Ima ljudi koji se odluče i na izradu falš vize u pasošu da bi vozili auto sa stranim tablama ali ovo ne preporučujem jer se sada to jako brzo proverava.Eto toliko za sada!

Comment

• sw.brick
                  CBC Senator XXL
                  • 09.10.2004
                  • 8141

Ne pricam ja o turistickim vizama.
                  ni ja.

Ako npr privremeno boravim u nekoj stranoj zemlji, studiram,radim,ozenio sam se sa drzavljankom te zemlje, ne bitno dali za turisticko putovanje u tu zemlju za pasose SCG treba viza, po tom osnovu dobijam odgovarajucu vizu, npr STUDENTSKU
                  postoje zemlje gde je index sve sto treba i ne izdaje se studentska viza niti postoji ogranicenje boravka. dakle NE turizam.

, pa mu u adresi u pasosu zato stoji strana adresa jer tu ima strani boravak.
                  upravo to je bila poenta mog posta, nebitno ko i gde izda pasos (i ambasada je formalno isto sto i lokalni MUP) vec KOJA ADRESA je navedena.

u ambasadi moze da se izvadi i SCG pasos sa srpskom adresom, i takav pasos je nevazeci za voznju stranog automobila u Srbiji.

Ko ima stalni boravak u nekoj zemlji, taj pored vize ima i licnu katru ili neki drugi dokumenat koji zemlja domacin predvidja za strance, bilo sa privremenim ili stalnim.
                  da, i taj dokumenat vazi samo u toj zemlji. u Srbiji je takav dokumenat potpuno bezvredan.
                  isto kao sto i srpska licna karta je bezvredna u toj nekoj zemlji.

Iz licnog primera ti garantujem da ovo nije tacno.
                  U mom stranom pasosu XXX zemlje nije ni predvidjeno da stoji adresa.
                  I da jeste , stajala bi adresa iz SCG jer tu imam stalni boravak.
                  znaci nemas nikakvu adresu, to je nesto drugo.
                  da stoji SVG adresa gde imas stalni boravak, ne bi mogao da vozis strani auto. i to upravo zbog toga sto ti je boravak u Srbiji pa dakle nisi stranac, niti mozes da privremeno uvezes automobil (bescarinski naravno).

jos jedan detalj, strani auto moze da se vozi u SCG maksimalno 6 meseci tacnije 179 dana. posle tog roka auto mora da se iznese iz zemlje a onda ponovo udje i ponovo traje rok od 6 meseci.

to je medjunarodno pravilo i vazi za sve zemlje oko nas gde auto potpada pod carinski rezim. tamo gde auto nije carinska roba (kao unutar EU) to ne postoji.

Posto imam i xxx licnu kartu, tamo mi stoji adresa iz SCG.
                  ista pozicija.

To sve zavisi od zemlje do zemlje.
                  Po zakonu, bilo koje zemlje, Jedna osoba ne moze legalno imati STALNI borvak na dva mesta.
                  upravo tako, zato i JESTE bitna adresa koja je u medjunarodnim dokumentima.

to je upravo i sustina prava ili zabrane upotrebe auta sa stranom registracijom od strane drzavljana Srbije, odnosno SCG a prema zakonu o carini.

Ne znam gde si se i kod koga raspitivao, ali nisi dobio pravu informaciju oko dvojnog drzavljanstva.
                  odes u prvu policijsku stanicu, i raspitas se kod nacelnika za oduzeta vozila ili slicno mesto po formaciji.
                  isto to pise i u tumacenjima zakona o carini, gde tacno sam citao sada ne mogu da se setim. uglavnom zvanicni dokument ove drzave.

Ja vozim vec duze vreme na strane table i o carinskom prekrsaju nema ni govora.
                  znam i ja neke koji voze, znam neke koji su izgubili tako auto, a znam i neke koji su jos dodatno platili i zesce novcane kazne.

ako si imao srece do sada, blago tebi.

A i ako meni ne verujes, valjda verujes Tetku, on bi trbao da zna bolje od obojice!
                  ne verujem nikome osim Sluzbenom Listu i zvanicnom tumacenju carinske uprave kako se postupa.

a taj citat je iz sasvim drugog konteksta ako se ne varam, iz dovozenja automobila sa stranim tablicama pri legalnom uvozu i registraciju na nase tablice kroz predvidjenu proceduru.

pre nekoliko godina bila je ako se se secas prilicna frka sa automobilima na BiH tablice koje su vozili nasi drzavljani, i puno njih je zaplenjeno.

formalno (i sustinski danas) BiH je druga drzava, i za nasu carinu auto sa stranom registracijom.

ti auti su oduzimani u carinskom prekrsaju svakome ko je imao adresu u Srbiji u dokumentima.

posto imam poznanike i na carini i speditere, a svi oni jednoglasno kazu da nema voznje sa adresom u Srbiji u dokumentima, a oni se redovno srecu sa takvim pitanjima, mogu ili da verujem ili da rizikujem da ulozim pare u auto koji moze biti oduzet (dakle, znam licno ljude koji su izgubili tako auto).

zadnji put sam se raspitivao 2003., mozda se od tada nesto drasticno promenilo ali sumnjam jeer su takve stvari obicno medjunarodno ugovorene.
                  ja biram da ne rizikujem.

mozda gresim, mada da i toliko drugih koji imaju isto tumacenje takodje grese mi je malo verovatno.

u svakom slucaju najbolje je da ko planira da vozi strani auto poseti MUP, carinu ili Konzulat/Ambasadu i detaljno se raspita o trenutno vazecim pravilima da ne bude iznenadjenja.
                  volvo
                  945 SE turbo lpg
                  344 GL lpg

Comment

• TETAK
                    CBC Senator XXL
                    • 30.09.2004
                    • 3034
                    • Čačak, Srbija

Što sam rekao, rekao sam, stim da uvek ima "neobaveštenih" likova koji voze auto sa stranom tablom a koliko će to dugo raditi zavisi delom od sreće a delom od marljivosti policije....U tom slučaju se sasvim sigurno ostaje bez auta i još se dobija prijava gratis.Ukoliko je pametnjaković još usput ponešto menjao u dokumentima ili na vozilu ulazi u ozbiljno krivično delo na šta naravno upozoravam!Jedan moj prijatelj, inače serviser japanskih motocikla, je svojevremeno nekom tipu koji se duvao sa autom na kome su bile strane table, rekao:"Bato, kad na tom autu vidim ČA tablu vodim na piće, dotle ,miči taj lom ispred moje radnje!"
                    Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

• dintel011
                      CBC Senator XXL
                      • 12.03.2005
                      • 348
                      • Beograd, Vidikovac

@Brick
                      Jel mozes da argumentujes u kojem dokumentu, uredbi, zakonu, sl.listu... tj, GDE JE NAPISANO da je adresa merodavna za mogucnost voznje vozila na strane tablice?
                      Znaci imas li neke argumente ili je sve "pricali mi ljudi"?

Posto kazes da znas ljude kojima su oduzeta vozila, jel mozes da skeniras, resenje o oduzimanju i okacis ovde.
                      Ime i ostali podaci na resenju su ne bitni, obrisi ih, okaci samo onaj deo gde se navodi koji su razlozi oduzimanje, znaci prekrsen taj i taj zakon.

Sto se tice BiH tablica, ja znam da su oduzimali vozila ljudima koji su imali dve prijave u isto vreme.
                      Biti prijavljen u Srbiji i CG, ili u Srbiji i BiH u isto vreme je krivicno delo, kao i sto je biti prijavljen u Beogradu u Beogradskoj 12 i Beogradskoj 14,
                      nema veze sto je ista ulica, NIKO NE MOZE BITI PRIJAVLJEN NA DVE ADRESE U ISTO VREME.

@TETAK
                      Nigde ja nisam pominjao da treba nesto menjati ili u papirima ili na vozilu.
                      Policija moze da oduzme auto i kad je na domace tablice registrovan, pa sve da je kupljen i u domacem auto-salonu pre dva dana, samo zato sto im je nesto sumljivo, i zakonska mogucnost im dozvoljava da sumljiv auto oduzmu ali isto tako i da u odredjenom roku odgovore sta su utvrdili...
                      Znaci, iskljucivo orginalni papiri.

Comment

• TETAK
                        CBC Senator XXL
                        • 30.09.2004
                        • 3034
                        • Čačak, Srbija

Svakodnevno se vozila kontrolišu bilo na ulici ili zbog eventualno uočenih problema na registraciji(teh. pregled i dr..) ili opet zbog informacije da je odredjeni auto potrebno posebno "pogledati"!Naravno da postoje rokovi za ove provere a stanje "oduzetosti" može iz "privremenog" statusa da preraste u "konačno"...Brojke nisu posebno interesantne ali uvek imamo po dvadesetak oduzetih vozila na proveri(ovo na nivou jednog meseca).Od ovog broja se svega nekoliko vozila na godišnjem nivou vraća vlasnicima.Ovo uopšte ne obeshrabruje naše gradjane koji se relativno lako odlučuju da nabave i koriste ovakva vozila, pravdajući se neobaveštenošću, što ih naravno ne "pere" pred zakonom....
                        Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

• sri98
                          Admin od Trpeze
                          • 24.10.2004
                          • 7262
                          • Republic of Konjarnik
                          • Toyota Corolla E 210

Ovo je vrlo jednostavno:
                          Vozilom sa stranim tablicama moze upravljati samo nas drzavljanin koji ima odobren privremeni ili stalni boravak u inostranstvu.

Za ovo je totalno nebitno koja je adresa upisana u pasos.

Privremeni ili stalni boravak moze biti ili utisnut u pasos ili u obliku nekog dokumenta za strance. Ovo ne vazi za npr. poslovnu vizu za vise putovanja izdatu u nekoj ambasadi.

Takodje tablice ne moraju biti od zemlje gde je odobren boravak.

Vozilom se moze upravaljati max 160 dana, a to se dokazuje pecatima u pasosu.
                          Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• sw.brick
                            CBC Senator XXL
                            • 09.10.2004
                            • 8141

Vozilom sa stranim tablicama moze upravljati samo nas drzavljanin koji ima odobren privremeni ili stalni boravak u inostranstvu.

Za ovo je totalno nebitno koja je adresa upisana u pasos.
                            u pasos se upisuje taj boravak u inostranstvu, adresa.

predvidjeni rok za prijavu promene boravka, i javljanje u Konzulat/Ambasadu je 15 dana od promene.

time se odjavljuje u lokalnom MUPu, (vojnim i drugim evidencijama), odnosno menja status.

Privremeni ili stalni boravak moze biti ili utisnut u pasos ili u obliku nekog dokumenta za strance.
                            moze ali nije opste vazece pravilo u svetu.
                            adresa prijave boravka je univerzalno medjunarodno validno pravilo, i adresa iz pasosa je ta koja se upisuje na sve formulare, prijave, carinske povlastice i slicno.

ja samo kazem da za nasu carinu je adresa ono kljucno, bilo da je domaci pasos SCG bilo da je strani pasos bilo koje zemlje. adresa se uzima kao dokaz da je neko "stranac", tacnije nerezidentan pa stice ta prava po osnovu boravka.

takodje u tom nekom "dokumentu za strance" ne sme da pise adresa u Srbiji, inace je voznja auta carinski prekrsaj.
                            volvo
                            945 SE turbo lpg
                            344 GL lpg

Comment

• sw.brick
                              CBC Senator XXL
                              • 09.10.2004
                              • 8141

Jel mozes da argumentujes u kojem dokumentu, uredbi, zakonu, sl.listu... tj, GDE JE NAPISANO da je adresa merodavna za mogucnost voznje vozila na strane tablice?
                              Znaci imas li neke argumente ili je sve "pricali mi ljudi"?
                              u Zakonu o Carini (ne znam sada napamet kako je puni zvanicni naziv), koji tacno clan ne znam napamet.

adresa odredjuje status da li si srpski rezident ili nerezident, i time status carinskih prava i obaveza.

nerezidenti imaju razna ekstra prava, od voznje auta bez placanja carine/ uvoza do 180 dana, neogranicenog raspolaganja devizama/ stranom valutom za bilo koje potrebe ( a sto rezidenti u Srbiji nemaju), posebne poreske olaksice za ulaganje u biznis (ne placaju porez odredjeno vreme), itd.

ne bavim se "pricali mi ljudi" stvarima, vec sam uvozio za sebe (ranije) auto i stoga sam morao da prodjem komplet proceduru, a radio sam u inostranstvu i imao boravak i takodje usled toga se raspitao na tu temu.

mozda je sada nesto promenjeno, to ne znam jer se pravila sa carinom kod nas stalno menjaju.

Posto kazes da znas ljude kojima su oduzeta vozila, jel mozes da skeniras, resenje o oduzimanju i okacis ovde.
                              ne mogu, niti bih sada jurio te ljude a sumnjam i da bi bilo voljni na tako nesto.

carinski magacin na Bezaniji je prepun takvih oduzetih vozila, bila je ovde tema o tome.
                              mislim da bi to mozda bilo mesto gde bi se mogla dobiti tacan clan zakona koji si mene pitao za citiranje.

Sto se tice BiH tablica, ja znam da su oduzimali vozila ljudima koji su imali dve prijave u isto vreme
                              ja ne pricam o tome, pricam o 1 prijavi, i ta prijava je adresa u Srbiji a vozilo sa BH tablicom.

ne bih zeleo da te ubedjujem jer vidim da mislis da nema osnova i da se radi o "cuo pricu"...meni je svejedno jer nemam nameru da uvozim auto.

ovo sve pisemo da se neko ne zaleti kao neobavesten, i sto rece tetak posle bude belaja jer "nisam znao".
                              volvo
                              945 SE turbo lpg
                              344 GL lpg

Comment

• cuore sportivo
                                CBC Senator XXL
                                • 16.01.2005
                                • 954
                                • Bezanijska Kosa
                                • Alfa Romeo 147 1.6

Mislim da sve to zavisi od zemlje do zemlje.
                                Npr. na Kipru za stalni boravak se dobija papir (Pink Sleep) sa kojim se odobrava boravak od 2 godine.Sa tim istim papirom moze da se vozi auto u Srbiji koji je registrovan na Kipru.U pasosu nije upisano nista osim ulaznog pecata.

Comment

Working...
                                X