Mozes da odbijes PDV ako uzimas kancelarijski materijal. Bitno je radi lakseg knjizenja da uzmes odvojene racune. Mezetluk i krkanluk s jedne strane a kancelarijski materijal s druge strane...
Metro sta i za koliko kupujemo
Collapse
X
-
-
Kad malo bolje razmislim, zašto bi se zezao sa Metroom u KG kad imam u Čačku INTEREX i Merkator.Metro je prema mom iskustvu bio povoljniji od navedenih samo u previh par meseci postojanja.Mislim da uopšte nema svrhe da se cimam tih 60-tak km.....Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!
Comment
-
-
mali dodatak
http://www.novosti.co.yu/code/navigate. ... 2006-10-01
BEOGRAD - Kupovina u megamarketu "Metro keš end keri" presela je mnogim preduzetnicima i vlasnicima malih firmi, koji su pozajmljivali kartice ove trgovine svojim rođacima i prijateljima. Nakon provere poslovnih knjiga, poreski inspektori su im, naime, naložili da plate porez od 20 odsto za neproknjižen manjak, odnosno za kupovinu robe za lične potrebe.
Preduzetnici ističu da su izmanipulisani i dovedeni u zabludu. Prvo im je omogućeno da kupuju robu u ovom megamarketu, da plate PDV, i da na kraju budu i oporezovani. I to, za onaj deo koji oni sami nisu potrošili, niti fakturisali. Pitaju se zašto nije bilo obaveštenja da se ne sme kupovati roba za koju nisu registrovani. Jer, kako kažu, da su znali svakako sebe ne bi doveli u tako nezavidnu situaciju. Mnogi su dobili naloge da plate i milionske iznose na ime poreza na dohodak.
U samoj kompaniji "Metro" tvrde da je Srbija prva zemlja u kojoj se njihovi kupci kontrolišu na ovaj način. Razlozi se, kažu, verovatno nalaze u specifičnom poslovnom konceptu, trenutnim tržišnim uslovima, i delovanju nelojalne konkurencije.
- Donošenje rešenja, kojim se nameće obaveza plaćanja poreza na dohodak građana nije utemeljena na zakonu, jer na robu koja je kupljena sredstvima drugog lica, i koja nije evidentirana poslovnim knjigama kupca - poreskog obveznika, ne plaćaju se javni prihodi - smatraju u "Metrou". - Kupovina proizvoda od sopstvenog novca ne predstavlja lično primanje, pa prema tome rešenja kojima se nameće plaćanje poreza na dohodak, nisu utemeljena na zakonu.
Stoga, ističu u "Metrou", nije jasno po kom osnovu se nalažu rešenja o plaćanju poreza na dohodak, kada građani koji su kupovali robu u "Metrou" od svojih sredstava, nisu ostvarili dohodak.
- Napominjemo da žalba na poresko rešenje ne odlaže izvršenje u smislu plaćanja poreza - ukazuju u "Metrou". - Zato savetujemo kupce da pored ulaganja žalbe na dobijeno rešenje, podnesu i zahtev za odlaganje poreskog duga ukoliko ispunjavaju propisane uslove predviđene Zakonom o poreskom postupku, i sačekaju odluku više instance.
U Poreskoj upravi Srbije, međutim, tvrde da svi oni koji nisu evidentirali kupljenu robu u svojim poslovnim knjigama, moraju da plate porez po stopi od 20 odsto.
- Sve ono što preduzeće kupuje za lične potrebe zaposlenih, smatra se, shodno članu 85. Zakona o porezu na dohodak građana, ostalim troškovima zaposlenog, koji se oporezuje po stopi od 20 odsto - objašnjava Branislav Maričić, Pi-Ar Poreske uprave. - "Metro" je registrovan kao veleprodaja i njegovi kupci mogu biti preduzeća i preduzetnici, a ne fizička lica. Ta kompanija je sa svojim kupcima sklopila ugovore, kojima je omogućeno da dobiju više kartica za kupovinu, međutim, sve kartice važe na ime firme. Jer, kada se obavi kupovina, na kasi se izdaje profaktura na ime firme koja je pazarila u "Metrou".
Da li su firme, kojima su izdavane kartice bile upoznate sa ovim činjenicama, to po rečima Maričića, nije od značaja za Poresku upravu. Jer, to je stvar ugovora između "Metroa" i kupca. Svako ko nešto kupuje u ime firme, taj iznos mora i da evidentira u svojom poslovnim knjigama.
Uz to, dodaje, Poreska uprava nije ni bila u obavezi da upozorava kupce "Metroa" da ispunjavaju svoju zakonsku obavezu evidentiranja kupljene robe.Toyota Avensis 2.0 D-4D (2007)
Comment
-
-
Da jos su i uveli da se prilikom preuzimanja robe pored potpisa obavezno napise licno preuzeo...
U metrou i dalje nema nikakvog upozorenja, osim da pise da su veleprodaja. I dalje se podstice kupovina...
Pojesce nas DELTA sve, za par godina, necemo moci ni da pi...samo a da neplatimo miskovicu danak
Comment
-
-
pa taj isti* je uspeo da izmuva i:
1. kashnjenje sa postavkama semafora na raskrsnicama za metro objekte i po godinu dana
2. kashnjenje dodele direktne gradske GSP linije
3. celu ovu zavrzlamu oko kupovine na veliko/malo (metro je valjda jedino i mogao da se pojavi na trzistu na taj nachin, profesionalni kupci ovo ono - i toga retko u kojoj zemlji ima)
4. svakodnevne inspekcije po par puta
5. blacenje po novinama
itd itd, sve klasicne opstrukcije...
ma ne nece da nas pojede delta, sta vam je, ovo su sve teorije zavere
*ili njegova ekipa ili neko ko oce da mu se uchepi, nebitno, bitno je ko tu profitira. Nema monopola u maloprodaji, pre neki dan jedna od glavnijih vesti, nema malo morgen
Comment
-
-
Deltin monopol malo me vec i nervira. Valjda ce nasa vlast dopustiti stranim lancima kao sto su Carrefour, Tesco, Interspar i slicni da udju na nase trziste, pa bas me interesuje kako ce se Delta takmiciti sa Carrefourom.
Mislim kapiram ja sve to, nacin na koji misli Miskovic, treba igrati "prljavo" ali do odredjene granice, mislim treba imati meru.
Ako je nekom za utehu isti problem sa Metroom postoji i u Hrvatskoj. Ne znam da li je resen.
Comment
-
-
Originally posted by DJDexyDeltin monopol malo me vec i nervira. Valjda ce nasa vlast dopustiti stranim lancima kao sto su Carrefour, Tesco, Interspar i slicni da udju na nase trziste, pa bas me interesuje kako ce se Delta takmiciti sa Carrefourom.
Mislim kapiram ja sve to, nacin na koji misli Miskovic, treba igrati "prljavo" ali do odredjene granice, mislim treba imati meru.
Ako je nekom za utehu isti problem sa Metroom postoji i u Hrvatskoj. Ne znam da li je resen.
I Carrefour i bilo koj retail lanac da udje na trziste ce imati kompanije iz Delta grupe kao glavne dobavljace....s obzirom da Miskovic drzi dobar deo prehrambenog sektora
Comment
-
-
VP, hans
a nije ih bilo dok nije uveden PDV
sad, sto po okolnim drzavama se dozvoljava da udjes normalno i kupis sta ti treba, to onda znaci da ta drzava dozvoljava takvo poslovanje
nasa, ne
a metro ima valjda istu poslovnu politiku u svim drzavama gde je prisutan, sto bi oni menjali to za srbiju, yebe im se
Comment
-
-
Originally posted by BRABUSI Carrefour i bilo koj retail lanac da udje na trziste ce imati kompanije iz Delta grupe kao glavne dobavljace....s obzirom da Miskovic drzi dobar deo prehrambenog sektora
Comment
-
-
Zamisli otvara se novi Pekabetin prodajni centar na vilinim vodama. Sad ce da bude prava konkurencija imacemo:
TEMPO
MAKSI
C MARKET
PEKABETU
Al kad bolje razmislim sve je to Delta...
Comment
-
-
i toga retko u kojoj zemlji ima)
sirom planete od Metro Indija do zapadne Evrope svuda se posluje na isti nacin.
to sto ovde kod nas je cash&carry princip nabavke u magacinima nesto novo i jos tesko prihvatljivo zakonodavcima za razumevanje govori vise o nama i nasoj drzavi koja (jos) bi da se mesa maximalno u privatne novcanike (tipicno dodatno oporezivanje tih 20% a vec je placen PDV) na mestu prodaje umesto na mestu nastanka prihoda.
da ne zakeram previse, Metro (i ostali Baumax, i desetine drugih lanaca) posluju na slican ili isti nacin gde je kolicina prometa priorotet i brzi obrt a ne povelika marza.
ogromne marze koje je nasa trgovina decenijama navikla i navikavala se da brani monopolom danas vise nije moguce braniti politickim (partijskim i inim) metodama prisile i pre ili kasnije smejacemo se svi zajedno danasnjim zavrzalama oko Metroa.
a jos uvek nas zaobilaze krupni evropski igraci, IKEA se siri naveliko po svetu a ovde ni ne pomisljaju.
Metro je i nesto vise, ogledan primerak sta zeli ova drzava i koliko postuje realnosti uklapanja u medjunarodne trgovacke tokove.
(Madjarska i Bugarska su krcate lancima slicnog tipa, kod nas se neckaju da dodju..gledaju mnogi u Metro desavanja drugacijom dioptrijom).volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Meni smeta politika koja je upletena u celu pricu oko Metroa. Ali najvise mi sveta licemerje Metroa.
ZAKON JE JASAN MORA SE PROKNJIZITI SVE STO JE NABALJVENO U VELEPRODAJI!!!
Tako stoji u zakonu, zasto Metro neregistruje maloprodajni objekat, stavi fiskalne stampace i tera dalje?
Ukoliko kupujes za sebe onda samo pocepas racun i gotova stvar. Ukoliko kupujes za firmu proknjizis racun i opet gotova stvar...
Comment
-
-
Delta jeste najvece zlo kod nas, ali zbog lanaca maloprodaje, u ostalim segmentima su beznacajni...
Sta proizvode? Pa imaju jednu uljaru, pa... ajde neka me neko potseti na neku drugu proizvodnju koja je znacajna za nasu privredu....
Sta uvozi? Fiat, Alfa... Od prehrane, nista! Najlosiji su distributeri i svi su ih sutnuli, ostala im samo Nivea,... nema vise ni Wrigleya, ni Nestlea, ni...
Zasto se udruzili sa Todoricem? Zbog vece nabavne i pregovaracke moci u regionu (oko 900 objekata), ali razlog je strah od Carefoura (konkurencija Tempa, C marketa Pekabete) i slicnih, kao i Metroa i Baumaxa (konkurencija Tempu) i slicnima...
Sta im je cilj? Dobro udomaljavanje jednog ili dva prodajna lanca...
HINT: Metro statisticki ima bolju prodaju u svakom segmentu, per potrosacu, po objektu, po artiklu, po zaposlenom, po ulozenom kapitalu...
I koji je rezultat, procenite sami!!!!!Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017
Comment
-
Comment