Metro sta i za koliko kupujemo

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • *Egon*
    CBC Senator XXL
    • 31.12.2004
    • 1232
    • Beograd, Dorcol, N 44

To sam i ja hteo da kazem, u veleprodaji ne postoji placanje u keshu.
    Garaza
    1996 SAAB 900 NG Cabrio

Comment

• djukic
      CBC Senator XXL
      • 27.03.2005
      • 2526
      • Beograd

Ne ne ne primanje kesa nije uobicajeno u Veleprodajama i kod nas se nepraktikuje iz nekoliko razloga a jedan od njih je i blagajna veleprodaje ali ono sto je najbitnije za nas je da nije zabranjeno i kaznjivo ako se isprati zakonska regulativa....
      U sustini pogledajte kada udjete u metro stoji da je to veleprodajni objekat.
      U svakom slucaju javicu danas sta je bilo....
      https://t.me/pump_upp

Comment

• TAZZ
        Banovan
        • 30.05.2005
        • 1409
        • NBGD,SERBIA

Gde se radi sa Gotovinom TREBA FISKALNI ISECHAK.... VELEPRODAJA I GOTOVINA...... PO ZAKONU TREBA FISKALNI ISECHAK.....
        Tako kaze zakon...
        METRO.... Vidi... pa i bata PAJKE PAJIC ima veze pa muti, a kamoli METRO...
        Ako si u METRO-u pazario GOTOVINOM... a TAJ papir- RACHUN nisi knjizio u svojim knjigama... nemash chega da se plashish... ako jesi... i dizao si pare sa rachuna firme, ondak....
        JExxxGA...
        GDE JE ROBA???

Comment

• jovan30
          CBC Senator
          • 07.05.2006
          • 322
          • Beograd

Originally posted by 206
          E sad, ako si platio PDV pri kupovini, i nisi trazio PDV nazad po osnovu vodjenja TV-a kao osnovno sredstvo ili inventar, kako god, mislim da nemas mnogo razloga da se brines, mozda ti obracunaju neku razliku u ceni koju ce voditi kao prihod na koji se placa porez i to je to...Mada sa inspekcijama i tumacenjima propisa nikad nisi nacisto...
          Pa da platio sam PDV pri kupovini. Ja sam drugara uveo sa mojom karticom (posto sa jednom karticom mogu da udju 2 odrasla lica), i on je za svoje pare kupio plasmu. Mislim da je kostala oko 1500 eur, tako nesto, onaj Samsung model sto je prosle godine bio na akciji.

Znaci nisam trazio povracaj PDV-a i slicno.

Ja sigurno nisam napravio promet preko milion din. od Nove Godine, s'obzirom da nisam kupovao nikakvu tehniku, vec samo prehrambene proizvode i neku kucnu hemiju prosecno jednom u 10 dana.

@djukic
          sta je bilo na sastanku u Metrou, bas me zivo zanima. Sta su ti rekli, koliko cimaju i da li si platio neku kaznu?

Comment

• djukic
            CBC Senator XXL
            • 27.03.2005
            • 2526
            • Beograd

Originally posted by TAZZZBOY
            Gde se radi sa Gotovinom TREBA FISKALNI ISECHAK.... VELEPRODAJA I GOTOVINA...... PO ZAKONU TREBA FISKALNI ISECHAK.....
            Tako kaze zakon...
            METRO.... Vidi... pa i bata PAJKE PAJIC ima veze pa muti, a kamoli METRO...
            Ako si u METRO-u pazario GOTOVINOM... a TAJ papir- RACHUN nisi knjizio u svojim knjigama... nemash chega da se plashish... ako jesi... i dizao si pare sa rachuna firme, ondak....
            JExxxGA...
            GDE JE ROBA???
            Pa nije problem gde je roba ako si knjizio racune. Mogu da te kazne samo ako nemas osnovno sredstvo koje si prijavio.

Citiram:
            "Medjutim u poslednje vreme sve je vise lica koja u ime i za racun preduzeca kupuju robu u velikoprodaji ali je koriste za licne potrebe. Prilikom kupovine oni se izjasnjavaju kao profesionalni kupci i od dobavljaca dobijaju racun koji glasi na firmu koju predstavljaju. Oni pri tome previdjaju da ne kupuju robu u maloprodaji (nedobijaju fiskalni isecak, vec racun izdat u skladu sa clanom 42. Zakona o PDV-u koji glasi na firmu) kao i da se kod prodavca (metro) vodi evidencija o prometu koji je ostvario svaki kupac na veliko.
            Poreska uprava u postupku kontrole uporedjuje poslovne knjige poslovnih partnera i tako na osnovu evidencije kod dobavljaca (trgovine na veliko) proverava da li su svi racuni proknjizeni kod kupca. Ukoliko ne postoji saglasnost knjizenja, poreski organ utvrdjuje o kakvoj se vrsti prekrsaja radi."

Evo i misljenja poreske uprave a o sastanku u metrou posle 18h.

Comment

• 206
              Admin od ispočetka :)
              • 09.12.2004
              • 9548
              • Beograd
              • 206

I u pravu su 100%.

Dakle, kupovao placanjem preko racuna, ili kupovao davanjem kesa, sto se tebe i tvoje firme tice potpuno je svejedno i ne bi trebalo da, sto se toga tice, imas bilo kakav problem pod uslovom da si dobio racun koji ti glasi na ime firme i koji si zaveo u KUF. Stoga, robu koju si kupio u Metrou MORAS da prikazes na jedan od 3 sledeca nacina:

1) da je prikazes kao sitnu potrosnu robu koristenu za potrebe firme (u slucaju kucne hemije, prehrambenih proizvoda, potrosni kancelarijski materijal itd...)
              2) kao robu koju koristis za potrebe firme odnosno osnovno sredstvo (npr. TV koji mora da se vodi na firmu)
              3) robu koju si prodao dalje, o cemu moras da posedujes izlazni racun naplacen na racun firme, ili u kesu ako imas registrovanu maloprodaju.

Dakle u konkretnom slucaju za TV koji je drugar platio svojim parama, sto se inspekcije tice ti taj TV moras ili da vodis u knjigama firme, ili si mogao da ga prodas ali da ti za to bude placeno i da za robu izdas racun.

Za ono sto bi trebalo da uradis bitno je znati: a) da li imas registrovanu maloprodaju; b) da li ti je firma registrovana za prodaju tehnicke robe na malo; c) da li si dobio racun iz Metroa koji glasi na ime tvoje firme?
              The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• jovan30
                CBC Senator
                • 07.05.2006
                • 322
                • Beograd

@206
                sta mislis onda da li ima sanse da me cimaju s'obzirom da sam to radio prosle godine (posto je vec proslo oko 9 meseci) i da je ipak to "svega" oko 130K din.

Koliko vidim Djukic kaze da cimaju ove sto su ostvarili promet preko milion din i to od Nove Godine.

U svakom slucaju caletova firma nije registrovana ni kao maloprodaja ni kao maloprodaja tehnicke robe, vec samo kao preduzece za trgovinu turizam i usluge.

Ako budu dirali sve ljude koji su kupovali tehniku od preko 400-500eur, to ce skandal da ispadne.

Comment

• *Egon*
                  CBC Senator XXL
                  • 31.12.2004
                  • 1232
                  • Beograd, Dorcol, N 44

Naravoucenije, ne idite vise u METRO.
                  O ovome bi neki novinar trebao da napise clanak, da ljudi nebi bili u zabludi.
                  Kad su nudili kartice, niko od nih nije spominjao, da moze da se kupuje roba samo za firmu.
                  90% ljudi koji kupuju robu u Metrou, kupuju je za licne potrebe.
                  Garaza
                  1996 SAAB 900 NG Cabrio

Comment

• jovan30
                    CBC Senator
                    • 07.05.2006
                    • 322
                    • Beograd

Ma ja mislim 99% njih kupuje za licne potrebe, ako budu sve nas kaznjavali, moci ce da zatvore komotno sva 3 hipermarketa koliko sada imaju u Srbiji (2 u Beogradu i 1 u Kragujevcu).

Ja se ipak nadam da ce se koncentrisati samo na "velike gresnike".

U sustini Metro je zaista povoljan, a to se pogotovu oseti u velikim kupovinama, kad kevu vodim ona mi natrpa skoro ceo gepek benke, i jednom smo racunali (uporedjivali sa cenama u Maxiju i Mercatoru) usteda je zaista velika (ne mogu da se setim tacno koliko ali u svakom slucaju da se isplati obaviti veliku kupovinu u Metrou-isplati se).

Djukic, posto te je Metro pozvao na sastanak, a kazes i da ti je najavljena poreska inspekcija, reci mi jel si ti napravio promet preko milion dinara od Nove Godine, ili ne da znam cemu ja da se nadam

Comment

• 206
                      • 09.12.2004
                      • 9548
                      • Beograd
                      • 206

Vidi, ja iskreno ne mislim da ce da te cimaju za takvu cifru. Kad bi sad krenuli da proveravaju sve i svasta verovatno bi im trebalo jedno 2 godine i armija inspektora...

Ako imas racun od TV-a, ja bih uzeo lepo i uknjizio ga kao osnovno sredstvo, a ako iko ikad i dodje i pita te gde ti je taj TV, kazes da je na popravci i gotova stvar, sumnjam da ce bas da insistiraju da ih odvedes do majstora...

Sto se tice samog Metroa, ja sam upravo iz razloga sto to i nisu bas 100% cista posla i izbegavao da idem do njih, ali to ne znaci da su ljudi koji su i kupovali kod njih uradili ista pograsno iz namere, jednostavno strategija Metroa je takva da te dovode u zabludu i ne predoce ti sve informacije, dakle ako iko ovde treba da naj*** to je Metro. Jasno je da su od pocetka i imali nameru da mute nesto, jer da su bas hteli da im dolaze SAMO profi kupci za dalju prodaju, mnogo bi se vise potrudili da se osiguraju da im i dolaze SAMO takvi i niko drugi. Ostavljanjem vrata otvorenim za maltene svakog ko je hteo ista da kupi tamo, pa jos i mutljavinom sa fiskalnim racunima, trazili su djavola, pa eto im ga sad.

Comment

• miodragj
                        CBC Član
                        • 16.04.2006
                        • 34
                        • Beograd

Tu si potpuno u pravu, ja i nisam nikada nikoga video da kupuje za firmu, osim mozda par njih za minimarkete.

Sto se usteda tice, ja sam u Metrou u krnjaci na 37000 din potrosenih ustedeo oko 7000din po Maxijevim cenama, kalkulacija uradjena u excelu.

Naravno, ovolika usteda se odnosi kada se kupuju "luxuznije" stvari kao strana kucna hemija, bolji praskovi i sl. sa jedne strane i strani ili od uvoznih sirovina pakovani proizvodi (masline i ananas recimo). Pojedine strane cokolade su i 90% skuplje u domacim maloprodajama - minimarketima.

Sve u svemu, bice veselo ako pocnu da cimaju ljude koji su kupovali u Metrou...

Mada meni nije jasan jedan aspekt, ja karticu koristim "samo" kao ulaznicu, a sve sto kupim placam u kesu, od svojih "licnih" para i ne trazim povracaj PDV-a.
                        Jedino racune za sokove i mineralne vode, kancel. papir i sl. gluposti koje se i trose u firmi, koristim da opravdam dizanje kes para....

Comment

• jovan30
                          CBC Senator
                          • 07.05.2006
                          • 322
                          • Beograd

Originally posted by 206
                          Ako imas racun od TV-a, ja bih uzeo lepo i uknjizio ga kao osnovno sredstvo, a ako iko ikad i dodje i pita te gde ti je taj TV, kazes da je na popravci i gotova stvar, sumnjam da ce bas da insistiraju da ih odvedes do majstora...
                          Pa pametno kazes, videcu sa ovim ortakom kad dodje iz Tunisa, posto je tamo na moru-nadam se da nije bacio racun.

Razgovaracu i sa mojima, posto su oni ludi za kupovinom u metrou, da to radimo samo kad moramo, odnosno kad je nesto bas mnogo jeftinije, i kad se usteda zaista isplati (morski plodovi naprimer su jeftiniji nego u maxiju primetno, ananas, neka luksuznija pica i slicno, neki slatkisi isto i vocni jogurt koji svakodnevno konzumiram)

Djuka, javi molim te sta si uradio.

Comment

• djukic
                            CBC Senator XXL
                            • 27.03.2005
                            • 2526
                            • Beograd

Ovako gore je nego sto sam mislio.
                            165 ljudi je do sada posetila inspekcija.
                            Urucena su im resenja o kaznjavanju.
                            Iznosi se krecu za firme do 500.000 din a za odgovorna lica do 50.000 din.
                            U metrou su sazvali sastanak da bi prikupili sve te zapisnike i da bi do petka smislili strategiju sta da rade.
                            Navodno ce napraviti cirkularno pismo koje ce podeliti svim ugrozenima a koje ce sluziti kao osnov za pisanje zalbe.
                            Nazalost zalba neodlaze izvrsenje te ce kazne morati da se plate a posle eventualno tuzbom da se naplate od drzave
                            Sastanak je bio zucan sa puno tuznih prica. Inace metro zna za problem jos od sredine maja.
                            Sto se nih tice oni su cisti pred zakonom jer su koristili dozvoljena sredstva placanja i uredno su knjizili sve racune. Svoje baze podataka su stavili na raspolaganje poreskoj inspekciji.
                            Sve vreme sastanka isticali su da je Metro uz svoje kupce. U jednom trenutku sam pitao predstavnike metroa: Da li su spremni da oni udju u prekrsaj pred poreskom policijom i budu kaznjeni sa nekoliko desetina miliona din umesto svojih kupaca?
                            Naravno da su se samo nasmejali...

Koliko ce duboko ici poreska policija neznam ali ako krenu dublje...

Onaj ko bude imao problem neka me kontaktira na PP

Comment

• 206
                              • 09.12.2004
                              • 9548
                              • Beograd
                              • 206

Pa sta reci na sve ovo...sami ste krivi sto se ne raspitate do kraja u sta se upustate? Iako mozda to i jeste slucaj, ipak je malo nefer, jer Metro je ipak trebao da upozori kupce na neki nacin sta i kako im je ciniti, a ne ovako, oni cisti a kupci naj*****...

Comment

• jovan30
                                CBC Senator
                                • 07.05.2006
                                • 322
                                • Beograd

@Djukic
                                A tih 165 ljudi do sada, kolike su racune imali jel se pricalo o tome.
                                Jel idalje ostaje na tome, da proveravaju samo one preko milion dinara od Nove Godine do sada?

Da li si i ti nedaj Boze ugrozen, i da li ti je "racun" veci od mog (ja racunam da sam do sada u Metrou potrosio nekih 200 eur mesecno+1500 eur za taj baksuzni TV, i nek mi je od Nove Godine do sada za ovih skoro 6 meseci racun 1000 eur ukupno na prehranu i kucnu hemiju).

Comment

Working...
                                X