Koju klimu?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • TETAK
    CBC Senator XXL
    • 30.09.2004
    • 3034
    • Čačak, Srbija

Hvala Brick, radi se o specifičnom prostoru koji tek treba da se sredjuje.Sada nema nikakve izolacije a smešten je direktno pod krovnom konstrukcijom.Pod je praktično betonska ploča a ispod je prostorija koja je u funkciji ali se ne greje.
    Svidja mi se ona priča o max. izolovanom prostoru koji se ne dogreva!
    Kada sam pisao o onih 25% uštede mislio sam u odnosu na prethodno stanje kad je objekat bio samo klasično izgradjen sa drvenom klasičnom stolarijom!
    Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

• jaksa
      CBC Senator XXL
      • 23.10.2004
      • 701
      • Novi Beograd, SC

Konkretno, gde i posto ima Midea klima?
      A i ostalih?

Comment

• sw.brick
        CBC Senator XXL
        • 09.10.2004
        • 8141
        • Beograd, barajevo-zemun
        • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

tetak, tako sam i razumeo poredjenje ustede.
        danas, tehnologija i materijali u gradjevinarstvu su napredovali do te mere da su moguce enormne ustede.
        od tog klasicnog modela gradnje, 80-90% energije se moze ustedetii sa adekvatnom termickom obradom objekta (nije samo izolacija, tu je i pasivni deo nacina gradnje-solarni, odabir polozaja, ventilacioni gubici itd).

nisko energetske kuce, trolitarske kuce i pasivne kuce nisu fikcija, realnost su danas. u bogatijim zemljama vise izrazen koncept, kod nas u povoju.

primer- uz dobro izvedeno potkrovlje od 16m2 podne povrsine za grejanje je potrebno oko 30W po m2 grejne energije.

to znaci 30x16 je 480W, ili 5 sijalica od 100W.
        ili 2 do 3 rebra radijatora prosecne visine 60tak cm.

vrlo malo energije, a uz veliki komfor bez osecaja hladnoce.

i to uz prosecnu, po nemackim kriterijumima, izolaciju (zid 160mm, pod 50mm, plafon/ krov 200mm vune/ stiropora.
        materijal i kod nas nabavljiv.

sve to uz susedne hladne negrejane prostorije.
        ako se susedne u kuci greju dovoljna je jedna sijalica od 60tak W da zagreje celu prostoriju.

u pasivnoj kuci toplotna energija je ona koju daju ljudi svojim boravkom, tako malecna je dovoljna.
        nema radijatora, nema posebnog grejanja, nema skupih sistema, nema troska fosilnih goriva.

realnost sto se tehnologije gradnje tice, kod nas raritet .

stvar pristupa malo dugorocnijeg planiranja.

pocetna investicija je skuplja prilicno ali ako se posmatra kao kredit koji se svake godine vraca kroz smanjene troskove ogreva i matematika dodje na svoje.

samo ukazujem generalno da ima alternativa klasicnom sistemu razbacivanja energijom koje je jos cesto kod nas. kod svih nas u okruzenju se lako da videti da je najveci trosak stanovanja zapravo grejanje.
        volvo
        945 SE turbo lpg
        344 GL lpg

Comment

• Car
          CBC Senator XXL
          • 07.07.2005
          • 900
          • Beograd

Originally posted by jaksa
          Konkretno, gde i posto ima Midea klima?
          A i ostalih?
          Ovo i mene zanima, u okviru bg-a, naravno. Malopre sam bio u metrou i vortex 12ica je 15000, ali je problem sto ih nema. Kad sam izasao iz metroa video sam nekoliko kombija punih vortex klima, sto znaci da je za par sati otislo 20-30

Ko uopste propisno ugradjuje a da ima vortex ili midea 12icu?

Comment

• TheDoctor
            CBC Senator
            • 09.05.2005
            • 299
            • Keekendah City, Dukesland

ljudi pala je midea 12-ka, sad cemo da vidimo kako se ponasa.

u kikindi sam je platio 18500+4500 (ugradjivanje) 1 godina garancije, 5 godina na kompresor (ako ga oni godisnje odrzavaju (20e)).
            www.twowheelkings.de.vu

Comment

• ada
              CBC Senator XXL
              • 04.06.2005
              • 2375
              • Novi Sad
              • Svasta nesto

ajde da ne otvaram novu temu!!!! juce sam video u jednom malom lokalu neku klimu na tockovima reda radi dimenzija 50x50x80 radi perfektno! zani ma me na koju foru radi ta skalimerija jer mi ortak rece da mora da se ubacuje led u nju da bi radila !? po kojoj ceni moze da se anbavi to cudo, a odlicna je jer mozes da je setas gde god ima struje
              Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
              Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
              Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
              Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• sri98
                Admin od Trpeze
                • 24.10.2004
                • 7262
                • Republic of Konjarnik
                • Toyota Corolla E 210

A to sto moras da setas i ledomat sa sobom????
                Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• ada
                  CBC Senator XXL
                  • 04.06.2005
                  • 2375
                  • Novi Sad
                  • Svasta nesto

pa to ne kontam! je mora led ili je samo bacio zvaku lik????
                  Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!

Comment

• sri98
                    Admin od Trpeze
                    • 24.10.2004
                    • 7262
                    • Republic of Konjarnik
                    • Toyota Corolla E 210

Ima i takvih u koje guras led, pa na osnovu leda one izbacuju hladan vazduh - tako nekako.
                    Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• ada
                      CBC Senator XXL
                      • 04.06.2005
                      • 2375
                      • Novi Sad
                      • Svasta nesto

da jos mi lik rece da ih ima u metrou po ceni od 7000 dinara

Comment

• Nikola
                        CBC Senator XXL
                        • 29.09.2004
                        • 975
                        • Indjija/Vojvodina

Mislim da je to malo kulturnija verzija one klime "uradi sam" gde se koristi led ili hladna voda, a klima je u sustini jedan ventilator....
                        .:Cuore Sportivo:.
                        Alfa Romeo 145 1.6 Boxer 103HP 96`

Comment

• TheDoctor
                          CBC Senator
                          • 09.05.2005
                          • 299
                          • Keekendah City, Dukesland

uzmes ventilator zaledis dve flashe i neka duva u njih i eto ti ta klima na tockicima
                          www.twowheelkings.de.vu

Comment

• jovan30
                            CBC Senator
                            • 07.05.2006
                            • 322
                            • Beograd

sto se tice toga oko nazovi klime koja radi na hladnu vodu ili led, to pravi takvu vlagu da je to neopisivo.
                            Mislim da sada vise nema dileme, svako domacinstvo bi trebalo da ima klimu kao sto zimi ima grejanje, klima je sada 250 eur ima i za manje i mislim da to svako cak i kod nas moze da priusti.

A inace nisu mi jasni naprimer ponegde u Evropi, recimo u Italiji tu idem pa sam video na stambenim zgradama ima manje klima nego kod nas, centralnu klimu sigurno nemaju, ipak su to stambene zgrade od pre 20-tak godina. Nije mi jasno posto ipak imaju platu od 1000 eur u proseku, mogli bi svi da klimatizuju stanove da hoce. Mislim da po stambenim zgradama u Beogradu ima vise klima nego po stambenim zgradama u Milanu.

Comment

• sw.brick
                              CBC Senator XXL
                              • 09.10.2004
                              • 8141
                              • Beograd, barajevo-zemun
                              • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

da si imao mozda vremena da pogledas cene klima u Italiji ne bi bio bas iznenadjen- ono sto ovde kosta 250-400 eura tamo kosta 1500-2.000 eura.
                              one najobicnije klime koje su kod nas 150 eura u Italiji (isto Slovenija) kostaju od 400-500 eura pa nagore.

plus ugradnja koja je 300-400 eura.

koliko su im veci prihodi vece su i cene, cak je kod nas odnos i nesto povoljniji (lakse dostupno).

pomenute cene sam video na destine on line sajtova /prodavnica opreme za klimatizaciju a i iz par stamapanih kataloga vecih dobavljaca opreme.

oni obican viseci plafonski ventilator prodaju od 50-200 eura..

srecom, kod nas uvozi klime ko god stigne, konkurencija jos postoji pa su i marze jos uvek nesto nize uglavnom.

i sam rad je jeftiniji pa je ugradnja 40-80 evra obicno.
                              volvo
                              945 SE turbo lpg
                              344 GL lpg

Comment

• jovan30
                                CBC Senator
                                • 07.05.2006
                                • 322
                                • Beograd

Originally posted by brick
                                oni obican viseci plafonski ventilator prodaju od 50-200 eura..
                                wow ne mogu da verujem da toliko kosta obican ventialtor, pa nek je i plafonski. Za 200 eur kod nas bi prodali 0 komada

Bas cu da odem u onaj Carrefour u Mestre kad budem isao u Italiju ionako tamo cesto kevi uzimam neke sitnice, pa da vidim i cene klima, i koje klime imaju u ponudi (bas me zivo zanima da li i kod njih ima Midea, Galanza, Vortexa i ostalih kod nas popularnih brendova).

Comment

Working...
                                X