Sve sto ste oduvek zeleli da znate o PDV-u...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • JNC
    CBC Senator XXL
    • 19.12.2006
    • 1332
    • Beograd

Pa da se malo i ja umesam posto imam firmu vec par godina, znaci limit od 2 miliona za pausalce ne vazi za godinu( kalendarsku) nego za bilo kojih godinu dana kad se radi presek, znaci dodju vam iz inspekcije u avgustu npr. pogledaju promet unazad za godinu dana i ako je veci od 2 miliona onda si u problemu. Ovo je provereno par puta ne sa moje strane posto sam ja u PDV sistemu i imam dosta vise prometa, nego od strane par mojih klijenata. A fiskalni moras da izdas uvek posto ako imas kasu znaci da si maloprodaja, pa samim tim si u obavezi da das fiskalni, i porez se ne iskazuje na fakturi, ovo vazi naravno za ljude koji nisu u PDV-u. A sto se tice izgleda fakture to je propisano sta mora da ima na njoj, tako je u pocetku bio problem ljudima koji nisu imali na fakturi darum prometa dobara, posto to nije pre PDV-a postojalo, a po sadasnjem zakonu mora to da se ima na fakturi, opet imao sam klijente koji su imali problem zbog toga. Ako nekog to bas zanima mogu u ponedeljak da potrazim kad dodjem u firmu(tj. da mi knjigovodja nadje )

Comment

• prolupator
      CBC Senator XXL
      • 02.09.2005
      • 3968
      • Zemun

Apsolutno je tacno za pausalce: Prihodi unazad godinu dana od trenutka preseka moraju biti manji od 2 mil din. Dakle, ako vam prihodi predju limit unazad godinu dana, morate u PDV, inace placate kazne povelike... Zato, pazljivo...
      OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• Chubbs
        Everybody lies
        • 29.01.2006
        • 5807
        • Novi Sad
        • Audi A6 1.8T

a meni moj knjigovodja rece da to nije istina. firma je otvorena u aprilu, nagurao sam 2 mil do decembra, cak koji dinar i vise, podneo zahtev za pausal i dobio resenje da sam od 1. 1. 2007. i dalje pausalac. i to je knjigovodja sve sam zavrsio, samo sam dobio resenje na adresu.
        You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
        Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
        Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• prolupator
          CBC Senator XXL
          • 02.09.2005
          • 3968
          • Zemun

Pazi ovako, zakon kaze onako kako napisah, a to sto je tvoj knjigovodja izveo gimnastiku i prepakovao prihode, to je druga stvar...
          Limit za pausal JESTE 2 000 000 din u godini unazad od trenutka preseka. Dakle, cim predjes taj limit, bilo kad u kalendarskoj godini, gledajuci "roll back" godinu (ne znam adekvatniji izvaz), prelazis u sistem PDV-a. Ako ti fali jedan dinar do 2 000 000 onda ne prelazis.
          Uostalom, nije mi jasno sta ce ti knjigovodja kad si pausalac ?!

prolupator.mojblog.rs

Comment

• JNC
            CBC Senator XXL
            • 19.12.2006
            • 1332
            • Beograd

Prolupator lepo kaze, tako je kako je, pise u zakonu, ja znam dvoje ljudi koji su imali probelm zbog toga.

Comment

• uglavnom.bezopasni
              - 42 -
              • 03.02.2005
              • 2235
              • Novi Sad

Ide se godinu u nazad od tekućeg datuma, i još jednom da napomenem ( već sam i sebi dosadan), to pravilo važi za sve, a ne samo paušalce.
              Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
              11.04. 0:12 #2
              Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• djukic
                CBC Senator XXL
                • 27.03.2005
                • 2526
                • Beograd

M-power>> Slican slucaj se desio u poreskoj upravi rakovica. Tumacenje poreske uprave je sledece: Ukoliko je obveznik na fiskalnim racunima iskazao PDV onda mora isti i da plati.
                Tako je zena zbog propusta servisera Galeb grupe platila porez na osovicu od oko 600.000 din. Naravno bila je pausalac tj. A grupa (porez = 0%)
                Pri tome to sto ti je serviser bio i tako namestio to te neopravdava...

Slucaj iz prakse:
                Izgled fiskalnog isecka:
                3 kontrole su rosle i nijedna nije imala primedbi sve dok se fini gospodin iz poreske prave (stari grad) nije dosetio da uporedi direktno podatke iz knjizice servisne i na isecku i ustanovi da je greskom unesen br 3 umesto 2 i to je firmu kostalo 100.000 din.
                https://t.me/pump_upp

Comment

• M-power
                  Moderator
                  • 10.01.2005
                  • 10060
                  • Bg; Banovo Brdo
                  • CorsaC, astra H,

Djukicu....upravo prolazim kroz navedeni problem...mozda sam bas ja taj slucan poreska rakovice.
                  No prica za sebe....fiskalizator naravno uz prisustvo poreske uprave ukucali "dj" ...... naravno odgovara poreski obveznik....naravno ja i ako nemam blage veze sa tim a pogotovu sto u toku fiskalizacije nisu trazili resenje da sam PDV....kao da je to tek onako ajde da lupimo slovo...te sad sumnjam da je to uradjeno namerno i traze porez preko poreza koji sam platio kroz nabavku robe posto nisam u pdv.
                  Naravno posto nisam u pdv...nema na osnovu cega da mi ga naplati....ali kazu ne sekiraj se ubacicemo te mi u pdv...platis kaznu i porez pa ti izadji iz pdv-a
                  Ma da ne pricam vise...mada je to slucaj za pravnika ekonomistu i strasno me interesuje kako stojim pravno po tom pitanju....ali drzavu nije niko dobio na sudu jel te?
                  To date there has never been a faster car built for the public road and,
                  it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• Chubbs
                    Everybody lies
                    • 29.01.2006
                    • 5807
                    • Novi Sad
                    • Audi A6 1.8T

Uostalom, nije mi jasno sta ce ti knjigovodja kad si pausalac ?!
                    treba za drugu firmu koja je doo, a kad je vec tu...
                    Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.

Comment

• prolupator
                      CBC Senator XXL
                      • 02.09.2005
                      • 3968
                      • Zemun

A pausal je za izvlacenje novca ? Ni to nije lose....

prolupator.mojblog.rs

Comment

• Chubbs
                        Everybody lies
                        • 29.01.2006
                        • 5807
                        • Novi Sad
                        • Audi A6 1.8T

Comment

• djukic
                          CBC Senator XXL
                          • 27.03.2005
                          • 2526
                          • Beograd

Pazi M netraze oni porez preko poreza vec traze da platis porez na razliku u ceni izmedju nabavne i tvoje prodajne. Taj porez mozes i da platis ali kazne su im u rasponu od 100.000 do 1.000.000 dinara i tu nastaje problem.
                          U mom prvom "sukobu" sa poreskom upravom ja sam tvrdio da je greska onoga ko servisira kasu i s kime imamo ugovor. Medjutim stiglo je misljenje ministarstva i poreske uprave da korisnik mora da prekontrolise adresu, podatke, pecate i naravno stope prilikom preuzimanja kase od servisera i da eventualne greske odmah prijavi. E sad u GALEBU velikim slovima pise na plakatu da korisnik mora prekontrolisati kasu i podesavanja....
                          https://t.me/pump_upp

Comment

• M-power
                            Moderator
                            • 10.01.2005
                            • 10060
                            • Bg; Banovo Brdo
                            • CorsaC, astra H,

Eh da to traze to bi bilo jos i dobro.

Platicu ceo porez jer su meni sve knjige vodjene kao da nisam pdv i navodno ne mogu da povratim to " ne smem da diram knjige" a i pazi nebulozu...kazu pa ne mozete da vratite...niste tada bili u sistemu pdv-a ( a da platim to mogu jel? ) bice te od sada da bi platili ovaj pdv ali ne mozete da ga povratite....ma lopovska drzava.....i tako rasprava ali ne smes zbog onog 100.000 do milion.

Comment

• prolupator
                              CBC Senator XXL
                              • 02.09.2005
                              • 3968
                              • Zemun

Tako ti je... Zato, ako si u ako imas kasu, lepo udjes u PDV i miran si...
                              Foliraj se da ti je crkla kasa i piskaraj one fiskalne racuncice, pa rucno sve obracunaj...
                              Zao mi je M, ali neko iskustvo je pokazalo da se sa drzavom mozes boriti, ali ti treba dobar strucnjak da ned*ebe inspektore.
                              Moja keva je bila sef racunovodstva 25 godina u raznim firmama, imala preko 100 inspekcija, placala kazne, nekad i smisljeno (nameran prekrsaj kad se to isplati) i uvek bila "u pravu" tj. postigla cilj.
                              Ona kaze da nacin da se izboris postoji, samo se taj nacin mora iznaci u tvojim papirima i tumacenju zakona. Pazi "TUMACENJE ZAKONA" je diskutabilno jer su nasi zakoni debilni i trosmisleni.
                              Tu nisi dovoljno strucan, ali tvoj knjigovodja bi morao biti. Dogovori se s knjigovodjom da ces mu dati 20-30% od "ustedjenog" i/ili menjaj knjigovodju. Njegov je posao da takve situacije spreci i da te upozori sta i kako trebas da radis.

prolupator.mojblog.rs

Comment

• M-power
                                Moderator
                                • 10.01.2005
                                • 10060
                                • Bg; Banovo Brdo
                                • CorsaC, astra H,

Hval na savetima...videcu da prodjem bez kazne posto imam osnova za to...nude mi podrsku...ali dok se ne zavrsi sve nikom nista ne verujem.
                                A porez cu da platim...sta da radim..pojeo sam .....

Comment

Working...
                                X