I ovo je MOGUCE !!!

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • jovan30
    CBC Senator
    • 07.05.2006
    • 322
    • Beograd

Brick, ne mozes da uzimas kao reper malobrojne moderne firme u Bugarskoj, i retke biznismene koji rade poslove koji se mere milionima eur.

Cinjenica je da je nas i Bugarski standar "na oko" slican. Ja sam bio skoro u Sofiji (pre nego sto su usli u EU), i BG je po meni mnogo bolje sredjen i odaje utisak bogatijeg grada nego Sofija. Generalno gledano, u Srbiji mi "na oko" deluje da se lepse zivi. Zasto kazem, na oko, pa zato sto sam bio kratko da bih procenio bas potpuno realno situaciju.

Inace mnogi koji kazu da mi stagniramo grese. Napredak se vidi. Mi naravno to ne vidimo, stalno smo ovde, ali stranci vide. Recimo moji poslovni partneri sa kojima sarajujemo od 2002 godine, svake godine Srbija im deluje sve bolja i bolja, nemaju razloga da me lazu, a BG posecuju otprilike bas tako jednom godisnje.

Ja bih voleo kada bi dostigli po standardu Hrvatsku i Madjarsku, sto mislim da teoretski mozemo, ako nista makar da budemo negde izmedju Madjarske i Rumunije/Bugarske po GDP per capita.

Jedino sto mi se ne svidja kod nas je to sto je bukvalno sve juznije od BG tuznije, i to je bukvalno tako.

Inace Brick, da li znas koliki je GDP per capita Beograda i Vojvodine? Pitam te posto ne znam, a voleo bih da saznam, nazalost na netu nisam mogao da nadjem te podatke (osim veoma razlicitih podataka za Srbiju koji se krecu od 2500-5500 $/stanovniku)

Comment

• sw.brick
      CBC Senator XXL
      • 09.10.2004
      • 8141
      • Beograd, barajevo-zemun
      • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

ne mozes da uzimas kao reper malobrojne moderne firme u Bugarskoj, i retke biznismene koji rade poslove koji se mere milionima eur
      naravno, reper nikako ali kazem da postoje i takvi Bugari (Rumuni, itd) koji nisu ono sto je opsta predrasuda kod nas nekakvi fizikalci ili slicno.
      naravno niti onaj Lambo sa slike nije reper ali postojanje Lamba (ili drugih skupih) ne znaci da je bas ukraden.

generalizacija kako su Bugari (Srbi, marsovci...) ovakvi ili onakvi to mi bode oci.

Inace mnogi koji kazu da mi stagniramo grese. Napredak se vidi
      napredak od dna iz najdubljeg bunara je naravno nesporan i ocigledan.

poredjenje stanja opsteg razvoja drustva recimo 2007 prema 1987 godini pokazuje da taj napredak i nije bas napredak u odnosu na okruzenje i svet globalno u kome zivimo.

npr, Albanija 1987. godine i Srbija 1987. godine medjusobno poredjenje i Albanija 2007 prema Srbiji 2007. godini.

da li je i sada taj napredak tako vidljiv i impresivan ?

hocu da kazem da je nas pad u bunar bilo toliko dubok da nama za hvatanje prikljucka sa svetom nije dovoljno 4,5% rasta godisnje (tako kaze zvanicna statistika za 2006) vec bar 11-15% godisnje u duzem nizu godina.
      i mnogo vise rada svih, mnogo veca radna disciplina.

ja sam 1990 boravio u danasnjoj Slovackoj. tada tamo u sred prestonice Bratislave nije bilo hrane, redovi pred prehrambenim prodavnicama. u restoranima se sluzilo meso na nacin da je porcija 50 grama mesa (za vise nije bilo). benzin se kupovao na posebne bonovei jedva se nalazila pumpa koja ga zaista ima.

tako nesto je bilo nepoznat pojam kod nas tada, radnje pune, zarade skoro 10 puta vece od slovackih.

danas posle 16 godina naseg "razvoja" kada se opet uporedimo gde smo mi a gde oni stigli.

gledam malo siri kontekst, u kome nazalost Srbija danas po GDP proseka je na nivou africkih srednje razvijenih zemalja a ispod bogatijih africkih zemalja.
      naravno, ima razlike u standardu zivota posto kod nas mnogo sto sta statistika ne belezi, jaka je dijaspora koja salje milijarde evra godisnje u zemlju posredno, postoji znacajna zaliha (nekretnina) iz bivseg SFRJ perioda itd.

moje misljenje je da ekonomija kod nas ima stalan rast koji je opipljiv ali ostatak drustva posebno pravno administrativni sistem se nije mnogo makao sve ove godine iz ponora.
      pa i ovaj Ustav koji je tek sada donet i ukida fiktivnu drustvenu svojimu, tek 2006. godine a privatna svojina jos nije zakonski neprikosnovena (niti vracena ranije oduzeta imovina bivsim vlasnicima).

neke stvari se kod nas presporo odvijaju, neke stvari koje se u danasnjem svetu podrazumevaju apriori kod nas se " razmislja" oko primene.

samo hocu da primetim da nije nikakvo cudo postojanje bogatih Bugara ili skupih automobila (i nekretnina u vlasnistvu Bugara) i da ne mora sve da se odmah podvede pod kriminal.

meni smeta ismevanje nasih suseda koji su bolji od nas, usli u EU a mi onako komsijski zavidimo umesto da se sami potrudimo da ih stignemo i prestignemo.

Jedino sto mi se ne svidja kod nas je to sto je bukvalno sve juznije od BG tuznije, i to je bukvalno tako
      slazem se da je to neprihvatljivo, tranzicija je vrlo spora, ukocena i posledice su takve. nazalost, Srbija nije samo Beograd.
      tu je najveca razlika Bugarske (ili bilo gde u EU) i Srbije, mnogo se ulaze u razvoj van prestonice a kod nas to jos nije na dnevnom redu.

sto se tice GDP ne znam pojedinacno po regionima, postoji neki opsti prosek za Srbiju, zadnje sto sam zvanicno nasao je nekih 2212 evra GDP za 2006.

za Hrvatsku je GDP oko 6500 evra, cisto radi poredjenja gde smo.
      Istra je 10.000+ a Baranja je 1000-2000, procena.

verujem da je Beograd oko 4000 evra GDP, Vojvodina oko 5000 evra a juzno od Nisa mozda samo 500-1000 evra GDP.
      imali li negde tacnih podataka?

u proseku statisticka sarma.

cenim da kada dobacimo do nekih 8000 evra GDP mozemo da kazemo da smo se izvukli iz bunara trajno, da standard svih gradjana je sasvim ok za zivot u evropskom okruzenju i da smo tada koliko toliko uhvatili poslednji vagon pripadnosti razvijenom svetu koji se izdigao iz preziovljavanja od danas do sutra.

uz ovaj spori tempo jos dugo moze da potraje tranzicija, bez obzira sto ce se pojedine firme, pojedinci, regioni naci uveliko van zone siromastva.
      volvo
      945 SE turbo lpg
      344 GL lpg

Comment

• Laki GSi
        CBC Senator XXL
        • 15.10.2006
        • 2426
        • Beograd-Vozdovac

Pa svuda postoji neki koji "ima"! Osecam ti sto su pricali o zaradi 1.000.000.00 ,Miskovic da procita ovako nesto umro bi od smeha!

Imao sam firmu u Bugarskoj(prosle godine) ,ne da su Bugari beda ,nego to je nevidjeno ,a tek sad posto su usli u EU ima da se jos gore srozaju(85% stanovnistva)! Exkluzivno sam uvozio zeder i kandzu i sve sto je brabus napisao na predhodnoj strani je 100%tacno ,bugari su druga sila auto-mafije i njihov dil se zasniva na osiguranjima i policiji. Licno mi je nudjen posao sa njima koji sam rado odbio i prodao firmu!!! Sve je korumpirano ,a ovih 85% stanovnistva grca u goroj bedi nego mi ,sve im je poskupelo a plate ostale mizerne! Inace prosek plate je oko 100-130eur. a devojka koja radi u ministarstvu spoljnih poslova (NIJE KAFE KUVARICA) ima platu jadnih i bednih 80eura!!! Sta vise reci...
        Vozim lagano....bolje pola sata kasnije nego 40god.ranije!!!

Comment

• BRABUS
          CBC Senator XXL
          • 15.10.2004
          • 2399
          • London

tu je najveca razlika Bugarske (ili bilo gde u EU) i Srbije, mnogo se ulaze u razvoj van prestonice a kod nas to jos nije na dnevnom redu.
          Da ne sirim pricu, s obzirom da smo debelo van topica, ali ovo sto si rekao nema nikakvu osnovu. U Bugarsko je vise nego kod nas izrazena migracija ka glavnom gradu. Pogledaj samo koliko je broj stanovnika u Sofiji narastao u poslednje vreme, a natalitet im je kao kod nas. Veruj mi da su gradovi van sofije veca katastrofa (izuzetak Plovdiv, Varna i Burgas, eventualno Ruse) nego nasi gradovi juzno od Bg. Prost razlog - gradjeni po cuvenom komunistickom principu - jedan grad, jedna-dve ogromne fabrike...sve cool dok nije pao komunizam i te fabrike otisle u *****.

Brick, mislim da idealizujes neke stvari, Bugarska i Rumunija jesu napravile veliki napredak, ali su imali i mnogo losu startnu poziciju.

Prica o kupovnoj moci Bugara isto ne pije vodu. Prosecna plata u drzavnoj sluzbi je 240 leva (120 evra), minimalna penzija je 45e, maksimalna moguca po zakonu 275e. Troskovi zivota si malo ispod naseg nivoa...hrana je jeftinija, stanovanje, ali su zato telefon / grejanje i komunalije preskupe za standard. Kod nas je definitivno veca kupovna moc nego u Bugarskoj.

Zaduzivanje kod banaka je isto tako skupo i popularno kao kod nas, kola mogu lakse da se uzmu na lizing, ali su kamate na to takodjde previsoke.

GDP po stanovniku je kao i kod nas, zbog sive ekonomije tesko izmeriti, ali verujem da je ispod naseg.

Ono sto je jos u Bugarskoj gore neko kod nas je korupcija i kriminal. Stepen i jednog i drugog je ogroman i oba su tako dobro ukorenjena u sve strukture drustva da je to cudo, cak i za nase pojmove.

Infrastruktura je takodje daleeko iza nase i slabo se sta radi po tom pitanju.

BTW. nista ne pricam napamet, za poslednjih 5 godina sam u Bugarskoj bio vise od 30 puta, ovde se druzim sa Bugarima koji svi imaju familije tamo i ovo je sve first hand experience.

Comment

• jovan30
            CBC Senator
            • 07.05.2006
            • 322
            • Beograd

Hvala Brick na opsirnom odgovoru.
            I ja znam za tu pricu o Cehoslovackoj, tamo negde 80-tih isli smo na zimovanje tamo, i cale i keva mi pricaju da si tamo sa 1000DM bio prakticno Bog. Ja se toga ne secam, bio sam bas malo dete (ja sam '81 godiste).

Otprilike secam se da sam krajem 80-tih kad sam krenuo u osnovnu skolu Jugoslaviju tada dozivljavao kao normalno bogatu zemlju. Sve zemlje u okruzenju sem Italije i Austrije dozivljavao sam kao siromasnije zemlje od nas. Sto mislim da i jeste bilo tacno. Toga se vrlo dobro secam.

Secam se i toga da smo tamo negde do pocetka '91 isli cesto u Italiju u soping, i secam se da je Italija i tada bila bogatija od nas, ali da razlika nije bila toliko velika kao sada, vrlo malo sam je primecivao, verovatno sto sam bio mladji pa me nije ni interesoavalo. Zao mi je sto tada nisam bio stariji i sto ne znam recimo da li se i po voznom parku i uredjenosti infrastrukture primecivalo da su bogatiji od nas. Secam se vrlo dobro da je tad u Italiji bilo velikih soping centara, ne mogu da se setim imena, secam se samo Stande u Trstu, dok kod nas toga recimo uopste nije bilo, i da sam po tome osecao da je tamo lepse nego u Jugi. Isto tako i sto se tice autoputeva, secam se isto da smo isli kolima iz Venecije prema Vilahu cini mi se, isto tako oko 90-te godine, i da sam tada prvi put u zivotu video kako je moguce da se napravi i autoput kroz planine.

Cuo sam i podatak da je Beograd 1989 imao vise turista godisnje od cele Crne Gore i Dubrovacke regije. Zaista impresivan podatak, posto sam bio u Dubrovniku pre par godina, i on je zaista prepun turista kao uostalom i cela Hrvatska, i mislim da bi nam ti prihodi zaista dobro dosli. Nazalost onim reklamama na CNN-u mislim da necemo privuci znacajan broj tursta, bolje da smo napravili origianlnu reklamu kao Rumunija naprimer, ali ako je za neku utehu ni BiH ni Makedonija nemaju nista bolje reklame.

Da se vratimo na temu. Od 90-tih do danas sam bio 5 puta u Madjarskoj u Budimpesti najvise.
            Prvi put sam isao 1992 godine. Tad mi je Madjarska delovala siromasnija od nas. Sve je kod nas bilo bolje iako su nam tada upravo uvedene sankcije.
            Zatim secam se mog boravka u Budimpesti 1998 godine. Tada mi je Budimpesta vec delovala kao grad bogatiji od Beograda, ne na nivou EU zemalja, nego recimo kao sto je Beograd sada 2006/2007 godine.
            Dok 2002 godine kada sam bio u Budimpesti, ona mi je delovala u svemu kao grad potpuno ravnopravan drugim metropolama u EU. Bec, Minhen i drugi gradovi su sigurno bogatiji od Budimpeste, ali to se nije osecalo. Dakle od te 2002 godine do danas Madjarsku dozivljavam kao bogatiju zemlju, a Budimpestu kao potpuno ravnopravnu drugim EU metropolama.
            Voleo bih da Beograd dodje na nivo Budimpeste iz 2002 godine.

Slicno mogu da kazem i za Grcku, koja mi je 1992 delovala po bogatstvu kao Juga, dok recimo vec tamo negde 1997 imala je EU standard, koji je prilicno bogatiji od naseg.

Inace oko GDP per capita. Ja sam gledao GDP per capita po kupovnoj moci (PPP) naravno kod siromasnijih zemalja, kod kojih je sve jeftinije GDP per capita PPP je veci nego nominalni GDP, za Srbiju sam nasao podatak cak do 5000$.
            Takodje sam na netu nasao podatak da nismo najgori u EX YU, iza nas su i BiH i Makedonija.
            Nazalost mislim da rast od 10-15% godisnje tesko da mozemo da ocekujemo, mislim da bi maksimalni rast koji bi mogli da ocekujemo oko 7.5-8%.
            Negde na netu sam dosao do podatka da je GDP per capita grada Zagreba cak 20000 $ sto je zaista na nivou EU. Prosto ne mogu da verujem da je Zagreb toliko bogat.
            Mada mi neki poznanici koji su stariji od mene 14-15 godina, i moji matori pricaju da je jos i u SFRJ vreme (do 1991) Hrvatska bila nesto bogatija od Srbije, i da se to po njihovom misljenju primecivalo. A o Sloveniji da ne pricam.

Brick sta mislis do kada bi mogli da dostignemo Hrvatsku i Madjarsku po privrednom razvoju. Voleo bih da je BG recimo uredjen kao Budimpesta i da ostavlja utisak bogatog grada.

Zao mi je sto se desilo kako se desilo, i sto medju poslednjima sprovodimo period tranzicije, ne bih voleo da prica krene u politicku diskusiju, jednostavno, zao mi je zato sto sam siguran da bi sada imali sigurno standard veci nego Madjarska, Ceska, i druge EX socijalisticke zemlje, verovatno bi bili negde oko Grcke i Spanije po GDP per capita.

Pozdrav

Comment

• Laki GSi
              CBC Senator XXL
              • 15.10.2006
              • 2426
              • Beograd-Vozdovac

EEEEE narode pa mi smo imali sankcije nekoliko godina ,opsta kriza u zemlji ,strana ulaganja pocela tek pre par godina ,ratovi u zemlji i oko nje i opet smo tu gde jesmo(negledaj mo hrvatsku zato sto je od prekida rata imala podrsku stranih zemalja) ,pa nas narod je toliko fleksibilan i nadam se da ce tako ostati! Uzmimo primer nekog nemca ili amera taj bi bre umro gladan i zedan da je proso ono sto je prosla SRBIJA i bosna(kazem bosna jer nije ni ona imala preteranu pomoc od EU)
              Vozim lagano....bolje pola sata kasnije nego 40god.ranije!!!

Comment

• Eon
                Moderator
                • 10.03.2005
                • 4225
                • Beograd-NBG-44
                • Superb 2.0 4x4 DSG

@ Brick

Bugarska je beda i to definitivno i daleko je od Rumunije i to ne vredi uporedjivati. Plate u Rumuniji su odavno prevazisle nase u proseku, a zemlja je cak nesto jeftinija oda nase. Sto se tice Bugarske, provereno je da su plate mizerija. U Seratonu, pa konobar ima 150-200 eura, a da ne govorim o penzijama od 60 eura... Sofija jos i lici na grad kao i Plovdiv, a ostalo je jad i beda.

Sto se tice Hrvatske i Slovenije, tesko da cemo ih ikada stici. Da kazemo da razvijene zemlje imaju prosecan ras i razvoj u iznosu od 3-5 posto, Slovenija npr oko 6 posto, a mi sa 6-8 posto koliko smo imali tesko da cemo moci ikada da ih stignemo. Razlika prosecne plate Srbije i Slovenije je u procentima izrazeno u visestruko trocifrenom broju. Hrvatska da kazemo da nam je bliza, ali opet dovoljno daleka ako pre nas udje u EU!!!
                Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• Wiz
                  CBC Senator XXL
                  • 30.09.2004
                  • 3104
                  • Nish

Evo neki moj stav o Bugarskoj mislim da sam merodavan polse vise od 100posesta istog nam suseda,Policija carina,drzavne sluzbe-kormupirano do bola,serviseri ,majstori,kompanije,salterski slu8zbenici u bankama i firmama-na dosta vecem nivou nego kod nas,preduzimljivi i znaju posao koji rade,sitan i organizovani kriminal-prilicno veci nego kod nas.

Od uvodjenja viza vise nebih otisao ni da pljunem kod njih

Comment

• djukic
                    CBC Senator XXL
                    • 27.03.2005
                    • 2526
                    • Beograd

Ja se nerazumem u te novce po glavi stanovnika. Ali moje zadnje dve posete Sofiji su me uverile da i kod njih ima napredka. Ima dobrih automobila ali brate ima i onih za koje nisam znao da postoje sem sa slika a voze se regularno cim se mrdnes iz Sofije.
                    Inace plate i standard, pa ljudi kod kojih sam bio u poseti su intelektualci (prof. fakulteta i lekari) i jedva prezivljavaju. Ko sto neko pomenu ovde nenormalni su im troskovi zivota u Sofiji, struja, komunalije...

Sve u svemu mnogo su iza nas....
                    https://t.me/pump_upp

Comment

• Bane R
                      CBC Senator XXL
                      • 27.03.2006
                      • 1769
                      • Beograd

Uz dužno poštovanje prema svim obimnim ekonomski postovima u ovom tredu, moram reći da ekonomisti/statističari koji rade spomenuta istraživanja i proračune žive u paralelnom svetu, i nisu svesni realnog sveta u kome žive obični ljudi. [ovde ne mislim na okoreli mediokritet, već jednostavno na ljude sa običnim shvatanjem i potrebama u životu]

Da bi se shvatilo kako se u Bugarskoj živi, mora se popričati i družiti sa Bugarima i Bugarkama. Ja sam za to imao prilike više prilike i nisam nešto primetio iz njihove priče da se nešto bolje živi u Bugarskoj nego kod nas.

Postavim se u poziciju da sam školovan/neškolovan, sposoban/nesposoban i shvatim da je ovde kod nas mnogo bolje...

Comment

• sri98
                        Admin od Trpeze
                        • 24.10.2004
                        • 7262
                        • Republic of Konjarnik
                        • Toyota Corolla E 210

Koliko se dobro zivi u Bugarskoj vidi se po tome da dolaze u Srbiju i rade na njivama i gradjevini.
                        Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• BRABUS
                          CBC Senator XXL
                          • 15.10.2004
                          • 2399
                          • London

Da bi se shvatilo kako se u Bugarskoj živi, mora se popričati i družiti sa Bugarima i Bugarkama. Ja sam za to imao prilike više prilike i nisam nešto primetio iz njihove priče da se nešto bolje živi u Bugarskoj nego kod nas.

Comment

• jovan30
                            CBC Senator
                            • 07.05.2006
                            • 322
                            • Beograd

Bane, ti proracuni kako ih ti nazivas, ne pokazuju nista pozitivno u nasem slucaju. GDP per capita od oko 2500-3000 $ koliki je u Srbiji i Bugarskoj u "pesimistickim" proracunima, pokazuje da su obe zemlje u teskoj dubiozi.
                            Ako uzmemo kao reper GDP per capita PPP tj po kupovnoj moci stanovnistva, dolazimo do malo boljih vrednosti, ali i to su poprilicno jadne vrednosti u odnosu na EU drzave, pa i "nove" EU clanice od 2004.

Tako da se ja ne bih slozio sa tobom da ti ekonomisti zive u paralelnom svetu. Slozio bih se sa tobom kada bi nas GDP per capita izjednacavali sa Hrvatskim ili Slovenackim, ali smo mi nazalost ipak dosta daleko od njih.

Comment

• Bane R
                              CBC Senator XXL
                              • 27.03.2006
                              • 1769
                              • Beograd

Pa nisam ja rekao da išta govore pozitivno o nama, nego da društveni bruto proizvod po stanovniku (GDP per capita) ne može da se koristi kao podatak kojim se procenjuje kako se u nekoj zemlji živi. Pored ekonomskog, treba uključiti i sociološki efekat (koji se ne može izmeriti brojkama), po kojem Srbija šije sve zemlje koje sam imao prilike da vidim i to mnogo više nego što one nas šiju po ekonomskom efektu

Pozdrav.

Comment

• BRABUS
                                CBC Senator XXL
                                • 15.10.2004
                                • 2399
                                • London

Dexy, GDP i stali drugi podaci ne ukljucuju sivu ekonomiju, a toliko je rasprostranjena....tako da oni bas i nisu merodavan pokazatelj stanja.

Comment

Working...
                                X