Kako funkcionise prava drzava?!?!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • greywiendog
    CBC Senator XXL
    • 01.12.2006
    • 421
    • Stara Pazova

Originally posted by Laki 55
    Moj drugar je skoro registrovao u australiji bmw-a 540, auto je mislim 99,nije ni vazno za 35$

A mi?! Ocigledno je da imamo doooobar standard,ko svedska
    Australija i SAD "gaje" pro-automobilsku politiku... a za to su krivi prvenstveno GM i naftna industrija...
    Kolumbo, Kolumbo, ****m te radoznalog...

Comment

• sw.brick
      CBC Senator XXL
      • 09.10.2004
      • 8141
      • Beograd, barajevo-zemun
      • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

kod nas je sama registracija vezana za auto kao takav smešno mala, takore?i bagatelna u poredjenju sa bilo kojom drugom zemljom u Evropi.
      putarine sve zajedno godišnje oko 30evra.
      tehni?ki oko 8-10 evra.
      osiguranje prema tre?im licima oko 150 evra kao najskuplje a za prose?an auto oko 80-100 evra.
      ekološka taksa 4-5evra
      ali ono što sre?u kvari je taksa na upoterbu vozila, iliti taksa na luksuz poznatija kao Šešeljeva taksa iz doba kada je ekipa na vlasti uvela izmišljene poreze/takse/akcize/ naknade/ doprinose/ ...po izboru na sve mogu?e i nemogu?e potreba.

tada su se našli automobili, telefoni (mobilni i prepaid i postpaid), ?amci, motori, nameštaj, slike, bela tehnika i sijaset drugih stvari na spisku extra poreza.

na mnogo toga to izmišljeno extra je ukinuto 2001., zadržala se neko vreme porez na mobilne koja je na kraju posle natezanja i ukinuta.

ostala je ta famozna taksa na upotrebu vozila kao relikt 90tih idiotarija države, i za divno ?udo svim Vladama i politi?arima to nimalo ne bode o?i.
      vezanost za pare je ja?a od svega, o moralu, principima, i sli?nim tricama nema se vremena, puna su usta "demokratije" a ovamo ko pup?anom vrpcom jaka veza sa vrednostima sistema 90tih.

ajde da bar budu maštoviti pa da ukinu Šešelj-Miloševi?evsku taksu na upotrebu i da uvedu neku ekološku ali pravu taksu koja bi motivisala ekološku svest. koli?ina para bi bila sli?na ili tu negde ali bar motiv i moral ne bi bili toliko nakaradni kao ovo danas.

a ta taksa je ono što diže ukupnu cenu registracije- iznosi od 50tak evra do nekih 400-500 evra za godinu dana. ve? sam i zaboravio koliko je odvaljen iznos za ve?e kubikaže motora.

a po novom zakonu o osiguranju koji je u pripremi sprema nam se poskupljenje istoga, oko 5-10 puta u odnosu na sadašnje pošto ?e biti ukinuti limiti po štetnom dogadjaju i pošto ?e u?i u obra?un troškova i kompletni medicinski doživotni troškovi (umesto sadašnjih jednokratnih).

i naravno lova u mutnom, osiguranja ne rade sa gubitkom a eto idealne prilike da se poturi neka fina pri?ica za ja?e poskupljenje od relano nužnog.

sa druge strane, relativno posmatrano kod nas je trošak obnavljanja važnosti tablice enormno visok, prevazilazi prose?nu platu za dobar deo vozila.

+ što nema uopšte registracije na period kra?i od 12 meseci, npr sezonska registracija na 3 meseca kao što bi bilo normalno da postoji i kod nas.

a nema niti bonusa za dobre voza?e, nekada je bilo do 60% što je odavno isparilo iz tarifa pa isto pla?aju i oni koji prave i oni koji ne prave udese.
      idila ko u komunizmu, opšta jednakost
      volvo
      945 SE turbo lpg
      344 GL lpg

Comment

• CLD
        CBC Senator XXL
        • 08.02.2005
        • 1225
        • Belgija - ranije Luna-Chico

ne vidim problem uopste, platio si 250?, znaci prosecna plata u srbiji, ili malo jace od proseka, ne znam vise sta je prosek. Ovde isti auto platices isto prosecnu platu za osiguranje, porez, registraciju i tehnicki.

Comment

• MOSLER
          CBC Senator XXL
          • 27.05.2005
          • 1064
          • Niš

Prosecna plata za auto do 2000cc 3x prosecna plata za auto od 3000 cc i navise.
          U Belgiji covek sigurno moze da zivi od prosecne plate,ovde moze samo da vegetira

Comment

• prolupator
            CBC Senator XXL
            • 02.09.2005
            • 3968
            • Zemun

Pa, automobil i ne treba da bude socijalna kategorija...

Evo, meni 06.04. sleduje registracija (Nubira) pa cu da vam javim taxativno... Znam da cu da se izvrnem za oko 20K din. Minimalno!
            OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• X9
              CBC Senator XXL
              • 28.06.2005
              • 3179
              • Wien-Sabac
              • RX-8 i X-9

cek malo...vi svake godine placate registraciju auta ponovo?i to te cifre koje sada navodite?i plus na to osiguranje?ljudi moji pa vi to treba kompletno da rasformirate ta govanca po vladi i kojekuda
              svake godine ponovo placati registraciju?i nek je ona za malo bolji auto oko 400 eura to znaci na period od lupam sada deset godina ,4000 eura..tacno sto rece Brick....nikome se ne ubija koka koja nosi zlatna jajasca
              "I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me."

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• AreOut
                CBC Senator XXL
                • 22.07.2006
                • 590
                • Zabjelo

Originally posted by mikimazda
                po stufama...ima 9 stufa osnovnih...
                http://www.youtube.com/watch?v=plxNfU-PA2c

Comment

• sw.brick
                  CBC Senator XXL
                  • 09.10.2004
                  • 8141
                  • Beograd, barajevo-zemun
                  • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

cek malo...vi svake godine placate registraciju auta ponovo?i to te cifre koje sada navodite
                  da, da toliko je dubok bunar.
                  hteli su da uvedu registraciju na svakih 6 meseci pre nekoliko godina pa su ipak odustali na kraju..valjda nekome sinulo da ne iritiraju baš toliko.

nedavno sam saznao da su cene taksi pri registraciji ve?e za isti auto kada ga registruje pravno lice- ajde što su gradjani ugušeni prevelikom (prema kupovnoj mo?i) globom nego su time i firme dovedene u težak položaj.
                  primer sa godišnjom registracijom je samo jedan od primera koji izaziva ?udjenje kada se gleda sa strane u naše vrlo specifi?no uredjeno dvorište.
                  volvo
                  945 SE turbo lpg
                  344 GL lpg

Comment

• X9
                    CBC Senator XXL
                    • 28.06.2005
                    • 3179
                    • Wien-Sabac
                    • RX-8 i X-9

Originally posted by AreOut
                    Originally posted by mikimazda
                    po stufama...ima 9 stufa osnovnih...
                    ne vidim sta je smesno
                    "I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me."

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• prolupator
                      CBC Senator XXL
                      • 02.09.2005
                      • 3968
                      • Zemun

@brick, pocinjem da sumnjam u tebe! Tek si nedavno saznao da su sluzbena kola dosta skuplja za registraciju? Sluzbena su sva kola koja "poseduju" firme tj. sva zaista sluzbena kao i sva na lizingu jer se vode na banku (firmu). Ja imam jedan takav auto i znam da je registracija skuplja 6-7K din nego za obicnog coveka. A da ne pricamo o tome da su razlicite i kazne za prekrsaje Ali to je neka druga tema..
                      OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• Azrael
                        CBC Senator
                        • 29.06.2006
                        • 278
                        • Kragujevac

Da se nadovezem na pricu, ubedljivo najskuplja registracija u zemlji je u Kg-u zbog glupe komunalne takse koja je uvedena pre dve godine, koja se placa za vozila od preko 1600 kubika, i ide od 6000 din., do pitaj boga koliko!

Comment

• JAPANX
                          CBC Senator XXL
                          • 10.08.2006
                          • 2159
                          • Beograd

joj

mnogo kume

Comment

• BOOST
                            Founder - Admin od Začetka
                            • 29.09.2004
                            • 8726
                            • Gislaved//Sweden
                            • SAAB 9000 AERO R; SA

Originally posted by Azrael
                            Da se nadovezem na pricu, ubedljivo najskuplja registracija u zemlji je u Kg-u zbog glupe komunalne takse koja je uvedena pre dve godine, koja se placa za vozila od preko 1600 kubika, i ide od 6000 din., do pitaj boga koliko!
                            Zastita Zastave.. kako ce ta sranja da popadaju jednog lepog dana
                            Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
                            move your mind

Comment

• nismo
                              CBC Član
                              • 29.10.2006
                              • 84
                              • BG-Konjarnik

To je cist bezobrazluk

P.S. Pre neki dan su trazili subvenciju proizvodnje

Comment

• stopa
                                CBC Član
                                • 17.10.2006
                                • 46
                                • BG - Vozdovac

posto me ljudi sa'ranise pricama kako je u stvari sve ovde jeftino, moram jos jedan podatak da dodam

Isao sam za Budimpestu:
                                nasa putarina (bg-ns 200din, ns-su 280din) pa i toliko nazad = 960din

madjarska matrica vinjete oko 1200 forinti za 4 dana, sto je manje od 5 evra (250forinti/1evro) bez obzira na kuda se vozi

Molim objasnjenje da se slucajno nisam zabunio pa je i ovo jeftinije

Comment

Working...
                                X