Fiat tužio kinesku firmu zbog plagijata

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • bojanTI
    CBC Senator XXL
    • 04.01.2006
    • 870
    • Pancevo

@brick...

To o cemu ti govoris su proizvodi zapadne Evrope i Amerike koje je zalepio, nasrafio i zapakovao kineski radnik na geografskoj duzini i sirini koja se vec nekoliko stotina godina naziva Kinom! Ti proizvodi su nadgledani od strane svojih maticnih kompanija i proizvode se u Kini SAMO i JEDINO iz razloga sto je tamo jeftina radna snaga! To znaci da su ti proizvodi ako ne jednakog, onda definitivno pribliznog, ili zadovoljavajuceg kvaliteta bez obzira na nacionalnost radnika, geografsku duzinu i sirinu, mentalitet i ostale "nebitne" stvari bar kada je rec o ozbiljnim kompanijama koje drze do sebe!

To o cemu govore svi ostali, a u ovom slucaju je to ovaj "automobil", je roba koju je osmislio, finansirao, napravio i kontrolisao Kinez i nema NIKAKVE, ama bas NIKAKVE veze sa ovim gore! Tamo lepo pise Made in China, sto znaci samo gde je sastavljeno, a brand iznad je nesto sasvim drugo i iz nekog sasvim drugog kraja sveta!

To sto je NJIHOVA roba kriminalno losa ne znaci da nece biti bolja i skoro jednaka sa Evropskom ili Americkom robom PROIZVEDENO KOD NJIH po kvalitetu, ali to jos uvek nije slucaj ni iz daleka, a sve ostalo je nagadjanje!

Vrlo prost primer... Ako ti posaljem sutra coveka koji ce da ti donese svu potrebnu opremu za stimovanje klavira, coveka koji ce ostati kod tebe da te nauci da to radis, proveri i proverava svaki tvoj posao, mislis li da ne bi to znao da odradis, iako je to za tebe mozda kvantna fizika i teorija struna?!

Nemoj da koristis tu malu skrivenu razliku izmedju Kineske robe i robe proizvedene u Kini ne bi li pisao referate i krivio stvarnu sliku, kako to vec obicno i radis, istina je opet na nekoj drugoj strani...
    In essence, then, Alfa has always understood what makes driving a thrill. But it has never been able to make a car. Well, not a car that a rational, normal human being might want to buy.

Comment

• zverko
      CBC Senator XXL
      • 19.08.2005
      • 7085
      • BGD
      • Audi A4

bojane, kad budes dolazio u BGD javi se da ti pokazem kljuc za alfu koji je napravio kinez . isto tako cu ti dati i original da ih uporedis pa ako provalis koji je kineski ja ti poklanjam oba a da ne bude opet ovo sto si ofarbao gore. fabrika pravi sve i svasta a ne samo i striktno licenciranu robu, dakle, nema veze sa Valeom.

kineska roba a ne roba proizvedena u kini posto italijani koji su nekada bili prvi na svetkom trzistu za proizvodnju kljuceva (silca, cea, errebi i td...) su sada u vlasnistvu Ilco Orion Co. vlasnik amerikanac jevrejskog porekla, jos nisu svoje pogone prebacili na daleki istok jer je njihova proizvodnja robotizovana i nema potrebe za ljudskom radnom snagom.
      deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• bojanTI
        CBC Senator XXL
        • 04.01.2006
        • 870
        • Pancevo

Izmenio si post nekoliko puta dok sam kucao, hmmm...

Ako neko stavi logo i ime nekog giganta, taj je ili DEBELO u ilegali, ili mu je odobreno od strane same maticne kompanije!
        To sto ne pise Valeo (a ne pise ni na mom kljucu koji je u upotrebi evo vec 10 godina i radi i izgleda savrseno normalno, sto znaci da je dosao iz Italije jer u ono vreme nije radila Kina, pogotovo za AR) ne znaci da nije odobren od strane Alfa Romeo kompanije, jer sama cinjenica da tu pise Alfa Romeo i postoji verovatno logo je dovoljna za autorsko pravo, a Valeo je koliko znam na sasvim drugom kraju sveta, ne vidim tvoju poentu! Da je radio Valeop pisalo bi Valeo, a posto nije onda i ne pise, hmmm...

Zaista sam se nagledao "divlje" robe i u 100% slucajeva NIGDE do sada nisam nasao da stoji isti logo i isto ime kao na originalu! Pise lepo Pioner istim fontom, ali fali jedno "e" i tako redom! Znaci gde nadjemo identicni logo, font i naziv siguran sam da je u pitanju licencirani proizvod i to je ono o cemu neki pricaju, a svodi se na kvalitet "Kineskih" proizvoda!

A cist primer Kineskog proizvoda je DVD Vortex koji sam kupio eto samo zato sto je kostao 1500 dinara i hteo sam da vidim kako to radi i... Radi dobro! Znaci godinu dana garancije i sad ako radi i posle toga super, ako ne radi za taj novac nije vise ni bitno!
        To je Kineski proizvod koji je u trzisnoj trci sa ostalim velikim imenima i tu zaista mogu da vidim nivo kvaliteta NJIHOVE robe! Oni cak nemaju ni internet stranicu, znaci NE POSTOJE, ali iskopirali su stampanu plocu nekog dobrog proizvodjaca, registrovali firmu tamo negde u Tunguziji, salju svugde svoje proizvode skoro za dzabe i super, svi srecni i zadovoljni!
        In essence, then, Alfa has always understood what makes driving a thrill. But it has never been able to make a car. Well, not a car that a rational, normal human being might want to buy.

Comment

• zverko
          CBC Senator XXL
          • 19.08.2005
          • 7085
          • BGD
          • Audi A4

nisam izmenio nego dodavao da bi ti bilo jasnije. ako ne pise valeo ne znaci da ga valeo nije pravio. u svakom slucaju ocu da ti kazem da je verodostojan originalu tj pljunuta kopija sa sve daljincem i chipom koji se sigurno i za original ne pravi u italiji. mene fascinira finalna obrada i kvalitet plastike u tome je poenta.

Comment

• bojanTI
            CBC Senator XXL
            • 04.01.2006
            • 870
            • Pancevo

Dobro... Potpuno se slazem da razlike ne moraju da postoje! Ali hajde da budemo konstruktivni...
            Kako znas da to nije licenciran proizvod?!

Comment

• zverko
              CBC Senator XXL
              • 19.08.2005
              • 7085
              • BGD
              • Audi A4

pa zato sto bi mi fabrika od koje kupujem rekla da jeste i naplatila kao da je licenciran proizvod... vrlo prosto i ne samo od alfe nego i od VW, AUDI, HONDA, TOYOTA, PUG, CIT. i td...

Comment

• bojanTI
                CBC Senator XXL
                • 04.01.2006
                • 870
                • Pancevo

Verujem zaista...
                Ali onda oni DEBELO krse zakon i to je krivicno delo za koje se ide u zatvor! Ako neko to radi u malim serijama moze izbeci krivicnu odgovornost iz prostog razloga sto se kompaniji koja je ostecena ne isplati da zbog malog gubitka ulazi u preskupe parnice i pravi sebi komplikacije!

Da ne ulazimo mnogo u OFF, ipak je ovo tema o tuzbi FIAT-a na kradju od strane Kineza, moramo se sloziti da se definitivno radi o osnovanim optuzbama potkovanim dokazima koji su jasni i ocigledni!

Sa druge strane ako govorimo o Kinezima i njihovoj sposobnosti da naprave nesto dobro, pa... To o cemu ti govoris je kopija i ja cu ti sada dati klasican primer sta znaci iskopirati a sta znaci napraviti i izmisliti nesto!

Ova slika koju vidis ispod je 1176 Limiting Amplifier compressor osmisljen i napravljen 1967 godine i dan danas se nije izmenio i kosta par hiljada eura, u pitanju je tube tehnologija koja je neprevazidjena i dan danas po svom zvuku i autenticnosti!

A ova slika ispod koju vidis je takodje 1176 koji sam ja napravio, konkretno ovaj na slici nije moj jer je moj sa plavom maskom jer mi je takva zelja bila, ali nisam imao sliku da je okacim!

S obzirom da posedujem oba, po sklapanju ovog klona usao sam u detaljno testiranje i ustanovio da se definicija zvuka razlikuje utoliko malo koliko su korisceni delovi istih oznaka ali drugog proizvodjaca, pa je razlika zasnovana na nivou suma u raznim frekvencijama gde se ni jedan ni drugi ne mogu okarakterisati kao "bolji" ili "losiji", vec samo drugaciji! A razlike cujem ja i jos par ljudi koji takodje misle da nesto cuju, sto je krajnje subjektivno, verujem da ona i ne postoji, jer se na 50 HZ sum razlikuje u proseku od -78do -82 db, dok je razlika suprotna kada se merenje radi na 1 KHZ i tako redom...
                Cena klona je nesto preko 270 eura, sto jasno govori o razlici medju njima (cenovnoj)!

Ovo je takodje krivicno delo, ali niko iz Universal Audio kompanije nece mene ili bilo koga iz neke tamo male supe u Srbiji da proverava da li je mozda iskopirao njihov skupoceni uredjaj, jednostavno gubici su mali i neznatni!

Kada govorimo o kopiji, cak i ja koji nemam veze sa elektronikom i analognim vintage uredjajima mogu napraviti ovako nesto, ali... Napraviti nesto novo, nenapravljeno do tada i potpuno autorski je nesto sasvim drugo i to je ono sto Kineze i sve druge COPY-PASTE majstore deli od realnih pronalazaca, umetnika i stvaralaca!

I upravo to razmisljanje vecine da nema vise sta da se izmisli je jasan dokaz koliko vredi jedna zdrava i nova ideja, koliko se trebaju postovati autorska prava i neciji trud i rad, u ovom slucaju neciji crtez i kreaciju!
                Kako se bavim komponovanjem i umetnickim radom vrlo mi je jasno da je moguce napraviti nesto novo i hvala Bogu, ili bilo kome drugom zasluznom za to, poprilicno mi dobro ide!

Pozdrav!

Comment

• zverko
                  CBC Senator XXL
                  • 19.08.2005
                  • 7085
                  • BGD
                  • Audi A4

sad cu da te prijavim da ides u tvorza. bate, cela kina radi kopije i to tako sto jedan odredjeni kontigent radi za gazdu koji je recimo trazio da s radi po licenci a vamo ispod tezge rade za sebe i tako zaradjuju extra... mozemo da ga tupimo do sutra ali hebace nam kevu svima ako ni zbog cega drugo a ono zato sto su vredni i imaju "malog zmaja" negde u nekom podrumu

Comment

• bojanTI
                    CBC Senator XXL
                    • 04.01.2006
                    • 870
                    • Pancevo

Hehehe, znaci i ti tvoji ispod tezge su originali po licenci, samo sto su ispod tezge!

Pozdrav!

Comment

• sw.brick
                      CBC Senator XXL
                      • 09.10.2004
                      • 8141
                      • Beograd, barajevo-zemun
                      • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Vortex je rumunska firma.
                      geografski proizvodnja jeste u Kini, isto kao sto je slucaj sa Sony-je, i inim imenima zabavne elektronike.
                      Vortex ceo program je jako dobar primer odnosa cena-kvalitet a po standardima EU izradjeno.
                      od strane Kineza, naravno za evropskog narucioca posla.

To o cemu ti govoris su proizvodi zapadne Evrope i Amerike k
                      ma jok , nije videlo proizvode Evrope ili Amerike.
                      Evropa prosto nije u stanju danas da mnogo toga napravi u roku, po ceni, a po dizajnu i kvalitetu koju mogu da ponude Kinezi.

to o cemu pricam su kineski proizvodi, 100% od razvoja, konstrukcije, izrade, sklapanja, pakovanja, kutije...sve.
                      i to nije situacija od danas, vec barem 20tak godina kineska roba se sirom sveta masovno prodaje i masovno koristi.

to sto smo mi na Balkanu malko kasno uskocili u taj medjunarodni trgovinski voz, sto smo bili izolovani to je pre svega nas problem.

Ako ti posaljem sutra coveka koji ce da ti donese svu potrebnu opremu za stimovanje klavira, coveka koji ce ostati kod tebe da te nauci da to radis, proveri i proverava svaki tvoj posao, mislis li da ne bi to znao da odradis, iako je to za tebe mozda kvantna fizika i teorija struna
                      primer ti je odlican, i potpuno pogresno postavljen i jos pogresnij zakljucak. (skolovan sam muzicki, i eto bas poznajem nekoliko klavirstimera dugo godina jako dobro).

sva potrebna oprema za stimovanje klavira ima 200grama i stane u jedan dzep kosulje.
                      i vrlo je jeftina i vrlo lako nabavljiva.
                      a coveka ne mozes nauciti kao robota da stimuje, za to se rodis ili ne, sa talentom za sluh koji jednostavno posedujes ili ne.

i naravno da ne moze svako da odradi stimovanje klavira kome das stim viljusku u ruku.
                      zato taj zanat se i ceni toliko i kosta papreno, taj covek.

alatka je tu sasvim sporedna stvar u prici, i potpuno je svejedno da li je kineska, albanska, srpska ili proizvod americke NASA...

brend je marketinska vrednost, nista ne govori o standardu kvaliteta aktuelnog proizvoda, istorija jednog brenda ima neku vrednost ali ni priblizno nije fetis kako se moze pomisliti.

i nije samo Kina u pitanju, gotovo cela jugoistocna Azija je u proizvodnom usponu i zaist proizvodi kompletno proizvode koje onda neko kupi i ZALEPI brend koji pozeli. i to rade evropske firme, masovno.

to sto ti mislis sa nalepnice da je neko kao nesto kontrolisao i kao nesto razvijao u Evropi grdno se varas...nije proizvod ni u jednoj fazi video Evropu.

pomenuo si Vortex, a to je tipican primer gde se u EU samo nalepi bukvalno nalepnica za jedan kompletan kineski proizvod (po tvojoj definiciji). a za taj jedan te isti identican kineski proizvod postoje nalepljene razne brend nalepnice i prema nalepnici placas lokalnu cenu.
                      Vortex konkretno je samo jedna od nalepnica.
                      a niti jedan Carrier se ne libi da na taj isti kineski proizvod zalepi svoj brend. firma koja je izmislila klima uredjaj...

to o cemu ti pricas sa kineskom proizvodnjom je bilo pre 20-30-40 godina kada je Kina bila izolovano ostrvo van tokova globalne ekonomije.
                      od tada je puno vode proteklo Dunavom da bi opstali stereotipi
                      volvo
                      945 SE turbo lpg
                      344 GL lpg

Comment

• Dora
                        Nadzornik!!!
                        • 24.10.2004
                        • 17451
                        • Novi Sad
                        • FIAT

Oćel sad Kina popušiti protiv Fiata ili ne? Nisam pametan...
                        Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• zoranbg
                          CBC Senator XXL
                          • 23.03.2005
                          • 4098
                          • Rooster's Hill , Beog
                          • Grande Punto 1.2

vortex.... kad sam kupio klimu 12icu ... (bila ubedljivo najjeftinija,jeftinije nije bilo pa da se eb..... ) .. pise na kutiji made in PRC ..
                          morao sam da googlam da bi skapirao da je to Narodna Republika Kina
                          a sto se kvaliteta tice..radi zasad ,,vec tri godine,,bez problema...
                          videcemo...
                          @bojanTI .. gde nadje za 1500 dinara .. ja sam mislo da sam ja kupio najjeftiniji neki ELITE za 1700 din u maxiju pre par meseci ...cita sve titlove i codece,ali su mu smesna ona vratanca za DVD ko "flis-papir" .. a na daljinski reaguje ko mrtav konj ii to moras da ga nanisanis tacno na senzor... isto garancija 1 god.
                          Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• 230
                            CBC Senator XXL
                            • 02.04.2007
                            • 775
                            • Semberija

Samo da se nadovežem na priču kako milijarde Kineza žive zdravo i srećno, neki dan (prošle sedmice) je u Blicu bio tekst o tome kako se u Kini sve više rađaju deca sa mutacijama kao posledica zagađenja i životnih uslova...

Oprostićete mi što nisam stvaio link, u poslu sam nekom trenutno pa ne mogu da tražim, a ko želi može pronaći na http://www.blic.co.yu...
                            155+75=230
                            VIVA LA VITA!!!

Comment

• bojanTI
                              CBC Senator XXL
                              • 04.01.2006
                              • 870
                              • Pancevo

@zoranbg pa nasao ga u Metrou! Pazi daljinski je upotrebljiv isto koliko i kisobran u Sahari, svako trece pritiskanje dugmeta prouzrokuje zaglavljivanje istog pa se malo drndas, plus sto mu je to "daljinski" vrlo diskutabilan atribut jer nikako ne moze da dobaci od troseda do uredjaja, a soba mi je 4 sa 5 pa ti vidi, ali za te pare pevacu mu uspavanku svake veceri jer radi super, sve cita, titlovi su dobri, ma idi begaj...
                              Kupio sam ga mojima koji bi eto malo da se qrce sa gledanjem digitalnih fotografija i ostalim stvarima kad im neko kao dodje, pa kao gde su sve bili i obisli, a realno ce biti ukljucen samo za praznike!

Nisam znao za Vortex i Rumuniju, a nije ni bitno i da je Tunguzija, sustina je ostala i ona je bitna, jer takav uredjaj ne bi prosao Evropske standarde NIKADA! Kad kazem "standarde" mislim na ciljnu grupu koja je do juce imala Grundig, Philips, Bosh i ostale gigante i vodece u svom poslu!
                              Sto se tice stimovanja klavira i eto slucajnosti da si muzicki obrazovan, ni to nije bitno toliko koliko je i tu bitna sustina koja je ostala! A posto je klavir temperovan instrument definitivno da moze da se radi mehanicki i ne moras ama bas nista da imas od talenta da bi to radio, zato sam taj primer i uzeo!

Ne zelim da te ispravljam brick u tim tvojim tvrdnjama da su Kineski proizvodi sad odjednom kao bolji od Evropskih i Americkih, ne pratim bas sve to i ne znam, ali zdrava logika mi ne dozvoljava da u to tako lako poverujem, pa bih te zamolio...
                              Zamolio bih te da mi navedes eto pet proizvoda koji su svojim kvalitetom zasluzili ovakvu tvrdnju, znaci pet proizvoda bilo cega koji su bolji od Evropskih i Americkih, a koji su u isto vreme POTPUNO Kineski, znaci osmisljeni i sprovedeni do kraja u gotove proizvode i naravno da mi das realne argumente zasto tako mislis i po kojoj osnovi!

Comment

• dekideki
                                CBC Senator XXL
                                • 26.07.2005
                                • 1914
                                • Beograd

nece, dogovorili su sa sklapaju 159 za Aziju. i naravno do tancina uslove koje moraju da ispostuju inace...

verovatno je u pitanju konkurentska firma ovoj s kojom je FIAT sklopio ugovor, u okviru same Kine, pa jedna drugoj smesta sudski spor. nisu ni oni imuni na "komsijke krave ko chivave".

.

Comment

Working...
                                X