Nove licne karte

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • neshaoct
    Banovan
    • 18.08.2007
    • 1754
    • Beograd, Rakovica

..prekrsajna...
    Uhvatili mene pre par godina bez L.karte...100 dinara kazne, plus 300 dinara sudski troskovi...
    Ali, sada je to mnogo skuplje...

Comment

• PJ
      CBC Član
      • 25.12.2007
      • 39
      • Zemun

Originally posted by uglavnom_bezopasni
      Ja lično ću uzeti LK sa čipom, ...
      Jel na njoj piše Don't panic ili na onoj drugoj?
      Zamisli uzmemo LK bez čipa i dohvate nas Vogoni da nam kontrolišu dokumenta

Totalno mi je svejedno koju ću da uzmem....verovatnu tu sa čipom, zvuči savremenije

Comment

• CannoN
        CBC Senator XXL
        • 15.09.2007
        • 485
        • Beograd

boost

Ucinilo mi se da pravis aluziju na moju izjavu da se nismo mnogo odmakli od robovlasnickog drustva s`tim sto je kod tebe poprimilo drugo znacenje, nesto u smislu buduceg ropstva u stvari u smislu teorije zavere ali pezorativno.

Ja sam mislio na ono anticko ropstvo a u demokratskom sistemu. To stvara odredjeni paradoks usled logicke neodrzivosti premise demokratije u slucaju ropstva.
        Kroz odredjene drustvene mehanizme taj paradoks ce se uvek manje/vise ispoljavati pa sam zato napisao ono sto jesam.

Ja u sustini nisam ni za ni protiv cipa - samo posmatram za sada.

Comment

• neshaoct
          Banovan
          • 18.08.2007
          • 1754
          • Beograd, Rakovica

Originally posted by CannoN
          Ja sam mislio na ono anticko ropstvo a u demokratskom sistemu. To stvara odredjeni paradoks usled logicke neodrzivosti premise demokratije u slucaju ropstva.
          Kroz odredjene drustvene mehanizme taj paradoks ce se uvek manje/vise ispoljavati pa sam zato napisao ono sto jesam.
          Ovakvi stavovi su....opasni
          Lice da su pametni...kada ih covek procita, cini se da imaju veze sa realnoscu...pa su jos oplemenjeni ''bogatim recnikom'', a ustvari...

Demokratija je nastala u doba robovlasnistva ! Hiljadama godina je funkcionisala paralelno sa postojanjem ropstva. Te dve stvari nisu povezane...demokratija, njeno postojanje ili ne, nema dodirne tacke sa ropstvom...Najbolji dokaz za to je sto ona i danas postoji, a odavno nema ropstva...

Prva demokratija bila je neposredna...Ova danas je posredna, sa mogucnoscu neposrednog izjasnjavanja gradjana kroz referendum i plebiscit...
          U starim Grckim polisima, svi koji su imali status gradjanina polisa [ samo punoletni muskarci, koji zive u tom polisu ] sastajali su se na gradskom trgu [ agora ], i raspravljali o pitanjima znacajnim za njihov polis. Na kraju rasprave su glasali po sistemu - jedan covek=jedan glas
          Svi ti Grci su imali svoje robove [ koje nisu ni smatrali ljudima ]...a i njihove zene nisu mogle da ucestvuju u tim raspravama...
          Kasnije je broj onih koji imaju status gradjanina, pa samim tim i pravo da raspravljaju i odlucuju, povecavan...itd...itd...

Comment

• uglavnom.bezopasni
            - 42 -
            • 03.02.2005
            • 2235
            • Novi Sad

Originally posted by PJ
            Jel na njoj piše Don't panic ili na onoj drugoj?
            Zamisli uzmemo LK bez čipa i dohvate nas Vogoni da nam kontrolišu dokumenta
            Kako kod nas razmišlja narod trebalo bi na obe, odnosno uopšte nije trebalo dati izbor, nego staviti čip u svaku i to ni ne pominjati, pa kad svi vide prednosti onda udariti na reklamu...

Ja sam se 15 godina napijao sa Fordom da budem spreman i ništa.
            Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
            11.04. 0:12 #2
            Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• neshaoct
              Banovan
              • 18.08.2007
              • 1754
              • Beograd, Rakovica

Originally posted by uglavnom_bezopasni
              Kako kod nas razmišlja narod....uopšte nije trebalo dati izbor, nego staviti čip u svaku i to ni ne pominjati...

Comment

• CannoN
                CBC Senator XXL
                • 15.09.2007
                • 485
                • Beograd

neshaoct

Pa razmisli kakva je to bila (robovlasnicka)demokratija u Grckim polisima ili Rimu kasnije?

Vladavina naroda znaci rec - ustvari to je bila vladavina manjine.
                Da li znas da na Agori cak nije bio potreban kvorum?Velika manjina je odlucivala za vecinu iako sama rec tj. njena sustina drugacije kaze. To je paradoksalno.

Demokratija podrazumeva jednakost po pravima a u antickom slucaju bilo kakvo pravo je bilo uskraceno mnogima.

I molim te nemoj da odgovaras ko u skoli - ja sam Stari Vek polozio davno a sada teoretisem - ne znam o kakvom stavu govoris?

Comment

• neshaoct
                  Banovan
                  • 18.08.2007
                  • 1754
                  • Beograd, Rakovica

...nisam ja polagao Stari vek...
                  Polagao sam [ davno ] Opstu Pravnu istoriju...neke dve knjige i zajedno oko 600 strana teksta...
                  Da, na agori nije postojao kvorum...ali za tadasnje Grke je bilo sramota ne doci na agoru...
                  Postajala je npr.mogucnost i da se neko protera iz polisa [ ostrakizam ], a danas ti drzava nikada ne moze oduzeti drzavljanstvo, ne moze te
                  proterati...

Tadasnja demokratija je i bila vladavina naroda...i to u svom izvornom obliku, neposrednom...Nisu gradjani birali svoje predstavnike, vec su direktno ucestvovali u odlucivanju...
                  Druga je stvar sto nisu svi imali status gradjanina, ali tu dolazimo u problem ako danasnje kriterijume, merila 21. veka [ i danasnje shvatanje ljudskih prava, pa u okviru njih i korpus politickih prava ] primenjujemo na period stotinama i hiljadama godina pre Hrista...
                  Pojedina prava koja danas postoje uzimamo zdravo za gotovo, kao da su oduvek postojala, ali npr. u Srbiji zene imaju pravo glasa
                  [ na izborima ] tek od 1919. godine...kada se birala Ustavotvorna skupstina tadasnje Kraljevine SHS...
                  Druge Evropske drzave su jos gore po tim pitanjima...Pojedine su zenama dale pravo glasa na izborima tek posle 2. Sv rata...

Ne mozemo po danasnjim merilima ceniti odredjene istorijske dogadjaje...
                  Ono sto je nekada bilo normalno, uobicajeno i dozvoljeno ponasanje, danas nije...
                  Npr...koliko dzamija danas ima u Beogradu ? Jedna, na Dorcolu.
                  Pa, jel' moguce da su Turci za vekove svog boravka, napravili samo jednu dzamiju ? Naravno da nije moguce, Beograd je s'pocetka 19. veka imao preko 30 dzamija, ali su po oslobadjanju Beograda, sve one srusene...Isto je tako i po drugim delovima Srbije...
                  I, ako bi smo sadasnje kriterijume primenili, to rusenje bi zvali necuvenim...ali, u to vreme je to bilo normalno...
                  Takvih primera [ i mnogo gorih ] ima u istoriji SVIH drzava sveta...
                  Upadamo u zamku ako ta desavanja gledamo iz perspektive 21. veka...
                  Tako je i sa demokratijom u antickoj Grckoj...

Comment

• neshaoct
                    Banovan
                    • 18.08.2007
                    • 1754
                    • Beograd, Rakovica

Demokratija podrazumeva jednakost po pravima a u antickom slucaju bilo kakvo pravo je bilo uskraceno mnogima.
                    Svi gradjani su tada imali jednaka prava...ali to svojstvo gradjanina nisu imali svi ljudi...Ali, oni robove nisu ni smatrali ljudima...
                    Vec sam ti rekao kada su tek zene u Evropi dobile pravo glasa na izborima, a oni koji nisu punoletni ni dan danas nemaju aktivno i pasivno biracko pravo...

Comment

• Blackeyed
                      CBC Senator XXL
                      • 06.07.2005
                      • 402
                      • Novi Sad

Nemojte slucajno da uzmete LK sa cipom da vas vlada ne kontrolise, a to sto svako ima mobilni koji mozete tako lako pratiti... to nema veze, bitno je da nema cipa u LK. Idiotluk

Sa mnom rade likovi koji se jos ne usudjuju da koriste platne kartice, da im slucajno neko ne mazne pare, znaci, posle svake isplate u banku pa cekaj red, boze sacuvaj da pare preleze jedan dan u banci, nema sanse.
                      Pa zar nije komotnije da dignes pare na bankomatu kada ti treba i koliko ti treba ili jos bolje platis karticom...

A sto se tice video nadzora ja bih ga prvi uveo zbog saobracaja, sve treba snimati i lupati po dzepu stoku koja se bahato ponasa za volanom...
                      "You are reading this for the wrong reason..."

ENDYMION, Dan Simmons

Comment

• CannoN
                        CBC Senator XXL
                        • 15.09.2007
                        • 485
                        • Beograd

Ja ni ne posmatram iz danasnjeg ugla.

Ti kao da uzimas zdravo za gotovo to sto vecina ljudi nije smatrana ljudima - opravdavas to tadasnjim stavom manjine a ne moralnim normama ili logikom?

Pa svi homo sapiens sapiensi su ljudi i jedino sistem sa takvom postavkom moze biti demokratski. Ovaj termin primenjen na anticko drustvo ne nosi preteranu tezinu - pre bi odgovarao termin plutokratija ili jos bolje neki novi .

Ne znam sto sam se zavuk`o u ovu raspravu - krece da bude besmisleno.

Svasta moze da se zavije u rec demokratija - to sam hteo reci.

Ako hoces da se prepucavamo o teorijama drustva otvori novu temu jer ja se sa ove odjavljujem .

Comment

• neshaoct
                          Banovan
                          • 18.08.2007
                          • 1754
                          • Beograd, Rakovica

Pa razmisli kakva je to bila (robovlasnicka)demokratija u Grckim polisima ili Rimu kasnije?

Upravo posmatras iz danasnjeg ugla...po danasnjim merilima je '' svi homo sapiensi su ljudi i jedino sistem sa takvom postavkom moze biti demokratski...''
                          Ali, po tadasnjim merilima nije bilo...i to je tada bilo normalno...

p.s. Otvori ti novu temu...

Comment

• Čiča
                            CBC Senator XXL
                            • 14.12.2005
                            • 1621
                            • Beograd, Vidikovac

zemlja u kojoj zivimo je do skoro imala epitet "policiska"... sta se bre tripujete, ako trebate biti praceni ima toliko nacina da budete a da to i ne znate.

LK sa chipom treba da se plase oni koji imaju razloga za to.

Zivis normalno i ne razmisljas o tome.

Ako ti zena radi na sistemu pracenja, nemoj da varas zenu, jer se sigurno znati gde ti je "licna karta" ali ne i ti.

Koji Opel vozim znaju svi koji hoce to da saznaju, mogli su i do sada, pa no big deal.

Ako posmatramo tako uvodjenje novih LK, onda mozemo svi kolektivno da se kao gorstaci otisnemo na planine i da komuniciramo svetlosnim signalima (eventulano preko casica od kiselog mleka povezanim konopcima) ako se u medju vremenu ne nadje nacin i da se to prisluskuje.

Progres drustva utice na razvoj tehnolskih dostignuca, a ta dostignuca imaju dobre i "lose" strane.
                            Ko je viknuo "šta vidis ČičA"???

Sreća je sto glupost ne boli, inače bi sa svih strana odjekivali jauci
                            "Ulažite u stomak! To ulaganje daje brze i vidljive rezultate. Ulaganje u glavu je dugotrajno i neizvesno. " D. Radovic

Comment

• TETAK
                              CBC Senator XXL
                              • 30.09.2004
                              • 3034
                              • Čačak, Srbija

Ma dajte, šta ste se utripovali.Lična karta ko lična karta, samo lepše izgleda i lakše se nosi.Malo li je?
                              Moj ideal bi bio dokumet koji bi objedinjavao sve moguće dokumente od l.k. preko vozačke dozvole, pasoša, radne knjižice, zdravstvene knjižice, saobraćajne dozvole i naravno platne kartice!E, to je nešto!
                              Sama izrada ovakvog dokumenta nije SF već bi se sve to dalo objediniti preko čipa!
                              Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

• Eon
                                Moderator
                                • 10.03.2005
                                • 4225
                                • Beograd-NBG-44
                                • Superb 2.0 4x4 DSG

Nepoderiva u sustini, a moze i da se pere!!!!

Jos ako postane univerzalni dokument za 10godina, pa ima da budemo srecni!!!!
                                Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                                Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

Working...
                                X