Nove licne karte

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • dekideki
    CBC Senator XXL
    • 26.07.2005
    • 1914
    • Beograd

ej ne sedaj mi na muku.

upravo ta glupava stvar je slucajno prvi put u zivotu ostala neprimecena u unutrasnjem dzepu mont-jakne.

oprani su:
    licna karta, saobracajna dozvola, vozacka dozvola, kreditne kartice, bankovne raznorazne kartice, slike, ikonice, karte za autobus (zlu ne trebalo), 50 evra (takodje), papiric od atesta za gas, zelena karta, polisa osiguranja... ukratko SVE.

dzabe pregrade od plastike. kad se tumba u masini na 50 stepeni deterdzent prodire svuda.
    .

Comment

• neshaoct
      Banovan
      • 18.08.2007
      • 1754
      • Beograd, Rakovica

...ostala ti citava samo Zdravstvena knjizica...

Comment

• bakara
        CBC Senator XXL
        • 29.01.2005
        • 977
        • nBGd

Originally posted by dekideki
        upravo ta glupava stvar je slucajno prvi put u zivotu ostala neprimecena u unutrasnjem dzepu mont-jakne.
        Sledeci put nemoj da peres mont jaknu u masini za ves
        pozdrav

Comment

• Dzejms
          CBC Početnik
          • 10.01.2008
          • 8
          • bgd

Kod nas se sve najavi 100 puta pa se uvede za 100 godina.
          Velika je glupost što su odustali od čipa na lk. Koja crna zloupotreba, najobičnije izmišljotine. Samo bi olakšao i ubrzao smaranje sa administracijom. Zna se zašto je odstanjen čip sa lk, jer su neki istripovali da je to đavolja rabota, ccc...

I ja imam opranu lk, izbledela slika i za sada bez problema sa saobracajcima.

Comment

• TETAK
            CBC Senator XXL
            • 30.09.2004
            • 3034
            • Čačak, Srbija

Biće moguće uzeti lk po želji, sa čipom(biometrijski podaci) ili bez njega.Ja lično preferiram onu čipovanu!
            Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

• prolupator
              CBC Senator XXL
              • 02.09.2005
              • 3968
              • Zemun

I koje ce pogodnosti imati vlasnik LK s cipom ? Hoce li preko reda moci u opstini da zavrsi neke glooposti ili ce morati da ceka zajedno s ostalima ? Hoce li moci preko reda da zavrsi registraciju kola i sl ?
              Kad me zaustavi saobracajac, hoce li mi taj cip pomoci da me manje maltretira i sl. ?
              OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• veljko
                CBC Senator XXL
                • 30.01.2006
                • 476
                • Backi Jarak, NS
                • Volvo V50 DRIVe

cip nece biti na nasim licnim kartama

Na osnovu člana 123. tačka 3. Ustava Republike Srbije, a u vezi sa članom 8. stav 1. Zakona o ličnoj karti („Službeni glasnik RS”, broj 62/06),

Vlada donosi

UREDBU O UPISU PODATAKA U OBRAZAC LIČNE KARTE

Član 1.

Podaci iz člana 7. i člana 8. stav 1. Zakona o ličnoj karti („Službeni glasnik RS”, broj 62/06) upisuju se u obrazac lične karte i u mašinski čitljivu zonu na tom obrascu.

Samo na osnovu izričite saglasnosti lica kome se izdaje lična karta, u obrazac lične karte može da se ugradi čip koji u tom slučaju sadrži i podatak o prebivalištu i adresi stana lica kome se izdaje lična karta.

Član 2.

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije”.

05 Broj: 110-320/2007
                U Beogradu, 11. januara 2007. godine
                Bolje biti sretan nego pametan

Comment

• neshaoct
                  Banovan
                  • 18.08.2007
                  • 1754
                  • Beograd, Rakovica

...dobro bre Veljko , procitaj opet ono sto si i sam citirao :
                  ... '' Samo na osnovu izričite saglasnosti lica kome se izdaje lična karta, u obrazac lične karte može da se ugradi čip...''

Isto to je rekao i Tetak :
                  '' Biće moguće uzeti lk po želji, sa čipom(biometrijski podaci) ili bez njega. ''

I mene zanima, kao i prolupatora, sta su prednosti, i da li ih uopste ima ako se odlucim za tu LK sa cipom... ?

Comment

• veljko
                    CBC Senator XXL
                    • 30.01.2006
                    • 476
                    • Backi Jarak, NS
                    • Volvo V50 DRIVe

vidi neshaoct

prvo je bila varijanta da ce kod nas biti nove licne sa cipom
                    i onda se ona, verovatna "bogata" strana srbije, malko pobunila
                    posto mi, naravno, nemamo nijednog predstvanika naroda
                    kao npr u austriji kojoj je isto svojevremeno predstavljena licna sa cipom ali se javnost pobunila
                    dok se kod nas odjednom pojavilo u medijima - javnost se buni

i tada je odluceno da u nasim licnim kartama nece biti cip
                    ali da se ja nebih previse trudio objasnjavajuci da ipak moze i varijanta sa cipom
                    onda sam jednostavno copi-paste = uredbu
                    i tim je sve receno
                    nece biti cip
                    ali
                    moze -je kljucna rec

a biometricki podaci znace - tj na cipu se nalaze

- Biometrički sistem za identifikaciju posmatra osobu analizirajući njene fizičke osobine ili ponašanje. Identifikacioni dokument na kome se nalaze biometrijski podaci osobe, može da koristi samo osoba čiji su podaci na dokumentu i na taj način, pored sprečavanja zloupotreba dokumenata, olakšavaju se mnogi vidovi kontrole, kao što su kontrola prelaska državne granice, kontrola u saobraćaju, kontrola pristupa na određene lokacije. Samim tim podiže se bezbednost građana i njihove imovine na znatno viši nivo.

pa ti presudi
                    inace niko u svetu ih nema
                    samo na dobrovoljnoj bazi

kako ces jednog dana u svaleraciju ako imas cip

Comment

• low rider
                      CBC Senator XXL
                      • 03.04.2006
                      • 613
                      • Beograd

Za cip naravno !
                      Svasta ovde pise, cip ne radi nista drugo nego ubrzava poslove sa L.K.
                      Na cipu se nalazi samo ono sto se nalazi i inace na LK bez cipa, znaci sta je slovima i slikom na papiru na LK, to je u digitalnom obliku na chipu. I to je to.
                      Razlika je da li ce morati da prekucavaju podatke rucno ili ocitaju sa cipa.

Mozda druge LK nemaju cip ali mnoge imaju magentnu traku koja radi istu stvar.

Tako sam ja razumeo tu problematiku sa chipom.

Comment

• Williams
                        CBC Senator XXL
                        • 07.02.2006
                        • 556
                        • Beograd- Cerak

A koliko konja dodaje taj chip?

Comment

• veljko
                          CBC Senator XXL
                          • 30.01.2006
                          • 476
                          • Backi Jarak, NS
                          • Volvo V50 DRIVe

Originally posted by low rider
                          Za cip naravno !
                          ...
                          Mozda druge LK nemaju cip ali mnoge imaju magentnu traku koja radi istu stvar.

Tako sam ja razumeo tu problematiku sa chipom.
                          pa mozda i nisi bas razumeo
                          magnetni deo moras do provuces kroz aparat da bi video podatke

sa cipom je malko jednostavnije
                          dovoljno je da prodjes pored citaca i da se svi podaci vide
                          govorili su da citac ima domet oko 1 metar
                          al opet
                          nije im za verovati,
                          pojas delovanja citaca moze biti koliko god hoces( moja pretpostavka)

uglavnom
                          u razumnom svetu niko nema pravo da te kontrolise bez obzira da li ti zelis da te neko kontrolise
                          jednostavno niko nema prava na takvo nesto

druga je stvar sto svaka vlast zeli da ima kontrolu
                          zato je tu javnost koja to ne zeli
                          i vlast je u principu samo trenutno zaposlenje( kod nas nije taj slucaj )

naravno, u modernom svetu ( punom terorizma), moguce je da ce sve biti kao u filmovima sa tom kruzom, jednog dana...(-Minority Report-)

Comment

• sri98
                            Admin od Trpeze
                            • 24.10.2004
                            • 7262
                            • Republic of Konjarnik
                            • Toyota Corolla E 210

Originally posted by veljko
                            uglavnom
                            u razumnom svetu niko nema pravo da te kontrolise bez obzira da li ti zelis da te neko kontrolise
                            jednostavno niko nema prava na takvo nesto
                            Zato je i napisano u uredbi -uz saglasnost lica- ili kao sto je tetak gore napisao - ko zeli, moze da dobije lk sa chipom.
                            Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• dekideki
                              CBC Senator XXL
                              • 26.07.2005
                              • 1914
                              • Beograd

ne tripujte se sto se tice kontrole itd. nema sanse da vam procitaju podatke a da ne ubace karticu u citac. za to sto pricate je potrebno da kartica sama poseduje ugradjen prijemnik i predajnik, sto nije ni u najavi...

*inace, stradala mi je i Zdravstvena, Oruzni list, i plus jos par manje vaznih dokumenata...

update: sve sam odradio sto se tice priprema, idem u ponedeljak da predam. slike (200din), obrazac br. 2 (15din), uplatnica za LK (270din) i nosim vozacku (ili pasos, ko nema vozacku) zbog provere identiteta.

kad krenu sa zamenom, menjace ih u roku od dve godine, pa mi je svejedno. nije neka kinta da bih se tresao kad me cimaju.
                              .

Comment

• neshaoct
                                Banovan
                                • 18.08.2007
                                • 1754
                                • Beograd, Rakovica

Originally posted by low rider
                                ...cip ne radi nista drugo nego ubrzava poslove sa L.K.
                                Na cipu se nalazi samo ono sto se nalazi i inace na LK bez cipa, znaci sta je slovima i slikom na papiru na LK, to je u digitalnom obliku na chipu. I to je to.
                                Razlika je da li ce morati da prekucavaju podatke rucno ili ocitaju sa cipa.

Onda sam odlucio...moja ce biti sa cipom...

Comment

Working...
                                X