Kako povratiti sjaj boji automobila ? Polirati ili ...

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Blackeyed
    CBC Senator XXL
    • 06.07.2005
    • 402
    • Novi Sad

Ch@os,

Juce sam pazario neke TW stvari. Kupio sam Turtle Wax Original Pastu za poliranje i Turtle Wax Gloss Guard tecni vosak. Da li je ova kombinacija OK?

Probao sam na jednom delicu kola ovu pastu za poliranje. Razlika je vrlo uocljiva. Medjutim, ako pogleda iz bliza vidim male kruzne tragove koje sam ja napravio (nije povrsina kao staklo). Ovo sam radio rucno i nisam pritiskao kao sivonja.
    "You are reading this for the wrong reason..."

ENDYMION, Dan Simmons

Comment

• Blackeyed
      CBC Senator XXL
      • 06.07.2005
      • 402
      • Novi Sad

Hmm, malo sam proucavao ovu problematiku, izgleda da je moja boja oksidirala vise nego sto sam mislio.

Mislim da cu kupiti Turtle Wax Color Back pa tek posle tretmana sa njim cu primeniti Original pastu pa na kraju Gloss Guard. Naravno, treba da nadjem i vremena da to sve uradim .

ENDYMION, Dan Simmons

Comment

• Ch@os
        CBC Veteran
        • 02.11.2005
        • 173

Originally posted by Blackeyed
        Ch@os,

Juce sam pazario neke TW stvari. Kupio sam Turtle Wax Original Pastu za poliranje i Turtle Wax Gloss Guard tecni vosak. Da li je ova kombinacija OK?

Probao sam na jednom delicu kola ovu pastu za poliranje. Razlika je vrlo uocljiva. Medjutim, ako pogleda iz bliza vidim male kruzne tragove koje sam ja napravio (nije povrsina kao staklo). Ovo sam radio rucno i nisam pritiskao kao sivonja.
        E pa sad nisi slusao na casu. Pogledaj gore onu tabelu koju sam dao i
        videces da se TW GlossGuard koristi na novim karoserijama (do 1 godine
        starosti) Njena najveca uloga je da zastiti povrsinu a ne i da narocito
        anulira anomalije od oksidacije itd. Ako ti je auto ili boja godinu dana stara onda ja nisam slusao na casu .

Probaj sa TW-original pastom. Deo mora da je opran i suv. Nanesi pastu
        sundjercicem (mora da bude pokvasen vodom i iscedjen-vlazan) koji
        si dobio uz nju. Ne "capaj" mnogo paste na jedno mesto. Sacekas da
        premazani deo pobeli i onda polir-krpom izglancas (energicno ali ne
        moras da upires kao... ).

TW-original pasta je bolja u odnosu na mleko ali zato i zahtevnija za rad.

Ukoliko postignes sjaj i intezitet boje ali ostanu mrlje i fleke (ne od poliranja), e onda uzmi neku od ponudjenih kombinacija (pod brojem 4.)

Comment

• Ch@os
          CBC Veteran
          • 02.11.2005
          • 173

Hmm, malo sam proucavao ovu problematiku, izgleda da je moja boja oksidirala vise nego sto sam mislio.

Mislim da cu kupiti Turtle Wax Color Back pa tek posle tretmana sa njim cu primeniti Original pastu pa na kraju Gloss Guard. Naravno, treba da nadjem i vremena da to sve uradim .
          E to je vec bolje , samo bez GlossGuard . Zasto da radis
          dupli posao.

Comment

• Ch@os
            CBC Veteran
            • 02.11.2005
            • 173

Kad smo vec kod poliranja ajde da pomenemo i abrazivno poliranje.

Abrazivni poliri su poliri koji u sebi sadrze abrazive koji tokom
            poliranja skidaju povrsinski sloj farbe/laka. Ovi poliri se koriste
            kako za saniranje "plitkih" ostecenja tako i za ispravke gresaka
            kod farbanja (efekat pomorandzine kore, curotine, razne tackaste
            anomalije nastale usled padanja trunja tokom farbanja itd) te za
            vracanje sjaja staroj boji/laku.
            Ovih polira ima u vise finoca (hard, medium, fine, ultra fine...) u zavisnosti sta se zeli postici samim poliranjem. Najcesce se koristi kobinacija ovih finoca (od grube ka finijoj). Polirati se moze rucno ili masinski- polir masinom. Ovaj drugi nacin je prihvatljiviji jer je laksi i brzi. Poliranje se vrsi
            sundjerima koji su isto tako podeljeni po tvrdocama. Ovakva vrsta tretiranja (abrazivno poliranje) iziskuje strucnost i zbog toga preporucujem
            odlazak do nekog servisa koji tu uslugu pruza.
            Napomenucu par proizvodjaca ovih materijala koji se mogu naci kod nas
            Farekla (G-3, G-6, G-10, Universal...), 3M (proizvodi im nose sifre a ne znam ih napamet), SIA (Siapol), Car System (Finish Speed Cut, Finish All-In-One i Finish Gloss&Shine) itd.

Sto se tice ostecenja od udara kamencica, ona su najcesce tolika da dosezu
            do samog lima ili fillera/primera te poliranje tu ne pomaze vec samo farbanje. Znaci polirati se moze samo ako su u pitanju plitka ostecenja
            farbe (da ne dosezu do samog lima ili osnovne boje).
            Neke popravke tipa "uradi sam" sa cetkicom i sta ti ja znam su moguce ali ostaju vidljive i kratkorocno su resenje.

Ako zelite da zastitite prednji deo karoserije od udara kamencica to
            mozete posebnim folijama za to koje su se sada pojavile i kod nas.

E sad sve to u slici:

Ovde je koriscena kombinacija G-3 (medium) i 3M (polir voda/mleko)

Nanosenje G-3 polir paste.

Leva strana haube-zavrsno 3M mleko, desna-G3

Zavrsni izgled haube.

Zadnje krilo u G-3 pasti.

Zavrsni izgled posle 3M polir vode.

I na kraju krov.

Ovakva vrsta ogrebotina se ne moze polirati!

Zbog loseg snimka se ne vidi da je ostecenje otislo do samog
            lima.
            Ne gine farbanje

Comment

• Black Knight
              CBC Senator XXL
              • 13.10.2004
              • 2020
              • Novi Beograd, kicblo

a moze li neki info o nastavcima za busilice/brusilice...ili je bolje rucno?
              vrste, kvalitet, i koja finoca za sta sluzi?
              Injection is good,but I'd rather be blown!

Comment

• Blackeyed
                CBC Senator XXL
                • 06.07.2005
                • 402
                • Novi Sad

Originally posted by Ch@os

dupli posao.
                E, jebiga. Svaki prodavac ima svoju filozofiju. Kada sam trazio TW pastu i vosak dobio sam gornje navedenu kombinaciju. Rece mi covek da je Gloss Guard vosak br.1. Izgledalo mi je logicno. Sa pastom poliram a sa voskom stitim i dajem sjaj (jel ovo ok razmisljanje?).

Juce sam opet testirao na na jednom delicu COLOR BACK. Rezultat je odlican! Pored njega je bio deo gde sam isprobavao samo pastu i COLOR BACK je vidno bolje povratio sjaj.
                Kada sam upitao prodavca da li posle COLOR BACK treba da primenim ORIGINAL pastu rekao je da nema potrebe nista da se primenjuje posle COLOR BACK. Jel mogu nesto zeznuti ako posle primenim ORIGINAL pastu?

Nemam osecaj koliko treba da trljam sa ovim COLOR BACK-om. Trljao sam dok se nije polako poceo susiti i onda sam skinuo ostatak sa suvom krpom. Jel se to tako radi?

Zasto je primena Gloss Guard-a dupli posao? Zar ORIGINAL pasta daje zastitni sloj voska? Onda ovo nisam bio ukapirao.

Steta je sto nemam digitalac pri sebi da slikam ove moje eksperimente (brat je dobio cerkicu tako da mogu da se pozdravim sa aparatom jedno vreme).

ENDYMION, Dan Simmons

Comment

• Ch@os
                  CBC Veteran
                  • 02.11.2005
                  • 173

Originally posted by Black Knight
                  a moze li neki info o nastavcima za busilice/brusilice...ili je bolje rucno?
                  vrste, kvalitet, i koja finoca za sta sluzi?
                  Mislis na polir-sundjere ili neke vrste redukcija (pretvaranje
                  klasicnih brusilica u polirke raznim nastavcima)?

Comment

• Black Knight
                    CBC Senator XXL
                    • 13.10.2004
                    • 2020
                    • Novi Beograd, kicblo

i jedno i drugo?
                    Injection is good,but I'd rather be blown!

Comment

• Ch@os
                      CBC Veteran
                      • 02.11.2005
                      • 173

dupli posao.
                      E, jebiga. Svaki prodavac ima svoju filozofiju. Kada sam trazio TW pastu i vosak dobio sam gornje navedenu kombinaciju. Rece mi covek da je Gloss Guard vosak br.1. Izgledalo mi je logicno. Sa pastom poliram a sa voskom stitim i dajem sjaj (jel ovo ok razmisljanje?).

Juce sam opet testirao na na jednom delicu COLOR BACK. Rezultat je odlican! Pored njega je bio deo gde sam isprobavao samo pastu i COLOR BACK je vidno bolje povratio sjaj.
                      Kada sam upitao prodavca da li posle COLOR BACK treba da primenim ORIGINAL pastu rekao je da nema potrebe nista da se primenjuje posle COLOR BACK. Jel mogu nesto zeznuti ako posle primenim ORIGINAL pastu?

Nemam osecaj koliko treba da trljam sa ovim COLOR BACK-om. Trljao sam dok se nije polako poceo susiti i onda sam skinuo ostatak sa suvom krpom. Jel se to tako radi?

Zasto je primena Gloss Guard-a dupli posao? Zar ORIGINAL pasta daje zastitni sloj voska? Onda ovo nisam bio ukapirao.

Steta je sto nemam digitalac pri sebi da slikam ove moje eksperimente (brat je dobio cerkicu tako da mogu da se pozdravim sa aparatom jedno vreme).
                      Pa strice prvo da cestitam! Sto se tice trgovacke-filozofije to si potpuno
                      u pravu. Sebe cu ovaj put iskljuciti iz ove filozofije jer svoje savete
                      baziram na delimicnom iskustvu (nisam bas sve proizvode probao)
                      i na dokumentaciji koju posedujem.

Sto se tice kombinacije ColorBack+TWOrig.pasta nju preporucuje
                      sam proizvodjac ali ako si zadovoljan kako je ColorBack odradio posao
                      skrati sebi muke pa orig.pastu preskoci.

Dobro si zakljucio TWOrig.pasta daje zastitni sloj voska.

Sto se procedure tice, ti rece da je rezultat odlican...znaci da je i procedura dobra

Comment

• Ch@os
                        CBC Veteran
                        • 02.11.2005
                        • 173

Originally posted by Black Knight
                        i jedno i drugo?
                        O tome sutra. Da napravim neke slikice da ne bude suvoparna
                        teorija.

Comment

• Blackeyed
                          CBC Senator XXL
                          • 06.07.2005
                          • 402
                          • Novi Sad

Pa strice prvo da cestitam! Sto se tice trgovacke-filozofije to si potpuno
                          u pravu. Sebe cu ovaj put iskljuciti iz ove filozofije jer svoje savete
                          baziram na delimicnom iskustvu (nisam bas sve proizvode probao)
                          i na dokumentaciji koju posedujem.

Sto se tice kombinacije ColorBack+TWOrig.pasta nju preporucuje
                          sam proizvodjac ali ako si zadovoljan kako je ColorBack odradio posao
                          skrati sebi muke pa orig.pastu preskoci.

Dobro si zakljucio TWOrig.pasta daje zastitni sloj voska.

Sto se procedure tice, ti rece da je rezultat odlican...znaci da je i procedura dobra
                          Pa hvala na cestitkama, jos se privikavam na ulogu strica male Ivane .

Ti si ocigledno dobio od TW nekakvu dokumentaciju. Pokusao sam na net-u da nadjem malo vise o njihovim proizvodima i eventualno neki "beginer guide to polish" napisan od strane TW ali nisam nasao nista. Na sajtu je samo predstavljanje proizvoda u par reci i to je to.

Kada sam radio sa TWOrig. pastom dosledno sam sledio uputstva. Naneo na ociscenu i osusenu povrsinu i ostavio da se osusi 5-10 min. Test povrsina je recimo 10x10 cm. Sada je na red dosla meka pamucna krpa i trljanje. Jebiga, ja vrlo brzo skinem taj polir sa povrsine i nemam osecaj da bilo sta radim. Verovatno tog polira ostane na krpi i on radi posao ali kada ja nemam osecaj dokle to treba da teram. Recimo da sam na toj povrsini radio 2-3 min. Posle ovoga imam osecaj da vise nema poente trljati.

Dobro, ja od svega ovoga mozda malo pravim nauku ali mi je i zanimljivo da sam pokusam da nesto uradim. Osecaj je odlican kada nesto dobro odradite a nadam se da ce i drugi imati koristi od ovih mojih zapitkivanja.

ENDYMION, Dan Simmons

Comment

• Dutchman
                            CBC Senator XXL
                            • 30.09.2004
                            • 741
                            • Vracar centar sveta

polir mashina treba da se vrti na par hiljada obrtaja max ... tu ni bushilica ni brusilica ne odgovaraju jedna je spora a druga pak prebrza ali opet ima da se kupi polirka u hobi varijanti za 2-3hiljade din ... jeste kinez ali i ovako se kola poliraju par puta godishnje tako da joj je dugovechnost zagarantovana...

ja imam neku polirku iz madjarske od pre 10godina ... isti fazon ko shto sad prodaju u "uradi sam" nije neshto spec ali radi posao extra .. josh sam je ja akao mnooogo dok smo imali komoru i farbali nameshtaj....

ali jedno je sigurno nishta nema od poliranja dok se neuzme set u tri granulacije polir paste .... pogotovu za kola ... ja kod nameshtaja ako nije potrebno jako poliranje radio samo matiranje !!! sa 2000vodenom i najfiniju pastu i naravno mleko za odmashcivanje...
                            Prevelika slika u potpisu!

Comment

• Blackeyed
                              CBC Senator XXL
                              • 06.07.2005
                              • 402
                              • Novi Sad

Nasao sam jednu zanimljivu e-knjigu za ovu tematiku:

http://www.guidetodetailing.com/article ... ticleId=58

Teska je oko 9.5 MB i zahteva registraciju (ovo je free). Mozete je odmah skidati, registracija ce vam doneti sifru za pristup nekim poglavljima knjige.

ENDYMION, Dan Simmons

Comment

• Djole
                                CBC Član
                                • 24.03.2005
                                • 88
                                • Beograd

A sta raditi kada pocne da otpada lak?
                                Da li mora da se skida boja skroz pa da se farba pa lakira ili moze nekako da se lak skine i prelakira ponovo?
                                Inace cest problem kod starijih Opela....

Comment

Working...
                                X