Mislim da i nije ideja da ih ispumpava, vec da se nakaci na neki sistem koji ubacuje N2, i pri tome izbacuje vazduh iz gume - jer bi tako ostao cist N2 u gumama... a dal' cemo to naci u Bg-ne znam, i ja sam skeptik...
Odrzavanje guma?
Collapse
X
-
za nase obicne automobile po mom shvatanju radi se o marketingu i nista vise. ionako je vec u gumama azot kao vecinski sastavni deo najobicnijeg vazduha. za neke specijalne namene i ekstra brzine/temperature mozda se i oseti neka razlika. inace u obicnoj voznji u nasoj klimi, sumnjam. :lol:volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Vidi ovako... ono sto meni, kao laiku, zvuci logicno - to je da ako nema O2( azot je ekstremno inertan gas) u gumama - onda nema ni oksidacije gume=>nema ni njenog propadanja, ali to samo znaci da nema oksidacije gume iznutra - spolja, naravno, kiseonika koliko hoces... i u tom smislu mi cak i ima logike da guma duze traje... sto se tice ideje da guma lakse prima udarce ( mekse ) ako je unutra 100% N2, umesto smese kiseonika, azota i ostalih gasova - ima logike da se sila prenosi podjednako kroz homogeno, ali svi GASOVI, pa i njihove smese, se u odredjenoj zapremini rasporedjuju homogeno - da su u pitanju neke nemesljive tecnosti - pa i da se kaze, ali ovako... mrka kapa - jedino u varijanti da azot ima neki specijalno veliki ( mnogo veci od vazduha) koeficijent stisljivosti ( za sta ja nisam cuo, btw) pa da mekse prima udarce - tj. da se lakse kompresuje... ne znam, ne verujem...
Tako da cak i ako je sve onako kako bi u teoriji trebalo da bude - ne znam koliku bi razliku primetio obican vozac pri nekoj normalnoj voznji...
Ali, ono sto ne skodi...
Comment
-
-
unutar gume je uvek kiseonik prisutan, samo moze da se dopumpavanjem azotom podigne sa 78% ucesca za koji procenat. poboljsanja sa azotom po pitanju trajnosti guma sigurno ima samo ja mislim da se radi o dobitku u promilima. ili drugim recima guma se pre potrosi usled trenja kotrljanja i redovnog trosenja gazeceg sloja od voznje nego sto se dogodi zamor gume kroz oksidaciju. a i inace problem sa gumama nije oksidacija vec sulfatizacija (sastav gume je takav, to u stvari i nije guma u smislu materijala). to je onaj poznati rok od 6 godina kada guma otvrdne.
posto prosecnu gumu poderem za 2- 3 godine voznje meni je svejedno da li bi azot omogucio da guma potraje 5 godina i 3 meseca umesto standardnih 5 godina i nula meseci.
ako sam bio jasan, tu vidim previse marketinga i para za premali dobitak "na supstanci" sto bi rekli. mozda gresim ali sa danasnjim gumama iskustvo me uci da je gubitak pritiska zanemarljiv, jedno dopumpavanje tek sitno godisnje. mozda dva puta max.
a meni to ne smetavolvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Da zanemarimo sve nabrojano,verovatno su poboljsanja minimalna,najbitnije po meni je izostanak explozije gume(ako do nje dodje) punjene azotom za razliku od iste punjene kiseonikom.100 dinara po gumi i dopuna na svakih 6 meseci nije nikakav trosak!
Comment
-
-
Brick, zasto mislis da ne moze da se ubaci 100% N2 u gumu, a da nema kiseonika - zbog tehnike upumpavanja, ili teoretski? Ako je 2. - nije mi jasno sto mislis tako, ako je 1. - ok...
Kad kazem oksidacija, mislio sam na bilo koji proces prouzrokovan prisustvom kiseonika - a ne na strogo hemijsku definiciju oksidacije ...
Poz.
Comment
-
-
Halo !
Jos sam na VG forumu okacio link sa masinom koja ima specijalni prikljucak za ventil koja odradjuje 100% izmenu gasa u gumi za azot.
Formula 1 vec decenijama vozi na Azot, najvise je u pitanju temperaturni faktor zbog stabilnosti pritiska.Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
-
Originally posted by BOOSTHalo !
Jos sam na VG forumu okacio link sa masinom koja ima specijalni prikljucak za ventil koja odradjuje 100% izmenu gasa u gumi za azot.
Comment
-
-
Slazem se da je stvar prenaduvana. Mali je broj toliko ektremnih auta da traze azot , bar imam takav pogled na stvari, onako kako ja na to vidim, ali ko zna, gresio sam i preAtt mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
-
-
Ulje na gumi
Sada da kaze nesto cika luka1 za gume. Nazalost dragi prijatelju Bosst ulje za kocnice se ne preporucuje za da bi se dobio dobar izgled. Tu postoji sprej u vidu bele pene koji se nanosi jedinstveno spricanjem a ne na krpu pa razmazi po karkasi gume.
Dakle guma sa strane ima samo jedno a mximum dva platna tako da se nije pozeljno igrati sa time. Guma ima najvece opterecenje na njezinim bokovima-karkasama . Gume za PKW vozila su sastavljene od 4 platna
no na bokovima su tanke.Ulje razjeda gumu i moze da je oslabi bas u njezinom vitalnom delu.
PozdravPozdrav za staro drustvo
Comment
-
-
Hm.. mislis uopsteno za sva ulja za kocenje?
Ovo sto sam pisao je cisto to sto rade svi pre ostavljanja guma (posto menjaju sezonski) .. bas me interesuje sad kad smo na ovoj temi, na koji nacin bi bilo stetno kad je napravljeno da guma opstane u ulju na klocionim klipovima.
Ili je samo u pitanju neki stari mit, mozda pogresan.Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
Comment