Ja mnogo volem da mi mašina izgleda kao nova.Kao prvo motor mora da bude potpuno ok, ina?e nema šta da se licka.Naravno da su svi šusplehovi obavezni!
Silikon sprej koji pominje Honda je ekstra stvar i ne samo da plastiku i gumu ?ini lepim, ve? ih i štiti.Nakon ovog tretmana samo povremeno(novom) ?etkicom (za farbanje širine 40-60mm) prebrišem nanetu prašinu i sve je savršeno!
na starom xedosu me pranje motora kostalo nekih 700 eura..
nije mi motor bio prljav,vec prasnjav..i eto ja ****** uzmem da operem motor...i umesto samo malo da ga isprskam ja ga nalijem ko pravi..rezultat razvodnik paljenja komplet riknuo...kad sam otisao u mazdu da kupim deo smejali mi se sto sam prao motor...hebiga svaka skola se placa...
"I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me." No ROTOR no MOTOR...
@zverko - nagradno pitanje- Koko odrzavati motor ( da blista) koji ne sme da se kvasi, na primer ko ima TNG sekvenc. Ja recimo mokrom krpom briskam deo po deo. Da li postoji laksi nacin?
Ja sam na jednom dizelu, kad mi je otisao dihtung i curkalo ulje, isprskaao sredstvo za ciscenje rerne a onda puska. Ispalo je dosta solidno.
pa ako nema masnoce onda ce i kompresor da zavrsi posao ili da se zastite sve te drangulije pa odmascivac i slauf. anisam znao da sekvent ne sme da se kvasi...
Skoda Felicia, '99 god, nema nikakve kompjutere, TNG, curkalo neko ulje, otisao sam na Banjicu, preko puta trznog centra, mislim da se perionica zove "Muzdalo", vruc motor oprali pistoljem sa pritiskom, odmah upalio, oterao sam ga kod mehanicara, ovaj mislio da sam tek izasao iz fabrike.
Iz ovoga se vidi koliko su radnici u praonicama pametni!!!!!
Naime usled razlicitih temperatura motora i tecnosti dolazi do nagle promene temperature(postupak koji se zove kaljenje)metalnih delova motora i moze doci do pucanja:GLAVE , BLOKA MOTORA itd.
Ne mora da pukne odmah,moze da se desi i vremenom posle toga!!!
Prvo, motor mora da bude hladan pre puskiranja da ne bi doslo do nekih naprsnuca... Koje kasnije prelaze u pukotine kako kaze nele.
Znaci dodjete do servisa i parkirate auto, popijete kafu u susednom kaficu (1h).
Drugo, posle pranja treba ocistiti razvodnu kapu od vlage koja udje... Ili istu zastititi dobro nekom kesom i trakom... Na ostalu instalaciju i ne smem da pomislim
Trece, sta perete motore koji krivi kad recimo ja moj vidim jednom godisnje pred registraciju
Ja sam ovde u Cro sam prao motor na caletovoj lajki tako sto sam kupio sprej za pranje motora na pumpi, na skrovitom mestu od javnosti naprskao hladan motor i isprao mlakom vodom iz kanistera od 10l.
Nekada davno sam to radio sa mesavinom nafte i benzina, mala cetkica i trljkash... Posle isperes toplom vodom 8-)
Sve ovo nema svrhe ako odmah ne zamenite deo koji curka na motoru i sprecite ponovno prljanje...
Comment