Redovan servis klima uredjaja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • dekideki
    CBC Senator XXL
    • 26.07.2005
    • 1914
    • Beograd

sjajni saveti, odlican post.
    moze predlog za taj sprej, koji kupiti i gde (proizvodjac, naziv)?

poz.
    .

Comment

• vujke
      Admin
      • 29.09.2004
      • 1673
      • Mladenovac
      • Daewoo Lanos 1.5SX

Wurth ima u svojoj paleti taj proizvod, pogledaj po prodavnicama, ne znam kako se zove.

Mozda bi posao mogao da odradi i neki aerosol za desinfekciju..
      while(!asleep()) {sheep++;}

Comment

• Vladd
        CBC Senator XXL
        • 09.07.2006
        • 581
        • NBG

Imam jedno "fabricko" uputstvo za bubu, ali ne znam kako da uploadujem pdf, ne vidim opciju atacmenta.

Comment

• sw.brick
          CBC Senator XXL
          • 09.10.2004
          • 8141
          • Beograd, barajevo-zemun
          • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

trebalo bi da ima u apotekama, u obliku aerosola/spreja.
          staro oprobano sredstvo je varikina, po potrebi se moze razblaziti koncentracija i sipati u one posudice u kojima se obicno prodaje tecnost za pranje stakla sa prskalicom na vrhu.

sipa se (razblazena) varikina, preko prskalice usmeri u deo gde inace ulazi vazduh a sto je obicno negde ispod/oko brisaca i pusti ventilator kabine na 5 ili najjace koji je vec broj.

otvoriti zadnje prozore da se napravi dobar cug i da se ne pogusi od smrada, tretman neka traje po potrebi 30tak sekundi.
          ako treba ponoviti tretman posle nekoliko dana.

ali, oprez !

u varikini ima kiseline a koliko to nagriza plastiku u vasem autu, i/ ili druge delove sistema ne znam.
          ovo je bas za nuzdu ako se bas ne moze naci pravo sredstvo.
          volvo
          945 SE turbo lpg
          344 GL lpg

Comment

• Vladd
            CBC Senator XXL
            • 09.07.2006
            • 581
            • NBG

Varikina je opasna hemikalija, da bi se ubacivala u sistem za ventilaciju. Dugotrajno udisanje moze da ugrozi zivot vozaca.
            Postoji antisepticko sredstvo (mislim da se zvalo dezderman), korisceno na VMA, koje je neotrovno i relativno obicnog mirisa (na jeftin sapun), ali nije neprijatan.
            Postoje i antibiotici u spreju, ali ako se kolima vozi neko alergican, mogu da nastanu problemi.
            Nemam podataka da li je neko probao sa "ispiracima" za vc, ako stvarno imaju baktericidno dejstvo, i to je neko resenje.
            Najbolje i najteze je otvoriti kanale, izvaditi plastike i usmerivace i oprati sa jakim detergentom, ali ne znam da li se iko upustio u taj zahvat, a da nije imao jos neki veci problem kao uzrok otvaranja svega.

Comment

• maxbax
              CBC Član
              • 06.10.2006
              • 61
              • Novi Sad

Dezderman je bezvodni antiseptik za dezinfekciju ruku,i koristi se u ambulantama,u vecini slucajeva( ne samo na VMA)

Antibiotici???Pitam se samo koji je antibiotik stavljen,mozda penicilin...

Najbolje sredstvo za dezinfekciju,a ujedno i najmanje neskodljivo za plastike i metal automobila,a i za vozaca je 70-75% medicinski etanol,tj alkohol.
              Brzo isparava,a 70% etanol ima najjace baktericidno delovanje,znaci pumpica i alkohol,ako bas zelite da dezinfikujete unutrasnji prostor u tabli.
              E da,nemojte kupovati 96-98% postotni(cist) alkohol,zato sto on dosta nagriza plasticne elemente,a baktericidno dejstvo mu je dosta manje od 70% razblazenog alkohola.

Comment

• RedboX
                CBC Senator XXL
                • 28.11.2006
                • 1537
                • Novi Beograd

Ljudi hvala vam za ove tekstove.Kao neko ko se prvi puta sreće sa klimom u autu (i sa svojim autom uopšte) nisam od onih koji slepo veruju majstorima već volim da se informišem, a kao što reče brick interent je majka.Ako nema na engelskom , rusi to sigurno imaju .

Moja klima radi dobro (Mazda 323 I 2001 godina) nemam informaciju da je na njoj nešto rađeno pa bih ja samo proverio ove cevke da se ne dotiču sa šasijom (vidim da je ispod jedne uguran papir) pa me zanima da li mogu uvesto gume da savim parče stiropora ili plute da drži cevku odmaknutu?

Usput skidoh servisno upustvo za mazdu ( ali baš ono pravo u sitna crevca za sve sisteme) pa će valjda tu da bude i neki detalj kako da promenim filter, a ako nekome treba nek me PM ili ću negde okačiti. Mislim da nije malo po pitanju MB.
                I don't care if there are no user serviceable parts inside... I'm going in...

Comment

• Vladd
                  CBC Senator XXL
                  • 09.07.2006
                  • 581
                  • NBG

Za takvu "akciju", nemoj da stavljas lako zapaljiivi stiropor, postoje odlicne izolacije za centralno grejanje, koje mogu da budu velicine za doticnu cevku, e sad bih ja tu dodao, preko te penaste gume i malo deblju al-foliju, cisto da se doticna izolacija ne pohaba brzo, lepse izgleda, i ne "kupa" se u stroki.

PVC crevo je "neko" resenje, sto se zastite cevi tice, ali se vremenom ukruti, skameni, i postane izvor lupkanja i nerviranja.

Naravno, sve je iz "licnog" iskustva, i nisam nezadovoljan.

Poz

Comment

• Eon
                    Moderator
                    • 10.03.2005
                    • 4225
                    • Beograd-NBG-44
                    • Superb 2.0 4x4 DSG

Kupio sam neki sprej sa cevcicom za ciscenje klime. Na tom spreju pise da se ciscenje vrsi na sledeci nacin:ventilator se upali na max, upali interna cirkulacija i ubaci mala cevcica u usis. Da li neko zna gde to moze da bude u mojoj Vectri i da li se to uopste misli na kabinu?
                    Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                    Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• bigfoot
                      CBC Senator
                      • 13.04.2005
                      • 224
                      • Lower Hutt, New Zealand

Ja znam za malo drugaciji postupak, koji sam do sada primenjivao u praksi i davao je rezultate.

Skine se polen filter, upali se klima, i pusti se da duva na maksimum, obavezno se iskljuci interna cirkulacija (inace ne bi uvlacilo smesu spoljneg vazuha i spreja), i naprska se par puta taj sprej na mesto gde je bio polen filter. Zatim sacekati par minuta da ventilacija odradi svoje, i postupak ponoviti za svaki polozaj klapni cirkulacije vazduha u kabini.

P.S. Ja za to koristim Asepsol (srestvo za unistavanje bakterija i grinja) koji kupim u apoteci za 100 din i mogu cistiti klimu (a i klimu u stanu) sa tom jednom bocom oko 5 puta
                      “Alfa Romeo is something special. It occupies a place apart...It is a way of life...”

Comment

• Eon
                        Moderator
                        • 10.03.2005
                        • 4225
                        • Beograd-NBG-44
                        • Superb 2.0 4x4 DSG

Ja sam tako cistio klimu jos pre 4 godine na kolima, ali ne daje vise bas najbolje resultate, pa ja mislio malo sa ovim sprejom!

Comment

• bigfoot
                          CBC Senator
                          • 13.04.2005
                          • 224
                          • Lower Hutt, New Zealand

Mozda je glupo pitanje, da li si samo to jedan put uradio pre 4 godine i vise nisi ili si to radio u toku ove 4 godine?
                          “Alfa Romeo is something special. It occupies a place apart...It is a way of life...”

Comment

• Eon
                            Moderator
                            • 10.03.2005
                            • 4225
                            • Beograd-NBG-44
                            • Superb 2.0 4x4 DSG

Pa na primer, leti svakih mesec dana u Vectri i svaka 2 meseca u Astri. U Astri je sve skoro izleceno, a Vectra stinking kada je vlazno vreme!

Comment

• Ivvan
                              Moderator
                              • 29.09.2004
                              • 1574
                              • Nis
                              • SAAB 9000

Zoki dobrodosao na forum !
                              Ne bi bilo lose da posetis ova dva linka

LINK1

LINK2
                              Turbos make torque,and torque makes fun

Comment

• zoki@klima
                                CBC Početnik
                                • 15.03.2007
                                • 5
                                • Niš

video sam ih ivane i nemam nameru da se reklamiram ali bih malo bistrio tematiku auto klima jer imam iskustva u radu sa freonima itd.

Comment

Working...
                                X