Fiat Stilo 1.9 JTD potrosnja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • nidza
    CBC Senator XXL
    • 16.04.2008
    • 496
    • nbgd

Skoro 700km, potrošnja 7.1l/100km. Verovatno se poklopilo sa idealnim periodom kad nije bilo ni toplo ni hladno. Ovo je isključivo grad, Kneza Miloša, Gazela, malo autoputa do kuće i tako u krug. Povremeno Jurija Gagarina, malo Zemuna, malo Banovog Brda.

Siguran sam da će sad potrošnja da ode malo gore kad je zahladnelo, ali ovo je interesantno da mi je već drugi mesec oko 7 (prošli pun rezervoar je bio 7.0).

Mala napomena samo, ne kači me ona najgora gužva, tj. ja ujutru sa Nbgd idem u grad na posao, a vraćam se popodne između 4 i 5. Jeste gužva, ali ni blizu kao ljudima koje gledam što svaki dan zaginu u suprotnom smeru. I ujutru i poslepodne taj svet bukvalno - stoji u mestu.
    Ne brže od života. Vodite računa sa kim sedate u kola kao suvozač.

Comment

• Dragon
      CBC Senator XXL
      • 15.11.2006
      • 963
      • Beograd

Meni onda nesto nije u redu sa motorom. Jednom, dvaput nedeljno upadam u te vece guzve, ali uglavnom, B. Brdo, niz/uz Kosutnjak. Smatrao sam da je 7,5 OK potrosnja za te relacije, ali 8,5 je vec previse. Toliko bi trebalo da trosi da svaki dan idem do centra grada preko Sajma i Kneza M.
      Loneliness has followed me my whole life, everywhere. In bars, in cars, sidewalks, stores, everywhere. There's no escape. I'm God's lonely man.

Comment

• sky walker
        CBC Početnik
        • 29.10.2007
        • 9
        • Novi Beograd

Moja najčešća relacija NBG- Rakovica, potrošnja leti 6,1 l, a ovih dana 6,5. Ima doduše pravac na rakovačkom putu, ali i Gazela u 16,30 h
        Po ovom vremenu radnu temp postigne te na pola puta ( 8 km )

Comment

• jboban
          CBC Veteran
          • 25.09.2008
          • 117
          • Čačak

@Dragon

Očisti MAP senzor prema ovo uputstvu. Prijatelj je drastično smanjio potrošnju na ovaj način. Da li ti je ispravan MAF? Izmeri i uporedi sa nekim kako ti auto ide, tipa 80-120 km/h u 5. brzini.

Comment

• Vukajlo
            CBC Član
            • 21.11.2007
            • 12
            • Beograd

Meni na istim ovim relacijam koje Dragon pominje Stilo karavan , zadnjih mesec dana prijavljuje od 7.3 do 7.5 litara u proseku. Leti ide do 7.0 , 7.1. Zimus po solidnom snegu (zimske gume) i ispod nule nije isao preko 8.5 (to je najvise sto sam video).

Comment

• Dragon
              CBC Senator XXL
              • 15.11.2006
              • 963
              • Beograd

@jboban

Ocistio MAP pre 20-tak dana.

Ajd da vozim jos malo, pa cu videti. Sutra idem na otvoreni put, tako da cu da ga istestiram.
              Loneliness has followed me my whole life, everywhere. In bars, in cars, sidewalks, stores, everywhere. There's no escape. I'm God's lonely man.

Comment

• mikisxy
                CBC Senator
                • 25.09.2008
                • 238
                • beograd

prva stvar-potrosnja po racunaru nije relevantna vec okvirna kao sto kazu u fiatovom rezimeu za sve putne racunare.za motor od 1.9l i 100tinak konja da li je mnogo 8-8.5l gradske voznje po hladnom vremenu dizela?postoji toliko stvari koje uticu na potrosnju narocito zimi-da li auto odradi u mestu pre voznje,stanje filtera na kolima,stajanje na semaforima,noga na gasu,kvalitet goriva ...itd.za beogradske uslove normalna potrosnja preko zime je 8-8.5l dizela kod 1.9jtd.napunis rezervoar i vozis 200km pa opet do cepa i gorivo + kilometraza na digitron-to je tacna potrosnja.da jtd trosi 6-7l zimi po gradu ostali proizvodjaci bi mogli da zatvore fabrike

Comment

• jboban
                  CBC Veteran
                  • 25.09.2008
                  • 117
                  • Čačak

Mnogo je ako u specifikaciji piše da treba manje. Kod mene u Čačku, gradska vožnja znači prva, druga, retko treća, semafor, a u Beogradu se u gradskoj vožnji 'ladno vozi 80 km/h. Ne računam špic i čekanje na uključenje na Gazeli.

200 km je malo za test. Ja uvek pišem koliko sipam i pri kojoj kilometraži. Sad imam rezultat od 30.000 km i potrošnju koja se od one na satu razlikuje za oko 0.1l/100 km, ne više.

Zanimljiv podatak je i prosečna brzina koja bliže daje pojam gradske vožnje. Svakako nije isto ako se nekom prosek uhvati 30, a nekom 50 km/h.

Zagrevanje pre polaska je večita tema, ali se posle mnogo rasprava došlo do zaključka da treba odmah krenuti, ali ne forsirati, umesto zagrevati u mestu.

Comment

• neshaoct
                    Banovan
                    • 18.08.2007
                    • 1754
                    • Beograd, Rakovica

Originally posted by jboban
                    Mnogo je ako u specifikaciji piše da treba manje. Kod mene u Čačku, gradska vožnja znači prva, druga, retko treća, semafor, a u Beogradu se u gradskoj vožnji 'ladno vozi 80 km/h. Ne računam špic i čekanje na uključenje na Gazeli.

Ti ovo ozbiljno ?

Zanimljiv podatak je i prosečna brzina koja bliže daje pojam gradske vožnje. Svakako nije isto ako se nekom prosek uhvati 30, a nekom 50 km/h.
                    Prosek od 30Km/h je nemoguće postići u gradskoj vožnji po Beogradu.
                    50 km/h je bajka...
                    Meni je pre poslednjeg restarta Trip-a, pokazivao 18Km/h prosečne brzine...

Comment

• jboban
                      CBC Veteran
                      • 25.09.2008
                      • 117
                      • Čačak

Ok, ne baš toliko, ali se žišči prilično kroz NBG, kroz BG na nekim deonicama, u suštini tamo se žestoko vozi stalno.

Taj prosek od 18 km/h je baš centar!
                      Onda je 7-8l ništa... Moj Stilo kad sam ga uzeo, imao je prosek 6.2l, a čovek je iz Rušnja, putovao na posao u centar.

Comment

• nidza
                        CBC Senator XXL
                        • 16.04.2008
                        • 496
                        • nbgd

Ne pamtim kad mi je mesečni prosek prešao 24km/h, sem ako tog meseca ne putujem negde.

Što se tiče bord kompjutera, evo vam računice:

Prešao sam 720+km, bord kompjuter predviđa još 92km (jutros) do praznog rezervoara, a rezervoar je 58l.

720 +
                        92 =
                        -----------
                        812

58 /
                        812 =
                        -----------
                        0.0714l/km, odnosno 7.1l/100km, koliko i stoji na bord kompjuteru.

Rekao bih da bord kompjuter na Fiatu ne da nije blesav, nego računa odlično.

Comment

• jboban
                          CBC Veteran
                          • 25.09.2008
                          • 117
                          • Čačak

Računa on odlično, ali si iskoristio 2 puta isti podatak i jednim dokazao drugi. To koliko ti on napiše da je preostalo isto računa na osnovu prosečne potrošnje, tako da ako greši tu, pogrešiće isto i u predvidjanju preostalih km.
                          Svejedno, i ja mislim da dosta tačno radi, ali ovo nije dokaz.

Comment

• nidza
                            CBC Senator XXL
                            • 16.04.2008
                            • 496
                            • nbgd

Svejedno, i ja mislim da dosta tačno radi, ali ovo nije dokaz.
                            Kako nije? Imaš pređenu kilometražu, imaš rezervoar goriva kao konstantu koja se ne menja. Jasno je kao dan i to je ta cifra, plus minus nešto zanemarljivo.

Ja u životu u njega nisam uspeo da sipam više od 51-52 litra, i to kad debelo posrčem rezervu.

Htedoh reći da očigledno meri i stajanje i svaki trenutak kad je motor upaljen, inače bi ova cifra morala da bude manja. Što više goriva potrošiš i što više kilometara pređeš, to je aproksimacija tačnija, odnosno sigurno je barem 99% tačna kad bi se doveo u situaciju da ti auto stane i onda izračunaš. Mislim da je to potpuno sumanuto da umesto 7.1 utvrdiš da je ipak 7.0 ili 7.2 - potpuno nevažno.

Činjenica je da auto od 1.3t u gradskoj vožnji troši između 7 i 8.5 litara, što je više nego pristojan rezultat u aktuelnim uslovima u saobraćaju.

Comment

• nidza
                              CBC Senator XXL
                              • 16.04.2008
                              • 496
                              • nbgd

Stalo 49l nafte, prešao 732km pre toga. Meri k'o zmaj.

Mislim da može poprilično da mu se veruje.

Comment

• Dragon
                                CBC Senator XXL
                                • 15.11.2006
                                • 963
                                • Beograd

Izgleda da mi je sve u redu sa autom, tj. potrosnjom. Veceras sam stigao iz Kraljeva Ibarskom i prosecna potrosnja je 4,4.

Presao 166 km za 2h39 min. Znaci, penzionerski sam vozio namerno, do Ljiga zbog leda na putu (60-80), a posle je bilo suvo, ali nisam ga cepao (do 100) jer sam bas hteo da vidim koliko mogu da ga spustim, posto nije bilo guzve na putu.

Pretpostavljam da je nesto veca potrosnja u gradu posledica sporijeg postizanja radne tempereture zbog hladnoce.

Comment

Working...
                                X