Kako voziti Dizela ?

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Milorad90
    CBC Senator XXL
    • 26.07.2007
    • 975
    • Beograd

Re: Kako voziti Dizela ?

Sta sve necu procitati....kombi da ne koci motorom kako treba???

Kod njega se inace drugom krece tako da nije ni cudo sto pobija nosem i oznaka je verovatno 65c15.

Comment

• zverko
      CBC Senator XXL
      • 19.08.2005
      • 7085
      • BGD
      • Audi A4

i ti si naglo postao pametan isto ko stefanves... cudo jedno... cime vas rane?
      deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• Milorad90
        CBC Senator XXL
        • 26.07.2007
        • 975
        • Beograd

Po tebi svi postanu pametni cim ne misle kao ti...Zasto ne mozes da prihvatis tudje misljenje?

Comment

• zverko
          CBC Senator XXL
          • 19.08.2005
          • 7085
          • BGD
          • Audi A4

Sta sve necu procitati....kombi da ne koci motorom kako treba???
          ne skreci sa teme. nema sta da prihavtim ja tvoje misljenje kad si juce seo za volan, jos se nisi ukljucio u saobracaj.

Comment

• Milorad90
            CBC Senator XXL
            • 26.07.2007
            • 975
            • Beograd

Pa da, nemas sta drugo da mi kazes nego ides na kartu mojih godina i neiskustva sto nema nikakve veze sa temom al ajde...

Onda trazi od Dore da nam se ogranici pisanje po temama,da mozemo mi klinci da pisemo samo u wastegate i nigde drugde.

Comment

• zverko
              CBC Senator XXL
              • 19.08.2005
              • 7085
              • BGD
              • Audi A4

opet skreces sa teme i pises kojesta. ja sam izneo svoje vidjenje motornog kocenja kod dizela iz licnog iskustva a ti si zapeo ko pijan za plot. stim sto sam ja malo vise provozao nego ti u svakom slucaju. tema nije takva gde se meri necija kompetencija vec se prica o necijam dozivljaju. i da ima i tek kako veze to sto nemas iskustva jer iskustvo se stice godinama. forum ko forum, demokratija dok ne dodje gazda i zatvori novine. ni u jednomtrenutku nisma trazio da se ti ili bilo ko slozi samnom vec da mi dokazete a moze i prakticno da dizel ima bolje motorno kocnje od benzinaca. ja nemam taj utisak mozda zato sto za tebe i za mene pojam mootrnog kocenja nije isti... eto, da zavrsimo sa raspravom da ne ispadne tarapana i to kako ja uvek k***m. ti naravnio posle ovoga mozes da napises svoje misljenje i treba da ga napises i niko ti to ne moze osporiti ali mene nisi ubedio u to sto pricas.jer, poceli smo sa automobilima a zavrsili sa radnim masinama...

Comment

• Milorad90
                CBC Senator XXL
                • 26.07.2007
                • 975
                • Beograd

Prosto i jednostavno Zverko,veci kompresioni odnos ima dizel i normalno da ima izrazenije i jace kocenje motorom.
                Tebi se drugacije to cini i to je ok,ali po tvom pisanju ispada da benzinac ima jacu motornu kocnicu sto nije tako.

Meni je recimo jace kocenje motorom kad vozim Saxa 1.5d nego Renoa 21 1.7 na plin,eto ti i prakticno.

Comment

• zverko
                  CBC Senator XXL
                  • 19.08.2005
                  • 7085
                  • BGD
                  • Audi A4

ajde objasni mi sta ti je jace. ne mozes da me ubedis da ttaj saxo 1.5D brze usporava kad mu pustis kvacilo od tog renoa a da pri tome idu istom brzinom u istom stepenu prenosa ali ne i na istom broju obrtaja. prakticno nema nikave veza sa tim. dizel motor ima veci kompresioni i odnos jer gorivo koje koristi to zahteva da bi moglo da gori tj nacin na koji se nafta pali to zahteva ali taj isti kompresioni odnos nema nikakv uticaj na to koji bolje koci. ti si malo uso u teoriju i poredis dva neporediva sistema. znaci, ajde izadji iz teorije jer joj tu nije mesto. sedi u saxa i zatrci ga cetvrtom 100 na sat i onda iz cetvrte naglo prebaci u drugu i gledaj u km sat da vidis za koliko ce sa 100km/h da padne na koliko a onda isto to uradi sa benzincem, bez da pipnes kocnicu. vrlo je prosto. sa dizelom ces nastaviti da se vozis mozda ce malo da mu potone njuska a sa benzincem moze da ti se desi da razbijes zube o volan. a da ne pricam o mogucnosti da ti dizel udje u turu i da napravis njesra...

Comment

• StudentBGD
                    CBC Senator XXL
                    • 18.12.2007
                    • 1027
                    • Beograd

Vozim prvi (licni) dizel u zivotu. Presao sam za 2 godine nesto vise od 84k, uzeo sam ga novog. Po gradu ga saltam do 2500-3000, retko do 3500 Na putu je vec drugacije, jer kod preticanja ga cesto dovucem i preko 3500 obrtaja. Kod mene je po bordu optimalna potrosnja (nezavisno od stepena prenosa) kada se vozi na nekih 2100-2300 obrtaja, ali ne moze stalno da se drzi u tom opsegu...
                    Sto se tice kocenja motorom moram da se slozim sa Zverkom da dizel motor ne koci kao benzinski. zasto je tako - pojma nemam. Ali jako me nervira pogotovo po gradskim guzvama. Primer: ide kolona, mic po mic, u 2. brzini lagano usporavam, ne pritiskam odmah kvacilo i kada brzina i obrtaji padnu na odredjeni nivo auto poleti unapred, par puta za malo da udjem ljudima ispred u gepek. Ko ne veruje neka proba. Isto tako ni saltanje u nizu brzinu pri jacem kocenju ne daje ocekivani efekat, bar ne dovoljno jak... Ali dobro, navikne se covek vremenom.
                    P.S. Mozda je drugacije kod dizel motora bez turbine, to vec ne bih znao...
                    Ne znam da pisem kako treba pa ne bih da se potpisujem

Comment

• zverko
                      CBC Senator XXL
                      • 19.08.2005
                      • 7085
                      • BGD
                      • Audi A4

napisah post pa ga obrisah.

milorade aj nam objasni ovako na brzinu kako radi dizel motor. idemo, osnovna skola cas OTOa predaje nastavnik milorad . pa kad to napises usput nam objasni zasto benzinac kad mu oduzmes gas momentalno pocinje da usporava a dizel ne ili bar ne u tolikoj meri i tako izrazeno kao benzinac.

eto, sto bi reko onaj zmaj od sipova:" ja cu danas biti potcinjen svome stricu ako ima sta da kaze , da procita iz glave ako je nesto napiso..." evo ja cu biti potcinjen tebi. ocu samo da ti pokazem da ne razmisljas u pravom smeru i mesas babe i zabe. dva sistema kod kojih je jedino zajednicko to sto su SUS.

pa onda umedjuvremenu dok razmisljas o svemu tome ubaci u sve to i obrtni moment, krivu, kakva je kod dizela a kakva kod benzinaca. gde je pik kod dizela a gde kod benzinca, koliko taj pik traje kod dizela a koliko kod benzinaca.

dalje posto si pomenuo kamione (vozove automobile) . da li znas sta je to retarder (uredjaj za usporavanje koji se kod manuelnih menjaca prvobitno montirao izmedju menjaca i kardanske osovine a danas se stavlja i na automatike i automatski se akivira cim skines nogu sa papucice gasa) i kako ustvari funkcionise motorno kocenje kod kamiona. sta je no dugme na menjacu, iza volana ili na poatosu da li si nekad cuo recimo da na kamionu ima fora da kad stisnes to neko dugme pokrenes kapnu koja suzava precnik izduvne grane i tako se moor prigusi i usporava , kako se zove ta kocnica? i zasto oni sve to imaju kad je pobogu dizel motor tako dobar u motornom kocenju...

Comment

• ada
                        CBC Senator XXL
                        • 04.06.2005
                        • 2375
                        • Novi Sad
                        • Svasta nesto

@Zverko
                        Pričas o nečemu sto ima 40T tereta i pri brzini od 80km/h treba to zaustaviti! Stavi na benzinca 40T pa da vidim sta ces! Ustvari znam. Nece ni krenuti tako da nema potrebe za zaustavljanjem ! Inace ta klapna se zove frena i radi na principu vazduha iz boce
                        Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
                        Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
                        Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
                        Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• bokiwien
                          CBC Početnik
                          • 15.10.2009
                          • 5
                          • Wien

Ljudi neznam zasto , ali i ja imam isli osecas kao i Zverko , da benzinski motor bolje koci od dizela , a obrazlozicu i laicki , jer nisam strucnjak za automobile vec samo vozac sa iskustvom 15 godina i sa jedno 10 razlicitih benzinaca i jedno 7-8 dizela ``vozenih``!
                          Prvo malo je blesavo pricati o tome kako iz 5 prebacis u drugu , mislim da je to prvo za automobil lose i nikada to nisam ni radio , niti bi pokusao, ali sam bas danas isprobao na jednom golfu 3 1.8 benz i na mom meganu 1.9 diesel ,iz 5. u 3. ali jaaaaaako jako bolje mi se ponasa u kocenju motorom golf od megana sa nekih otprilike 90 - 100 kmh golf je neverovatno brze usporio. Kazem laik sam i neumam da objasnim zasto je to tako ali tako je!

ufff izvinjavam se ali sam zaboravio da dodam , tema je kako voziti diesela ``cinimi se `` a mi je napravismo na sve i svasta.....

Comment

• mistermobil
                            CBC Senator XXL
                            • 09.11.2008
                            • 469
                            • pecinci

Ok,skrenuto je malo sa teme..ja jos nisam procitao generalan odgovor,kako pravilno voziti ove nove dizele npr..da li vise kociti motorom i stedeti kocnice ili ne izlagati zamajac opterecenju ako je bas tako osetljiv a cesce menjati paknove.jel treba zagrejati auto pri prvom startovanju ili krenuti odmah polako pa klaj,klaj,dok se ne zagreje.cemu onda upozorenje na tzv hladan start.slazem se da ne treba robovati vozilu ali kriza je i nema se para za neke ceste popravke,nego stedi ono sto imas
                            Ko leti,vrijedi
                            Ko vrijedi,leti
                            Ko ne leti,ne vrijedi..
                            (Grunf,TNT..)

Comment

• Jesa
                              CBC Senator XXL
                              • 23.03.2008
                              • 344
                              • Beograd
                              • Honda Civic 1.4 LS

Nasao sam na netu, da za SAAB 9-3 2.2 TiD maximalan obrtni moment krece od 1500 obrtaja.

Znaci, baci se na google, nadji koliki je raspon maximalnog obrnog momenta, recimo od 1500 - 3.500 rpm i u tom opsegu vozi, menjaj brzine i sta god.
                              Optimalno ti je da saltas na 2k obrtaja i da naravno ne dozvolis da u gradu vozis ispod 1500-1600 obrtaja, da ne bi `zamarao` sam motor.

Poz
                              www.reverbnation.com/eclipsebgd

Comment

• The Stig
                                CBC Senator
                                • 24.09.2009
                                • 201
                                • Beograd

ja postavio temu nebi li nesto pametno saznao, a oni krenuli da razglabaju o kamionima i kombima hvala svima koji su dali odgovor na pitanje teme

Comment

Working...
                                X