Brodski motor ; Ima li mu pomoci?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Rendjo
    CBC Senator XXL
    • 26.06.2006
    • 340
    • Zadar HR

Brodski motor ; Ima li mu pomoci?

Upustio sam se prije neki dan u remont jednog dotrajalog broda... budući da posao oko plastike i restauracije drva uglavnom radim sam s prijateljem, došao je na red da i pogledam motor... bio je pod morem jer ga je nevrijeme potopilo na dno luke. Brod je izvađen na kraj i premda je brod pretrpio znatna oštećenja motor je proradio... s tim da je proradio zadnji put prije 2 god. nakon vađenja s morskog dna i od tad ni vau od njega ( i vjerojatno nije konzerviran na prikladan način )... od tada ga nitko nije dirao dok se ja nisam odlučio pozabaviti malo s njim. Brodica je 5,5 metarska dalmatinka ( kabina+natkabina ) i shodno tome ima motor torpedo 18 ks i 2 cilindra. Pokušao sam okrenuti kolo zamašnjaka ali neće ni da mrdne... donio sam i kurblu, ali ni da milimetar se pomakne. Vjerojatno je zablokirao od stajanja... pa me zanima postoji li način da se spasi taj motor, odnosno da opet proradi jer je generalno uređen tik prije potapanja... ako moram kupiti drugi motor onda imam veliki problem s kojim nisam računao kad sam se upuštao u restauraciju, ali ne mogu sad odustati kad sam došao do pola puta. Zaplovit će i nema mu druge a pod koju cijenu to ćemo još vidjeti Znam da se ne radi o automobilu, ali je motor u principu motor, pa mislim da sam na pravom mijestu što se tiče savjeta... stoga samo dajte
  • Uros Piperski
    CBC Senator XXL
    • 31.01.2005
    • 2978
    • Beograd

Za pocetak skini svecice i sipaj unutra naftu ili naprskaj wd40 i ostavi da stoji preko noci pa pokusaj da okrenes.

RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.

Comment

• dranix
      CBC Senator XXL
      • 04.10.2004
      • 3079
      • Antwerpen/Belgium
      • Saab 9-3

Cekajte bre ljudi.
      Jel je Torpedo proizvodio ikada benzince?
      Nema veze. Kao sto je Uros rekao. Mora dugo (mozda i nekoliko dana) u cilindrima stajati neko sredstvo za otpustanje i nagrizanje rdje (WD, nafta ili sl.).
      Samo strpljivo inace se moze naraviti ogromna steta na motoru. Hemija ce uvek uraditi vise i bezbolnije nego bilo kakva sila ili mehanika.
      U nekim slucajevima i na nekim mestima i brener radi posao ako se pazljivo koristi.
      Nadam se da je motor dobro ispran od slane vode posle potapanja i da nije bio potopljen duze od par dana.
      Verujem da moze proraditi ali za dobru kompresiju treba imati dosta srece..
      Ako bi se motor mehanicki pokrenuo ja bi ga prvo isprao nekim uljem (retkim) za ispiranje pre paljenja. Okretao bi ga nekom elektricnim motorom dok se dobro ne ispere. Ne mora tako ali je to cisto ideja.

Comment

• Rendjo
        CBC Senator XXL
        • 26.06.2006
        • 340
        • Zadar HR

Uzeo sam taj brod od ženine obitelji iako se u principu po meni to i ne isplati popravljati ali je njezinom pokojnom ocu taj brod puno značio pa ima više sentimentalnu vrijednost za nju i kad bi joj spomenuo da se brod ne isplati popravljati rasplakala bi se svaki put.Kaže mi da je njezin tetak nakon vađenja broda s dna uspio upaliti motor u par navrata što je u principu i sve što su oni napravili..a izlijevanje starog ulja i ulijevanje novog,ispiranje motora i stavljanje nafte u cilindrima i rad u slatkoj vodi su bili malo morgen..mislim ne treba mi ni govoriti kad sam siguran da je tako.A ove moje žene samo kažu pa radio je(kad,prije 2 god i to neposredno nakon što je izvađen iz mora ha,ha) Promijenit ću mu ulje i nalit mrvicu nafte u cilindre kako vi kažete pa nakon što odstoji par dana probat ću opet okrenuti.By the way ulje mu je skroz prozirno(novo ili je razrijeđeno morem,ne znam ni sam)

Comment

• Van
          CBC Senator XXL
          • 16.02.2007
          • 1425
          • Nbgd

A da skines neki deo motora ( poklopac ventila ili karter ako ih ima ) , pa da zaviris u kakvom je stanju unutra ? To ti moze pruziti informaciju da li ima nade ili da se okanes corava posla .
          Poz.
          ...zivi , Franjo je ziv !!!

Comment

• dranix
            CBC Senator XXL
            • 04.10.2004
            • 3079
            • Antwerpen/Belgium
            • Saab 9-3

Ulje je verovatno novo sto nije lose. Da je izmesano sa vodom bila bi emulzija osim ako nije specijalno nauticko ulje (skupo) sto ne verujem da iko koristi za takve motore.
            Verujem da je zaribao samo u cilindrima i da ima osnova da se to razradi.
            Ako ne bude hteo da makne samo ga nalivaj i nema veze sto ce deo sici dole u ulje jer ono ionako mora da se izbaci.
            Probaj da ga okrenes nekim kljucem sa velikom jakom polugom. Nije se tebi to samo desilo tako da tamo verovatno ima ljudi koji imaju iskustva sa slicnim problemima pa zatrazi pomoc makar u alatu ako bas moras.
            Kad proradi obavezno obnovi sistem za hladjenje, izduv i transmisiju jer se bas to treba uglavnom najvise odrzavati.
            Isplati se to srediti jer je takav motor daleko bolji od bilo kakvog vanbrodskog po pitanju odrzavanja i ozbiljnije eksploatacije.

Comment

• Rendjo
              CBC Senator XXL
              • 26.06.2006
              • 340
              • Zadar HR

Hvala na savjetima..pokušat ću prekosutra nešto izvesti,a ako se vi u međuvremenu sjetite još čega pametnoga javite jer čim palim komp,najprije otvaram ovaj topic Hvala

Comment

• remus
                CBC Senator XXL
                • 25.12.2004
                • 695
                • Zrenjanin

Mozes da sipas kociono ulje u cilindre,to isto dobro skida rdju i dobar je kao odvijac. Ja sam sipao kod mene u GTI-a prenego sto sa izvadio klipove iz njega,odstajao mi je jedno vece i drugi dan sam vadio,jeste da sam se mucio malo ali izasli su. E sad ti ostavi duze,jer sam ja bio nestrpljiv.
                VW Golf MK1 2.0 16V (u izradi)

Comment

• Rendjo
                  CBC Senator XXL
                  • 26.06.2006
                  • 340
                  • Zadar HR

Ma ja ću ustvari uliti i kočiono ulje i naftu i wd 40 i onda neka mi je bog na pomoći kad to čudo upali..mislim da se neće vidjeti pola lučice od dima

Comment

• zemunac72
                    CBC Veteran
                    • 08.12.2006
                    • 154
                    • zemun

u motor koji je zardjao se sipa petrolej koji mora danima da stoji kako bi popustili klipovi.ako hoces da me poslusas....sipaj petrolej,posle par dana pokusaj da okrenes motor....ako uspes....izvadi ga napolje iz broda i rasturi. skoro sigurno su karike zalepile za klip i to nikada nece popustiti bez otvaranja.ti ces pokrenuti motor ali neces imati dovoljno kompresije i vrlo je moguce da ce pored ostecenog cilindra puknuti klip kad se zagreje.naj bezbolnije je da otvoris i lepo sve ocistis,cilindre ismirglaj vodenom smirglom,karike lepo odlepi i ocisti kanal na klipu gde noe upadaju.kostace te par litara ulja,dihtug glave i 10 sati rada

Comment

• Rendjo
                      CBC Senator XXL
                      • 26.06.2006
                      • 340
                      • Zadar HR

Želiš reći da će zapeklle karike oštetiti cilindar Onda ću ga pokušati okrenuti ali paliti ga neću ni pokušati dok ga ne raskopam..Gdje kupiti petrolej?Možda glupo pitanje ali nisam ga nikad koristio pa eto jedna info više ako može..

Comment

• prolupator
                        CBC Senator XXL
                        • 02.09.2005
                        • 3968
                        • Zemun

U radnjama s bojama...
                        OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• mirdza
                          CBC Senator XXL
                          • 14.03.2005
                          • 2437
                          • Katowice (PL) / Banja Luka
                          • AGP / W126

Probaj u poljoprivrednim prodavnicama ili u nekoj hemijskoj. Ebat ga - koristi se za rasvjetu... Mozda imas negdje fenjer iz ratnih dana?
                          Zovem se Miroslav i pravim igračke.

Comment

• Eon
                            Moderator
                            • 10.03.2005
                            • 4225
                            • Beograd-NBG-44
                            • Superb 2.0 4x4 DSG

Pa petroleja ima i u vecim supermarketima, ali je to vrlo slicno dizelu koji takodje moze da sipa, a ima ga na svim pumpama. Mada je petrolej malko cistiji!!!!!
                            Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                            Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• Rendjo
                              CBC Senator XXL
                              • 26.06.2006
                              • 340
                              • Zadar HR

Ulio sam u subotu popodne mješavinu nafte i benzina..petrolej nisam našao ali sam još dodatno našpricao i wd-a..sutra ću valjda uhvatiti vremena da odem do broda..

Comment

Working...
                              X