Originally posted by sw.brick
turbina na turbo dizelu 1,5 dCi kod LOGANA
Collapse
X
-
@prolupator-
ne vec preko ogromnih supljih kanala koji povezuju prostor u glavi sa prostorom u karteru.
ceo motor unutra je jedan prostor, jedna zapremina na istom pritisku (potpritisku) pa je potpuno svejedno gde je izvucen prikljucak za usis para.
to se obicno radi na gornjem delu jer zagrejane pare su lakse pa prirodnom cirkulacijom (uzgonom) idu nagore i lakse ih je prikupiti a tokom tom procesa se i hlade pa deo pretovri u kondenzat uljna para- ulje. samo se sliva nazad u karter i time manje opterecuje sistem u**** para.
u principu svejedno je gde, samo je vazno da sistem recirkulacije nije nikada zacepljen.
ako se zacepi, u karteru (i glavi) nastaje nadpritisak, i posledicno teznja ulja da napusti motor bilo kroz semeringe, kroz ravne dihtunge, kroz cep za dolivanje ulja, itd gde pritisak "pronadje" mesto najmanjeg otpora.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Ma sve mi je to sada jasnije sto se uljnih para tice i gde one zavrsavaju na kraju, ali se pitam kada bi ja to crevo od uljnih para (iberlafa) skinuo sa ulaza u kompresor, da li bi se onda pojavljivalo to ulje i mastilo prostor oko turbopunjaca ili se ulje pojavljuje iz same turbine iz njenog lezaja koji motorno ulje hladi i podmazuje.
Da li bi bilo dobro za turbo punjac da ostane bez tih uljnih para koje on prosledjuje u usis motora?
Da li se sam kompresor brze zaprlja od tih uljnih para, jer je vec zachadjen od gasova iz izduvnog sistema koji kod ovih DCI motora u 60 posto obima se povracaju u kompresor i ubacuju ponovo u prostor sagoravanja zbog ekologije i strogih propisa.
Comment
-
-
selni koja se tu nalazi i koja mozda nije najbolje stegnuta
inace normalna pojava tragova ulja, ali ne sme da curka samo onako malo da zamasti.
proveri na jos nekom autu sa istim motorom kakvo je stanje, radi poredjenja.
o samom motor ili tom Renou ne znam nista detaljnije.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Inace, turbina se podmazuje posebnim dovodom ulja pod pritiskom, i iberlauf nema veze sa tim. Sto se turba tice, ti slobodno mozes da iskopcas iberlauf i otvor na usisnom delu kompresora zacepis - turbu nece biti nista.
Ja ne znam kako je trimovan kompjuter, ali postoji mogucnost da ti ovo izazove neke druge probleme u radu.
Ne znam ni kako je postavljen IC kod tvog auta, ali ukoliko je jedan od prikljucaka ispod nivoa turba, mozes da skines crevo sa nizeg prikljucka ICa, pogledas koliko je bilo ulja u njemu, isbacis to ulje napolje, vratis crevo i vozis se neko vreme... i pogledas posle recimo 1000km da li se nakupila opet neka kolicina ulja... ako jeste, ne valja turbo... ali ne mogu da ti kazem za tvoj motor kolika je ta kolicina...
Pozdrav,
Nikola
Comment
-
-
Da, Nikola logicno razmisljas, ali se meni IC nalazi dosta vise od kompresora i ne mogu to da primenim. Sada sam sve obrisao i skinuo masnocu sa komoresora i praticu stanje. Ne bih da bilo sta radim sam jer se auto nalazi jos pod garancijom, ali strahujem da ce me ovo pratiti i nadalje.
U servisu su pogledali i rekli da pratim situaciju da li se pogorsava i oni smatraju da je to za sada u granicama tolerancije za ove DCI motore.
Comment
-
-
Originally posted by subicČitao sam u nekim novinama da je bitno da prijaviš servisu da nešto nije u redu, uzmi pismeno da je konstatovano da vlaži ulje na tom delu, pa ako ti ode ubrzo posle garancije da moraju da ti zamene.
Comment
-
Comment