nenenen nece d anaprave da crkne ALI nece da naprave da trajeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee nemoraju ....
Da li je normalno da Tdi dimi?
Collapse
X
-
Po meni zavisi koja je kolicina dima u pitanju,mislim da je normalno za svaki dizel ima pomalo dima. Opet kao sto neko rece to je turbo motor koji u samom startu ima neku odredjenu propisanu potrosnju ulja!
Inace interesantan podatak sam cuo od dosta ljudi da golf 2 gtd koji je na izdisaju ide kao nenormalan pa mnogi kazu ako ti dvojka dizel ide kao sasava da mozes odmah poceti sa pripremama za generalnu.
Inace sto se tice da li savremeni dizel moze da predje pola miliona ili milion sve zavisi od nacina voznje,ne moze se dizel terati kao beznzinac nikad u zivotu,a to sto se ljudi primaju da on ide...jeste da ide ali nece dugo jer dizel ne moze da trpi forsiranje kao sto benzinac moze,drugo nafta nam je 0 po kvalitetu tako da ce brzo doci do generalnog intervala. Ja recimo sa mojim dizelom u zivotu nisam presao 3.500 obrtaja i to je bilo cinimi se samo 2X inace je konstantno u intervalu od 2.000-3.100.
Na auspuhu zadimi prilikom paljenja ali u normalnoj voznji nista sve do trenutka dok nestisnem papucicu u patos i onda pocinje festival iz auspuha,na 10.000 potrosi od 400-600g ulja,presao je preko 400.000. Rec je o ford mondeu.
Vozim lagano....bolje pola sata kasnije nego 40god.ranije!!!
Comment
-
-
E saddd pitah komsiju pa KAKO znaci li to da vi NAMERNO oslabljujete neke delove na masinama ono u smislu samo da proguraju garanciju ...kaze on BAS TAKO.....toliko smo uigrani a i program je POUZDAN da bukvalno to je pitanje dali ce deo crknuti ovog ili sledeceg meseca ako je tako isprojektovan
bio sam popljuvan kada sam to objavio kao da je to nemoguce i slicno, a to se radi vec godinama samo se ne prica bas u javnosti otvoreno.
uvek postoji "bitka" inzenjera i marketinga.
inzenjer napravi konstrukciju, a onda radi stednje neko visi (inzenjeri nikada u firmama nisu glavni igraci) iz finansija/ marketinga odluci da jos malo ustedi....i onda godisnji bilans uspeha bude na papiru savrsen.
dugorocno, hm svasta se dogodi.
bila je tema o tzv Lopez efektu i nacinu rada sa posledicama koje nastaju gotovo po pravilu.
srecna okolnost je sto je danas mogucnost kontrole kvaliteta pri izradi necega jako napradovala u smislu tolerancija pa zaista retko se desava da otkazu kriticni elementi i sklopovi poput vesanja, upravljanja, kocnica i slicno iako se i tu zestoko skrtari tj stedi na racun kvaliteta/ robusnosti/ pouzdanosti.
tako da ti potpuno verujem u to kako komsija opisuje.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Inace interesantan podatak sam cuo od dosta ljudi da golf 2 gtd koji je na izdisaju ide kao nenormalan
stoga sam i napisao koji post ranije, da ne moze odokativno po tome kako "vuce" dizel da se odredi stepen pohabanosti dovoljno pouzdano,
odnosno da i kada je vec motor u osetnom stanju habanja to se teze primeti.
kod dizela je paljenje ledenog motora nepogresiv pokazatelj stanja pohabanosti[/quote]
volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Apropo dizela ..kompresije....u toku voznje dizel se nemoze osetiti da li "slabije vuce" kao kod benzinca razlog tome je duplo veca kompresija koja je oko recimo 23bar-a dok kod benzinca je oko 10,,,11bar tako da dizel je gadno kupovati i zbog mogucnosti ostecenja glave motora....svaka pregrejanost motora zaglavljenej termostata ili ukoliko neukljuci ventilator a na vreme se nestaen glavu motora kod dizela ume da nacne ako ne i da pukne...
Comment
-
-
Konsultovao sam majstore u "Auto Čačku" i oni kažu, da kod Oktavije 1,9TDI(PD mašina), kada se otvori čep za dolivanje ulja u motor mora da se pojavi "dim"!Ovo "dim" kažem uslovno pošto to nije pravi dim već isparenja!Dalje, kažu oni, ovo je mnogo manje uočljivo kada je motor hladan ili je u fazi zagrevanja, dok se kod zagrejanog motora to više manifestuje!
Opisano se dešava kod potpuno ispravnih motora i nema nikakve veze sa nekim nedostatkom!Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!
Comment
-
-
Ajde da pogledam jos jednom kod oceve Octavie. Ali, dima nije BILO NI MALO. Mora da ipak ima veze sa istrosenosti motora, ipak. Napominjem da je auto presao samo 27000km Jedino da je neki ultra dobar primerak u pitanju. Stvarno misterija. Kazem, mogao sam da stavim nos na otvor ulja i udisem. Motor zagrejan a nema nicega. Cak nema ni onog sekunda kad se otvori cep ni jedan dasak dima/isparenja ili sta vecNa Bori ima bas vidljivo, konstantno curkanje, na Golfu 4mo sto sam prodao bilo baaas bas. Tako da opet, kad covek razmisli, jedino logicno, ili kvazi logicno objasnjenje, neka blaga ili manje blaga istrosenost motora. Veceras sam razgovarao sa momkom ciji je otac auto limar, pa je cesto to proveravao kod auta koji su bili na popravci kod njegovog oca. On to uzima, bez pogovora kao znak istrosenosti motora, i kaze da se po definiciji pocinje da javlja kad auto predje 100000km. i da prati semu, sto vise km, to vise dima!
Comment
-
-
Pod isparenjem ima logike podrazumevati trenutno oslobadjanje dima po otvaranju cepa, ajd jedno 2-3 sekunde. Ovde se radi u mom slucaju o konstantnom curkanju na cepu i na meracu za ulje na jednom autu, i na totalnom odsustvu pojave na tako reci novom motoru!!! Kako to, majku mu, da bas onaj sa blizu 200k km curka, a onaj sa 27k i ne pomislja na tako nesto. Jedino mozda, sto kaze onaj majstor, da je zbog veceg zagrevanja ulja u jacim motorima, ali i to mi ba sne pije vodu, jer, recimo, kad stavimo ruku iznad dzezve u kojoj kluca voda osetimo bas toplotu, sto ovde nije slucaj. Ajd da uzmemo u obzir i starost ulja. Skoda (koja ne dimi) je presla 8000km sa uljem koje je trenutno u motoru, a prodat golf je dimio sa glanc novim Castrol 505.01 iz Autokomerca!
Comment
-
-
Ima i tu nešto.Meni je napomenuto da ako budem koristio Castrol 505-01(raniji vlasnik ga je isključivo koristio) imaću od zamene do zamene ulja potrošnju od oko 0,5 ili nešto više litara.Opet, kažu, ako koristim Wurth-ovo ulje, takodje oznake 505-01, neću imati skoro nikakvu potrošnju istog.....Oni ovo drugo ulje koriste kao drugu preporučenu opciju od strane proizvodjača i odlično im se pokazalo!
Ja sam po inerciji nastavio raniju praksu, ali planiram da kod sledeće zamene predjem na moje omiljeno Shell ultra diesel oznake 505-01!
Danas ću otići ponovo do drugara pa ćemo probati jednu ganc novu Oktaviju!Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!
Comment
-
-
Done!
Na hladno nema nikakvih isparenja.Kada se auto dobro provoza(postigne radna temperatura),a zatim napravi još nekoliko krugova okolnim putevima, isparenja počinju.Naravno nije to ne znam koliko, ali kada se otvori čep za dolivanje, jasno se uočava!Komentar stručne ekipe, to je normalna pojava, sa napomenom da je normalno da se tokom eksploatacije količina ovih isparenja povećava!Najvažnije je da potrošnja ulja ostane u fabrički navedenim granicama!Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!
Comment
-
-
U pocetku teme je upotrebljivan izraz "dim"
sada smo dosli do "isparenja"
Da li ima razlike????? Pa trebalo bi, para je bela, a dim je sivkast, zar ne???
Pitanje: da li je normalno da na cep za dolivanje ili recimo iber duva odredjena kolicina (konstantna) vazduha koja nastaje od pokretnih delova motora????3SG(T)E EXPERT
MAN service
Comment
-
Comment