Automatsko paljenje svetala

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • rajmax63
    CBC Prijatelj
    • 02.04.2005
    • 1415
    • Bačka Palanka
    • AUDI A6 2.0TDI 170KS

Re: Automatsko paljenje svetala

Originally posted by markofpi
    Meni se pak u glavi mota druga ideja ali ne znam koliko je komplikovano tako nesto odraditi jer ne bih da mi neki od elektricara nesto s*ebe. Naime, na luksuznijim vozilima vec odavno postoje dnevna svetla i to ne LED diode sa manekenskim stilom kao sto cybland rece vec sijalica dugog svtla svetli manjim intenzitetom. Vecina automobila danas ima odvojena duga od kratkih svetala tj. koriste se zasebne sijalice. E sad na sijalicama dugog svetla verovatno postoji neki potenciometar sa unapred odredjenom snagom koju ce preneti do sijalica i u kabini poseban prekidac koji to aktivira. Efekat je takav da su po danu ta svetla malo zuckaste boje ali da se itekako primecuju od strane ostalih ucesnika u saobracaju u svim dnevnim uslovima voznje. Ima li neko ideju kako ovu zamisao sprovesti u delo i da li je to uopste dozvoljeno novim zakonom!?? Ipak je ovo Srbija i tolerisace se mnoge nepravilnosti ali mi ovo i pored toga sto nije fabricki deluje kao jako kvalitetno resenje kako po moj dzep i izgled automobila tako i po bezbednost u saobracaju.
    markofpi ne moj se ljutiti ali totalno pogresna konstatacija.gde se to u svetu koristi dugo svetlo za dnevno svetlo
    elem da skratim.
    moj auto je sa Švedskog tržišta i ima fabrički ugradjeno dnevna svetla.kada su kod mene ugašena svetla i kada upalim auto automacki se upale kratka svetla.to znači da ja ne mogu nikako da ugasim svetla na autu sve i da hoću.-mogu da stavim prekidač u srednji položaj ali onda sijaju pozicije.kada je prekidač na "O" ne mogu da koristim duga svetla nego samo kao ablend a kada prabacim prekidač na dkroz desno na simbol oborenog svetla onda mogu da koristim duga.
    znači da neću imati problema sa novim zakonom u smislu da sam zaboravio da uplim dnevna svetla tj oboreno
    blago onom ko rano poludi pa mu zivot prodje u radosti i veselju
    Audi ima crveno T

Comment

• nospeoce
      CBC Član
      • 09.12.2008
      • 29
      • Beograd

Rajmax-ov predlog je ok. Kaze pali svetla sa 15s kasnjenja,sto je super,zbog akumulatora...Jos i da nadjemo gde to ima u BG-u
      POWER TO THE PEOPLE

Comment

• markofpi
        CBC Senator XXL
        • 27.07.2006
        • 1552
        • Bezanijska Kosa

markofpi ne moj se ljutiti ali totalno pogresna konstatacija.gde se to u svetu koristi dugo svetlo za dnevno svetlo
        Naravno da se ne ljutim jer sam svestan svog ne znanja!
        bas pre neki dan vidim Audi A6, znaci ne ovaj najnoviji nego model pre njega. I tacno sam video okruglo socivo dugog svetla koje svetli zuckasto kao dnevno. Gotovo da sam siguran da mu je to dugo svetlo jer iduci ka spoljasnjoj strani fara ima jos jedno okruglo socivo ali ne ogledalo nego bas socivo za verovatno xenon i posle njega ide migavac.

Comment

• Cherokee_NS
          CBC Senator XXL
          • 08.02.2009
          • 802
          • Novi Sad

E ovo i mene zanima....

Vidim da ima da se kupi taj relej ili vec kako da ga nazovem.... Ako postoji mogucnost kupovine u BG ili NS, pridruzujem se
          Mesto za vasu reklamu, za samo 100 eura mesecno!

Comment

• melcer
            CBC Veteran
            • 04.03.2009
            • 174
            • Progar

@ cybland: znam sta si mislio zezam se, sto si na kraj srca, odmah se ljutis cim se neko nasali.

ako je neki problem izvini

Comment

• RedboX
              CBC Senator XXL
              • 28.11.2006
              • 1537
              • Novi Beograd

To vam je sve prica kao i za pojaseve i njih ce naplacivati ako se ne vezes tako i sa svetlima.Kad se naviknete da ih palite zaboravicete da to niste pre radili.
              Ja imam resenje koje je <1 rsd a to je, zavrnes lepo u volan gore sa zadnje strane jedan fini sraf za limove pa ga malo obradis brusilicom da se dobije siljak (ostrinu izabrati po volji) pa svaki put kad se uhvatis za volan sigurno ces se stiti da treba nesto da uradis. Kada paljenje svetala postane uslovni refleks skinuti sraf. A, skoro za dz!
              I don't care if there are no user serviceable parts inside... I'm going in...

Comment

• StudentBGD
                CBC Senator XXL
                • 18.12.2007
                • 1027
                • Beograd

Originally posted by markofpi
                Naravno da se ne ljutim jer sam svestan svog ne znanja!
                bas pre neki dan vidim Audi A6, znaci ne ovaj najnoviji nego model pre njega. I tacno sam video okruglo socivo dugog svetla koje svetli zuckasto kao dnevno. Gotovo da sam siguran da mu je to dugo svetlo jer iduci ka spoljasnjoj strani fara ima jos jedno okruglo socivo ali ne ogledalo nego bas socivo za verovatno xenon i posle njega ide migavac.

Citat sa Honda foruma:

"...Prema onome sto sam ja vidjala i sto imam na kolima, dnevna svetla (DRL) su duga svetla sa slabijom strujom - u sustini, imaju kraci i bledji snop od kratkih tj. oborenih..."

Izgleda ipak neko koristi...
                Ne znam da pisem kako treba pa ne bih da se potpisujem

Comment

• cybland
                  CBC Veteran
                  • 11.04.2009
                  • 131
                  • Beograd

@Melcer: Nema, niti je bilo nekakve ljutnje. Samo sam želeo da pojasnim da ne bi bilo nesporazuma.

@svi ostali uključeni u raspravu o korištenju dugih svetala kao DRL: Korištenje dugih svetala kao DRL (samo pod manjim naponom pa samim time i smanjene jačine) je sasvim uobičajena praksa. Kao što sam već napisao u prethodnom postu, najčešće je u upotrebi u Kanadi ali sve češće ih prerađuju (u privatnoj režiji) da koriste maglenke. Po pitanju Evrope (Evropske unije) do sada su zemlje članice regulisale korišćenje DRL-a prema sopstvenoj proceni ali od Januara 2011 sva nova putnička i laka teretna vozila koja se prvi put registruju u EU će morati da imaju DRL. Isto će važiti i za autobuse i teška teretna vozila ali od polovine 2012. U svakom slučaju, obzirom da naš ZOBS dozvoljava korišćenje oborenih svetala umesto DRL-a, preporučujem svima da počnu već danas da ih koriste i tako se naviknu do decembra. Kada novi ZOBS bude počeo da važi pojaviće se i kod nas sijaset relea i kojekakvih uređaja za DRL. Čak verujem da će ih biti toliko da će mo imati posebnu temu za razmenu DRL iskustva.

Comment

• markofpi
                    CBC Senator XXL
                    • 27.07.2006
                    • 1552
                    • Bezanijska Kosa

Znaci na neki nacin sam ipak bio u pravu! Po meni bi to bila mnogo bolja opcija nego koriscenje klasicnih oborenih svetala ali samo pod pretpostavkom da je intervencija jednostavna. Na primer kao konverzija obicnih farova u xenon. Mislim da bi Vlada_Trion mogao da nam da jos neki koristan info pa se mozemo i njenu obratiti.

Comment

• cybland
                      CBC Veteran
                      • 11.04.2009
                      • 131
                      • Beograd

”Intervencija” nije ni u kojem slučaju jednostavna. U fabričkom izvođenju koristi se ceo DRL kontrolni modul koji reguliše kada i kako (kojom jačinom) duga svetla rade. U kućnoj varijanti je još komplikovanije jer, kao što sam već napisao, imaš problem izvođenja amblenda kada su ti duga svetla u DRL modu. I dalje smatram da je za kućnu varijantu sa minimalnim troškovima, a uskladu sa našim novim ZOBS, naj jednostavnije rešenje prevezati oborena svetla da se pale kad se da kontakt. Naravno, ima to svojih loših strana. Idealno rešenje - navika da pališ svetla pri polasku.

Comment

• skijash
                        CBC Senator XXL
                        • 07.09.2007
                        • 1354
                        • Beograd
                        • wrx

Ja sam u prošlom autu (chevrolet corsica za Kanadsko tržište) imao dnevna svetla. Palila su se kad se upali auto, ali su bila slabija od oborenih. Postojao je i neki senzor, tako da se kad napolju oslabi svetlost (kad uđeš u tunel ili predveče) sama pale oborena svetla. To je bilo dosta dobro rešenje ako se uzme u obzir da tamo moraju da postoje ta svetla - kod nas je skroz nepotrebno.

Comment

• markofpi
                          CBC Senator XXL
                          • 27.07.2006
                          • 1552
                          • Bezanijska Kosa

Danas sam skinuo User Manual za Lagunu i izmedjuostalog nasao ovo (napominjem da ovog nema u originalnom uputstvu koje imam na holandskom):

Comment

• cybland
                            CBC Veteran
                            • 11.04.2009
                            • 131
                            • Beograd

Na sreću svih vlasnika Renoa (modeli sa automatskim paljenjem svetala) oni već imaju ugrađen ili DRL ili automatsko paljenje svetala po paljenju motora. Obično sve što je potrebno da urade je da ostave prekidač svetala (na ručici) u položaju upaljenih oborenih svetala. Ako nakon toga ugase motor, vozilo će samo ugasiti svetla i, naravno , upaliti ih kada je motor ponovo pokrenut. Napominjem da ako izvršite paljenje svetala dok je motor ugašen čuće se zvučni signal upozorenja da su svetla upaljena. Znači, upali motor -> pali svetla -> gasi motor. Sve ovo isprobano na Meganu 2003. godište.

Comment

• RedboX
                              CBC Senator XXL
                              • 28.11.2006
                              • 1537
                              • Novi Beograd

U principu i kod moje mazde to radi tako samo bi trebalo neki relej koji bi prekidao i palio svetla kad je motor on/off a ja treba samo da ih ostavim u polozaju ukljuceno.
                              Sada ja glumim relej
                              I don't care if there are no user serviceable parts inside... I'm going in...

Comment

• pirke12
                                CBC Član
                                • 13.11.2009
                                • 15
                                • Beograd

ima li novosti ? gde moze da se kupi ova elektronika za automatsko paljenje farova ? Da li je neko video na Bubanj Potoku ili negde u bg-u? i za koje pare?

Comment

Working...
                                X