Automatsko paljenje svetala

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • rudic.m
    CBC Senator XXL
    • 30.07.2008
    • 407
    • Odžaci

Re: Automatsko paljenje svetala

Pero,na Ladi imas prekidac-taster na kom palis poziciju(polozaj 1) i kratko svetlo (pozicija 2).Na tom prekidacu vezes paralelno releje,jedan za poziciju a drugi za kratka.Dugo svetlo palis preko ablendera.Znaci,releji ti sluze samo umesto onog prekidaca na konzoli,nema veze sa prebacivanjem dugo- kratko.
    viewtopic.php?f=15&t=31792

Comment

• djukic
      CBC Senator XXL
      • 27.03.2005
      • 2526
      • Beograd

To jeste najprostiji sistem ali sta da se radi sa dimerom koji zatamni osvetljenje sata?
      https://t.me/pump_upp

Comment

• npero
        CBC Član
        • 17.02.2008
        • 50
        • SU

Jedan rele mi sa alternatora pali kratka i zadnje pozicije po zadnjoj verziji koju sam danas odradio na dva auta. E sad dodajem jos jedan rele zato da kad okrenem rucku upalim regularno svetla da mi iskljuci onaj prvi rele. Znaci prosto jedan pali pali preko alterneatora kad je rucka na poziciji 0 drugi cim okrenem rucku gasi onaj prvi i sve dalje radi kao sto je i pre radilo. Na ovoj mojoj istalaciji je moralo sa dva releja mozda za neke drugi tip vozila moze sve da se resi sa jednim ne znam ovde je moralo 2 kom ne moze drukcije.

Moja ideja je sledeca upali kratka da ispostujes zakon, upali zadnje pozicije ako se uvece zaboravis okrenut rucku da se neko ne bi zabio . Inace na ovim Citroenima je mehanicki reseno da ni ne mozes ukljuciti dugacka dok ne okrenes rucku tako da kad tad ces ukapirati nocu da moras okrenuti rucku al dok ne ukapiras.

Inace na PSA grupi vozila posle 2000 se to aktivira softverski (sigurno i kod drugih proizvodjaca ne znam nemam interfejs ni softver za njih) i tu isto tako radi upalis auto pale se kratka i pozicije napred i nazad i ne mozes prebaciti na dugacko samo ablendovati i ne radi unutra osvetljenje i ne zatamnjuje satove.
        Danas sam video da za neke modele ima i opcija da ima posebno dnevno svetlo tada samo pali pozicije napred nazad i neki izvod za to svetlo a koji nemam pojma posto auto nije ima dodatna svetla pa smo podesili da pali kratka naravno sve softver za minut gotovo a ove zice releje treba vremena lemilica, izolir trake, svega .

Comment

• Dalibor Vukić
          CBC Senator
          • 08.09.2009
          • 279
          • Beograd

Ajde ovako. Što se ne bi prekidač za svetla ostavljao uključenim, ali se umesto na 30-cu zakači na kontakt bravu i to ne na 15-cu, već na kontakt za potrošače.

Da pojasnim. Većina kontakt brava ima izvod za potrošače (radio, ventilator grejanja...), koje drži uključenim na kontaktu, ali ih isključuje prilikom pokretanja motora, da bi se smanjilo opterećenje akumulatora pri pokretanju. Na prekidač za svetla stiže sa 30-ce napon iz instalacije, to se odspoji i spoji na pomenuti izvod na kontakt bravi. Efekat će biti da se svetla uključe kad se da kontakt, isključe dok se motor pokreće i ponovo uključe nakon starta. Ovako ne postoji mogućnost da vozač zaboravi da uključi prekidač kada počne da se smrkava jer ima oborena, pa da vozi bez pozicija pozadi, takođe, duga se normalno uključuju na ablender i nema razmišljanja kako da povežem, a da ne rade oba vlakna istovremeno. Ko hoće da sluša muziku, dok mu motor stoji, a neće da mu i svetla vuku struju, ubaci prekidač u tu vezu kontakt brava - prekidač svetala.

Comment

• npero
            CBC Član
            • 17.02.2008
            • 50
            • SU

Moze i to . Na nekim autima je vec tako fabricki reseno napajaju sa tog drugog izvoda koji se gasi prilikom paljenja. Samo ostaje da se resi osvetljenje table posto zatamni kad su ukljucena svetla pa se po sunucu slabo vidi mada i to zavisi od auta ili se doda jos jedan prekidac u taj vod sto ide prema tabli.

Svaki problem ima vise resenja pa ko sta voli .

Comment

• rudic.m
              CBC Senator XXL
              • 30.07.2008
              • 407
              • Odžaci

Vi kao da samo u tablu gledate!
              Ne zanam na koji to nacin zatamnjuje tablu?

Comment

• Dalibor Vukić
                CBC Senator
                • 08.09.2009
                • 279
                • Beograd

To za tablu je već druga priča, taj problem ima i da ne ide automatski, već da vozač uključuje svetla ručno, tako da bilo koji od ovih sistema ne kvari stanje po tom pitanju. To sređivanje osvetljenja table ćemo zasebno da naplaćujemo Ja odradio ovako kod sebe na oba auta, samo kabl, cvik klešta i hilznice za nastavljanje. Kud ćeš jeftinije.

Comment

• rudic.m
                  CBC Senator XXL
                  • 30.07.2008
                  • 407
                  • Odžaci

Kad smo vec kod tabli(izvinjavam se ako je malo off),razmisljao sam da uradim cajgere tako da bez svetala se nista vidi(samo crna pozadina ili koju vec boju hocu) a kad se svetla upale svetle brojevi.Isekao bih na kateru brojeve i preko foliju koja propusta svetlo.Zna li neko koja je folija najbolja za to?

Comment

• Dalibor Vukić
                    CBC Senator
                    • 08.09.2009
                    • 279
                    • Beograd

Meni pada na pamet ona za rentgen. Samo ne znam da li je bezbojna pa se aktivira ili crna pa se aktivira.

Comment

• broj 123
                      CBC Senator
                      • 29.08.2008
                      • 221
                      • srbija

radic:
                      jedno pitanje posto vozis kadeta!!

jer mzoe da se plus uzme od akumulatora stavi( stavi osigurac ) i poveze na relej a kontakt uzimam sa alternatora ona tanja zica i spajam na relej za pobudjivanje,a zicu sa releja da povezem posle prekidaca tj na zicu koja ide ka ablenderu jer moze tako?
                      i jer moze na jedan relej da rade i pozicija i oborena?

Comment

• rudic.m
                        CBC Senator XXL
                        • 30.07.2008
                        • 407
                        • Odžaci

Struju dovodis direktno sa prekidaca,ona crvena zica,pa na ulaz releja.To sve spajas odmah tu iza prekidaca,jer su ti tu sve zice i najlakse je.Iz prekidaca izlazi jedna deblja zica,mislim da je plavo -bela,ona ti je za poziciju i tablu.NJu samo ogolis malo (ne seces je) i povezes izlaz sa releja.Druga,tanja zica je za kratka svetla.Gledaj da sa releja dovodis zice istog preseka kao sto su na prekidacu,ne tanje.Mozes spojiti na jedan rele(malo jaci) ali ce ti onda kad je ugasen auto i preko prekidaca svetala ukljucis poziciju svetleti i kratko svetlo.Morao bi da ubacujes diode a to je malo komplikovanije nego dodati jos jedan rele.

Comment

• zoranbg
                          CBC Senator XXL
                          • 23.03.2005
                          • 4098
                          • Rooster's Hill , Beog
                          • Grande Punto 1.2

I ja ima jednu ideju ..
                          Naprimer da se stavi JAKA led dioda da treperi na vrlo vidnom mestu kada su svetla iskljuchena, chim se ukljuche svetla ta led dioda da se automatski iskljuchi. a i nije losha stvar,deluje kao da imash josh neki alarm u kolim..jer tje ta dioda non-stop da treperi kada je automobil parkiran.
                          Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• broj 123
                            CBC Senator
                            • 29.08.2008
                            • 221
                            • srbija

radic,kako se bese vadi prekidac za svetla zaboravio sam jer sam ga odavno vadio i jer znas koja je bolja zice koja ide sa alternatora do tablu za koju treba da vezem pobudu za prekidac?

Comment

• rudic.m
                              CBC Senator XXL
                              • 30.07.2008
                              • 407
                              • Odžaci

Moras da odsrafis plastike oko instrument table.

Comment

• broj 123
                                CBC Senator
                                • 29.08.2008
                                • 221
                                • srbija

hvalati setio sam se i onda ima zabica na prekidac i stisnm i izvucem,hvala ti puno setio sam se!!!
                                samo jos mi kazi jer znas koje je bolje zica koja ide od alternator do table ili moram da vucem od alternatora?

Comment

Working...
                                X