Skidanje kilometar sata na Mercedesu 124

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Alien108
    CBC Veteran
    • 03.06.2008
    • 129
    • Beograd

Re: Skidanje kilometar sata na Mercedesu 124

Za skidanje drvenog panela oko ručice menjača mora se prvo ukloniti tapacirana obloga pregrade između prednjih sedišta.
    Potrebno je povući je prstima u jednu stranu jer su joj krajevi u usecima sa strane - kako se ne bi videli.
    Kada se ukloni, vidi se jedan vijak koji drži ovu oblogu, kada se odvije treba je lagano povući na gore.
    Pre toga nije loše ukloniti plastični prsten na drvenoj oblozi oko menjača, ali može i bez toga.

Obzirom da je tvoj model sa automatskom transmisijom, potpritisak u vakuumskim cevima igra bitnu ulogu i na rad menjača.
    Njime se reguliše mekoća promene stepena i ako nema "curenja" menjač mora prebacivati mekano - praktično neprimetno,

Uzrok nekorektnog rada ekonomera može biti kod vakuumskog gumenog razvodnika koji se nalazi kod serva kočionog sistema.
    U njega ulazi jedna vakuumska cevčica iz motornog prostora, a izlaze najmanje tri prema putničkom prostoru.
    Vremenom guma popušta i najčešće dolazi do delomičnog ili potpunog začepljenja protoka unutar razvodnika.
    Zbog ovog može da ne funkcioniše regulacija visine farova, ili ekonomer, kod dizela boš brava itd...
    Oni malo odvažniji pažljivim korišćenjem borera od 1.5 mm provrte zapušen otvor i vrate funkcionalnost.

Valja proveriti da nema ulja u vakuumskim vodovima koje doduše obično potpuno blokira rad ekonomera, ali se oseti i na radu menjača.

Morao bih znati i koja je godina tvoj Merc jer postoje razne modifikacije na njima.
    Princip rada sklopova na tvom 200 vrlo je sličan onome poput mog "tristaća" pa može dosta toga da se upotrebi sa linka koji sam dao.

Comment

• srbin001
      CBC Član
      • 25.09.2010
      • 86
      • Srbija

E ovako,
      merc je iz 1988 godine, kao sto rekoh 2.0 je motor.
      Kada si vec spomenuo, menjac ima obicaj da promeni brzinu malo grublje od ocekivanog, ali ja sam mu usao u semu sto se tice voznje i retko kada mi se desi. Mada opet, kada zurim i vitlam imam blage trzaje pri promeni stepena prenosa u nizih u vislje. Najvise se oseti iz druge u trecu.
      Farove mi bez teskoca pomera gore dole, necujno.

Kako to da ocistim, ako mezes da mi detaljnije objasnis bilo bi vrh.. Imam sada par dana slobodno za ovu belosvetsku NG pa sam planirao da kockam Mecku na placu

Comment

• banekg
        CBC Senator XXL
        • 06.09.2010
        • 1274
        • Nis
        • Toyota Carina e 2.0

U, brate, imas garazu? Ja, kad dodje zima, tugujem do proleca, jer nemam garazu.
        Long Live CBC!!!

Comment

• srbin001
          CBC Član
          • 25.09.2010
          • 86
          • Srbija

Ne brate, nemam
          Ali toliko volim da cackam oko kola da mi ni -30 ne predstavlja veci problem

Comment

• banekg
            CBC Senator XXL
            • 06.09.2010
            • 1274
            • Nis
            • Toyota Carina e 2.0

I ja, al' me gledaju sa okolnih zgrada i misle da sam lud, a supruga mi ugledni profesor pa izbegavam zbog nje.
            Long Live CBC!!!

Comment

• srbin001
              CBC Član
              • 25.09.2010
              • 86
              • Srbija

Originally posted by banekg
              I ja, al' me gledaju sa okolnih zgrada i misle da sam LUD, a supruga mi ugledni profesor pa izbegavam zbog nje.
              Znas kako, ja to radim na placu gde imam kucu (ovde sam u stanu), ali opet nemam garazu, jbg..
              Jer zivim u takom kraju da bi mi neki pakosnik namerno izgrebao auto srafcigerom kada bi me video da na -5 ceo dan cackam oko kola, sto ne bih mogao da progutam pa bi ispucao svu municiju koju imam na okolne zgrade!

Comment

• Alien108
                CBC Veteran
                • 03.06.2008
                • 129
                • Beograd

Hm, sad sam u dilemi da li pisati i time odgovarati za nečiju prehladu!?
                Link za automatske transmisije iz 722 familije http://w126.pp.ru/akp722.pdf (iz iste su i one na W124).
                Valjalo bi da sa linkova koje sam dao ili ću dati sve skidate na disk, jer se nezna kada mogu "nestati".

Ako menjač prebacuje u svim režimima grublje može se štelovatu preko vakuumskog modulatora na menjaču koji je na Mercu postavljen između ostalog što vremenom dolazi do promene u radu. (pod uslovom da nisu oštećene lamelice do te mere da ni štelovanje ne pomaže).
                Ovaj modulator bi trebao biti sa vozačke strane na menjaču (u njega ulazi vakuukska cev iz motora), i može mu se prići jedino odozdo (dizalica ili kanal).
                Kada se odvrne u jednu stranu menjaće mekše, i obrnuto. (ne pamtim koja je koja, kad nađem javljam)

Mercedes je ovu transmisiju razvijao sam i u svoje vreme smatrana je jednom od najboljih na serijskim automobilima, zato je treba dovesti u funkcionalno stanje što bliže fabričkom.

Nadam se da znaš kako se proverava nivo ulja u menjaču - za svaki sl. (zagrejan na radnu tmp., auto na ravnom, kratko jednom u napred - nazad, ostaviti ga na R i izmeriti nivo ulja) - ako ručna ne radi, moraš nekog u kola da ga drži na kočnici.

Filter ulja u menjaču se mora redovno menjati i isključivo originalni zbog protoka!
                Mercedes nudi specijalno ulje za transmisije sa većom km - najbolja varijanta.
                Postoji i tzv. kit za reparaciju komandnog modula menjača koji nije skup i može se uraditi u sopstvenoj režiji.

Još ponešto o vakuumu...

Kod merca je gotovo sve regulisano preko vakuuma, od rada motora do centralne brave, nivoa farova, rada klapni u A/C sistemu, itd.
                Podeljen je na podsisteme koji funkcionišu u suštini zasebno, tj. ako dođe do problema ne ometaju rad ostalih podsistema.
                Tvoj automobil ima već preko 20 leta i promene na gumenim delovima su neminovne taman da su bili svo vreme negde na suvom na lageru.

Mora se proveriti kompletna vakuumska instalacija (postoji za to i sprej kojim se prskaju spojevi), naročito gumeni delovi - kolena, razvodnici.
                Već rekoh može doći do prodora ulja u vakuumsku instalaciju zbog oštećenog dihtunga ili sličnog problema.
                Kod serva kočnica malo iznad postoji jedan gumeni razvod koji treba skinuti i proveriti da li su svi kanali prohodni.

Valja proveriti i rad ventila na crevima koja idu iz njega u kabinu - dali puštaju u jednom smeru, a u drugom jok.

Na kraju, vakuumska instalacija mora biti potpuno ispravna da bi pre svega ispravno radili motor i menjač!

Comment

• srbin001
                  CBC Član
                  • 25.09.2010
                  • 86
                  • Srbija

Prehlada je nista naspram ljubavi ka sredjivanu kola.. Ona ce i proci, ali auto ostaje skockan, zar ne?
                  Znam kako se proverava ulje u menjacu ž(hvala u svakom slucaju)
                  Zanima me samo servisni interval na menjacu (koje ulje i filter i na koliko KM)?

Znas li mozda, posto sam uzeo novi volan, postoji li nesto na sta bi trebao da obratim paznju pri skidanju starog i stavljanju novog volana? Po logici stvari trebalo bi da bude prosta stvar, ali opet...

Hvala na detaljnom objasnjenju, jos jednom.

Comment

• Alien108
                    CBC Veteran
                    • 03.06.2008
                    • 129
                    • Beograd

Nema posebne opasnosti, konkretan link na demontažu volana:

... i naravno ne zaboravi da upravljač postaviš u idealan položaj pre nego ga skineš kako bi lakše postavio novi bez naknadne potrebe za korekcijom položaja.

Comment

• srbin001
                      CBC Član
                      • 25.09.2010
                      • 86
                      • Srbija

Originally posted by Alien108
                      Nema posebne opasnosti, konkretan link na demontažu volana:

... i naravno ne zaboravi da upravljač postaviš u idealan položaj pre nego ga skineš kako bi lakše postavio novi bez naknadne potrebe za korekcijom položaja.
                      Hvala..

Comment

Working...
                      X