Slaba viidljivost, farovi na Volvo FH

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Siera
    Cbc Senator
    • 09.11.2009
    • 1365
    • Čačak
    • Stralis

Slaba viidljivost, farovi na Volvo FH

Možda ovoj temi nije mesto ovde a ako sam omašio neka admin prebaci gde treba.
    Imam problem na kamionu sa farovima, jednostavno postala je situacija da se noću veoma slabo vidi sa njima na oborenim svetlima, još ukoliko je put mokar to je onda užas. U pitanju su ksenonska originalna svetla, nikakve budževine prepravke itd sve je znači po fabrici, kada se stane ispred farova ona sijaju jasno nije neka mutna svetlost i sl, snop se jasno ocrtava linijom ni tu nema nekih primedbi. Nikada nije nešta dirano štelovano itd itd. Sad moje pitanje je može li ksenon sijalica da oslabi toliko i drugo može li sočivo da propadne. Evo je slika fara u pitanju je Volvo FH a proizvodjač fara mislim da je Valeo. Ima li negde u pravilniku koliko lumena treba da je jačina ksenon sijalica i može li to da se izmeri na tehničkom, baš mi se ne menjaju farovi ali ako bude moralo nie mala ivesticija cca 800€ a možda i više.

Red Bull daje krila al zato rakija daje quatrro
  • Siera
    Cbc Senator
    • 09.11.2009
    • 1365
    • Čačak
    • Stralis

Da nastavim priču o farovima našao sam isečak iz pravilnika o svetlima, ovde je u pitanju jedinica za svetlost LUX, evo ga isečak
    iz pravilnika:

Najmanja osvetljenost, za vozila prvi put registrovana u Republici Srbiji nakon 1. jula 2012. godine, merena regloskopom u zoni najveće osvetljenosti dugog svetla mora biti za vozila vrste L - 8 lux, za vozila vrsta M, N, T, C i K sa nehalogenim sijalicama - 16 lux, za vozila vrsta M, N, T i C sa halogenim sijalicama sa dve žarne niti najmanje - 24 lux, za vozila vrsta M, N, T i C sa halogenim sijalicama sa jednom žarnom niti najmanje - 32 lux, za vozila vrsta L, M i N sa gasnim izvorom svetla - 35 lux nakon 4 sekunde od uključenja ali ne više od - 180 lux, za vozila vrste M, N, T i C pri uključenom kratkom svetlu ne više od - 4 lux.

Sad me zanima jedinica Lumen ako ne grešim to je jedinica za jačinu svetla u sijalicama??? Kako se to sad preračunava

Comment

• zoranbg
      CBC Senator XXL
      • 23.03.2005
      • 4098
      • Rooster's Hill , Beog
      • Grande Punto 1.2

1 lx = 1 lm/m2
      Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Siera
        Cbc Senator
        • 09.11.2009
        • 1365
        • Čačak
        • Stralis

Uuuu pa "račun" nikad ni u školi nisam voleo

Ako sam izračunao dobro a nisam najsigurniji recimo ako mi je put širine 4m i snop oborenih svetala dužine 60m dobijem površinu 240m2, sijalica bi trebala da bude jačine 240 lm,
        Pomoć!!!

Comment

• Bingodalton
          CBC Senator XXL
          • 12.11.2012
          • 316
          • Novi Sad
          • GP 1.9 JTDM Sporting

Ne vredi, ne mozes tako racunati. Moras imati neku referentnu povrsinu na odredjenoj udaljenosti pa ces onda dobiti lumene.
          Da li je povrsina na udaljenosti od 1, 2, 10m... A sta ce ti uopste lumeni, jel imas negde da oteras kamion da se izmeri jacina svetlosti?

Comment

• Siera
            Cbc Senator
            • 09.11.2009
            • 1365
            • Čačak
            • Stralis

Danas sam baš pričao na tu temu kod mene gde radim tehnički pregled ali tu je u pitanju stari aparat za merenje podešenosti farova. Rekoše mi da postoji novi elektronski Hella aparat koji to može da prekontroliše ali kod mene u ČA izgleda da ima jedan takav pa ću od utorka jedan dan otići to da uradim. Samo me brine da nisu propala sočiva u faru, a ako su sijalice, jbg manji su problem nego menjati farove, e sad da li xenon sijalice mogu propasti vremenom ili ne to ne znam?

Comment

• Bingodalton
              CBC Senator XXL
              • 12.11.2012
              • 316
              • Novi Sad
              • GP 1.9 JTDM Sporting

Davno sam gledao to prebacivanje Lux-Lumen. U sustini lumen je jacina sijalice i zaista je to tesko izracunati ili izmeriti. Izmeriti na nekoj udaljenost bi znacilo da znas povrsinu koja je osvetljena na udaljenosti od 1m (na 1m se obicno mere lux vrednost) pa bi onda mogao izracunati jacinu same sijalice. Lux mozes izmeriti i obicno se meri na 1m udaljenosti od izvora svetlosti. E sad, naravno da Lux vrednost nece biti ista direktno ispred izvora svetlosi vec ce se smanjivati ka ivicama povrsine, pa bi za svaku promenu (ili da odredis neke granice) morao da meris (ili racunas povrsinu) osvetljenosti i jacinu u Lux, pa to sve onda saberes... Mucan posao, a zapravo ti uopste nije bitan.

A naravno da sijalice vremenom imaju slabiju jacinu, a HID sijalice navodno menjaju i boju, vise na plavo. Generalno menjanjem temperature boje (recimo iz 4300K u 6000K) i jacina u lumenima opada. Zato one ljubicaste jedva i da osvetljavaju put, a najbolje su one koje imaju boju pribliznu suncevoj svetlosti, tj 4300-4500K. Ispod toga, tj zute su jos jace, ali nisu dozvoljene za upotrebu u redovnom saobracaju.

I recimo da im je vek trajanja u proseku 5g, tj oko 2000 sati. Najvise ih trosi paljenje, mada sumnjam da ti u kamionu trckas od prodavnice do prodavnice...
              Last edited by Bingodalton; 03.08.2013, 16:48.

Comment

• Siera
                Cbc Senator
                • 09.11.2009
                • 1365
                • Čačak
                • Stralis

Meni je kamion 2007 godište, sve je fabrički pa čak i sijalice ali je jedno sigurno da imaju mnogo više od tih 2000 sati inače su 6000k kada se pogleda ispred kamiona lepo deluju ali za vožnju skoro ne upotrebljivo. Sad otprilike znam neki scenario priče, ako se obratim servisu mislim da će mi reći stavi nove farove u kojima su već sijalice (hid) što mi se ne radi, i da se vratim na prvi deo priče vidim da bi bilo uludo baviti se nekim računom lumen/lux eventualno provera na uredjaju za kontrolu svetala. Jedino me brine što imam par kolega koji voze Volva i Renoa gde su farovi konstrukciono veoma slični čak je i proizvodjać isti Valeo i za srednja svetla je ista stvar (sočivo ko dance od tegle) a počeli su da se žale na slabu vidljivost čak su i vozila stara oko 6 godina pa me to sad kopka šta će biti dalje sa mojim problemom.

Comment

• Bingodalton
                  CBC Senator XXL
                  • 12.11.2012
                  • 316
                  • Novi Sad
                  • GP 1.9 JTDM Sporting

Hoce na unutrasnjosti sociva da se uhvati tanak film i da osvetljenost bude prigusena.
                  Posto ti je far skinut, jel mozes da izvadis sijalicu ili su nekako napravili da ne moze? Da vidis oznaku sijalice.

Malo sam proguglao. 2. verzija FH ima problem sa reflektorom (bar u halogenoj varijanti) pa treba skinuti zastitnu staklo, izvaditi projektor, ocistiti socivo, reflektor odneti negde da se uradi obrada opet. Resilvering kako kazu, i najbolje aluminijumom, ne hromom, dugotrajnije je. To pravi problem (bar u halogenoj varijanti) i javljaju se zalbe na osvetljenost. Takodje postoje zalbe na plastiku od koje je izradjen far, tj. podlozan je grebanju, pa vremenom i on dovede do slabijeg osvetljenja.

Sijalica, ako se ne varam D2S. Ali jako malo informacija ima o HID varijanti tvog fara.
                  Last edited by Bingodalton; 03.08.2013, 18:06.

Comment

• Siera
                    Cbc Senator
                    • 09.11.2009
                    • 1365
                    • Čačak
                    • Stralis

Sliku fara sam uzeo sa neta i postavio da bi se znalo o kako izgleda sočiva srednjeg svetla, u utorak mi dolazi vozilo sa puta pa ču da udjem u rešavanje problema. U servisu su mi rekli da je sijalica 6000k u pitanju. Imao sam priliku da vidim taj koji je bio razbijen i primetio sam da sočivo može fizički da se skine, drže ga 2 mala šarafa e sad da li na njima ima nečega ne znam jel je far zadihtovan nema vlage, tragova prašine po ostalim sočivima itd. O proizvodjaču sijalica ne znam ništa jel čak i one obične su u kutijama Volvo i na njima piše Volvo (mislim da to neko radi za njih). Sijalica treba da je promenljiva vidim ima poklopac koji je štiti od ulaska prašine vlage itd

Comment

• Bingodalton
                      CBC Senator XXL
                      • 12.11.2012
                      • 316
                      • Novi Sad
                      • GP 1.9 JTDM Sporting

Dodao sam u svoj post jos malo informacija, ali otprilike bas kao sto si rekao. Moze da se skine projektor i da se rasklopi (sa socivom treba biti oprezan da se ne polomi).
                      Uglavnom kazu da je zamena sijalice kod FH najlaksa u poredjenju sa svim drugim kamionima.

Comment

• Siera
                        Cbc Senator
                        • 09.11.2009
                        • 1365
                        • Čačak
                        • Stralis

Stvarno sve pohvale za info, zamena je stvarno prosta da prostija ne može biti, da li znate gde bi mogao da uradim to poliranje sočiva, jel za sočivo sam više nego siguran da ne postoji kao rezerni deo

Comment

• Bingodalton
                          CBC Senator XXL
                          • 12.11.2012
                          • 316
                          • Novi Sad
                          • GP 1.9 JTDM Sporting

Evo, pronasao sam na drugom forumu da ova firma radi uslugu aluminizacije

Comment

• Siera
                            Cbc Senator
                            • 09.11.2009
                            • 1365
                            • Čačak
                            • Stralis

Probaću ih u ponedeljak ujutru, mada po sajtu bave se proizvodnjom svetlosne opreme e sad da li sočiva mogu da odrade da budu u boljem stanju nego što jesu, , videću šta kažu. Za taj hrom razmišljam da li je nešta slično kao paste u domaćinstvu za čišćenje posudja od rosfraja

Comment

• Bingodalton
                              CBC Senator XXL
                              • 12.11.2012
                              • 316
                              • Novi Sad
                              • GP 1.9 JTDM Sporting

Proizvode svetlosne grupe, ali ako si video bas ta stranica koju otvoris, odmah gore pise da rade usluge reparacija i aluminizacije. Na tom forumu gde sam nasao link sam i procitao da su neki slali tamo svoje reflektore na reparaciju, a da su oni navodno pravili za Zastavu, i da su njihovi reflektori bili bas kvalitetni.

Comment

Working...
                              X