Koji akumulator da kupim?

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Chubbs
    Everybody lies
    • 29.01.2006
    • 5807
    • Novi Sad
    • Audi A6 1.8T

e ovo me zanima. Na dzipu sam hteo ovo da odradim. Kako bi se to povezalo? Ako stavim kondezatore na mesto aku, kako povezati da se u gepeku puni stacionarni?
    You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
    Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
    Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• Filke
      CBC Član
      • 07.09.2010
      • 61
      • Beograd

Exide ili Topla

Pozdrav svima,

Došlo vreme da se kupuje novi akumulator pa sam izbor sveo na dva modela (proizvođača) Exide Premium 77Ah (760A) i Topla Top 78Ah (780A).
      Znam da su oba ova akumulatora odlična, razlika u ceni je minimalna, Exide je skuplji oko 1000 dinara tako da to nije presudan faktor kao ni garancija koja je 40 meseci za oba. Šta je bolji izbor od ova dva ili eventualno nešto treće?

Comment

• filo
        CBC Član
        • 02.05.2008
        • 35
        • Lo
        • Megane sport

Originally posted by expendable View Post
        Ne može baterija SC-a da zameni akumulatorsku bateriju. Dobra je (samo) kombinacija! (idealna).
        SC je idealna stvar za startovanje motora, pri čemu bi se mogao koristiti stacionarni ili trakcioni (bar) akumulator, koji bi onda trajao 15 god.
        Za auto za stazu je idealna Prvo paljenje ili punjenje na kablove
        Antilaser priority
        Radenso hd+
        Valentine one

Comment

• zoranbg
          CBC Senator XXL
          • 23.03.2005
          • 4098
          • Rooster's Hill , Beog
          • Grande Punto 1.2

Originally posted by Filke View Post
          Pozdrav svima,

Došlo vreme da se kupuje novi akumulator pa sam izbor sveo na dva modela (proizvođača) Exide Premium 77Ah (760A) i Topla Top 78Ah (780A).
          Znam da su oba ova akumulatora odlična, razlika u ceni je minimalna, Exide je skuplji oko 1000 dinara tako da to nije presudan faktor kao ni garancija koja je 40 meseci za oba. Šta je bolji izbor od ova dva ili eventualno nešto treće?
          generalno "exxide " je mercedes za Toplu . ali i mercedesi se kvare,budu bajati,ili imaju falinku.ali su mercedesi.
          Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Originally posted by zoranbg View Post
            generalno "exxide " je mercedes za Toplu . ali i mercedesi se kvare,budu bajati,ili imaju falinku.ali su mercedesi.
            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2009
              • 3662
              • Bor

Originally posted by Chubbs View Post
              e ovo me zanima. Na dzipu sam hteo ovo da odradim. Kako bi se to povezalo? Ako stavim kondezatore na mesto aku, kako povezati da se u gepeku puni stacionarni?
              Za ovo ti treba elektroničar, inače idealan sistem.
              Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Filke
                CBC Član
                • 07.09.2010
                • 61
                • Beograd

Originally posted by zoranbg View Post
                Mercedes ili Toyota, kupih ovaj Exide od 77Ah juče. Uglavnom za tu razliku od manje od 1000 dinara nisam hteo da razmisljam. Kapiram da za 11000 dinara nema bolje kupovine.

Elem, gledam akumulator i nisam uspeo nigde na njemu da nađem datum (mesec i godinu) proizvodnje i druga stvar da li je poželjno (čitaj pametno)
                da se ovaj akumulator pre nego što se stavi na auto prvo dopuni punjačem?

Comment

• Siera
                  Cbc Senator
                  • 09.11.2009
                  • 1365
                  • Čačak
                  • Stralis

Datum proizvodnje ima na akumulatoru i šifrovan je kombinacijom brojeva i slova, inače po meni pametno je staviti ga na punjač (neki ozbiljniji) pre ugradnje na auto
                  Red Bull daje krila al zato rakija daje quatrro

Comment

• Siera
                    Cbc Senator
                    • 09.11.2009
                    • 1365
                    • Čačak
                    • Stralis

Originally posted by Max82 View Post
                    Imao sam ruski akom reactor akumulator,riknuo posle godinu dana,odustao od reklamacije.
                    Otisao da uzmem Monbat,zavrsio sa nekim Starter Plus akumulatorom,sta ce biti videcemo.
                    http://exxol.com/kontakt/
                    Šta je sa Reactorom? oni su prilično pouzdani imam u agregatu treća godina je ok ima teške uslove rada inače je od 75ah Proverite jel auto ok
                    Red Bull daje krila al zato rakija daje quatrro

Comment

• Filke
                      CBC Član
                      • 07.09.2010
                      • 61
                      • Beograd

Originally posted by Siera View Post
                      Datum proizvodnje ima na akumulatoru i šifrovan je kombinacijom brojeva i slova, inače po meni pametno je staviti ga na punjač (neki ozbiljniji) pre ugradnje na auto

Kod je 8JC13E3 - a nakon besumučnog traženja dešifrovanja koda (ima nekoliko varijanti i sve su različite), na samom sajtu EXIDE-a se tabela koda ne slaže sa ovim kodom.

A jedino logično dešifrovanje bi bilo 8 - godina proizvodnje 2018. , a J - 10. mesec, odnosno datum proizvodnje oktobar 2018. godine.

Što se tiče punjenja, da li puniti ono standardno - staviti čitavu noć da se puni ili samo dopuniti na par sati akumulator do neke određene vrednosti napona?

P.S. Trenutni napon akumulatora pre montaže je 12.53V
                      Last edited by Filke; 08.02.2019, 22:47.

Comment

• sErGiO
                        Moderator
                        • 30.01.2007
                        • 2769
                        • Neko selo pored Beogr
                        • Alfa Romeo 156SW

Ma ne opterecuj se, turi akumulator i vozi Ako bas hoces punjenje vozi auto malo duze da ga malo osvezi i to je to. Nije akumulator rocket science

Comment

• Chubbs
                          Everybody lies
                          • 29.01.2006
                          • 5807
                          • Novi Sad
                          • Audi A6 1.8T

ja uzeo za 4000 neki sa gomile sto su stajali po pumpama pa se nisu prodali. Nema ni garanciju, ne znam ni koja je godina. Isti takav sa garancijom 9500.
                          You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                          Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                          Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

To ti je prilično "taze" akumulator. Napon je solidan ... možda ga dopuniš sat-dva i to je sve.

Comment

• Filke
                              CBC Član
                              • 07.09.2010
                              • 61
                              • Beograd

Ostavio sam akumulator da se puni na punjaču nekoliko sati pošto nisam siguran koja mi je struja punjenja punjača. Proizvođač preporučuje

da struja punjenja bude oko 10% od kapaciteta akumulatora znači oko 8 ampera i tom strujom bi trebalo da puni okvirno 0.1V za sat vremena.

Kako bilo, napon nakon skidanja sa punjača je bio oko 13.3V, a nakon pola sata nakon skidanja sa punjača 12.73V što bi trebalo da bude u granicama punog akumulatora.

A zanimljivo da je napon pao na 12.4V samo nakon jednog startovanja motora (motor radio samo nekoliko sekundi).

Comment

• markofpi
                                CBC Senator XXL
                                • 27.07.2006
                                • 1552
                                • Bezanijska Kosa

Dosla na red i zamena accu.
                                Kao prvi izbor naravno:

Cena 15000din
                                A kao alternativa, meni zanimljiva, nesto jeftinija:

Cena 12000din

Ne znam da li je garancija na Varty 2 ili 3god, znam da je za Akon 43 meseca.

Od ostalih proizvodjaca ili nisam uspeo da nadjem ili nema.

Dakle sta preporucujete?

Comment

Working...
                                X