Koji akumulator da kupim?

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Franjo
    Banovan
    • 14.08.2009
    • 2831
    • Inđija - Beograd
    • Renault megan II res

Originally posted by Siera View Post
    Ispraznila mi se Topla +30 od 95ah 760a kupljen je u martu ove godine koristim je za agregat na hladnjači.
    Zar nije 24V instalacija?

U svakom slučaju, uloži reklamaciju, pa će u servisu ispitati stanje accu i ako je to moguće - pravilno osvežiti. Naravno, ako poseduješ garantni list i račun, na osnovu Zakona o zaštiti potrošača, možeš tražiti zamenu za novi.

Comment

• chobo13
      CBC Senator XXL
      • 01.05.2009
      • 1274
      • pozega,srbija
      • AUDI,VW

Agregati su obicno na 12v i te baterije se koriste iskljucivo za agregate,a posebno su baterije koje se koriste za napajanje na samom kamionu.sl put kad kupujes bateriju,raspitaj se za neku kvalitetniju i namensku bateriju za agregat.ti agregati mogu biti nezgodni za samu bateriju,vrlo lako meze doci i do nekog kvara na samom alternatoru agregata sto se obicno ne vidi odmah,a to posle moze biti ubitacno za bateriju.pogotovo ako se agregat ne koristi konstantno i tako ispraznjena baterija kad stoji moze da se *POKVARI*,tj,usled ispraznjenosti i stajanja hvata je sulfatizacija...a kada baterija dospe u takvo stanje,nikakvo pravo na zastitu potrosaca ti nece pomoci kod glavnih uvoznika koji imaju svoje centralne servise u kojima to isto i proveravaju.

Comment

• Siera
        Cbc Senator
        • 09.11.2009
        • 1365
        • Čačak
        • Stralis

Posle pisanija od sinoć, prebacio sam je na max punjenje i sad je dostigao 13,2V po unimeru. Interesuje me koji bi napon trebao biti da bi bila prihvatljiva voltaža. Znam da to može biti prividno, test joj tek sledi, ovo me zanima samo da znam kad da je skinem s punjača a dalje šta joj bog da.
        Hvala
        Red Bull daje krila al zato rakija daje quatrro

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Dve stvari da naglasim (ponovim):
          1) Ništa ne uništava akumulator tako efikasno kao stajanje u ISPRAŽNJENOM stanju (ubi ga i mesec-dva).
          2) Ne znam koji je to Topla akum. ALI ako je stacionarni, onda je loš izbor (a ni Topla nije baš kao što je bila mada može da prođe)!!
          Za kamionske (i slične) agregate, koriste se ("specijalni") akumulatori za tu namenu, a to su "deep-cycle akumulatori (namenjeni "dubokom" pražnjenju ... sad će google naći forum i pod "duboko grlo" i "špric me all" )

To su modifikovani stacionarni akumulatori (moraju da izdrže malo "drndanja" ... e, baš sam se izbezobrazio ... a šta da kažem "vibracije" pa da google počne da nalazi forum pod "vibrator" ... al će da skoči broj poseta ... možda i iz podmornice).

Dakle samo "duboko" i "vibrato" ...

Ima ih od 50-tak pa do 200 Ah (možda i više) ... ne moraju biti AGM to je više za jahte ... (to je sexy (fancy) ali košta ... "no free ...").
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Siera
            Cbc Senator
            • 09.11.2009
            • 1365
            • Čačak
            • Stralis

Samo da dodam za rashladne agregate na prikolicamaThermo King i Carrier je 12V instalacija, kod Carriera je dovoljan akumulator od oko 75ah a na Thermo Kingu izmedju 90-95ah ograničen je prostor. Konkretno ova je od Thermo Kinga, uradio sam alternator pre mesec dana to je prvi put inače ima 12500 radnih sati (zamenio ležajeve i četkice) ispitan i to je to. Izgleda da mi struju "troškari" termograf al nešta nemogu da se setim da sam nekad ranije imao tih problema. U svakom slučaju sleduje sklopka ON-OFF 1500din pa da vidim onda šta će biti

Comment

• Siera
              Cbc Senator
              • 09.11.2009
              • 1365
              • Čačak
              • Stralis

U pitanju je Topla +30 95ah 760a EN. Sam agregat ima funkciju sleep, znači aktivira se mod sleep, prekidač ide u poziciju off i on kad dodje u situaciju da napon počinje da pada startuje agregat i radi dok ne dopuni bateriju. Kad je dopuni po njegovom izgasi agregat i tako ciklično ide. Sad to troši i naftu recimo cca 2lit na sat. Nikada nisam video od kolega da korisiti tu opciju, čak i velika većina ne zna namenu te opcije.

Comment

• Siera
                Cbc Senator
                • 09.11.2009
                • 1365
                • Čačak
                • Stralis

Do koliko volti da punim ovaj akumulator?, trenutno je 13,2V

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

14,8V (kao Ca-Ca što jeste).
                  Inače je (ipak) samo starterski akumulator. I pored pomenute opcije trajaće 3x manje od Deep-Cycle tipa (a treba je koristiti, naravno).
                  Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Siera
                    Cbc Senator
                    • 09.11.2009
                    • 1365
                    • Čačak
                    • Stralis

Ok, jasno hvala. A opciju sleep ću isprobati da vidim kako to funkcioniše, najgore vozilo mi je daleko parkirano pa ne idem svaki dan da ga obilazim. Inače akumulatore koje ste mi pomenuli kod mojih lokalnih trgovaca je ne moguće naći. Još uvek su na nivou horsa, Tople, Energizer,Tudor

Comment

• Siera
                      Cbc Senator
                      • 09.11.2009
                      • 1365
                      • Čačak
                      • Stralis

Sad pozajmih malo "moćniji ispravljač" koji je podigao napon punjenja sa prethodnih 13,3v na 15,2v i nekih 8a struje. Pitanje koliko dugo da je "tretiram" ovakvim punjenjem ili da prekinem na 14,8v i potom da je ostavim 24h i da je odnesem na test.

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

Pa ... već si iznad 14,8V ... guraj do 15,5V ili ako je manje-više konstantan napon (15,0-15,2V) par sati (ne više od 4h).
                        Ostavi 24h ... napon bi na sobnoj temp. trebalo da je nekih 12,8V (±0,1V) ako je dobar ili cca. 12,5V ako još uvek ima vajde od njega (12,0V ili manje ... je uglavnom za reciklažu "iz voleja"). Deep Cycle je samo posebna vrsta akum. (nije neka posebna tehn.) malo su deblje ploče od starterskih. Koriste se i za kamp prikolice, kampere i slično (na Zapadu). Proizvode ih i manje kompanije (npr. Monbat) a sve veće bi morale da ih imaju u ponudi (ali ih zaista nema baš mnogo u radnjama autodelova ni tamo ... daleko).

Comment

• Siera
                          Cbc Senator
                          • 09.11.2009
                          • 1365
                          • Čačak
                          • Stralis

Trenutna situacija je: 15,4v dok je na punjaču a struja punjenja je neka 4a i tako je već 4h:30min kada ga skinem sa punjača, premerim ga imam nekih 13,4v. trenutno punjenje (zadnja 4 i po sata obavljam napolju)

Comment

• Siera
                            Cbc Senator
                            • 09.11.2009
                            • 1365
                            • Čačak
                            • Stralis

Isključio sam ga sa bilo kakvog punjenja, što se napunio, napunio se, uneću ga na sobnu temp naredna 24h pa ću ga sutra u ovo doba odneti na test ili možda i preksutra ujutru. Pre skidanja punjenje je bilo na 15,4v nakon skidanja je 13,4v i šta mu bog da e sad ako ne bude valjao ovako, na kilo će valjati pod garanciju a onda u potragu sa nekim ovih karakteristika 95a i oko 750EN a za pare ćemo lako nije problem para nema

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Možda i imaš sreće ... videćeš koliko "preostane" posle 12(24h). Sve od 12,6V pa naviše je obećavajuće.
                              I sledeći put - ne ostaljaj ispražnjen akumulator (napunjen može i 6 meseci da stoji a ovako (ponekad, leti naročito) ni 6 dana, polu-napunjen par nedelja).

Comment

• Siera
                                Cbc Senator
                                • 09.11.2009
                                • 1365
                                • Čačak
                                • Stralis

Ne znam koja "vasiona" ga ostavi bez struje al ću ga rešiti il ovako il onako. Inače sad ga premerih 12,98v uneo sam ga na 23° i tu ću ga ostaviti naredna 24h pa da ga odnesem na test.
                                Danas sam počeo pregovore oko nekog "pametnog punjača" Gaus pa da vidim na šta će da izadje ta priča, predlažu mi još neku "spravu" koja će da izjednačuje napon kod varijante 24v

Comment

Working...
                                X