Koji akumulator da kupim?

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Eon
    Moderator
    • 10.03.2005
    • 4225
    • Beograd-NBG-44
    • Superb 2.0 4x4 DSG

Ja sam stavio novi B H sa tom Ca tehnologijom od 72Ah i nesto mi i nije najzivahniji kada palim auto. Accu je star 3 meseca... Sva sreca da mi motor pali na dva kruga, inace... Mada i ulje moze da bude krivo.

Jos jedna stvar me iznervirala. Znam da je margina u pitanju. Kod mene ide 75Ah, ali B H ne postoji u toj velicini vec 72Ah... Na zalost prvi sledeci je 92 i ne staje u Vectrino podnozje...
    Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
    Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• zoranbg
      CBC Senator XXL
      • 23.03.2005
      • 4098
      • Rooster's Hill , Beog
      • Grande Punto 1.2

@Eon....znaci i tvoj malo zeza?
      sad sam gledao garantni list i pise da akumulator kad se ugradjuje u kola nov...nesme da ima ispod 12,3 V...
      moj ima ujutro 12 okruglo(pre paljenja ,ladan).
      Sto ne proveris koliko tvoj ima Volti pre paljenja ujutro??

@Tetak ...dali bi na osnovu ovog podatka(da mi je Voltaza niza od propisane) mogao da izvrshim zamenu(reklamaciju)?
      Akumulator ima nalepljen papir preko otvora za celije,dali povlaci gubitak garancije ako pocepam taj papir i dolijem destilizovanu vodu po potrebi?
      akumulator je proizveden 09.2005 a kupljen 11.2005. .. Black Horse 45ah sa CA tehnologijom.
      Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• nikolapanic
        CBC Senator XXL
        • 16.10.2005
        • 657
        • Petrovac

Video sam na benzinskoj pumpi ELP na auto-putu posle Bubanj-potoka ka Nisu BOSCH akumulatore.Da li neko ima informaciju,prodaju li oni na toj pumpi proverene stvari?Cena je OK.
        Samo te slusam i pitam se dokle ces?

Comment

• Eon
          Moderator
          • 10.03.2005
          • 4225
          • Beograd-NBG-44
          • Superb 2.0 4x4 DSG

Kupuj Bosch u Metrou, sigurno su provereni i dolaze iz Meteora, a oni su sto posto OK. Oni su medjunarodni distributeri za vise marki!!!!

@zoranbg

Mislim da cu proveriti ovih dana, kada prodje ovo vreme!!!!

Comment

• TETAK
            CBC Senator XXL
            • 30.09.2004
            • 3034
            • Čačak, Srbija

Kao prvo rok od 6 meseci(starosti akumulatora) nisam izmislio ja već proizvodjač tako da vam garancija neće važiti ako ste kupili stariji akumulator bez obzira što je kupljen kao nov.Ovde posebno obratite pažnju kod kupovina na benz pumpama jer oni to nikad ne kontrolišu.Drugo samo se zezajte sa BH akumulatorima ono o čemu ja pišem je svakodnevica i iskustvo iz prakse.Treće, brate obavezno skini tu idiotsku nalepnicu i prekontroliši nivo elektrolita, mora da bude 5 mm iznad ploča i naravno dosipaš samo dest. vodu.Nekad davno je BH stavljao natpis na kutiji acu "bez održavanja" što je dovelo do toga da su ljudima riknjavali acu.Neki su ih posle toga tužili i dobili na sudu pa je i nalepnica "skinuta" sa kutije.Ujedno i to je potvrda "istinitosti" podataka koji se daju od strane proizvodjača iz Sombora.Četvrto, to da je napon acu 12V nije od važnosti za reklamaciju.Acu mora da se električno napuni i tek onda da se ispita na aparatu za opterećenje koji će mu proveriti sve parametre!
            Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

• sw.brick
              CBC Senator XXL
              • 09.10.2004
              • 8141
              • Beograd, barajevo-zemun
              • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

ne postoji u toj velicini vec 72Ah
              72 je po standardu, 75 je van standarda.
              ako je za zahvaljivanje onda je to Opel koji je napravio auto van standarda....mozda namerno, da moras da kupis bas od njih aku.

to su nekada radili japanci, crkne auto i maltene mozes da bacis auto. ili da se ubijes lutajuci da nadjes odgovarajacu danima.
              volvo
              945 SE turbo lpg
              344 GL lpg

Comment

• sw.brick
                CBC Senator XXL
                • 09.10.2004
                • 8141

kad se ugradjuje u kola nov...nesme da ima ispod 12,3 V...
                da, napunjen ( novi suvo punjeni takodje) ima napon 12.65V (-0.5V)
                volvo
                945 SE turbo lpg
                344 GL lpg

Comment

• sw.brick
                  CBC Senator XXL
                  • 09.10.2004
                  • 8141

Kao prvo rok od 6 meseci(starosti akumulatora) nisam izmislio ja već proizvodjač tako da vam garancija neće važiti ako ste kupili stariji akumulator bez obzira što je kupljen kao nov
                  tetak, koji je to proizvodjac u pitanju ?

do sada ni od jednog proizvodjaca (iole sa imenom) nigde tako nesto nisam procitao niti u garantnim uslovima niti u uputstvu za upotrebu.

a i vrlo je cudno sa stanovista same hemije koja se odigrava u celijama.

ja sam ranije kupio Vartin aku negde 97 koji je skoro 2 godine stajao u radnji (retko se prodaje, 97 Ah za dizela) i garancija od 3 godine je naravno vazila sto je eksplicitno pisalo u samoj garanciji a to je tvrdio i trgovac.
                  danas posle 10 godina skoro vrlo je cudno da su akumulatori losijeg kvaliteta izrade po tom pitanju.
                  volvo
                  945 SE turbo lpg
                  344 GL lpg

Comment

• sw.brick
                    CBC Senator XXL
                    • 09.10.2004
                    • 8141

Ujedno i to je potvrda "istinitosti" podataka koji se daju od strane proizvodjača iz Sombora.Četvrto, to da je napon acu 12V nije od važnosti za reklamaciju.Acu mora da se električno napuni i tek onda da se ispita na aparatu za opterećenje koji će mu proveriti sve parametre
                    na koji podatak u ciju istinitost sumnjas mislis. na apsolutnu hermeticnost celija ?

to nije ni pisano nadam se, ako jeste cista glupost sa aku koji se koristi u autima-startni.

svaki aku gubi isparavanjem deo tecnosti. razlika je sto aku koji se zove bez odrzavanja ne mora da se dopunjava vodom u periodu od 24 meseca kako to definise standard dok obican aku treba (po potrebi odnosno kontroli) na svakih 6 meseci da prodje servisnu kontorlu odnosno pregled i dosipanje.

akumulator se niti meri naponon, niti je 12V brojka za kontrolu.

opterecenje se prema standardu proverava na temperaturi od -18C u tacno kontrolisanim uslovima i aku se deklarise strujno bas za tu temperaturu- ono CCA ili Cold Cranking Amperage.

BH je americka tehnologija i zadovoljava sve danas vazece standarde.

u susedstvu imam centralni servis za BH aku i po recima servisera veoma su retke reklamacije, jednocifrene brojke godisnje a prodaju se hiljade komada. ako oni netacno kazu i ja tebe lazem.

ali ako su BH tako losi kako tvrdis zasto ih onda Rusi kupuju za prvu ugradnju umesto po kvalitetu poznatih bugarskih koje su ranije decenijama ugradjivali kao prva ugradnja.

i kako to BH izdrzavaju rusku zimu a za nase uslove nevaljaju

ok, marketing je cudo, pogotovu kod trgovaca koji valjaju robu konkurentskih firmi. samo mi pricamo ovde vise o tehnickim aspektima

inace kao sto je vec receno Bosch aku nije video Nemacku, spanski proizvod.
                    volvo
                    945 SE turbo lpg
                    344 GL lpg

Comment

• Eon
                      Moderator
                      • 10.03.2005
                      • 4225
                      • Beograd-NBG-44
                      • Superb 2.0 4x4 DSG

Mozda nije po standardu, ali za razliku od B.H, neki proizvodjaci prave i te od 75Ah, mada tih 3 ampera nikome ne znaci!!!!

Comment

• Wiz
                        CBC Senator XXL
                        • 30.09.2004
                        • 3104
                        • Nish

da moras da kupis bas od njih aku
                        Nemora recimo delphi pravi za sve modele Opela,WMF,Varta

Comment

• sw.brick
                          CBC Senator XXL
                          • 09.10.2004
                          • 8141

pa naravno, tih 3Ah je cist marketing jer je manje od 1% a to je apsolutno nemoguce primetiti u praksi ikada.

tacno postoje u okviru bivseg DIN a danasnjeg EN standarda kapaciteti i fizicke dimenzije akubaterija (startnih) za primenu u automobilima.

jedan od trikova je da se pokusa ubediti vlasnik (Opela, bilo kog) da je fabricki taj od 75,5Ah i da jedino taj jeste originalni rezervni deo a sve ostalo je nevazece.

naravno to kod nas ne pali u ovim krajevima ali na zapadu...lakse se ****ju ovce odnosno lakse otvara budjelar na takve bajne price
                          volvo
                          945 SE turbo lpg
                          344 GL lpg

Comment

• Bansha
                            CBC Veteran
                            • 09.01.2006
                            • 101
                            • Kragujevac

Meni su moji matori preporucili Vesnu - jer mi je blackhorse crko posle 6 meseci - ispraznio se total. Vesnu vozi ceo komsiluk. Ja sam prvo hteo Bosch al sta cu - uzeh vesnu i ostao mi kusur.
                            Ko zna - zna. Ko ne zna - uci skolu.

Comment

• zoranbg
                              CBC Senator XXL
                              • 23.03.2005
                              • 4098
                              • Rooster's Hill , Beog
                              • Grande Punto 1.2

crko posle 6 meseci...garancija???
                              Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• TETAK
                                CBC Senator XXL
                                • 30.09.2004
                                • 3034
                                • Čačak, Srbija

Ja uvek pišem samo o onome što konkretno znam....a znam da sva tri proizvodjača koje sam naveo ukoliko je prodat formiran akumulator stariji od 6 meseci ne priznaju garanciju!Starost acu je lako proveriti po toplom žigu koji je utisnut na kutiji(npr. 1505-15-ta nedelja,2005 godine).Kažem i stojim iza toga da neuporedivo ima manje reklamacija na SLO acu u odnosu na BH, što mi je zaista žao, ali je istina.Nekada nije bilo tako i to je istina, ali bih i dalje pre preporučio BH acu u odnosu na sve Bosch i druge acu sumnjivog porekla i ne daj Bože bez deklaracije.To oko ispitivanja na -18C ne bih ni komentarisao jer bi to značilo da bih 340 dana u godini mogao da zatvorim servis ili da se preselim sa servisom u neku hladnjaču!Acu sa 75Ah je veoma čest format tako da ni to ne bih komentarisao.Acu od 97Ah obično se kupuje za pokretanje traktora ili starijih modela automobila sa većim dizel motorima.Neko pomenu da mu je acu posle 6 meseci crkao,dešava se..... pa zato i služi garancija, ali u svakom slučaju morate u vezi sa reklamacijom imati, od aprila 2005, garantni list i fiskalni račun kao i da se na acu nalazi deklaracija proizvodjača.Naravno acu se mora ispitati i onda ako je fabrička greška u pitanju dobijate zapisnik sa kojim acu menjate kod prodavca gde ste ga kupili.Ako je acu OK onda plaćate troškove punjenja i ispitivanja!
                                Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

Working...
                                X