Koji akumulator da kupim?

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • sw.brick
    CBC Senator XXL
    • 09.10.2004
    • 8141
    • Beograd, barajevo-zemun
    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

ne verujem, Bosch je Bosch ma gde bio pravljen.
    odavno geografija nema nikakvog uticaja na kvalitet nekog proizvoda.

ja jednostavno ne zelim da mojim parama otvaram nekome drugome radna mesta ako imam adekvatni domaci proizvod uporediv po tehnickim karakteristikama i kvalitetu.

ja ne vidim gde bi mogla da bude razlika u izradi akubaterija ma gde da se prave, tehnologija je kod svih manje vise ista, u Somboru funckionise americka fabrika (tehnoloski) pa ako je dobro za Ameriku dobro je i za mene.

za 4100 dinara koliko kosta za buduci period od 3-5 godina odnosno oko 1000 dinara godisnje ne zelim da trosim vreme oko izbora.

jednostavno Black Horse mi ne predstavlja problem zato sto je domaca roba i nije fancy ime, a od moje kupovine ce neko ovde u zemlji zaraditi i za platu izmedju ostaloga.
    ako ne bude valjao, zamenicu ga tokom garancije od 24 meseca za drugi, za sada radi perfektno sto sam i ocekivao.

stari aku nosim u servis BH na reciklazu a daju i neku paru (nebitno) pa i ekoloski BH ima smisao.
    volvo
    945 SE turbo lpg
    344 GL lpg

Comment

• TETAK
      CBC Senator XXL
      • 30.09.2004
      • 3034
      • Čačak, Srbija

Taj trend kupiti SRPSKO mi se svakako dopada i ja ga zdušno podržavam ali ako me kupac direktno pita za mišljenje nije uredu da mu prećutim ono što znam.
      U vezi sa uslovima reklamacije acu kao i o načinu ispitivanja acu dogovori se ne vrše onako uz kaficu.Sve su to ugovorne obaveze i sve to stoji na odgovarajućim papirima koji moraju biti dostupni i kupcima i inspekciji, da ne zamaram ostale detaljima.Fabrika se garancijom obavezuje da će kupac kupovinom acu koji proizvodi imati ispravan acu bar te dve godine.Naravno nigde ne piše sa koliko ćete akumulatora taj period pregurati, ali da ćete to se garantuje!
      Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

• Wiz
        CBC Senator XXL
        • 30.09.2004
        • 3104
        • Nish

Ubedljivo najgora je bila Trepca,dobro je da ih vise nema

Comment

• Trivo
          CBC Senator
          • 02.06.2005
          • 202
          • Bosanski Novi/Novi Grad/Novi Beograd

Kod mene se akumulator iz Trepce pokazao kao najbolji,trajao je (na bubi) od 1985 sve do 1995 stim da je zadnje dve godine sluzio iskljucivo za gledanje malog portabl televizora i za osvjetljenje(zbog rata )
          Moze se reci da je u normalnoj ekspoaltaciji bio punih 8 godina.
          Zatim BH koji je trajao tacno 2 godine i izdahnuo,zatim opet BH koji je dogurao do 2002 i od tada i sada Varta(ovu zimu jos pali iz prve).
          Da li sam naletio na dobru seriju,neznam ali trepca se dobro pokazala.
          VW 1200 1972god.
          VW Golf 1.3 1988god.
          FIAT Punto 1.9 JTD 2001god.

Comment

• sw.brick
            CBC Senator XXL
            • 09.10.2004
            • 8141

Fabrika se garancijom obavezuje da će kupac kupovinom acu koji proizvodi imati ispravan acu bar te dve godine
            pa o tome smo i pricali, garantuje se (od strane fabrike) startna struja pri -18C tih 24 meseca tacno onako kako je i izdata deklaracija za novi aku.

kao i za svaku robu ili uslugu za koju je izdata garancija, trosak neispravnosti nije na kupcu tokom tog perioda bez obzira koliko je puta izvrsen garantni popravak.
            volvo
            945 SE turbo lpg
            344 GL lpg

Comment

• Eon
              Moderator
              • 10.03.2005
              • 4225
              • Beograd-NBG-44
              • Superb 2.0 4x4 DSG

Posto sam ja vec naveo moj problem, pitanje koje postavljam svima... Sta raditi:

1)Kako da proverim da accu ima predvidjene performanse i gde?
              2)Da li da trazim zamenski accu, dok mi je ovaj na reklamaciji?
              3)Da li da cekam sledecu zimu, pa kada jos vise oslabi, da im ga razbijem o glavu?
              Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
              Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• TETAK
                CBC Senator XXL
                • 30.09.2004
                • 3034
                • Čačak, Srbija

1.Ovlašćeni servisi koji su navedeni na poledjini garantnog lista.Moj je "Terbat" Čačak, za BH,Vesnu,Monbat i Topla!
                2.Rok za rešenje reklamacije je 15 dana.Mi je obično rešavamo za dva do tri dana osim u nekim posebnim slučajevima kada acu šaljemo na "stav" fabrike!Serviser nije dužan da ti da acu na korišćenje(da li dobiješ drugi frižider na korišćenje kad ti se pokvari u garantnom roku?), što opet mi činimo za naše kupce!
                3.Ako budeš prošao u prva dva nivoa, lako ćeš i sam doći do odgovora na treće pitanje!

Comment

• Eon
                  Moderator
                  • 10.03.2005
                  • 4225
                  • Beograd-NBG-44
                  • Superb 2.0 4x4 DSG

1) Tako sam i radio ranije, ali svi ti servisi su katastrofa...
                  2)Ovde se pominje neki mnogo duzi rok od 15 dana
                  3)Ma nije meni do tih 4,5k dinara, nego me nervira odnos prema musteriji.

Odem juce do elektricara da proveri punjenje i puni idealno, na leru skoro 14, tacnije 13.9... Kaze on skini klemu preko noci da vidimo da ne vuce jedan od alarma ili nesto drugo. Skinem ja klemu i opet isto. Kontakt, grejaci, i jedva okrene... Sva sreca da auto pali ko mina, pa mu treba bukvalno dva kruga!!!

Comment

• TETAK
                    CBC Senator XXL
                    • 30.09.2004
                    • 3034
                    • Čačak, Srbija

Skini "-" klemu sa acu kada su ti svi potrošači isključeni i tada dodirni sa njom "-" stubić na acu.Ne bi smelo ni malo da varniči, inače ti odvlači struju na masu!Ovo nemoj da radiš ako imaš bilo šta što bi moglo da se zezne od elektronike!Ako budeš kojim slučajem prolazio oko Čačka, svrati pa da stvar pogledamo izbliza!Naravno izmenjaćemo tel. na PP!To što skidaš klemu ne pomaže mnogo ako je acu već ispražnjen.U tom slučaju acu mora da se ponovo napuni do full-a, što nikako ne može na vozilu!Naravno ostaje i opcija da je acu zaista u spoju ili sa nekim prekidom i da ima samopražnjenje!Ali to treba utvrditi!Rok za odgovor na reklamaciju i jeste 15 dana ali je zaista potrebno dva do tri dana za proveru acu!Osnovno kod provere je da se acu prethodno dobro električno napuni što se proverava bometrom a elektrolit treba da ima gustinu od oko 1,250-1,300 jedinica!Ova gustina kod ispravnog acu mora da bude ista ili veoma približna u svim ćelijama!

Comment

• Eon
                      Moderator
                      • 10.03.2005
                      • 4225
                      • Beograd-NBG-44
                      • Superb 2.0 4x4 DSG

Pa videcu vec nesto. Nije meni toliko neophodan bas ovaj auto. Vozim ja i druga 2, ali me uvek nerviraju ovakve sitnice. Sto se tice varnicenja, veruj mi da mi i na Astri i na Corolli varnici istim intenzitetom kada dodirnem stubice. To je sigurno od onih zezalica od kompova. Ali mi i na Astri i na Corolli normalno pali i posle 10 dana ne paljenja na -10.
                      Corolla je 1.4 D-4D i 15 dana je niko nije palio, a bili su oni uzasni minusi i kljuc u bravu, kontakt i brum. Kao da je tek ugasen. Alternator je vrteo zivahno, nevidjeno!!!!

Comment

• sw.brick
                        CBC Senator XXL
                        • 09.10.2004
                        • 8141

Odem juce do elektricara da proveri punjenje i puni idealno, na leru skoro 14, tacnije 13.9...
                        hm, promeni elektricara....

naponom se ne moze proveriti (ni teoretski) punjenje niti da li je idealno, niti prosecno, niti da li uopste puni.

razlog, punjenje se vrsi strujom (da iskljucivo strujom jer je alternator EMS izvor) a ne naponom.

napon od 12 ili 13.9V ne govori nista sam za sebe bez podataka pri kojoj temperaturi elektrolita i pri kojoj jacini struje je mereno.

tako visok napon na leru a pri aku koji jedva okrece anlaser gotovo sigurno pokazuje da je punjenje jako lose (mali pad napona dikertno znaci i malu struju punjenja odnosno da aku ne "prima" hemijsku reakciju punjenja).

postoji za svaki aku tacna kriva, grafikon sa parametrima struja/opterecenje, temperatura ,napon i tek uskladjenost ta 3 parametra moze da odgovori na dilemu o stvarnom stanju akubaterije.

ovako kako si opisao je lutanje u mraku, odokativno nagadjanje koje moze svako sa bilo kojim voltmetrom i sam da uradi.

postoje tacno propisane procedure kako se nesto meri, nezavisno od marke akubaterije ili imena servisa.

sastavni deo te procedure je izmereni grafikon koji prati merenje, trazi napismeno grafikon i ako je napravljen sve su sanse da je ispitivanje radio ozbiljan serviser.
                        volvo
                        945 SE turbo lpg
                        344 GL lpg

Comment

• TETAK
                          CBC Senator XXL
                          • 30.09.2004
                          • 3034
                          • Čačak, Srbija

.....e, što će grafikon da mu pomogne.....

Comment

• Eon
                            Moderator
                            • 10.03.2005
                            • 4225
                            • Beograd-NBG-44
                            • Superb 2.0 4x4 DSG

Ja ipak zivim u Srbiji. Savet elektricara je bio, ma idi u servis za accu, pa neka ti oni premere... Hehe!!!! Ma nemam volje da se zezam!!!! Dolazi toplije vreme!!!!!

Comment

• Williams
                              CBC Senator XXL
                              • 07.02.2006
                              • 556
                              • Beograd- Cerak

Kakva je ovo Black Horse Gold serija? Sta je naveo proizvodjac kao razliku izmedju ove i standardne serije?

Comment

• Vlada_nbgd
                                CBC Senator XXL
                                • 11.09.2005
                                • 1066
                                • Novi Beograd/Topcider
                                • ford focus sport pack

Baci pogled na njihov site:

FORD FOCUS 1.6 16V SPORT PACK 2008god. LPG

Comment

Working...
                                X