Nauticke spravice su ocajno skupe. Tesko je naci cak i rashodovano. Mozda u velikim marinama samo.
Nisam hteo sa talasam na pocetku zbog cene ali hidraulicki motori su zakon a posebno u nautici Imaju stravicnu snagu u odnosu na velicinu i tezinu, ne traze skoro nikakvo odrzavanje i prilicno su trajni da bi to bio pravi overkill za jednu Nivu zbog retke upotrebe sistema. Ali....
Hidraulichni Vinc za 6tona je 1500eura iskreno preskupo....
klasichan elektricni za 4 tone je 750eura dodushe ubosni mogu se nabaviti za 500-550e koliko sam chuo... pitanje je da li bi puz reduktor od motora za brisache izdrzao kada bi se montirao na neki veci alnaser od dizela.... ili bi se razleteo i gde uopshte ima da se kupe razni zupchanici....
ja imam ruchni chekrk za navlacenje chamca i kontam da nije suvishe komplikovano napraviti tu spravu na "struju"
Sta smatras vitlo sa daljinskom komandom a sta mehanicko?
daljinski, nosis u dzepu, programiras kada, koliko dugo...sve blagodeti modernog eletktronskog upravljanja.
mehanicko, kabl/zica vezana za motor ogranicene duzine, moras da stiskas dugmice.
posto sada vidim koja je namena, ima u marini mozda starih/polovnih vinceva pa cena mozda i nije tako strasna. za novo nisma ni mislio, za nautiku je generalno kvalitet izrade po pravilu veci i oprema skuplja.
ako to ne pije vodu, mozda odes do prodavnice za Land Rovera, (ako ima takve ovde) ili svratis do RTSa-, Srbija Suma, EPS-a i slicnih koji su to (mozda) koristili a rashodovali.
popravis/ podmazes i terja dalje.
vitlo je skoro pa neunistivo, moze da traje decenijama.
EPS je nekad koristio rover ali su presli na nive. Jos po negde se koristi rover ali samo u sumadiji. Iskreno nisam skoro video neko vitlo mada ideja nije losa. Da li bi mogao da se ubudzi to vitlo sa rovera?
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
ne vidim u cemu bi bio problem- izraditi nosecu celicnu plocu koja se prisrafi negde na sasiju. nosace branika direktno i postavi na nju cekrk.
u cekrku prakticki nema sta da se pokvari, osim da ga nacne korozija.
kako se to ipak pravilo nekada kada se nije stedelo na (tanusnom danas) materijalu i kako je to radjeno za Rover npr i kvalitet izrade je bio adekvatan/ vrhunski.
mislim da cekrk glatko moze da odradjuje posao jedno bar 50-80 godina od dana izrade, pa model i godiste ne bi trbalo daigraju ulogu koliko mehanicka ocuvanost celine odnosno da je komplet delova.
to su naravno sa mehanickim upravljanjem, ti stari.
a umesto cekrka moze se iskoristiti i snaga postojecih tockova koji se okrecu u prazno.
jednostavno se na postojecu glavcinu tocka nadogradi (prisrafi po potrebi) tzv "krst" na koji se veze sajla.
drugi kraj sajle se veze za drvo ili vec nesto i onda se sajla namotava na pogonski tocak, oko tog krsta.
da bih bio jasniji, podsetiti se izgleda bubnja za namotavanje kabla, i njegovog funkcionisanja.
tako bi mogao auto sam sebe da izvlaci i da koristi postojeci motor, menjac i pedalu gasa za odredjivanje brzine cekrka...npr.
Prva je : pretpostavimo da lada nema blokadu prednjeg diferencijala,tako da kad krene da mota pojavice se otpor i onda ce sve da ide na onaj drugi tocak i opet smo na pocetku, to moze da se resi ako se stave dva takva krsta ali onda dolazimo do
drugog problema, kad se vec toliko zaglavi da ne moze dalje obicno su tockovi malo ukopani u svezem, finom, lepoljivom blatu malo je nezgodno za montazu u takvim slicajevima
pa jeste, kada dodje do haosa sve je problem. najbolje je unapred predvidjati moguce dogadjaje pa adekvatno ne upadati u probleme.
stekne se iskustvom i osecaj da je nekada malo obilazno zapravo blize i daleko brze
bio jednom suvozac kada su Land Roveru otkacinjali kardanski prenos da bi mogao da prodje kuda je vozac naumio. blato, pih sta je to u alternativi da zanocis pored vozila cekajuci Godoa
nego, zar nema Lada blokadu prednjeg diferencijala ?
Nema blokadu prednjeg, samo centralnog. Sva tri su otvorena (Stalni 4x4) a samo sredji se blokira.
Motor za brisace... ni u ludilu
Malo sam razmisljao i dosao do zakljucka da je ovo vrlo zajebana stvar i da je sa razlogom tako skupa
Hidro motor... super stvar. Ali opet treba skupo platiti vitlo i namontirati servo pumpu. Opet smo na pocetku (puno para).
Da, brick, dosta sa mse zaglavljivao sa Nivom . Otvoreni diferencijali u osovinama cine da imas samo dva tocka koji se vrte, a to je nedovoljno za klizavo blato... makar jedan LSd ili potpuno blokirajuci diff napred ili nazad bi drasticno popravio stvar, ali mislim da bi to na kraju ispalo skuplje od vitla... i opet bi mogao da se zaglavim, a sa vitlom jako tesko
RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.
Pozdrav svima sa foruma ,kako citam kolegi je potreban jaci anlaser od 3 kw,posedujem nov ne koriscen tenkovski anlaser pa mogu pogledati karakteristike koje su na njemu.
Comment