Renault Megane 1.6 16v 2006 "Labava glava"

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • mcdoc
    CBC Član
    • 10.01.2011
    • 31
    • Smederevo

Renault Megane 1.6 16v 2006 "Labava glava"

Ponosni sam vlasnik Megana od pre dva meseca, auto presao realnih 82000 km redovno odrzavan itd, pun opreme, motor radi ko sat, lepo ide i sve naj.
    A sta onda hocu kad je sve tako lepo? Pa mora nesto sve to da pokvari. Elem, izaberem, po savetu kolege ovlasceni servis u Velikom gradištu i oteram auto tamo na dijagnostiku. Sve prodje lepo, nikakav problem, jedino sto sam bio primetio da mi grejanje cas radi cas ne i to im kazem. Provere oni antifriz i kazu da fali, malo doliju i ubede me da je sada sve uredu. Prodju tri dana, pogledam ja u ekspanzionu posudu, opet nema tečnosti. Zovem ja servis ponovo, odem kod njih, oni sistem stave na povišen pritisak i nadju da curi na crevo tj selnu na radijatoru. Zamene oni obe selne, ponovo doliju antifriz i kazu sad je sve super. Posle tri dana ponovo sok, opet prazna ekspanziona posuda. Sad vec prilicno besan ponovo odlazim u servis, oni opet savljaju auto na povisen pritisak oko 1 h i kazu mi a nigde ne curi vidno i da je pritisak malo pao. Da napomenem, da kada sam ja prvi put gledao da slucajno negde ne curi, bilo mi je sumljivo kuciste termostata jer je tu stalno bilo vlazno i na to sam upozorio servisera, ali je on rekao da je to nebitno.
    Elem, puste oni malo ulja iz kartera i kazu da im lici na emulziju. Pokazali su to ulje i meni, al sta vredi kad se ja ne razumem. Meni je po boji i izgledu to ulje licilo na tamnu belu kafu...neko kaze da tako treba da izgleda sinteticko ulje. Meni je ono sto sam video drukcije od ulja u flasii. Mutno je i nekako hrapavo...Posle toga predloze skidanje glave jer sumnjaju da je otisao dihtung. Ja sta cu, pristanem u nadi da je samo dihtung u pitanju. Ceh obrade glave, testa, seta dihtunga i osalih delova plus ruke 44.000 din. Prodje dva dana, zovnem ja servis i tu krece prva sumnja. Kazu da jeste dihtung, ali i da je polomljeno kuciste termostata i da i ono treba da se menja. To je plus 10.000 din. Znaci, ipak je bitno.
    Finalno, danas zovnem servisera i dobijem sledecu informaciju za koju me interesuje da mi pomognete:
    finalno objasnjenje je da je "labava glava". Kazu, lako su je skinuli i to je razlog sto je navodno mesao ulje i vodu i gubio antifirz. Na pitanje, sto je niste samo dotegli, dobio sam odgovor da se to ne sme, po renoovim pravilima, nego mora sve da se skine i proveri. To njihovo "ne sme" kosta 400 evra. Glava je prosla hidrotest i kazu da je OK, a dole klipovi i cilnidri da su u savrsenom stanju. Ceka se jos kuciste termostata pa da sve montiraju...
    I sta je na kraju bilo, nisam pametan...Da li je morala da se skida glava i da li je uopste mesao ulje i vodu ili je samo cureo na puknuto kuciste termsotata ostaje mi nejasno. Samo se nadam da ce lepo montirati glavu i da to valjda znaju.
  • Dzoni_mkv
    CBC Senator XXL
    • 29.04.2007
    • 875
    • Kraljevo, Pinsk-Belorusija

Re: Renault Megane 1.6 16v 2006 "Labava glava"

Ja cu kao laik, a strucnjaci ce se verovatno nadovezati kasnije sa detaljnim objasnjenjem: da li je bilo samo do kucista termostata, ne bih rekao, ako si video emulziju od ulja tj "bela kafa" ili skrama to znaci da jeste mesao ulje i vodu. Najcesce probio dihtung. E sada da li je "labava glava" to opet ne znam, moguce da je neko nesto petljao prilikom uvoza tog auta (zato je presao samo 86000 znaci imao je neki problem ovi uvezli "popravili" pa prodali) a to da kada se glava skine da li mora da se ravna i testira, sigurno DA. Ako hoces da urade kako treba i da dobijes garanciju onda MORA. To da su majstori neodlucni kada treba da saopste musteriji da njihov "perfektan polovnjak" ipak nije toliko "prefektan" i da treba uraditi operaciju na srcu, su malo krive i musterije koje hoce da im se galva "dotegne" i tako rese problem na brzaka.
    Dakle, uradi to kako treba i imaces auto sa kojim si miran ne 86000 nego 286 000 sa redovnim odrzavanjem.
    You tried your best and failed miserably. The lesson is: never try.

Comment

• ragazzoni
      CBC Senator XXL
      • 24.02.2009
      • 774
      • Obrenovac i okolina
      • Opel Omega 2.0i-16v

Da li je i gde curilo, odavde niko ne može da ti kaže, pa samim tim ni da li je termostat, ili.... Ako je pomešao vodu i ulje, što opet niko odavde ne može da ti kaže pa i da su bili labavi vijci glave, korektno je i potpuno ispravno sve rasturiti, oprati, očistiti(može i ravnanjem nekoliko stotih delova mm) očistiti navoje u bloku motora i sve spakovati i dotegnuti. Sasvim ok. urađeno. U načelu i na daljinu cenim.
      ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
      Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• mcdoc
        CBC Član
        • 10.01.2011
        • 31
        • Smederevo

Originally posted by Dzoni_mkv
        ako si video emulziju od ulja tj "bela kafa" ili skrama to znaci da jeste mesao ulje i vodu.
        Ja ne znam kako emulzija izgleda, tako da mogu da mi pricaju sta hoce. Majoneza na cepu od ulja nije bilo niti je dizao nivo ulja, Drugo, kazu da je i dihtung uredu, samo "labava glava"

Comment

• mcdoc
          CBC Član
          • 10.01.2011
          • 31
          • Smederevo

Koliko je potrebno majstoru da montira obradjenu i sklopljenu glavu nazad i da sve sredi da moze auto da se preuzme?

Comment

• espace2beograd
            CBC Veteran
            • 06.10.2010
            • 149
            • Pančevo
            • Golf 7 81kw

Ne mnogo
            Sta kazu serviseri? Jos rade

Comment

• mcdoc
              CBC Član
              • 10.01.2011
              • 31
              • Smederevo

Sad sam zvao Mašinsku radionicu u Lučici. Kazu, gotovi, glavu obradili i montirali gumice ventila i sta vec. Poslali glavu u servis u V. Gradiste, tako da ce sutra da je montiraju, e sad ne znam koliki je to posao?
              Nego, ne mogu da nadjem podatke za ove iz Lučice da li su dobri?

Comment

• aivan
                CBC Senator
                • 28.02.2006
                • 247
                • Bograd, Mirijevo

Po onome sto si opisao meni zvuci da te nisu "zavrnuli",jednostavno su odradili posao onako kako treba. Vise mozes da se ljutis na onoga koji ti je prodao taj auto (jer u 99% slucajeva znaju sta im je).
                Astra Classic II 1.4 Twinport (ex: Kadett E 1.3i )

Comment

• Dzoni_mkv
                  CBC Senator XXL
                  • 29.04.2007
                  • 875
                  • Kraljevo, Pinsk-Belorusija

Potpuno se slazem sa aivan-om. Bice da su serviseri uradili korektno svoj posao ( do sada) , cak su i pokusali da isprave krivu Drinu nesto pre nego sto su mu "sasuli istinu u lice" i rekli da polovnjak i nije tako "bez ulaganja" kako to vole prodavci da predstave. E zbog ovako necega je dobro sta je ovaj novi zakon o zastiti potrosaca stupio na snagu. Ovo bi sada prodavac (pod uslovom da je auto kupljen u firmi koja je registrovana da se bavi ovom delatnoscu) morao da popravi o svom trosku.
                  Sto se tice toga koliko im treba da montiraju, pa mogu da zbrzaju za par sati i da ti predaju auto pa sta bude, ili da ih ostavis na miru da urade to za dan pa jos jedan neka malo provere to pa tek onda preuzmi auto.
                  You tried your best and failed miserably. The lesson is: never try.

Comment

• mcdoc
                    CBC Član
                    • 10.01.2011
                    • 31
                    • Smederevo

Odradili auto, Sutra ga preuzimam. Probali ga, kazu ok. Nisam ih forsirao da zavrse danas, ali su ga odradili za dan.

Comment

• Srdjan
                      CBC Senator XXL
                      • 30.09.2004
                      • 2416
                      • Bajina Basta/Beograd

Zar to nije moglo da se odradi kod lokalnih majstora? 400eur za skidanje glave. Zasto si isao u ovlasceni, taj motor nije nista komplikovan niti trazi neki specijalni alat.
                      Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• mcdoc
                        CBC Član
                        • 10.01.2011
                        • 31
                        • Smederevo

A koliko bi jeftinije prosao?

Ovo je radjeno:
                        Gornjii set dihtunga 13.750
                        Diht masa 1100
                        Cep 976+620
                        Filter ulja 1140
                        Ulje Elf 3800
                        Remont glave motora sa hidrotestom 10.000
                        Ruke 13000
                        Ukupno 44.416 din.

Comment

• Gavra
                          CBC Senator XXL
                          • 06.03.2008
                          • 2031
                          • Beograd

Originally posted by Srdjan
                          Zar to nije moglo da se odradi kod lokalnih majstora? 400eur za skidanje glave. Zasto si isao u ovlasceni, taj motor nije nista komplikovan niti trazi neki specijalni alat.
                          Ajde reci mi na osnovu cega si zakljucio da ne trazi specijalni alat?

1: NEMA nut na radilici
                          2: ZAHTEVA specijalan alat za blokadu radilice
                          3: OBAVEZAN je alat za blokadu bregastih
                          4: u zavisnosti od modela obavezan je i alat za blokadu remenice bregaste

Uzdrzite se vise od komentara da je moglo jeftinije pre nego proverite cene na 5 mesta..... svakim danom je svima jasnije da ce "boleti" kad se uvezeni ljubimac pokvari ali tako je......

Inace trebali su da stave i nov set zupcastog jer se na tom modelu kais montira samo jednom ali eto ustedeli su mu jos 400e za to ...........
                          Poslednji nek ugasi svetlo

Comment

• mcdoc
                            CBC Član
                            • 10.01.2011
                            • 31
                            • Smederevo

DA napomenem da je veliki servis radjen pre dva meseca. Serviser je komentarisao da je kais nov, kao i pumpa.

Comment

• Srdjan
                              CBC Senator XXL
                              • 30.09.2004
                              • 2416
                              • Bajina Basta/Beograd

Originally posted by mcdoc
                              A koliko bi jeftinije prosao?

Ovo je radjeno:
                              Gornjii set dihtunga 13.750
                              Diht masa 1100
                              Cep 976+620
                              Filter ulja 1140
                              Ulje Elf 3800
                              Remont glave motora sa hidrotestom 10.000
                              Ruke 13000
                              Ukupno 44.416 din.
                              Ja se izvinjavam, mislio sam da su samo ruke 400eur, zato sam i napisao. Ovo je sve ok.

Originally posted by Gavra
                              Ajde reci mi na osnovu cega si zakljucio da ne trazi specijalni alat?

1: NEMA nut na radilici
                              2: ZAHTEVA specijalan alat za blokadu radilice
                              3: OBAVEZAN je alat za blokadu bregastih
                              4: u zavisnosti od modela obavezan je i alat za blokadu remenice bregaste
                              Zakljucio sam na osnovu toga sto je taj motor ugradjivan godinama i tu bilo koji krsteniji mastor moze to da odradi. A kako ce da blokira radilicu i bregastu bas me briga ako posao zavrsi. Valjda majstor treba da zna da li moze da prihvati posao ili ne. Inace moj komentar je bio na cenu od 400eur za skidanje glave, ali nisam dobro procitao te se sad ispravljam.
                              Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

Working...
                              X