JTD resite se vibracije motora

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Mirko_NS
    CBC Član
    • 17.04.2008
    • 80
    • Novi Sad

Re: JTD resite se vibracije motora

Zamenjen levi nosac motora (u Fiatinu 7800 din) i ociscene dizne (Wynn's 3000 din) - potpuno drugi auto, znatno je tisi (posebno u kabini, nema vise onog grubog zvuka "cekicanja"), sitne vibracije koje su postojale na oko 2000 ob. su potpuno nestale, puno bolje i ravnomernije ubrzava...
    Stvarno sam prezadovoljan

Jedino sto se nije promenilo je to sto se motor relativno jako zatrese kod paljenja i gasenja, znam da zbog inercije mora biti malo "cimanja", ali ovo mi se cini da je malo vise...

Ima neko neki savet?

Comment

• Dragon
      CBC Senator XXL
      • 15.11.2006
      • 963
      • Beograd

Mislis na veliki nosac ispod akumulatora?

To za vibracije, desava se i meni. Nije drasticno. Nekada uopste ne osetim, a nekada bas zatrese i to samo pri gasenju. Cuo sam da ima veze sa plivajucim zamajcem.
      Loneliness has followed me my whole life, everywhere. In bars, in cars, sidewalks, stores, everywhere. There's no escape. I'm God's lonely man.

Comment

• Mirko_NS
        CBC Član
        • 17.04.2008
        • 80
        • Novi Sad

Da, taj nosac ispod akumulatora.

Koliko sam ja citao kad je zamajac u losem stanju, desava se da se auto zatrese u prvoj, prilikom kretanja...

Bas mi se ne svidja ideja da moram menjati i zamajac

Comment

• comi 1342
          Moderator
          • 28.09.2005
          • 1126
          • NS
          • Giulietta ,PUG 106,

Pa, nemoj odmah od zamajca da kreneš, svi se tako tresu kad nije stisnuto kvačilo. To sa treskanjem kod gašenja još treba i klapna na usisnoj grani da smiri, nije zgoreg očistiti, naročito ako umeš sam. Ako ga ne teraš sportski, sipaj i ne misli, ipak je to traktor u osnovi, .
          Ovi u Fiatinu junačku maržu piče, u AP sportu nosač 6 900 dindži, možda je i u Delti jeftinija nego kod njih.
          "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
          "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• Mirko_NS
            CBC Član
            • 17.04.2008
            • 80
            • Novi Sad

Bio sam i u AP Sportu (onaj pored Fiatina) i nisu imali nosac motora. Stojanov nisam zvao.

Sto se tice voznje, vozim prilicno nesportski

Comment

• Car
              CBC Senator XXL
              • 07.07.2005
              • 900
              • Beograd

Originally posted by Mirko_NS
              Jedino sto se nije promenilo je to sto se motor relativno jako zatrese kod paljenja i gasenja, znam da zbog inercije mora biti malo "cimanja", ali ovo mi se cini da je malo vise...

Ima neko neki savet?
              Poceo da mi se javlja slican problem pri gasenju poslednjih dana, i odmah sam pomislio da je opet crkao neki nosac motora, medjutim u servisu mi rekose da je problem bio u nekom vakuum crevu, valjda je spalo, ili sta vec. Ne razumem se dovoljno da bih rekao kako je to dovelo do vibracija kod gasenja.
              Auto je laguna II dci, pa eto, mozda je i kod tebe neki slican problem.

Comment

• Mirko_NS
                CBC Član
                • 17.04.2008
                • 80
                • Novi Sad

Hvala, videcu da mi provere ta creva oko turba na redovnom servisu...

Nekako mi se cini da manje zatrese pri paljenju kada je ugrejan

Comment

• dejand82
                  CBC Član
                  • 30.05.2009
                  • 14
                  • Sremska Mitrovica

Hocu da podelim jedno prijatno iskustvo u vezi sa vibracijama. Bio sam kod majstora i rekao mu da mi izmenja sve silene, ramena, stabilizatore, nosace i ostale delove koji mogu da lupkaju, vibriraju i sl. Na srecu na trapu nije bilo mnogo da se menja.

E kad smo dosli do nosaca motora majstor je rekao da su svi ok, mada ja nisam bio zadovoljan. Tada mi je rekao da je na jednom stilu menjao zadnji nosac motora i da nije bilo promene. Zatim su taj nosac napunili silikonom koji se koristi za soferke, jer je navodno i nov nosac suvise mekan. Iako je moj nosac u redu, isprobali smo ovu majstoriju i efekat je neverovatan! Vise se ne trese na leru cak ni hladan, mnogo lepse prima gas. Ranije mi se desavalo da u cetvrtoj malo zatrese ako mu naglo dodam gas pri nizim obrtajima a sada je i to nestalo. Ma sve ostalo sto sam zamenio me nije tako odusevilo.

Isto sam uradio i sa silenima na viljusci - rezultat dosta bolje ali nazalost ta guma je nakon dva meseca ispala ...

Eto jedna "Riletova majstorija" za stila.

Comment

• neshaoct
                    Banovan
                    • 18.08.2007
                    • 1754
                    • Beograd, Rakovica

...rešio si posledicu...ali nisi otklonio uzrok. JTD previše vibrira i onda ''iskida'' te nosače ukoliko sam motor loše radi.

Comment

• dejand82
                      CBC Član
                      • 30.05.2009
                      • 14
                      • Sremska Mitrovica

Originally posted by neshaoct
                      ali nisi otklonio uzrok.
                      a uzrok bi mogao biti...? dizne?

jer sad mi je malo teško da otkrijem da li ima nekih vibracija pored onih koje dizel inače proizvodi... na dijagnostici nema ništa, u vožnji ne primetim probleme a na leru radi ok. Kako da proverim da li ga nešto "muči", ili su jednostavno nosači dotrajali?

Comment

• neshaoct
                        Banovan
                        • 18.08.2007
                        • 1754
                        • Beograd, Rakovica

...da, dizne. Kako rade se može proveriti u servisu. Znam više ljudi koji su kukali na vibracije, isto bili ubeđeni da su nosači stradali. Nakon čišćenja dizni...sve se vratilo u normalu a da nosače niko nije ni pipnuo.

Comment

• dejand82
                          CBC Član
                          • 30.05.2009
                          • 14
                          • Sremska Mitrovica

Da li neko moze da preporuci nekog majstora za ciscenje dizni u Sremskoj Mitrovici ili okolini?

Comment

• Ognjen85
                            CBC Početnik
                            • 23.09.2009
                            • 2
                            • Zrenjanin

Posedujem fiat Bravo jtd 105ks oko 4 i po godine i prezadovoljan sam, dosta km sam presao bez ikakvih problema, ali od skoro su se pojavile vibracije motora prilikom voznje, pri pustanju papucice za gas, kada obrtaji padaju izmedju 2000 i 1500 rpm. Autu je skoro zamenjen plivajuci zamajac, set kvacila, spaneri i kaisevi, nosaci motora su dobri. Vozen je kod vise majstora i ne mogu da ustanove sta je u pitanju. Neznatno slabije vuce i pojacano dimi, ali nema gusenja i trzanja, ujutru pali normalno. Ventile nisam proveravao, receno mi je da su ok, trebao bih da menjam prednje viljuske, amortizere i opruge, ali ne verujem da je do toga, jer mi se cini da vibracije dolaze od motora.Ako neko nesto zna, neka pomogne!

Comment

• dusan147
                              CBC Senator
                              • 08.03.2008
                              • 287
                              • Novi Sad
                              • GT 1.9 JTDm 16v

Može da pomogne i dijagnostika...
                              "Bosch" dijagnostički softver (nisam zapamtio verziju) ima opcije "Provera kompresije" i nešto kao "Kompenzacija injektorima". Kod mene je na 4-tom cilindru (do u****) "kompenzacija" oko 1.0, a na ostalim cilindrima oko -0.3 ili -0.4. Pored toga, provera kompresije pokazuje da je na tom 4-tom cilindru kompresija manja (oko 10%) nego na prva tri. Da bih ustanovio šta je problem, zamenio sam mesta 3-ćem i 4-tom injektoru - problem je ostao na istom 4-tom cilindru.
                              E sad - ili su ventili (vođice, gumice, zazori) ili je klip, karike, klipnjača, leteći ležaj..., a nadam se da nije cilindar. Imam vibracije u leru, koje nisam uspeo da smanjim nikakvim prethodno opisanim metodama (nosači, čišćenje injektora, hemija, itd...). Napominjem da su vibracije izraženije kada je motor na radnoj temperaturi...
                              Grešiti je ljudski, ali je osećaj božanski.

Comment

• dusan147
                                CBC Senator
                                • 08.03.2008
                                • 287
                                • Novi Sad
                                • GT 1.9 JTDm 16v

Update... Vibracije u leru su mi se bitno smanjile odkada su počele ove visoke temeprature... Može li da bude razlog što je ulje (Selenia WR 5W-40) sada ima veći viskozitet?
                                Grešiti je ljudski, ali je osećaj božanski.

Comment

Working...
                                X