Evo par dana od zamene bobina, stekao sam utisak da je auto vratio startnost koju je imao. Takođe imam utisak da je zvuk motora malo drugačiji (ili je to psiha promenila utisak). Ali je detonacija ostala.
Očistiću motor i Wynns metodom, ali ću prethodno i svećice da zamenim. Kada sam ih zimus menjao kod Bogunovića, auto je išao jedno vreme kako treba (čitaj sa dosta manjim detonacijama). E sad, koje svećice da stavim. U radnji autodelova čovek vadi neke podatke iz nekog kataloga za moj auto i daje neke svećice od 200-300 din po komadu (toliko sam platio neke i u Bogunoviću, mislim da su NGK). Pa ima li nekih kvalitetnijih svećica i da zaobiđem te kataloge i njihove preporuke koje svećice staviti?
Što se kompresije tiče i nju ću sa zamenom svećica da izmerim, pa javljam rezultate. Ono što sam merio pre par meseci bilo je u rasponu od 8 do 11 Bar-a po cilindru, videćemo šta će pokazati druga aparatura.
Shto se tiche svecica, slobodno ostani na NGK, jer kod nas je teshko naci bolje.
Za njega su preporuchene NGK BCPR6E-VG.
Original u MASS Company--ju, Karaburma.
hm, Bogunovic nije bas na dobrom glasu, mozda da odes do drugog majstora. i mozda zapisati koje su svecice u motoru sada, i koje su te koje se preporucuju za zamenu- mozda je pograsna svecica u motoru sto je dovoljan razlog za probleme pomenutog tipa.
ono sto je boost pitao daje mnoge odgovore, otklanja neke dileme. dakle, koje boje i izgled je u pitanju?
hm, Bogunovic nije bas na dobrom glasu, mozda da odes do drugog majstora. i mozda zapisati koje su svecice u motoru sada, i koje su te koje se preporucuju za zamenu- mozda je pograsna svecica u motoru sto je dovoljan razlog za probleme pomenutog tipa.
ono sto je boost pitao daje mnoge odgovore, otklanja neke dileme. dakle, koje boje i izgled je u pitanju?
Je*i ga zajebao sam se i tada otišao kod "velikog" Bogunovića... Ne bih ga preporučio ni neprijatelju sada. Serviser mi je tamo rekao da su prethodne svećice bile "katastrofa" i nije mi ih pokazao.
Malo offtopic:
Isti taj mi je rekao da je morao da mi ponovo flashuje računar u kolima, jer su te loše svećice izazvale oštećenje softvera Ovde je komentar suvišan. Naravno sve je odradio u privatnoj režiji i to za 4000 din, jer to ne rade u servisu. E iz tog razloga ne bih preporučio nikome da ide kod Bogunovića, da mu uzmu pare i još pride naprave magarca od njega.
Vratimo se na temu... nemam ključ za odvijanje svećica pa ne mogu da vidim u kakvom su stanju. Ove nedelje (koliko obaveze dopuste) merim kompresiju pa ću zapisati oznake sa svećica i ujedno i slikati ih.
Evo danas san skidao svećice (iskreno skinuo samo jednu) i uporedio sam je sa slikama sa linka http://www.ngk.de/Spark_plug_faces.694.0.html
koji je u top temi.
Upoređujem moju svećicu sa prvom slikom na linku (dakle normalna eksploatacija svećice).
Model svećice je NGK BCP6E. Samo to piše na svećici. Da li je to dobra svećica ili treba staviti neku drugu?
Comment