Ovo ti je standardna klipnjača V-6 ili V-8 motora sa uglom između cilindara < od 90 stepeni. Sastoji se od glave i pomoćne "ruke" sa klipovima i jednim glavnim osloncem za vezu sa radilicom. Njačešće se viđaju u motorima italijanske izvedbe.
Na kojem motoru su primenjene, gde je isla ovakva izvedba?
Pa jel vi mene zezate?
FERARI ih je pun na gotovo svim svojim motorima a poslje njega i svi ostali V-6 i jači!!
Ovo na slici je vjerovatno neka varijanta alfe ali mi konkretno ovo čelo klipa nešto vuče na zračni kompresor jer se ove kombinacije i tamo mogu nači.
Slušaj M-power, sad ću da dobijem bananu sa foruma al nema veze ..
Ova varijanta što bi "gazda" rekao, klipnjača sa dva klipa, se koristi u svim situacijama gdje za "V" motor nema dovoljno prostora da sada redaš cilindre jedan iza drugog. Na način prikazan na gazdinoj slici; lijevi i desni prvi cilindar pa samo jedno ležište na radilici pa onda lijevi i desni drugi cilindar pa samo jedno mjesto na radilici i tako koliko ima parova drugim rječima između dva para cilindra ide samo jedno fixno ležište na radilici te se tako u uzdužnom smislu uštedi dosta na prostoru !
Čudi me da ovaj slučaj glavne i pomočne klipnjače nije obrađen u temi "kako radi motor" biće da jeste samo što "copy-paste" režim rada nema rezoluciju kao "gazdina" fotka!
Svaki "V" motor ima ovakvu ili slicnu izvedbu, stime sto se pojedini proizvodjaci razlikuju u nekim detaljima a sto zavisi od same konstrukcije motora! Kao sto rece Amir,jedan od razloga za ovakvim konstrukcijskim resenjima je prostor je se dobijaju jaki motori koji su prilicno kompaktni!
Bilo je reci u temi "kako radi motor" i ima i skica,ali je ta tema veoma opsirna pa bi pisanje i slikanje nadugo i nasiroko bio pravi sizifovski posao posao
Poz
Sudeci po velicini ne bih rekao da je ovo od automobila. Pre ce biti neki kamion ili radna masina.
Nije fol u veličini jesi kad imao priliku da vidiš klip od motocikla "motoguzi" 750 ccm - jarane tepsija mu nije ravna, ovdje je "problem" ugao manji od 35 stepeni i samo čelo klipa, pa sam zato rekao da bi radije mogao biti neki kompresor, opet vidi dužinu klipnjače..
možda da nam gazda kaže otkud mu fotografija pa da ganjamo ??
Kao sto rece Amir,celo kllipa je oblika da najvise podseca na neki kpmpresor,mada moze da bude i od nekog brodskog ili drugog veceg motora,naime celo klipa se projektuje tako da bi se izbegle neke pojave radu i poboljsale neke karakteristike,tako da je sve moguce!
Taj ugao koji se vidi na slici nije fiksni,leva klipnjaca se okrece u onoj osovinici!
Vidite kako su popucale donje kompresione karike a i raspored karika je meni neobican bas zbog tih donjih karika ispod bolcni.. znam da dizelima treba vise kompresionih karika ali nisam siguran da ih stavljaju dole a neobicno mi je i to sto je desna klipnjaca mnogo masivnija..
Nemoj da te slika zavra, donja karika je postavljena pri dnu suknjice klipa iz jednostavnog razloga da tu istu suknjicu drži što dalje od stubline ta dodatna karika je običan distancer klipa i ima nešto veče utore nego obična uljna karika čiju ulogu takođe obavlja. Ko vidi one sitne rupice na obodu suknjice klipa oni služe za prskanje ulja na stublinu a onda se sa ove dvije isto razmazuje.
Što se tiće masivnosti i tu je finta u logici. dakle ova lijeva nije manja od desne nego je taman kolika treba, a desna je veća kako bi mogla primiti poprečne vektore sile sa lijeve i svoje vlastite.
Manji je i precnik klipa! Ne znam,dosta cudno izgleda,mislim asimetricno,jos jedan razlog zasto mislim da se radi o kompresoru!
Što se tiće masivnosti i tu je finta u logici. dakle ova lijeva nije manja od desne nego je taman kolika treba, a desna je veća kako bi mogla primiti poprečne vektore sile sa lijeve i svoje vlastite.
Za ovo taman kolka treba razumem sta si zeleo da kazes ali ovo vektori sila mi nije jasno na sta si mislio!
Comment