Amire zasto da dobijes bananu ne razumem? Nisam trazio objasnjenje kako radi i zasto se ide na takvu izvedbu, to je barem jasno, pitao sam samo na kojem to velikoseriskom motoru ide ovakva izvedba posto kazete da vecina ili svaki "V" motor ima ovakvu izvedbu. Pa mi nije jasno sta neki podrazumevaju pod "vecinom"
To date there has never been a faster car built for the public road and,
it has been suggested, there never will be. McLaren F1.
Po bananu svima, ili možda samo meni. Ja moram priznati da sam u životu video dosta raznoraznih klipnjača, ali ovakvu nisam. Jasno je da je namenjena nekim cilindrima u V izvedbi, ali ja vas pitam kako ovo postaviti i dotegnuti na radilici . Znam da se na pojedinim motorima radilica i klipnjače spajaju uz pomoć specijalnih presa i da se, umesto letećeg ležaja od gliko legure, u klipnjaču ubacuje igličasti lager, ali se pitam zašto je onda taj deo klipnjače dvodelan a nema šrafova za stezanje? .
Ako imaš 12 ili 16 cilindara svakako nije svejdno da li će motor biti dugačak metar ili dva. Kad bi svaki cilindar imao svoju klipnjaču, dva metra, ako ima pola, metar. Uobičajena stvar kod velikih motora ili kompresora. Po polažaju (naleganju na glavnu) pomoćne klipnjače, postoji nekoliko izvedbi. U zavisnosti od mesta gde naleže pravi se ravnoteža opterećenja radilice, smanjenjem snage jednog reda klipova. To može biti na razne načine pa i tako da jedna strana klipova bude manja od druge strane. Udžbenik iz koga sam ovo učio sam bacio pre 30 godina.
U praksi, svako ko se vozio dizelkom (vozom) vozili su ga ovakvi klipovi.
Ako imaš 12 ili 16 cilindara svakako nije svejdno da li će motor biti dugačak metar ili dva. Kad bi svaki cilindar imao svoju klipnjaču, dva metra, ako ima pola, metar.
Oce al u snovima, to se neki konstruktor napravio pametan pa je prosipao takvu pricu denbilima kad je ovo konstruisao ali na njegovu zalost na ovom forumu slabo ima denbila. V8,12 ili 16 bice duzi samo za pola klipa toj smesnoj izvedbi.
To date there has never been a faster car built for the public road and,
it has been suggested, there never will be. McLaren F1.
Meni uopste ne deluje da je ovo cudo ,na slici, iz nekog motora . Pogledajte veliku pensnicu , nema klasicnog lezaja , niti ima srafova koji je drze na okupu , samo ne ka dve bolcne , sto ukazuje da se ovaj sklop vrti na malom broju obrtaja , tj . da je kompresor .
Pa dobro nemoj bukvalisati o metar ili dva. kad imaš cilindar od 350 mm prečnika i mali V ugao, nije svejedno kako ćeš potrpati sve cilindre. Plus svi tegovi na radilici ili pola. Radilica od tone. Ima to svoje zašto. 100 po 100 kila, nakupi se..
@Van
Motor o kome pričam ima 180 obrtaja na leru, maksimalan broj obrtaja 800. 16 cilindara.
koliko je onda trenje klipa u cilindru ako je blok od 90 stepeni , koliki ofset je imala radilica da bi ovo radili ?
Trenje je isto kao da se radi o bilo kom drugom tipu motora,a ofset u zavisnosti od duzine hoda klipa taman toliki da kada je klip u unutradnjoj mrtvoj tacci klipnjaca ne udari u blok! i zasto mislite da je blok pod uglom od 90 stepeni,pa i da jeste opet bi radilo,samo sto ne bi bili zadovoljeni optimalni uslovi!
Licno nisam imao prilike da vidim otvoren motor,ali su me u skoli ucili da se koriste za motore velike snage tipa brodski motori ili kako rece dora popularne dizelke!
Ne bih se zemljače složio da je isto trenje, jer kad jedan klip krene da se vraća iz dmt zbog prirode (krute) veze ovaj drugi vrši daleko veći pritisak na kontra ili spoljašnju polovinu (poluobod) unutrašnje površine tog drugog cilindra.
Ovdje ima dosta pitanja na koja bi trebalo odgovoriti a ja imam već dva žuta kartona te vas molim za razumjevanje, redom gledano:
@ Chila;
Pogledaj ugao između ove dvije klipnjače, mislim da ćemo se nači na nekih 35 do 40 stepeni, e sad, obzirom da taj ugao nije dovoljan da kažemo za zaseban ciklus svakog od ovih dva klipa ostaje samo varijanta da su stubline sa nazovi bliznac klipovima odnosno da lijevi klip malo KASANI za desnim (tačno onoliko koliko iznosi ovaj ugao između klipnjača). Dakle, da bi rezultanta i dalje bila u smjeru glavne klipnjače mora se savladati i njena okomitia komponeta koja je vektorski upravna na oslonac, otuda je čeljust i cijela desna klipnjača gotovo za trećinu jača od lijeve;
@ M-power
Dobro moram priznat da sam možda krivo interpretirao ono što sam htio reći, a to je da sve i jedan V motor sa uglom manjim od 50 stepeni mora biti ovakve konstrukcije, što opet nije ni m od manjine ako se uzmu V motori generalno
@ panto
tvoja opaska je zapravo pravo pitanje jer se ni ja nisam sreo u praksi sa ovim tipom spajanja na koljeno radilice izuzev u slučaju avionske zvijezde ali mi opet i za to fale neki detalji
@ SAAB ovo sigurno nije krivaja za V motor sa uglom bloka večim od 45 stepeni, mislim da ću odgovor imati dok riješim pantinu primjedbu
@ Dora, sa dva žuta ja sam naučio da si ti u pravu pa neka tako i ostane
Ovde nema krute veze,jer da je ima ni jedan od klipova ne bi se pomerio iz mesta! Klip se krece pravolinijski kroz blok motora,ako zamislite oblik radilice (bregastog vratila) i zamislite da se okrece onda znamo da mesto gde se ova klipnjaca kaci osciluje oko ose ili neutralne linije za neku vrednost i sto pravi taj krivajni mehanizam i u stvari omogucuje pravolinijsko kretanje klipa. Ovde je od esencijalne vaznosti uskladiti hod klipa,duzinu radilice,ugao i polozaj radilice kako bi ovo funkcionisalo!
Jos jednom,trenje nije vece,ali opterecenje na klipnjacu i radilicu jeste!
Zaboravih da napisem,onaj ugao na slici nije fiksni jer se manja klipnjaca okrece u donjem delu oko bolcne verovatno i tokom rada taj se ugao menja,smanjuje i povecava, pa recimo ako je jedan klip u SMT drugi je u UMT!
Da li sam ja u pravu ili ne nije bitno, možda i jeste Ja sam takve motore popravljao godinama, gledao uživo, pipkao, klepo čekićem i ostale lepe radnje sa maticom od glave za ključ 105 mm. Jedna strana je slabija upravo zbog razlaganja sila kako si opisao. Napad na radilicu nije isti, ako bi bila ista sila motor bi se u najmanju ruku ljuljao a pre bi otkinuo klipnjaču. Spoj velike i male kljipnjače ima više izvedbi i od toga zavisi kako se rešava to "ljuljanje"
I nemaš dva žuta kartona inače bi imao crveni, toliko znam o fudbalu ali ti to ne daje za pravo da omalovažavaš tudji trud jer si tamo ukoren. Ako imaš nešto po tom pitanju postoji PP meni.
Chila, ima krute veze itekako, jer je ova druga klipnjača kruto telo. Odnosno postoji linarna medju-zavisnost izmedju njih, položaj jedne klipnjače se uvek može prostom nejednačinom u nekom trenutku odrediti samo i jedino u zavisnosti od toga gde je ona druga u tom trenutku.
Naravno da je klipnjača pomična u osovini ali to ne menja njeno "agregatno stanje"
BTW. Naravno da je trenje veće jer je mnogo veća normalna (upravna) komponenta ukupne sile koja deluje na površinu stubline nego što je slučaj kod klasične izvedbe. A trenje itekako zavisi od intenziteta normalne sile koja deluje na površinu. Zato se ovakvi koncepti i primenjuju uglavnom kod sporohodnih mašina jer u suprotnom ova koncepcija bi od kružnog poprečnog preseka cilindara ubrzo pravila elipse =]
Comment