alfa 33 nece da upali

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • master_deki
    CBC Veteran
    • 29.01.2008
    • 138
    • nis

Re: alfa 33 nece da upali

Danas sam skidao ovo

i na oko izgleda sve ok sto se tog dela tice.
    E sad,sa druge strane kad otvorim vidi se klapna,tj. mali limcic od aluminijuma koji je sa dva srafa usrafljen u onaj deo koji pokrece potenciometar.Primetio sam da je taj deo koji drzi aluminijumsku klapnu bio polomljen i da je ga neko vario (verovatno vlasnik pre mene).Taj aluminijumski lim,koji je ustvari klapna,uopste ne zatvara do kraja sto se moze videti na ovoj slici

Koliko se ja razumem to ne treba da bude tako jer onda vazduh ima gde da prodje,i pretpostavljam da on uopste nije ni pomerao tu klapnu a samim tim ni kompjuter nije dobijao informaciju da vazduh uopste i prolazi.To je neko moje misljenje,ako gresim ispravite me.
    Ja sam pomerio malo taj lim,odnosno onoliko koliko je moglo a da ne zakacuje u kuciste,ali nisam probao da palim auto jer nisam imao vremena (mora i na posao da se ide).
    Probacu to vec koliko sutra a u medjuvremenu je svaki komentar i predlog dobrodosao.

Sto se tice katalizatora nisam pogledao dali ga ima.
    I jos jedno pitanje-dali postoji mogucnost da auto nece da mi upali ako je lambda sonda u kvaru?

Comment

• deki-ascona
      Bio nam je drug! RIP
      • 10.04.2007
      • 2118
      • NI , Trosharina

Imamo veoma slicne protokomere. U pravu si : klapna u normalnom polozaju potpuno zatvara usis. Ta klapna bi trebalo da se veoma lako pomera, kod mene se pomera toliko da onaj klizac sa 1. slike dodje skroz na drugu stranu. Verujem da svi ti protokomeri rade na slicnu foru, tako da nije lose da guras klapnu (ili da vrtis klizac-svejedno), pa da vidis da li ce da ide do kraja. Klapna mora da ide glatko i ne sme da zapinje nigde usput. Ako zapinje, onda je pokrivljena usled detonacije ili ko zna kako jos i to moze da bude uzrok problema na benzinu.

Svojevremeno , dok sam se igrao protokomerom (srecom imao sam u rezervi jedan ) , dobio sam jedan savet od autoelektricara u cuvenoj radionici kod Proke na trosarini : nikad ne pokusavaj da stelujes protokomer jer to zna mnogo malo ljudi da uradi kako treba (mislio je na premestanje opruge na zubcima) , i drugo , kad se poklopac protokomera otvori, posle toga mora besprekorno da se ocisti unutrasnjost , jer prasina moze da zayebe kontakt klizaca . Oni su to cistili tuferom za sminku sa alkoholom (taj tufer valjda ne ostavlja dlacice).

Ne znam samo da li si probao i reset ECU ? Poskidaj kleme, vrati ga u safe mod, mozda proradi.

pozdrav i sretno
      Originally posted by Valent Vudriga
      ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
      Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• Dora
        Nadzornik!!!
        • 24.10.2004
        • 17451
        • Novi Sad
        • FIAT

Lambda sonda nije bitna za paljenje, svakako se ne računa u prvih nekoliko sekundi rada kod bilo kog motora jer joj treba nešto vremena da se ugreje. Protokomer se raspao od detonacije i neko ga je krpio...
        Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• master_deki
          CBC Veteran
          • 29.01.2008
          • 138
          • nis

Reset ECU?Kako se to radi?
          Sto se protokomera tice nije mi ni padalo na pamet da probam da ga podesavam jer znam za taj jadac,a i ne radim stvari u koje nisam siguran (oko auta).
          Probacu danas da lepo podesim tu klapnu i da upalim auto,a o ishodu cete biti obavesteni.

Comment

• deki-ascona
            Bio nam je drug! RIP
            • 10.04.2007
            • 2118
            • NI , Trosharina

evo kako se radi reset ECU

Originally posted by RedboX
            ...
            pa sam uradio reset ili brisanje greske metodom skinem-ti-minus-klemu-i-dok-alarm-urla-drukam-kocnicu-20sekundi na sveopstu radost svih zaposlenih kojim prozor gleda na parking
            ...

Comment

• master_deki
              CBC Veteran
              • 29.01.2008
              • 138
              • nis

Evo sta sam danas uradio...
              Prvo sam malo obradio lim koji je ustvari klapna,nije idealno ali u odnosu na ono sto je bilo sad je mnogo bolje.Sastavio sam sve,vratio u auto,probao da upalim na benzin i nista.Prebacim onda na plin,auto upali normalno i dok je radio prebacim na benzin i on nastavi da radi.Pustim gas i auto se ugasi.Upalio sam ga opet na plin,prebacio na benzin i drzao gas da auto malo radi,pustim opet gas on poradi malo na leru i ugasi se.
              Znaci sad radi na benzin dok se drzi gas,ali i dalje nece da upali.Ja mislim da je mali ler gas i da se treba pojacati pa me interesuje gde se to radi,odnosno gde se podesava ler gas?Sinoc sam trazeci nesto cini mi se video da ovde negde na forumu postoji slika gde se to podesava ali sad nikako ne mogu da je nadjem,pa ako neko zna gde je nije lose da je stavi ovde i da mi objasni kako se podesava ler gas.Ja bih prvo to probao jer mi se cini da je mnogo mali ler gas,cak ispod 500 obrtaja,pa bih onda isao dalje.Cini mi se po zvuku pri verglanju da bi auto upalio na benzin kada bi mu ler gas bio veci.

Comment

• master_deki
                CBC Veteran
                • 29.01.2008
                • 138
                • nis

|aboravio sam da dodam...
                Izvukao sam crevo koje iz rezervoara vodi gorivo do pumpe i stavio ga u kanticu sa gorivom,jer je rezervoar garantovano pun djubreta jer je dugo bio prazan.Sta sam primetio-za dva minuta rada auto je potrosio 5 litra benzina.|na li neko zasto,sta ne valja?

Comment

• Vlada64
                  CBC Član
                  • 05.06.2009
                  • 27
                  • Smederevo

Ne trosi ti auto tolko nego tolko pumpa ispumpa goriva! Pumpa ispumpava gorivo pod ptitiskom od oko 2,5 bar. i ispumpa oko 1,2L za 60 sek.jedan mali deo odlazi kroz dizne i sagoreva dok se ostatak vraca kroz povratno crevo u rezervoar.Protok stalno otvorene dizne je 0,2 do 0,25L za 60 sek.Svaka dizna na ler gasu pri 600rpm pri celom okretalu radilice je otvorena oko 100ms.Mislim da ti je sraf za srelovanje ler gasa na davacu polozaja ler gasa (trotl) sledeca klapna i davac od protokomera ka motoru(sraf nasuprot davacu polozaja ler gasa). Pozz... Vlada64
                  "BROJ I MERA MOJA VERA" - Moto predratnog esnafa tehnicara i inzinjera.

Comment

• master_deki
                    CBC Veteran
                    • 29.01.2008
                    • 138
                    • nis

Na ove slike sam mislio,kod mene je isti ovakav motor.

Interesuje me ova druga,sa srafovima 17 i 19...koji treba da okrecem i u koju stranu?Da ga stezem ili otpustam da bih povecao ler gas?
                    Znaci to gorivo je sad u rezervoaru i nema mi druge nego da ga skidam da ocistim i da sipam gorivo normalno u rezervoar.

Comment

• b_samardzic
                      CBC Senator XXL
                      • 02.04.2005
                      • 1557
                      • Smederevo

Ipak sam bio u pravu za protokomer.
                      Ler gas neces uspeti da sredis dok ti je neispravan protokomer.
                      Ler gas je elektronski kontrolisan.
                      Ali imas sa prednje strane usisne grane crevo koje skines popustis navrtku i okreces cevcicu sa koje
                      si skinuo crevo.
                      E sad da bi zapoceo to stelovanje ler gasa moras da skines dzek sa IAC ventila i prespojis dve od 3 zice na tom dzeku. Tek tad zapocinjes rucno stelovanje lera na 900 obrtaja pa onda vratis dzek i pustis ga da odrzava stabilan ler i pod opterecenjem.
                      Sa neispravnim protokomerom budi srecan sto uopste radi auto na benzin!

Comment

• master_deki
                        CBC Veteran
                        • 29.01.2008
                        • 138
                        • nis

A gde se nalazi taj dzek,koje dve da prespojim.Kad to uradim vracam dzek gde je i bio ili palim auto sa skinutim dzekom,skinutom cevcicom...moze li malo detal;jnije to da mi objasnis?

Comment

• master_deki
                          CBC Veteran
                          • 29.01.2008
                          • 138
                          • nis

Originally posted by Vlada64
                          Da li imas katalizator na auspuhu?
                          Evo konacno sam i to proverio-ima katalizator.Probacu da ga skinem pa da onda vidim kako radi.

Comment

• rudic.m
                            CBC Senator XXL
                            • 30.07.2008
                            • 407
                            • Odžaci

Da mu smeta katalizator ne bi radio ni na plin.
                            Originally posted by rudic.m

Probaj da ovaj veliki zupcanik pomeris za zub-dva,povuces onu oprugu sto je uzubljena i pomeris.Mozda dobijes nesto.
                            viewtopic.php?f=15&t=31792

Comment

• deki-ascona
                              Bio nam je drug! RIP
                              • 10.04.2007
                              • 2118
                              • NI , Trosharina

ako je klapna pokrivljena ne pomaze ni da stavi svoje zube pa da uzubi
                              ja to ne bih cackao, ali ako ipak resi, onda nije lose obeleziti trenutni zub, zbog vracanja na staro

Comment

• Dora
                                Nadzornik!!!
                                • 24.10.2004
                                • 17451
                                • Novi Sad
                                • FIAT

Pomeranjem za dva zuba drastično će uticati i na paljenje i na višak ili manjak goriva, bez nekog iskustva to se ne dira, bez jako preke potrebe to se ne dira, ako se ne obeleži i ne zna se u kom položaju je bio, niko ga više nikad neće sastaviti jer će svi čačkati a niko ne zna šta čačka.

Postoji procedura u autodati koja kaže kako se proveri i to je sve što treba da bi se videlo da li je električno ispravan, da li je mehanički ispravan vidi se prostim pomeranjem klapne. Onaj koji je otvaran ja ne bih nikad kupio...
                                Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

Working...
                                X