Hyundai i30, 2008 god. 1,4 - problem sa paljenjem

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Ogi
    CBC Senator XXL
    • 07.10.2007
    • 309
    • Beograd
    • Hyundai i30 1,4

Hyundai i30, 2008 god. 1,4 - problem sa paljenjem

Postovanje,

Imam jedan problemcic sa paljenjem automobila koji je poceo da me izludjuje. Danas sam bio u servisu gde mu je odradjena dijagnostika i navodno nije bilo greski. Dogovor je da u petak ponovo odem da auto par sati kod njih odlezi na suncu pa da probaju opet a evo zasto.

Naime, sve je pocelo sa ovim paklenim temperaturama, ujutru pali normalno, odem na posao, ostavim ga u 9h, ceo dan bude na suncu, u 17h krenem kuci, nece da upali kako treba!! U stvari, on ga upali ako onako na 100-200 obrtaja se auto muci, gusi, trokira (isto kao recimo kada sam isprobavao da li moze da se upali kada mu svira alarm, moze ali bas tako tj. ne moze) i onda ga uglavnom ugasim i iz drugog pali normalno. Ili, ponekada, kada ga tako upali (kao da ne baci dovoljno jaku varnicu recimo) malo pritiskam gas i onda "uhvati" . Povezao sam to sa visokom temperaturom vazduha jer se ovo desavalo 7 puta uzastopce prosle nedelje, znaci SVAKI dan!! I danas se to desilo dva puta iako je temp. bila 10 stepeni niza, ujutru je upalio normalno, na posao sam dosao u 9h, u servis krenuo u 12:30h i vec nije hteo normalno da upali i posle u 17h isto tako! Iz drugog pali ODMAH !! Kada jednom upali, mogu da ga vozim 5 dana sa kracim pauzama, uvek ce da upali iz prve ali kada odstoji na toplom vremenu par sati - onda nece.

U pitanju je prakticno nov auto, 19k km sam presao, kupljen u martu prosle godine, debelo je pod garancijom ali problem je u tome sto ljudi ne znaju odakle da gledaju!? Zato je i dogovor da im odvezem auto u cetvrtak i da odlezi na njihovom parkingu 5-6 sati i onda da ga prikljuce na dijagnostiku PRE samog paljenja da vidimo sta ce onda da kaze.

Ima li neko ideju sta moze da bude u pitanju?
  • RANK
    CBC Senator XXL
    • 28.02.2007
    • 1635
    • Beograd
    • FIAT MAREA WEEKEND 1

Re: Hyundai i30, 2008 god. 1,4 - problem sa paljenjem

garancija ti je do 2013-e, resice se.... neka probaju srpsku metodu, da menjaju redom dok ne rese, ionako ne placas ...
    "dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"

Comment

• Ogi
      CBC Senator XXL
      • 07.10.2007
      • 309
      • Beograd
      • Hyundai i30 1,4

Tacnije do 2014. posto je kupljen u martu 2009. godine. Plasi me to sto se to desava tipa jednom dnevno u posebnim uslovima pa ljudi ne znaju odakle da pocnu, posebno zato sto dijagnostika ne prijavljuje gresku kada se auto normalno upali. Ljudi pominju da moze da bude senzor temperature motore pa onda senzor radilice... skrenucu im paznju na to...

Comment

• Lauda
        CBC Senator
        • 24.07.2010
        • 207
        • Zemun

Moj drugar je prošlo leto imao iste simptome kao ti, inače vozi Kiju ceed 1.4, njemu su menjali neki senzor, garancija je sve pokrila.
        PUŠENJE ILI ZDRAVLJE - ODLUČITE SAMI

Comment

• Ogi
          CBC Senator XXL
          • 07.10.2007
          • 309
          • Beograd
          • Hyundai i30 1,4

Hajde molim te pitaj ga koji tacno senzor ako ti nije problem, kada mi se desi ponovo da znam sta da im kazem! Sigurno je senzor radilice ili senzor temperature motora. Isti nam je auto prakticno. Da li su njemu kvar ustanovili na dijagnostici? Meni je proslog petka na 40 stepeni upalio iz prve u servisu a pre toga nije hteo iz prvog 7 dana, neverovatno!! Sad' sam sipao ovo kao "bolje" gorivo i aditiv, reko mozda je do toga. Ovih dana pali normalno ali temperatura je mnogo niza.

Comment

• Lauda
            CBC Senator
            • 24.07.2010
            • 207
            • Zemun

Pitaću ga sutra, odnosno poslaću mu SMS pošto je dečko na moru.

Comment

• Ogi
              CBC Senator XXL
              • 07.10.2007
              • 309
              • Beograd
              • Hyundai i30 1,4

Aj' zivota ti pitaj ga danas ako mozes posto mi se danas desila ista stvar i sutra moram po sesti put u servis. Ni sam vise ne znam sta da im kazem.

Comment

• Lauda
                CBC Senator
                • 24.07.2010
                • 207
                • Zemun

Zamenili su mu senzor temperature motora, ali su i čačkali oko nekih kablova, bobine i ostalih stvari sa strujom. To je bilo pre dve godine, leto 2008., ali vreme brzo prolazi, ja sam bio uveren da je bilo prošlo leto.
                Od tada je sve ok sa autom, nema više nikakvih problema.

Comment

• Lauda
                  CBC Senator
                  • 24.07.2010
                  • 207
                  • Zemun

Pitao sam drugara, njemu je dijagnostika pokazivala da je senzor neispravan, samo što je on imao mnogo teže simptome nego ti.
                  Auto mu je stalno teško palio, nije hteo normalno da pali ni u jutro, ni po noći, ni kad je hladnije, a ne samo na velikoj vrućini.

Comment

• Marcus
                    CBC Senator XXL
                    • 19.10.2007
                    • 631
                    • Novi Beograd - B62

I meni se desilo par puta da nisam mogao da upalim auto iz prve, al ne toliko cesto da bih se zabrinuo...

Bas mi pre neki dan skliznula noga s kvacila i ugasi mi se auto na semaforu, probao da upalim i nece, jos jednom nece, i tek iz 3. puta... Vergla vergla al nista, cak ni dodavanje gasa nije pomoglo... Kad bolje razmislim, meni se to i desavalo samo kada je kratak interval izmenju gasenja i paljenja motora, al nikako da mi auto odstoji nekoliko sati...

Sada cu malo vise da obratim paznju na ovaj problem, pa ako se bude cesce ponavljao, pravac servis...

p.s Ni moj nije puno presao, oko 17000 od aprila prosle godine... Takodje 1.4

Comment

• mrki
                      CBC Senator XXL
                      • 08.11.2006
                      • 550
                      • nis, serbia

@marcus:
                      jel si proveravao akumulator? to zna da zeza kada je kratak interval izmenju gasenja i paljenja motora.

Comment

• Ogi
                        CBC Senator XXL
                        • 07.10.2007
                        • 309
                        • Beograd
                        • Hyundai i30 1,4

Konacno sam snimio klip!!! Danas oko 14h izadjem sa posla po onoj vrucini jer sam bio siguran da nece upaliti kako treba i tako je i bilo, kresnem, sve po starom s' tim sto sam ovoga puta ga ostavio da grca da bi posle nekoliko sekundi uhvatio i poceo normalno da radi, znaci nisam ga gasio pa ponovo palio. To isto se desilo i isti postupak sam izveo i u 17h. Odmah sam se zaputio ka servisu!!

Pokazem liku koji je uzgred budi receno maksimalno korektan, vidim i on duva i puva ali mi svo vreme govori kako je to do goriva, u jednom momentu mi je rekao kako 90% auta pali tako sto me je malo razljutilo!!!

E sad', on kaze (DA LI JE OVO TACNO ???) da komp PAMTI gresku sto znaci da ja nisam bio u pravu kada sam mislio da se greska vidi na dijagnostici samo u momentu ispoljavanja te greske odnosno paljenja, on kaze da ako se danas pojavila greska da ce komp to da pokaze!!! Onda je na moje oci dijagnosticki aparat prikacio za auto (ja sam mislio da se to kaci za motor tamo gde pise DIAGNOSE ili tako nesto ali on ga je zakacio negde ispod volana) i aparat je pokazao NO ERROR CODE !

Znaci, zaista i njima su vezane ruke, lik me svo vreme ubedjuje kako je auto ispravan, kako bi on sa njim isao na kraj sveta ali opet istice kako i mene razume i da bi se i on tako ponasao da se radi o njegovom autu ako bi mislio da nesto nije u redu. Govori da je do goriva a ocistili mi navodno svasta nesto u petak! Vidim da bi i oni voleli najvise da mi poprave to i da se vise ne gledamo!

Ja onda popizdim i kazem posto su ti senzori HOCU DA PLATIM, on kaze sta bre da platis, ja kazem PA SENZORE, on kaze neces da ih placas, kao mogu ja tebi da ih provucem kroz garanciju ali nisu oni sigurno... i tako pricamo i on kao pricace sutra sa sefom da ja dodjem u sredu (zakazali smo!) i da mi zamene senzore... mislim da je rekao SVE ali sutra cu ga zvati da vidim sta je dogovorio... on bi prvo kaze menjao SENZOR BREGASTE... da li je to isto sto i senzor polozaja radilice??

EVO GA SNIMAK !!! NA SNIMKU SE VIDI KAKO DAJEM KONTAKT (SVE LAMPICE UPALJENE), KADA SE UGASI ZUTA ABS LAMPICA PALIM AUTO, AUTO SE PALI "NA POLA" TROKIRA (POJACAJTE!!!) I NAKON NEKOLIKO SEKUNDI TROKIRANJA - HVATA I POCINJE DA RADI NORMALNO (OBRTALJKA SE PODIGNE PA PADNE).

DA LI JE NEKOM SADA NESTO JASNIJE ?

Comment

• prolupator
                          CBC Senator XXL
                          • 02.09.2005
                          • 3968
                          • Zemun

Naravno da je jasnije ...
                          Stisni kvacilo kad palis auto, sacuvaces i axijalne lezajeve i lakse ces da upalis auto.
                          Verovatno se zaglupi ECU jer AMM poludi zbog velike temperature prvih par sekundi i ne uspeva da odredi u****nu kolicinu vazduha, a i benzin nam je do yaya ...
                          OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• aivan
                            CBC Senator
                            • 28.02.2006
                            • 247
                            • Bograd, Mirijevo

Serviser je u pravu kad kaze da komp pamti eror kodove. A ja se slazem s prolupatorom da je verovatno kratkotrajna zabuna oko signala sa senzora, ali kad bi se znalo koji je senzor mozda bi zamena pomogla, ovako samo menjanje napamet, i to bez ikakvih garancija da ce ista da pomogne.

Inace, ne primam se na teorije "to je do goriva", za svaki problem na motoru sa ubrizgavanjem prvo viknu "ma to je do naseg goriva" a ispostavi se uvek da posle zamene odgovarajuceg dela problem nestane.
                            Astra Classic II 1.4 Twinport (ex: Kadett E 1.3i )

Comment

• mrki
                              CBC Senator XXL
                              • 08.11.2006
                              • 550
                              • nis, serbia

Senzor bregaste i radilice su 2 razlicite stvari.
                              Ako je problem u senzoru, onda je sigurno u pitanju radilica. Ne moras da menjas senzor, probajte samo da ga ocistite. Proverite i steper i protokomer.
                              Nisam siguran, ali mislim da se greska u radu stepera ne cita preko kompa. A kako ti drzi obrtaje u radu, tj leru? Jel ima varijacija?

Comment

Working...
                              X