Opel Omega B, 2.0, benzin+plin > Problemi sa paljenjem?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • DraxNS
    CBC Senator XXL
    • 24.10.2006
    • 520
    • Bačka Palanka
    • Peugeot 307 SW

Opel Omega B, 2.0, benzin+plin > Problemi sa paljenjem?

Poslednjih dana mi se dešava da kad prvi put palim auto (znači hladan) pa još ako je napolju manje od 10 stepeni... da neće da "uhvati" gas.

Sled događaja je ovakav:

Okrećem kontakt do pred kraj,
    pale se sve lampice,
    kad se pogase sve osim one standardne 3, okrećem kontakt do kraja i startujem motor,
    sad se dešava problem
    motor počne da radi, ali kao da ne dobija gorivo, nakon 3-5 sekundi se ugasi,
    dodavanje gasa nogom samo odlaže momenat gašenja i odziv na stiskanje pedale je jako loš,
    ponovo okrećem kontakt, motor startuje, opet radi par sekundi i gasi se,
    tek kad ovo ponovim treći ili 4. put, sa sve stiskanjem pedale gasa, motor nekako ostane pokrenut i onda sve radi OK.

Kad se odvezem na drugo mesto, parkiram, obavim šta imam i ponovo startujem auto, problema nema.

Auto UVEK startujem na benzin. Nakon što uspem da ga pokrenem, ostanem tako na parkingu 20-tak sekundi ili malo jače, prebacim na plin i vozim dalje.

Dodatni detalji:
    neravnomeran rad motora na leru,
    veoma jako se osete mirisi benzina, ulja i plina u putničkoj kabini,
    do sada već detektovana neispravna lambda sonda,
    dizne ćišćene pre 2 meseca, ali je moguće da treba ponovo.

Na plin ne palim, u vožnji se ponaša sasvim OK i potrošnja je uobičajena.

Vreme je za zamenu ulja i filtera (pređeno preko 12k km) a razmišljam da li je potrebno uzeti i dihtung glave, koliko se sećam, menjao sam ga pre 3 godine kad sam uzeo auto i sa tim "novim" je pređeno preko 30k km.
  • aivan
    CBC Senator
    • 28.02.2006
    • 247
    • Bograd, Mirijevo

Re: Opel Omega B, 2.0, benzin+plin > Problemi sa paljenjem?

Otkad je dihtung glave potrosna roba ?
    Astra Classic II 1.4 Twinport (ex: Kadett E 1.3i )

Comment

• ragazzoni
      CBC Senator XXL
      • 24.02.2009
      • 774
      • Obrenovac i okolina
      • Opel Omega 2.0i-16v

Prvo pitanje-koji ti je gasni uređaj? Zameni lambda sondu, ona pravi problem. Isti slučaj sam imao, iako u prvo vreme motor radi ignorišući lambda sondu, problem je što je kada je motor radio, malo iskrivlena mapa ubrizgavanja, jer je najverovatnije sonda zaglavila na malom naponu, pa ECU teži da obogati smešu i ma koliko to radio, napon je nizak, te on i dalje vidi da je siromašna smeša. Senzor temperature ili program. Ima slučajeva kada se pokvari mapa ubrizgavanja usled vožnje na gas, provereno. Vožnom 50-tak km na benzin sve se ispravlja, pod uslovom da je sve ok. Zato je sekvent prava mera za taj auto. Pozdrav
      ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
      Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• DraxNS
        CBC Senator XXL
        • 24.10.2006
        • 520
        • Bačka Palanka
        • Peugeot 307 SW

Ne vidim kakve veze ima koji je gasni sistem, pošto je problem na benzinu, ali da i to napišem, u pitanju je običan (venturi) sistem.

Comment

• Marcus
          CBC Senator XXL
          • 19.10.2007
          • 631
          • Novi Beograd - B62

Slican problem sam imao na kadetu, takodje automatiku....

Samo ne mogu da se setim da li je bilo do nedostatka goriva, ili je pumpa za gorivo bila pred izdisajem... Ako je bitno da napomenem, nisam imao plin u kolima...

Al simptomi koje imas na omegi su skoro pa identicni mojima dok sam vozio opela...

Comment

• ragazzoni
            CBC Senator XXL
            • 24.02.2009
            • 774
            • Obrenovac i okolina
            • Opel Omega 2.0i-16v

Originally posted by DraxNS
            Ne vidim kakve veze ima koji je gasni sistem, pošto je problem na benzinu, ali da i to napišem, u pitanju je običan (venturi) sistem.
            U tome i jeste trik, ima itekako. Ali da ne ulazimo u detalje, kod nekog radi, kod nekog radi kako radi, kod nekog ne radi, (ako ne veruješ meni, raspitaj se kod ozbiljnijih GASADŽIJA, recimo PERE iz Tavankuta.....i td.. )Moraš prvo krenuti od lambda sonde, objasnio sam ti zašto. Sigurno ti je to problem, ne može da ispravi rad na benzinu. Ima i drugih mogućnosti, ali o tome ne bih sad. Lambda sonda ti je SIEMENS, 0-5v, košta od 4-5000 din. neka univerzalna pa sve do 209 eura orginalna u Nemačkoj. Na tebi je izbor.

Comment

• vladaomega
              CBC Senator XXL
              • 11.10.2010
              • 484
              • beograd

Tu imaš dva tipa motora oni koji imaju samo senzor bregaste i oni koji imaju senzor i bregaste i radilice/ RAGAZZONI pitanje kako uopste radi prvi tip motor kad nema senzor radilice i koji je to tip motora?

Comment

• Srdjan
                CBC Senator XXL
                • 30.09.2004
                • 2416
                • Bajina Basta/Beograd

I otkud da bude lambda sonda problem kada ona i ne funkcionise odmah po paljenju motora?
                Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• Stratos
                  CBC Senator XXL
                  • 10.09.2008
                  • 2594
                  • Novi Sad

Otvori novu temu,a mislim i da smo pričali već o tome.

Što se tiče sonde,čovek je ojasnio. Ostaje da pročitaš od početka.

Comment

• Srdjan
                    CBC Senator XXL
                    • 30.09.2004
                    • 2416
                    • Bajina Basta/Beograd

Originally posted by ragazzoni
                    Zameni lambda sondu, ona pravi problem. Isti slučaj sam imao, iako u prvo vreme motor radi ignorišući lambda sondu, problem je što je kada je motor radio, malo iskrivlena mapa ubrizgavanja, jer je najverovatnije sonda zaglavila na malom naponu, pa ECU teži da obogati smešu i ma koliko to radio, napon je nizak, te on i dalje vidi da je siromašna smeša.
                    Ok, sonda zaglavila, ima logike ali ECU ne uzima parametre od nje pri startu motora jer sonda nije dostigla odgovarajucu temperaturu za rad. Tako da je nevazno da li je mali napon na sondi ili ne? Zar ovde nije pre problem senzor temperature ili eventualno protokomer? Dizne nisu u problemu jer ih je cistio pre 2 meseca.
                    Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• vladaomega
                      CBC Senator XXL
                      • 11.10.2010
                      • 484
                      • beograd

jedan broj clanova CBC foruma imao je ovaj problem gasenja motora kad je hladan a imali su ugradjen lpg. problem su resili pranjem dizni i ciscenjem ili zamenom vantila ,step motora za ler gas. mozda je i kod tebe isti problem.

Comment

• DraxNS
                        CBC Senator XXL
                        • 24.10.2006
                        • 520
                        • Bačka Palanka
                        • Peugeot 307 SW

Dizne su nedavno čišćene, step motor znam kako izgleda kad ne radi... menjao sam ga već.

Comment

• ragazzoni
                          CBC Senator XXL
                          • 24.02.2009
                          • 774
                          • Obrenovac i okolina
                          • Opel Omega 2.0i-16v

Originally posted by vladaomega
                          Tu imaš dva tipa motora oni koji imaju samo senzor bregaste i oni koji imaju senzor i bregaste i radilice/ RAGAZZONI pitanje kako uopste radi prvi tip motor kad nema senzor radilice i koji je to tip motora?
                          Da tu ima dva tipa motora gde se i ISTI senzori ipak razlikuju po konektorima a neki i nisu prisutni na jednom, tipu motora, dva tipa kartera i tri tipa računara SIEMENS 5.0, 5.1, 5.6. .....Nema senzor bregaste, a radilice ima. Ukoliko otkaže senzor radilice, vrlo jednostavno radi, odnos okretanja kolenasto vratilo-radilica:bregasto vratilo=2:1, shodno tome ECU i uzima podatke , a zatim radi dve direktne, glavne funkcije i jednu pomoćnu-UGAO PREDPALJENJA, KOLIČINU UBRIZGANOG GORIVA, i pomoćnu funkciju koja ne utiče BITNO na rad motora-kontroliše ler, ili step ili....motor. Problem lambda sonde je što je računar već zapamtio određene vrednosti kad je motor ugašen. Od fiksiranog fabričkog, na osnovu nekih informacija određenih senzora on može odstupiti. Vrlo brzo bi ga iskorigovao, da ti je sve u redu. Predpostavljam da ti je MIL ili CHEK lampica isključena preko releja da ti ne sija kada radi na gasu, pa i ne znaš kad ti je nešto identifikovano i lampica upaljena. Kod ovog tipa motora x20xev, se ignoriše-prekida signal lambda sonde, kada radi na gasu, upravo iz razloga da ne bi baš toliko zaglupio ECU, jer taj najjednostavniji sistem ne može da prati rad motora a da ne upali lampicu kvara. Teško da može i LAMBDA CONTROL, zato je sekvent prava mera..

Naravno ovde bih se ogradio, dajem konstataciju kvara na daljinu a od kvarova si rekao da ti samo lambda sonda nije uredu. Fokusirao sam se na nju, nemoj da se neko ljuti, ali pokušao sam da objasnim kako sve to funkcioniše......kod ovog modela. Mnogo je drugih auta čiji si programi pisani sa manjim ili većim greškama, previdima i sl. Ovde je reč o EURO 2 motoru, ako se ne varam, da je EURO 1 ILI 0 obično skidanje kleme bi dovelo sve na fabričku postavku.

Comment

• vladaomega
                            CBC Senator XXL
                            • 11.10.2010
                            • 484
                            • beograd

ako jedan tip motora ima samo senzor bregaste a drugi senzor bregaste i radilice kako pali prvi motor to je moje pitanje

Comment

• Stratos
                              CBC Senator XXL
                              • 10.09.2008
                              • 2594
                              • Novi Sad

ako jedan tip motora ima samo senzor bregaste a drugi senzor bregaste i radilice
                              Nisam čuo za prvi tip. Može li pojašnjenje.
                              Da li tvoj post navodi na rešenje problema?

Comment

Working...
                              X