haah
dora ja kad otvorim stranicu prvo sto mi bane da procitam jeste podugacak test
i citajuci taj tekst
dodjem do zakljucka
osoba koja ga je napisala
pokusava da pomogne auto industriji da prodaju sto vise delova ...
Mislim da je tema vec uveliko apsolvirana, tako da nema razloga da dalje dajemo komentare vezane za duel. Iskljucivo ako neko ima komentar vezano za problematiku neka izlozi....
o zastitnom sloju glave koji kazes da se ne sme obradjivati. To nas konkretnije interesuje da saznamo nesto vise.
da, i ne samo sto kazem nego je to (manje vise) opste poznata stvar.
tako da me jos vise cudi da ljudi koje sebe smatraju za ..(neka upisu sami) nisu do sada za toliko vremena saznali za tehnologiju koja se primenjuje a tako samouvereno i arognatno nastupaju. i naravno, posto oni nisu culi da postoji proglase odmah za glupost.
ja sam davno, pre 10tak godina, citao i resavao problem sa glavom motora (VW of America je poiroko o tome pisao, SAE izdao - paper- za motore JR, CP i CW)i vec sam pomislio od pljuvanja zabrinutih da sam nesto zaboravio bitno, medjutim memorija dobro sluzi na srecu . pokusacu da iskopam na netu kopiju tog seta uputstava odnosno broj SAE paper, verovatno sam ih zagubio ili izgubio trajno na starim harddiskovima nekada koriscenih). VW je pocevsi od 1987. godine uveo na svim dizel motorima postavljanje tog zastitnog sloja na glavama motora.
i imao u rukama poroznu glavu sa mog motora koja je sama od sebe dosla do tog stadijuma, i golim okom se i spolja vidi izgled kao prirodnog sundjera-mali krateri. dakle nikakve detonacije, nikakva pogresna upotreba prosto poroznost kao karakteristicna pojava livenog aluminijuma.
taj problem poroznosti glava imao je i Rover sa K serijom motora, Volvo sa blokovima za I6 motor u 960, proizvodjaci letvi volana sa servom, poroznost alu tockova je takodje siroko poznata pojava koja se resava nanosenjem zastitnog sloja koji sam pomenuo.
za pocetak, evo par linkova koji objasnjavaju kako se nanosi zastitni sloj, od cega je (neka vrsta plastike), svrha nanosenja, fotografije poroznosti glava i ostalih alu legura.
ko ne veruje u ovo malo ovde preneto, moze i sam da se obavesti da li je ceo svet utonuo u glupost...
slucajni izbor iz ogromne ponude informacija o relnosti postojanja i primene slojeva zastite alulegura.
osim zaptivanja sloj koji sam pomenuo sluzi i da omoguci lakse pomeranje glave na bimetalnim motorima tokom termickih ciklusa pri kojima se glava pomera u odnosu na blok usled razlicitih koefecijenata sirenja bloka od liva o glave od alulegure.
a zastitni sloj koristi se osim glava i za kucista leptira, za usisne grane, za kcuista menjaca, vodenih pumpi, delova vesanja, servo pumpi maltene svuda gde je odlivak od alu silikatnih legura i gde je mehanicku postojanost osobina vazno ocuvati.
i manje vise svuda se ne dozvoljava mehanicko skidanje tog zastitnog sloja inace se povecava rizik za curenje gasova, tecnosti sta se vec koristi.
dakle, niti sam ja izmislio, niti je novost, niti glupost primena tehnologije zastitnih slojeva alu legura i naravno i glava motora. i svrha tacno onako kako sam i naveo da se koristi na glavi motora.
to sto majstori na svoju ruku skidaju taj zastitni sloj i obradjuju glave i kada nije potrebno a onda se to prodaje ovde musterijama kao vrhunski domet i jos tvrdi da tako treba necu da komentarisem..svako moze sam da procita sta kazu profesionalci na temu primena alu materijala na autima.
za one koje je ovo novost, zastitni premazi za alu se koriste i u proizvodnji kvalitetnih alu felni, takodje decenijama, upravo radi resavanja problema poroznosti.
ti si pitao za vise informacija i evo tu su, za neke je mozda i sve ovo glupost i nadalje.
@dora:
veoma si se trudio da odgovoris ali nezgoda je u tome sto krivotvoris cinjenice u vezi mog auta koji nisi ti uspeo sam da dovedes u radno stanje na gas, zelim da verujem da je slucajno iz mozda zaboravnosti...ipak nije bilo bas juce.
kao sto rekoh, cenim sto nisi istrajao na pogresnom metodu vec prihvatio resenje koje je donelo uspeh.
pokusaj da jos jednom procitas sta sam napisao na pocetku ove teme, nadam se da ces uvideti neprimerenost kvalifikacija koje si upotrebio.
@dora:
veoma si se trudio da odgovoris ali nezgoda je u tome sto krivotvoris cinjenice u vezi mog auta koji nisi ti uspeo sam da dovedes u radno stanje na gas, zelim da verujem da je slucajno iz mozda zaboravnosti...ipak nije bilo bas juce.
kao sto rekoh, cenim sto nisi istrajao na pogresnom metodu vec prihvatio resenje koje je donelo uspeh.
pokusaj da jos jednom procitas sta sam napisao na pocetku ove teme, nadam se da ces uvideti neprimerenost kvalifikacija koje si upotrebio.
Brick, ovo postaje dosadno. Nema konspiracije. Imaš temu autogas i tamo napiši "onaj Dora nije znao to i to..." i uopšte neću da se potresem.
Svakog dana u svakom pogledu sve više napredujem. Niti sam ikad tvrdio da znam sve niti danas tvrdim da znam sve. Naprotiv, stalno učim i pitam sve što ne znam a ima toga. Neki dan sam rekao čoveku doslovno "ovo smo mi napravili? ne verujem, dodjite da sve preradimo"
Ovo o čemu mi natucaš stvarno nemam pojma i ne sećam se, očigledno da sam promašio ali ne zato da bi krivotvorio istoriju, nije bila namera nego se jednostavno ne sećam šta hoćeš da kažeš pa te zamoljavam da na odgovarajućem mestu konačno izneseš taj ne znam ni ja šta i pokopaš me načisto ili ćutiš zauvek.
Već su nas bacili (opravdano) u onaj dump pa pripazi.
Kvalifikacije ako ih je bilo nemaju veze sa temom i onim u temi nego sa načinom na koji pišeš.
Ovako, sve sta si naveo ima logike, naravno takodje ima logike da 30% od vodonika prodje kroz zidove rezervara pre nego li se gorivo potrosi jer su atomi vodonika manji nego li je razmak u strukturi kod vecine zasad poznatih materijala a da nisu cista egzotika.
Sta zelim da kazem: Da naravno da postoje losi dani u automotivnoj industriji, na svu srecu jos nevozimo na vodonik dok je tehnika u pionirskom segmentu.
To sto navodis jesu podatci koji su dosli kao zakrpe lose produkcije.
Redovne pojave, desavale se i desavace se ubuduce jos vise jer kvalitet izrade pada zbog velikog pritiska na leverantore delova u automotivnoj industriji.
Kvalitet podbacuje i podbacivace i dalje.
Jedan kvalitetan odlivak nema problema o kojima govoris, pricam o kvalitetnom odlivku aluminijuma gde je isti tima liven pod pritiskom, danas poznat opste kao kovani sto to u stvari nije. Kompaktnost jednog takvog odlivka nema mesta diskusijama ove vrste.
O cemu pricas i pominjes je amaterski odradjen posao pa ma koja firma da ga je radila i naravno da za glavu treba i dobra receptura smese koju neposeduju svi.
Dakle, nije greska do materijala u sebi kao materijala vec do firme koja se usudila da rizikuje i pravi nesto sto nebi trebala da radi, ali, u pitanju je ponuda i potraznja, dakle, automotivna idustrija na tenderu nudi toliko i toliko novaza za toliko i toliko delova, ko zeli da bude u igri vrata su mu otvorena.
Greske placa krajnja musterija te ....
Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Brick, impregnacija poroznog materijala nije nikakva novost. Ako se dobro sjecam, jos sezdesetih godina smo koristili sredstvo koje su zvali
"staklena voda", a koristeno je za zaptivanje varova na bloku motora.
Ne sumnjam da je moderni proces impregnacije uspjesan u zaptivanju poroznog materijala, no nisam cuo da je to dio standardnog proizvodnog procesa glava na motoru, a jos manje da se primjenjuje samo na naljegajuce povrsine.
Kad se tome doda dugogodisnje prakticno iskustvo, te iskustvo masinskih radionica koje je steceno decenijama i na desetinama tisuca glava nemoguce je ne suprotstaviti se tvom stavu i tvojim tvrdnjama.
Poroznost glava nije pravilo vec izuzetak. Radionica koju ja koristim ima
pet radnika koji rade iskljucivo glave puno radno vrijeme. Servisiraju teren od vise od milion ljudi. Rade za vojsku, rade generalke na motorima gradskih autobusa. Rade porting glava za tuniranje. Kolicina poroznih glava na koju natrce je manja od jednog promila. U biznisu su vise od trideset godina. Vlasnik je inzinjer strojarstva.
Jedan drugi masinac radi iskljucivo glave. Specijalista je i kod njega je hidrotest obavezan. Ako ides kod njega, hidrotest je obavezan i uracunat je u cijenu. Ti bio volio ovog tipa, pedantan je do boli. Ovdje ne govorimo o jednokratnom iskustvu koje si ti imao, ili nekih 20-30 glava koje je Piperski radio; govori se o hiljadama. Svi rezu glave kao pravilo i nitko ne nalazi poroznost.
Generalni koncensus je da je poroznost najvise uzrok elektrolize i desava se unutar glave na vodenim dzepovima.
Udubljenja, mini kratere na povrsini glave vidio sam vise nego jednom i rezao ih bez problema ukoliko nije dolazilo do prevelikog skidanja materijala i spustanja glave.
Specijalni slojevi na dodirnoj povrsini su radjeni od teflona ili molibdena
i nanose se na povrsinu da bi povecali glatkocu i sprecili prevelika trenja
za vrijeme disproporcijalnog sirenja i skupljanja bimetalnih motora. Naime, pregruba povrsina glave djeluje poput turpije i lateralnim gibanjem unistava brtvu. Nanosenje slojeva teflona je radjeno od fabrike da bi se izbjegli problemi koje su imali sa brtvljenjem, tj. s prijevremenim gubitkom brtve. U kojem opsegu je to radjeno, ne znam sigurno, no mora biti mali, jer su izvjestaji vrlo sturi.
Tvoj stav je da OEM proizvodjaci znaju najbolje sto valja a sto ne i ne dozvoljavas nikakve otklone. Ilustrativan je sami slucaj brtvljenja glava
gdje su OEM proizvodjaci imali probleme s brtvljenjem glava.
Honda 1,3 i 1.5 motori, Neon 2.2 motor, Chrysler 2.2, Mitsubishi 3.0,
Toyota 3.0 i 3.4 motori, Ford 3,8. Svi ovi problemi rjeseni su od strane nezavisnih proizvodjaca brtvi koji su redizajnirali brtve i prilagodili ih doticnom problemu.
Naravno, dobro je znati za ovakve pojedinosti i izbjeci zamke. Dali bi se na osnovu toga mogla nijekati globalno provjerena praksa, nisam uvjeren.
Napominjes VW diesel glave, dali isto vrijedi za ostale proizvodjace, dali se radi o pravilu ili izuzetku? Dali znas da su nove MLS brtve redizajnirane tako da im treba samo propisno odrezana povrsina glave i nikakvi specijalni slojevi. Provjereno u praksi.
Kakav vam je "flame" dao pokretač ove teme...a zapažam,njega nema nigde,dok se vi ovde "kršite"...
Prvo: Pokretanje nove teme je delo nekog od moderatora moj post je bio u sklopu trosenja antifriza
Drugo: Nemam nameru a ni vremena da se natezem i da pokusam da objasnim nesto onome koji nece da slusa
Trece: Postoji granica do koje se nesto moze popraviti a kada mora da se menja
Cetvrto: Svi koji su godinama u nazad obradjivali glave na svojim ili tudjim motorima su obicne naivcine jer to se ne radi! Pitam se samo zasto ljudi daju tolike pare za masine za obradu
Mislim da je svaki dalji komentar na ovu temu vise nego suvisan.
Nemam nameru da vredjam nikoga jos manje da zavadjam, ali neke stvari jednostavno ne idu!!!
Jedan kvalitetan odlivak nema problema o kojima govoris, pricam o kvalitetnom odlivku aluminijuma gde je isti tima liven pod pritiskom,
jedan KVALITETAN odlivak nema nikakvih problema, ni taj koji sam naveo i koji je realnost koja se dogadja u praksi i moze se sresti po radionicama naveliko, i kao takav kvalitetan je relativno retka pojava jer kosta skuplje pri izradi.
to pod pritiskom se pravi gde, za koga
ne ide to u mas produkciju gde je cena osnovni kriterijum.
O cemu pricas i pominjes je amaterski odradjen posao pa ma koja firma da ga je radila i naravno da za glavu treba i dobra receptura smese koju neposeduju svi.
Kolbenshmidt, i mnoge druge.
nije tajna da su milioni auto delova raznih firmi i raznih namena kako ti kazes amaterski napravljeni. receptura smese i postovanje tehnoloskih zakonitosti jeste upravo ono sto u obicnom recniku je podrazumevano kao "materijal".
Dakle, nije greska do materijala u sebi kao materijala vec do firme
nije sija nego vrat
upravo o tome sam i pricao, NEKE (kao sto sam i naveo) glave su pravljene od materijala koji je neotporan i sam po sebi porozan pa je firma koja je proizvela glavu izvrsila zatvaranje pora /tu plastifikaciju povrsine koja ide na dihtung/.
ne ulazim u to ko da li je greska do materijala ili firme pri proizvodnji jer je to svejedno kada vec imas problem koji potencijalno potice od takve glave. ali jeste bitno ne napraviti jos vecu gresku napamet obradom " jer eto tako rade drugi" ili " tako decenijama neko radi".
dao sam korektnu informaciju da glavu prvo treba premeriti a automatizam skidanja 'mesa' koji se primenjuje napamet moze da skine i taj zastitni sloj i da od do tada ispravne (hermeticki) glave napravi poluispravnu (poroznu) za koju se samo ne zna kada ce napraviti havariju motora.
nervira me sto kada neko nesto nije cuo odmah proglasi za glupost, makar da se zapita ili potrazi info jos negde...ali ne umesto pomoci konkretno onome ko pita za pomoc lakse je opljunuti.
ko da je tesko priupitati ako se neko nije do tada sreo sa drugacijom tehnologijom..
kako god, nisu sve glave iste, nisu svi proizvodjaci isti, nije kvalitet isti i uvek sam za varijantu prvo merenje necega i dijagnostike zasto pa tek onda i tek ako treba i obradjivati bilo da je glava, felna, letva volana, bilo sta.
to o zastitnom sloju glava, felni, letvi volana, pumpi i razno raznih delova od alulegura se ne galami naglas od strane proizvodjaca ali to ne znaci da ne postoji i da se ne primenjuje kada zatreba u mas produkciji.
a nije zgoreg znati da postoji vec godinama u auto industriji, da ne bude iznenadjenja posle obrade a majstori samo slezu ramenima i naplacuju a problem ostaje i onda se posle cuju svakakve price o posledicama i visestrukim obradama koje nisu dale rezultat.
nema magije, nije metal sve sto sija ili izgleda da jeste kvalitet na pogled
Greske placa krajnja musterija te
upravo zato mi je nejasno sto je nekima zasmetalo pruzanje sanse (kroz info) toj musteriji da ne pukne gomilu para jer "tako svi rade".
ja sam bio jednom ta krajnja musterija koja je platila gresku skupo i proizvodjaca i neukih majstora koji nisu eto "nisu culi a godinama rade".
nadam se da pokretac teme nije platio ono sto nije neophodno za popravku.
upravo o tome sam i pricao, NEKE (kao sto sam i naveo) glave su pravljene od materijala koji je neotporan i sam po sebi porozan pa je firma koja je proizvela glavu izvrsila zatvaranje pora /tu plastifikaciju povrsine koja ide na dihtung/.
ne ulazim u to ko da li je greska do materijala ili firme pri proizvodnji jer je to svejedno kada vec imas problem koji potencijalno potice od takve glave. ali jeste bitno ne napraviti jos vecu gresku napamet obradom " jer eto tako rade drugi" ili " tako decenijama neko radi".
dao sam korektnu informaciju da glavu prvo treba premeriti a automatizam skidanja 'mesa' koji se primenjuje napamet moze da skine i taj zastitni sloj i da od do tada ispravne (hermeticki) glave napravi poluispravnu (poroznu) za koju se samo ne zna kada ce napraviti havariju motora.
Taman sam rekao da neću više
Ajd malo da se uključi mozak.. Recimo glava je porozna i oni je uflasterišu sa nekim slojem.
Kroz glavu ide voda i ulje da bi se hladila glava ili podmazivala bregasta.
Obe tekućine idu iz bloka. Na bloku i glavi postoje kanali kojima se to sprovodi. Onaj sloj odole koji je bitan za ovu priču ima iste te rupe da bi jelte ta tekućina prolazila a ostali deo je ravan. E sad ti tvrdiš da je porozan pa je ulepljen pa će se skidanjem tog slojapojaviti opet poroznost i curiće voda ili ulje svejedno. KUDA?? Čemu služi zaptivač na glavi. Nije na glavi, ispod je ali svi tako kažemo.
Pošto si već spominjao hidrotest i pitao one koji su ga videli da li znaju čemu služi, evo da ja pitam tebe da li si ti video kako se to radi i čemu služi.
Uglavnom stavi se imitacija zaptivača ispod glave koja nema one potrebne rupe i pritisne se odredjenom kilažom na ravnu podlogu. Po potrebi može sve to da se ugreje u peći i onda se pušta tečnost pod pritiskom pa šta bude.
Za ovo dalje bi trebalo da zamislimo glavu u smislu poroznosti kao jedan veliki sundjer jer drugačije ne može biti.
Kako zamišljaš da voda prodje kroz porozne rupice kad je ispod zaptivač
Ako je i zaptivač porozan ok ode voda ali kuda? Udara u blok, ako sad kažeš da je i blok porozan idem da ubijem pun autobus.
Eventualno da voda ide prema gore i onda liči na prskajući cediljku
Ne sumnjam da je moderni proces impregnacije uspjesan u zaptivanju poroznog materijala, no nisam cuo da je to dio standardnog proizvodnog procesa glava na motoru
Henkel ima fabriku tim materija za impregnaciju. ne verujem da je svrha da bi punila magacine, znaci neko to koristi.
ne samo glave, standardni deo proizvodnje alulegura gravitacionim livenjem za razne delove kako je navedeno (oni linkovi).
konkretno Kolbenshmidt je za VW od 1987. godine glave radio sa tim zaptivnim slojem.
isto se radi za alufelge godinama, za servo letve itd.
Generalni koncensus je da je poroznost najvise uzrok elektrolize i desava se unutar glave na vodenim dzepovima
ne znam ciji koncenzus pominjes, na sajtovima koji se bave metalurgijom navode da je poroznost sustinska osobina livenih AlSi legura u manjem ili vecem obimu.
Tvoj stav je da OEM proizvodjaci znaju najbolje sto valja a sto ne i ne dozvoljavas nikakve otklone
da skratimo-
imas deo koji se pokvario i 2 puta za popravak.
A - ides kod lokalnog majstora univerzalca koji kaze da treba tako i tako jer "svi tako rade" (svi koje on zna). rezultat rada...pa videce se kako ce ispasti.
B- radis korak po korak po uputstvu koje je izdao OEM, premeris svaki korak i tacno primenis proceduru. rezultat rada... povratak na prvobitno stanje i mere.
kome bi ti poverio posao ? i pare naravno.
jeste, kada god ne znam(o) zasto Pera, Mika, xx radi nesto kako radi ili znamo OEM proceduru do tancina uvek preferiram OEM nacin servisiranja. sto bi rekli -by the book- i sanse da ne ispadne savrseno su minimalne.
Napominjes VW diesel glave, dali isto vrijedi za ostale proizvodjace, dali se radi o pravilu ili izuzetku?
kazem ono sto znam iz prve ruke, i sto sam licno prosao.
cim postoje fabrike za te materije koje sluze za poroznost logicno je da i postoje kupci/proizvodjaci alu/ koji to koriste.
i ne samo glave, poznato je da se alufelge tretiraju takodje na poroznost, servoletve (i ko zna sta jos) istim metodom.
i kao sto kazes nije to nista novo, eto ti navodis jos od 60tih godina.
Dali znas da su nove MLS brtve redizajnirane tako da im treba samo propisno odrezana povrsina glave i nikakvi specijalni slojevi. Provjereno u praksi.
ne, rekoh vec da to ne pratim vise nego sto moram, a to je malo.
posle toliko godina logicno je i da se razvija tehnologija i na tom polju.
glave kod dizela su izlozene vecim naprezanjima, ne cudi me ako u SAD nisi video/cuo da postoje problemi sa glavama s obzirom na tipicnu americku konstrukciju motora.
Ako ima potrebe da idemo dalje, reci
meni ne treba, meni je dovoljno i to sto znam za postojanje primene zastitnih slojeva pa se ne iznenadjujem postojanjem istih.
kao sto si favorizovao u delu o dijagnostici da se ne menja nasumice nesto tako i ja favorizujem prvo proveru stanja i merenje necega pa tek onda (i samo onda) obradu ako je potrebno, konrektno glave u ovoj temi.
grozim se kada me neko ubedjuje da ispravnu stvar treba popravljati da bi bila jos ispravnija jer "eto svi tako rade godinama" postane tehnicki argument.
a onda jos dodatno i OEM proceduru proglasi za glupost jer za tako nesto nije do sada cuo da postoji kao takva.
moj je izbor da vise verujem inzenjerima koji su nesto napravili nego lokalnom koji "sve popravlja na isti nacin kako je cuo od komsije pa sto ne i jos jedan put da proba-ako uspe super ako ne uspe daj musterijo jos para".
uvek svaki korak koji radim u popravci necega radim zato sto znam tacno ZASTO bas tako a ne drugacije, ako imam OEM proceduru da me vodi -by the book- sanse za uspeh narocito rastu.
ne vidim zasto bi se izmisljala topla voda kada OEM vec sve sazvace i ponudi RESENJE PROBLEMA koje je trajno i pouzdano.
napolje.
zaptivac ne zaptiva poroznost glave, niti ulazi u materijal same glave (ili bilo kog drugog dela napravljenom od alu legura).
Za ovo dalje bi trebalo da zamislimo glavu u smislu poroznosti kao jedan veliki sundjer jer drugačije ne može biti
ne treba da zamislimo, tako se i dogadja i glava postaje veliki sundjer.
drugacije ne moze biti, a to sam i video.
Kako zamišljaš da voda prodje kroz porozne rupice kad je ispod zaptivač
nema potrebe da zamisljam, vidi se golim okom kako voda ili ulje curka sa boka- na samom sastavu izmedju zaptivaca i glave.
Ako je i zaptivač porozan ok ode voda ali kuda? Udara u blok, ako sad kažeš da je i blok porozan idem da ubijem pun autobus.
mozes i bolje, ako ti je cilj da pod******s iz dosade uspesno ti ide.
Eventualno da voda ide prema gore i onda liči na prskajući cediljku
da da i onda je malo Djokica otisao na ringispil
Pošto si već spominjao hidrotest i pitao one koji su ga videli da li znaju čemu služi, evo da ja pitam tebe da li si ti video kako se to radi i čemu služi.
Uglavnom stavi se imitacija zaptivača ispod glave koja nema one potrebne rupe i pritisne se odredjenom kilažom na ravnu podlogu. Po potrebi može sve to da se ugreje u peći i onda se pušta tečnost pod pritiskom pa šta bude
DA, video uzivo.
i DA, vidi se ono sto ti zamisljas.
ne ide voda u autobus
nego, jel jos tvrdis da ne postoji postupak zastite glave od poroznosti, i da je glupost ono sto rade fabrike (linkove kako se i zasto se radi sam ponudio, ima i slika kako izgleda ta poroznost).
bas neke glupe fabrike i ti inzenjeri sto toliko ulozise resursa na taj za tebe nepostojeci problem.
Drugo: Nemam nameru a ni vremena da se natezem i da pokusam da objasnim nesto onome koji nece da slusa
Mislim da je svaki dalji komentar na ovu temu vise nego suvisan.
sto da se natezem sa tobom, citiram kolegu.
nisi cuo za poroznost kao fenomen, daklem to je tako.
sav svet je u zabludi sto se bavi time a eto i industrija koja se time bavi izrasla bespotrebno ...
da obrada glave ( ravnanje) ne daje DOVOLJNO dugu trajnost popravke. to bi se proculo i jednostavno to ljudi nebi radili ili za pojedine marke automobila i motora ako je to specificna stvar za samo neke automobile.
Ako mozes da das 30 evra za obradu i da to traje sledecih 50 000 km ok.
ili da dash 300-500 evra za novu glavu i da to traje 100 000 km ok.
Zato ljudi ( 99,99 % ) ne kupuje nov auto svake godine,jer se NEISPLATI .!
Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.
zaboravio sam bitno-
glava koja je mucila majstore jer je stalno pustala na dihtungu sa blokom isla na hidro test i tu je i ustanovljeno da je porozna.
daljim traganjem je i diler VWa ciji je motor potvrdio da su glave tog tipa (godista) prosto takve i da to ne spada u dobovoljnu garanciju proizvodjaca, tzv kulanz (izraz koji korist eNemci ne znam kako se to kod nas zove i da li uopste postoji).
dugo je ta sundjerasta glava kod mene hvatala prasinu a onda je otisla u Zrenjanin a meni samo ostao racun od nove glave i rupa u novcaniku.
ah da i skola o postojanju ilui nepostojanju..
Comment